open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа №463/419/19

Провадження №1-кс/463/266/19

У Х В А Л А

24 січня 2019 року Личаківський районний суд м. Львова

слідчий суддя - Гирич С. В.

з участю секретаря судового засідання - Попович Х.І.

скаржника - ОСОБА_1

представника суб`єкта оскарження - Белиня О.О.

розглянувши скаргу ОСОБА_1 на незаконну бездіяльність посадових осіб Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові щодо невнесення відомостей у Єдиний реєстр досудових розслідувань,

в с т а н о в и в :

скаржник звернувся до слідчого судді із скаргою щодо невнесення відомостей у Єдиний реєстр досудових розслідувань за її заявою від 09.01.2019 року про вчинення кримінальних правопорушень.

Скаргу обґрунтовує тим, що нею 09.01.2019 року було подано заяву про вчинення злочинів до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові. Станом на день подання скарги відомості до ЄРДР не внесені. Таку бездіяльність вважає незаконною, а тому просить скаргу задоволити. Також просить поновити пропущений строк на звернення до суду із скаргою, оскільки пропущений із поважних причин.

В судовомузасіданні скаржникпідтримала скаргуз аналогічнихпідстав,окрім тогопояснила,що службовіособи Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові безпідставно скерували її заяву до іншого правоохоронного органу, оскільки мали внести відомості про злочин до ЄРДР, а потім передати справу за підслідністю, якщо вважали, що злочин, про які вона просила внести відомості не підслідні даному органу.

Представник суб`єкта оскарження - Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові проти скарги заперечив. Зазначив, що вказану заяву територіальне управління отримало 09.01.2019 року, після чого 11.01.2019 року така була скерована в ГУ НП у Львівській області за належністю, оскільки заявником не було зазначено обставин, які свідчать про вчинення кримінальних правопорушень, у тому числі підслідних ДБР. Окрім того, вважає, що скаржником пропущено строк на звернення до слідчого судді із скаргою.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали скарги, приходжу до наступного висновку.

Згідно з п.1 ч.1 ст.303 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення може бути оскаржена заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Із матеріалівскарги вбачається,що ОСОБА_1 09.01.2019 року було подано до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові заяву про вчинення злочинів, зокрема, службовими особами Виконавчого комітету Шевченківської районної ради народних депутатів трудящих м. Львова, службовими особами Опікунської ради м. Львова, службовими особами військової частини № НОМЕР_1 .

Як вбачається із матеріалів скарги, станом на момент подачі такої до суду 22.01.2019 року, відомості про вчинення кримінальних правопорушень до Єдиного реєстру досудового розслідування внесені не були, заявника про результати розгляду поданої заяви не повідомлено. Скаржник вказані обставин в судовому засіданні підтвердив.

З представленої в засіданні копії супровідного листа вбачається, що Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові направлено заяву в ГУ НП у Львівській області за належністю без реєстрації, що представником суб`єкта оскарження не заперечується.

Відповідно до вимог ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

У відповідності до п.п.1 Розділу 3 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань визначено, що унесення відомостей до Реєстру здійснюється з дотриманням строків, визначених КПК України та цим Положенням, а саме: заяву, повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення у термін, визначений частиною першою статті 214 КПК України.

Окрім того, відповідно до положень ч.2 ст.8 Закону України «Про Державне бюро розслідувань», усі отримані із заяв і повідомлень, а також виявлені з інших джерел відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення злочину, вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

З врахуванням встановлених у судовому засіданні обставин, вважаю, що така бездіяльність щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань є незаконною, оскільки виходячи із аналізу положень ст. 214 КПК України, після отримання заяви про вчинене кримінальне правопорушення, слідчий зобов`язаний не пізніше 24 годин внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

А тому скаргу слід задоволити.

В частині строку для подачі скарги слідчий суддя враховує те, що заявник ОСОБА_1 звернулась до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові 09.01.2019 року і її заява зареєстрована о 17год.59 хв.

Відповідно до ч.1 ст.304 КПК України, скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

Беручи до уваги положення ч.1 ст.214 КПК, згідно з якою внесення відомостей до ЄРДР здійснюється не пізніше 24 годин після подання заяви, а також положення ч.5 ст. 115 КПК, відповідно до якої при обчисленні строків днями не береться до уваги той день, від якого починається строк, десятиденний строк для подання скарги на оскаржуваний вид бездіяльності починається з дня, наступного за тим, у який закінчився перебіг 24-годинного строку для реєстрації відомостей.

Таким чином, строк для оскарження відповідної бездіяльності розпочався 11.01.2019 року, а останнім днем є 21.01.2019 року (із врахуванням припадання останнього дня десятиденного строку на вихідний день 20.01.2019 року). Як вбачається із матеріалів скарги, скаржник вперше звернулась до суду із скаргою 18.01.2019 року шляхом направлення електронного листа, проте їй було роз`яснено необхідність звернення у письмовому вигляді та повернено матеріали скарги. Про вказані обставин вона дізналась лише 21.01.2019 року прибувши в приміщення суду, після чого - 22.01.2019 року звернулась із скаргою у встановленому порядку.

Слідчий суддя приходить до переконання, що причини пропуску строку на звернення до слідчого судді із скаргою є поважними, непоновлення строку на звернення до слідчого судді порушить права скаржника, а тому подане клопотання слід задоволити та поновити пропущений строк.

Керуючись вимогами ст.ст.214, 217, 303, 306, 307, 372 КПК України, -

у х в а л и в :

поновити строк на звернення до слідчого судді зі скаргою щодо бездіяльності Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові щодо невнесення відомостей у Єдиний реєстр досудових розслідувань за заявою ОСОБА_1 від 09.01.2019 року.

Скаргу ОСОБА_1 задоволити.

Зобов`язати уповноважену посадову особу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Львові внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви ОСОБА_1 від 09.01.2019 року про вчинення кримінальних правопорушень та розпочати з приводу даних обставин досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя: Гирич С. В.

Джерело: ЄДРСР 79387161
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку