open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

___________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2019 р.

м. Херсон

Справа № 661/4410/18

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Новокаховської міської ради Херсонської області, ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

ОСОБА _1 (далі – позивач) звернулась в суд з позовом до Новокаховської міської ради Херсонської області, в якому просить:

визнати протиправними дії відповідача щодо позбавлення її пільг зі сплати комунальних послуг;

зобов'язати відповідача відновити пільги, які полягають у 75 % знижці оплати за користування житлом, комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) з дня смерті її чоловіка ОСОБА_3 - учасника бойових дій;

зобов'язати відповідача відшкодувати їй грошові кошти в сумі 9320,98 грн, які були використані на поховання ОСОБА_3.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що після смерті чоловіка, відповідач незаконно скасував пільги на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 75%, якими позивач користувалась разом зі своїм чоловіком до його смерті. Крім того, позивач вважає, що відповідач повинен відшкодувати їй витрати на поховання її чоловіка ОСОБА_4, який мав статус учасника бойових дій.

Новокаховська міська рада Херсонської області надала відзив за змістом якого, позов не визнають та просять у його задоволенні відмовити. Позивач звернулась до міського голови із заявою надати їй пільги на оплату житлово-комунальних послуг як дружині померлого учасника бойових дій. Виконавчий комітет Новокаховської міської ради неодноразово повідомляв позивача, що пільги з оплати житлово-комунальних послуг надаються особам у встановленому порядку, відповідно до якого, особа (серед іншого) повинна подати документ, що підтверджує її право на пільги. За інформацією управління праці та соціального захисту Новокаховської міської ради ОСОБА_1 перебуває на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, як пенсіонер за віком з 20.01.2007 року та ветеран праці з 03.04.2012 року, ніяких інших документів, які б підтвердили право на користування іншими пільгами позивачем до управління не подавалось. До 11.04.2018 року ОСОБА_1 користувалась пільгами як член сім’ї пільговика – чоловіка ОСОБА_4, учасника бойових дій, а після його смерті 11.04.2018 р. право користування цими пільгами було втрачено.

З приводу вимог про компенсацію витрат на поховання померлого учасника бойових дій Новокаховська міська рада зазначає, що відповідно до ст. 14 ЗУ «Про поховання та похоронну справу» поховання учасників бойових дій здійснюється безоплатно. Порядок фінансування витрат на поховання або відшкодування витрат на здійснене поховання визначається в установленому порядку місцевими органами виконавчої влади. Рішенням виконавчого комітету Новокаховської міської ради визначено, що ритуальною службою, яка надає мінімальний перелік ритуальних послуг для організації проведення безоплатного поховання учасників бойових дій є КП «НК Екосервіс». Позивач не зверталась до цього підприємства для організації поховання її чоловіка, а звернулась до ФОП ОСОБА_5, яка не надає мінімальний перелік ритуальних послуг для організації проведення безоплатного поховання учасників бойових дій. З викладених підстав відповідач просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради позовні вимоги не визнав та у відзиві зазначив, що позивач користувалась спірною пільгою як член сім'ї пільговика, але після смерті чоловіка, це право втрачається. Надати статус вдови померлого чоловіка учасника бойових дій неможливо, оскільки за життя її чоловіка не було визнано інвалідом внаслідок війни. Щодо відшкодування витрат на поховання зазначають, що безоплатне поховання здійснюється відповідно до встановленого порядку. До управління праці КП «НК Екосервіс» розрахунки на відшкодування витрат за поховання ОСОБА_4 не надавались. Вважають, що позовні вимоги безпідставні та просять у їх задоволенні відмовити.

08.10.2018 р. позивач звернулась з цим позовом до Новокаховського міського суду Херсонської області.

09.10.2018 р. ухвалою Новокаховського міського суду Херсонської області позов було передано на розгляд Херсонському окружному адміністративному суду за підсудністю.

16.11.2018 р. справа надійшла до Херсонського окружного адміністративного суду.

21.11.2018 р. ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду у справі відкрито спрощене провадження без повідомлення учасників справи.

02.01.2019 р. ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду до участі у справі в якості другого відповідача залучено ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради.

Судом встановлені такі обставини справи.

Позивач звернулась на Урядову «гарячу» лінію, щодо не надання їй пільг з оплати житлово-комунальних послуг, як дружині померлого учасника бойових дій. Це звернення було розглянуто Новокаховською міською радою та надана відповідь від 02.05.2018 р. № УГЛ-Г-447 за змістом якої, позивача повідомлено про те, що для отримання вказаних пільг їй необхідно отримати статус «член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни». Крім того, роз’яснено, що з цих питань необхідно звернутись до спеціалістів управління праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради.

Наступне звернення позивача на Урядову «гарячу» лінію з того ж питання також було розглянуто та надано відповідь від 27.06.2018 р. № УГЛ-Г-626 наступного змісту. За інформацією управління праці та соціального захисту Новокаховської міської ради, 23.06.2018 року ОСОБА_1 було запрошено на особистий прийом до спеціаліста управління. Під час співбесіди надано вичерпні роз’яснення щодо надання статусу, зокрема у письмовій формі.

Позивач знову звернулась на Урядову «гарячу» лінію з приводу надання вищевказаних пільг. Це звернення було розглянуто та надано відповідь від 06.07.2018 р. № УГЛ-Г-638, якою їй роз’яснили, що позивач перебуває на обліку як пенсіонер за віком та ветеран праці, для отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 50% знижки, необхідно отримати статус «член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни». Щодо надання статусу, як вдові померлого учасника бойових дій повідомлено, що оскільки чоловіка позивача за життя не було визнано особою з інвалідністю надати такий статус неможливо.

06.07.2018 року позивач звернулась зі скаргою до начальника управління соціального захисту населення Новокаховської міської ради на неправомірні дії посадових осіб управління соціального захисту населення, що полягали у позбавленні ОСОБА_1 пільг на оплату комунальних послуг у розмірі 75% як дружини учасника бойових дій, після його смерті.

Скарга була розглянута та надана відповідь від 10.07.2018 № 01-20/2773 за змістом якої, ОСОБА_1 повідомили про те, що на даний час статусу «дружина учасника бойових дій» для отримання пільг не існує. Позивач користувалась пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, як член сім’ї пільговика з 19.05.2005 р. – моменту взяття на облік до реєстру пільговиків та по день його смерті – 11.04.2018 року. Також, було роз’яснено, що пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються особам, на яких поширюється чинність ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у розмірі 50%, але за умови отримання статусу «член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни». Щодо надання статусу, як вдові померлого чоловіка учасника бойових дій (Чехословаччина) повідомлено, що оскільки чоловіка позивача за життя не було визнано особою з інвалідністю надати такий статус неможливо.

14.09.2018 року позивач подала скаргу Новокаховському міському голові ОСОБА_6 на дії посадових осіб управління соціального захисту населення Новокаховської міської ради щодо відмови надати пільги з оплати житлово-комунальних послуг, як дружині померлого учасника бойових дій.

Звернення було розглянуто та надано відповідь від 24.09.2018 р. № 645-Г, за змістом якої, позивачу було роз’яснено порядок отримання вищевказаних пільг.

Аналізуючи зміст письмових доказів, зокрема, скарг позивача та відповідей на них, перевіряючи дії ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради з приводу скасування та відмови відновити спірні пільги позивачеві, суд дійшов висновку про те, що відповідач як суб’єкт владних повноважень діяв на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Правові відносити у цій сфері регулюються Законом України № 3551-XII від 22.10.1993 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон № 3551-XII).

Пунктами 4-6 статті 12 цього закону передбачено перелік пільг, які надаються учасникам бойових дій серед яких:

- 75-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання;

- 75-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо, передбачені пунктами 4 - 6 цієї статті, надаються учасникам бойових дій та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.

Судом встановлено та не заперечується сторонами, що чоловік позивача – ОСОБА_4 мав статус учасника бойових дій та отримував пільги 75% на оплату житлово-комунальних послуг, якими також користувалась його дружина ОСОБА_1 (позивач), як член сім’ї пільговика.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії І-КГ № 250190 виданого 11.04.2018 року Новокаховським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області ОСОБА_4 (чоловік позивача) помер 11.04.2018 року. У зв’язку із чим, право на отримання пільг було припинено.

Позивач вважає, що вона має право користуватися пільгами як дружина учасника бойових дій, після його смерті.

Суд не погоджується з цим, виходячи із вищезазначених положень ст. 12 Закону № 3551-XII, оскільки 75-процентна знижка плати за користування житлово-комунальними послугами передбачена лише для учасників бойових дій та членів їх сімей, що проживають разом з ними.

ОСОБА_1 мала б право на такі пільги, але у меншому розмірі, що дорівнює 50%, після смерті її чоловіка, як би їй було надано статус «член сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, але за умови, що він мав інвалідність внаслідок війни, як передбачено ст. 10 Закону № 3551-XII де визначено перелік осіб на яких поширюється чинність цього Закону. На дружин померлих учасників бойових дій приписи цього Закону не поширюються.

Враховуючи викладене, у цій частині позовних вимог належить відмовити.

Щодо вимог про відшкодування витрат на поховання суд зазначає, що спірні правовідносини в цій частині регулюються Законом України від 10.07.2003 р. № 1102-VII «Про поховання та похоронну справу» (далі – Закон 1102-VII), Порядком проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни затвердженого Постановою КМУ від 28.10.2004 р. № 1445 (далі – Порядок).

Відповідно до ст. 14 Закону 1102-VII поховання учасників бойових дій здійснюється безоплатно. Витрати у такому випадку здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Проведення безоплатного поховання учасників бойових дій регулюється Порядком, відповідно до п. 8 якого, видатки на поховання учасників бойових дій і інвалідів війни виділяються з бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів, бюджетів м. Києва та м. Севастополя. Порядок фінансування витрат на поховання або відшкодування витрат на здійснене поховання визначається в установленому порядку місцевими органами виконавчої влади.

Виконавчим комітетом Новокаховської міської ради Херсонської області року було прийнято рішення від 27 серпня 2013 року № 305, яким затверджено Порядок фінансування витрат на поховання або відшкодування витрат на здійснене поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни, змістом пунктів 6. 7 яких визначено, що для поховання учасників бойових дій та інвалідів війни безоплатно надаються такі послуги: оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання; доставка предметів ритуальної належності; надання транспортних послуг; надання труни; надання вінка похоронного з траурною стрічкою (з написом чи без нього); копання могили.

Вказане рішення було опубліковано на офіційному сайті Новокаховської міської ради Херсонської області.

Для оформлення безоплатного поховання виконавцем волевиявлення або особою, що зобов’язалась поховати померлого, ритуальній службі надаються наступні документи: заява особи; договір-замовлення на організацію та проведення безоплатного поховання; копія паспорта, ідентифікаційного номеру особи, що зобов’язалась поховати померлого; довідка з місця реєстрації постійного місця проживання померлого; копія свідоцтва про смерть; копія пільгового посвідчення.

Відшкодування витрат за безоплатне поховання проводиться шляхом перерахування коштів на рахунок ритуальної служби ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення відповідно до поданих розрахунків і затвердженої вартості на послуги з організації та проведення безоплатного поховання померлих відповідної категорії.

Цим рішенням також визначено, що ритуальною службою, яка надає мінімальний перелік ритуальних послуг для організації проведення безоплатного поховання учасників бойових дій, інвалідів війни є комунальне підприємство «НК Екосервіс».

Судом встановлено, що позивач не зверталась із заявою та документами до ритуальної служби КП «НК Екосервіс» для відшкодування витрат за безоплатне поховання її чоловіка ОСОБА_4 – учасника бойових дій.

Доказів такого звернення позивачка суду не надала. На це також посилаються і відповідачі по справі, зазначаючи, що позивачка не зверталась із такими заявами.

Таким чином, судом встановлено, що питання відшкодування витрат на поховання чоловіка позивачки, жодним уповноваженим органом не розглядалось та рішення з цього приводу не приймалось.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вимога про відшкодування витрат на поховання не підлягає задоволенню, є передчасною, оскільки для відшкодування витрат необхідно першочергово, у визначеному порядку звертатись до установ та органів уповноважених на проведення таких виплат і лише за наявності спору, в подальшому звертатись за захистом прав до суду.

Суд вважає, що позивач не втратила право на звернення із заявою про відшкодування коштів, які були витрачені на безоплатне поховання, у встановленому порядку.

За таких обставин суд відмовляє в задоволенні позову у повному обсязі.

Керуючись статтями 242 - 246 КАС України, суд

вирішив:

Відмовити повністю у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Новокаховської міської ради Херсонської області, ОСОБА_2 праці та соціального захисту населення Новокаховської міської ради про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до П'ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Попов В.Ф.

кат. 112030000

Джерело: ЄДРСР 79374894
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку