open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 236/286/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"25" січня 2019 р. м. Лиман

Суддя Краснолиманського міського суду Донецької області, Саржевська І.В., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_2 до Об'єднаної територіальної громади м. Лиман в особі Лиманської міської ради Донецької області, третя особа державний нотаріус Лиманської державної нотаріальної контори Семенова Ірина Миколаївна про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИЛА:

24.01.2019 до Краснолиманського міського суду Донецької області надійшла позовна заява ОСОБА_2 до Об'єднаної територіальної громади м. Лиман в особі Лиманської міської ради Донецької області, третя особа державний нотаріус Лиманської державної нотаріальної контори Семенова Ірина Миколаївна про визнання права власності на спадкове майно.

При вирішенні питання про прийняття позовної заяви та відкриття провадження у справі суддя перевіряє відповідності поданої заяви вимогам закону щодо форми та змісту.

Розглянувши подану позовну заяву, вважаю, що вона не може бути прийнята до провадження, так як не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України.

В порушення вимог п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивачем не викладено обставин та не зазначені докази на обґрунтування позовних вимог .

Зокрема , цивільне законодавство України передбачає, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Як вбачається зі змісту заяви, позивач є онукою спадкодавця ОСОБА_4, померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Дробишеве Лиманського району Донецької області.

За правилами ст. 1258 ЦК спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування, зокрема, у разі відсутності спадкоємців попередньої черги.

Спадкування за законом, настає, якщо спадкодавець не скористався правом на складання заповіту або заповіт був визнаний повністю недійсним. Крім того, спадкування за законом має місце також у випадках, якщо спадкоємець, призначений в тексті заповіту, відмовився від прийняття своєї частки спадщини без зазначення особи, на користь якої здійснена відмова (ст. 1273 ЦК України) за відсутності інших спадкоємців за заповітом, бажаючих цю спадщину прийняти (ч. 1 ст. 1275 ЦК України), або помер до відкриття спадщини за умови нездійснення заповідачем підпризначення (субституції) іншого спадкоємця за заповітом (ст. 1244 ЦК України).

Статтею 1266 ЦК визначені правила спадкування за правом представлення. Згідно з нормами зазначеної статті спадкоємцями за правом представлення можуть бути: внуки, правнуки спадкодавця, прабаба, прадід спадкодавця, племінники, двоюрідні брати та сестри спадкодавц

На підставі зазначеного, позивачу слід уточнити позовні вимоги щодо права спадкування: за законом - за правом представлення, чи за заповітом, а також підтвердити зазначені обставини.

Крім того, всупереч приписам п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позивачем не надані докази, що підтверджують викладені у позові обставини, зокрема, на підтвердження факту родинних відносин між позивачем та спадкодавцем.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Суд звертає увагу, що збирання доказів у цивільних справах не є обов'язком суду, крім випадків встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом (ч. 2 ст. 13 ЦПК України).

Обставини , які входять до предмету доказування у спорах про спадкове право, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі.

Разом з тим, позивачем до матеріалів позову не додано копії спадкової справи заведеної щодо майна померлої ОСОБА_4, як і не заявлено жодних клопотань про її витребування.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини її основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Враховуючи викладене суддя приходить до висновку, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених уст. 175 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків відповідно до вимог ст. 185 ЦПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 175, 185 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву ОСОБА_2 до Об'єднаної територіальної громади м. Лиман в особі Лиманської міської ради Донецької області, третя особа державний нотаріус Лиманської державної нотаріальної контори Семенова Ірина Миколаївна про визнання права ласності на спадкове майно, залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення зазначених в мотивувальній частині ухвали недоліків протягом десяти днів з дня вручення йому копії даної ухвали, попередивши, що в разі невиконання вимог суду позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя -

Джерело: ЄДРСР 79403739
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку