open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.01.2019 року м.Дніпро Справа № 904/2282/18

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Коваль Л.А. (доповідач)

суддів: Пархоменко Н.В., Чередка А.Є.

при секретарі судового засідання Дон О.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 (ухвалене суддею Петренко Н.Е., повне рішення складено 26.07.2018) у справі № 904/2282/18

за позовом

позивача-1: ОСОБА_1

позивача-2: ОСОБА_2

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп"

про зобов'язання проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _1 та ОСОБА_2 звернулися до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" з наступними вимогами:

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" виконати вимогу учасників Товариства ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" за 2015-2017 роки суб'єктом аудиторської діяльності Товариством з обмеженою відповідальністю аудиторською фірмою "Фінансист".

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" надати суб'єкту аудиторської діяльності Товариству з обмеженою відповідальністю аудиторській фірмі "Фінансист" всі документи бухгалтерського обліку та фінансової звітності Товариства для проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" за 2015-2017 роки.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачі послались на ті обставини, що вони є учасниками Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп". Для реалізації своїх законодавчо визначених прав як учасників Товариства, зокрема щодо участі в управлінні Товариством, позивачі неодноразово у період 2017-2018 років зверталися до Товариства з пропозиціями про проведення загальних зборів учасників Товариства та з запитами про надання для ознайомлення інформації щодо діяльності Товариства (річних балансів за період з 2015 року по вересень 2017 року; документів річної звітності за період з 2015 року по вересень 2017 року; протоколів загальних зборів за період з 2015 року по вересень 2017 року; книг протоколів засідань правління за період з 2015 року по вересень 2017 року. Також, наприкінці 2017 року позивач-1 просила повідомити про дату, час та порядок денний річних загальних зборів Товариства, якими повинні затверджуватися результати господарської діяльності Товариства за 2017 рік та річний баланс, що обумовлено приписами ст. 61 Закону України "Про господарські товариства". Однак, як зазначають позивачі, їх запити Товариством (головою Товариства та його директором) залишено без відповіді, витребувана інформація їм, як учасникам Товариства, не була надана. За таких обставин позивачі вважають, що з боку Товариства чиняться перешкоди в реалізації прав позивачів, як учасників Товариства.

Позивачі також послались на положення Закону України "Про господарські товариства", відповідно до яких контроль за діяльністю дирекції (директора) товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється ревізійною комісією, що утворюється загальними зборами учасників товариства з їх числа, однак зазначили, що ревізійна комісія для здійснення постійного контролю за фінансово-господарською діяльністю виконавчого органу у ТОВ "Юніон-Груп" не створена, хоча позивач-1 неодноразово цього вимагала.

Оскільки позивачам, як учасникам ТОВ "Юніон-Груп", не надається можливості отримати всю необхідну, повну, об'єктивну інформацію про фінансовий та майновий стан Товариства, джерела, умови та підстави формування його прибутку, що унеможливлює реалізацію позивачами їх корпоративних прав, позивачі вбачають всі підстави для призначення та проведення аудиторської перевірки діяльності Товариства, що і зумовило їх звернення з позовом до суду.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 у справі № 904/2282/18 позов задоволено повністю:

- зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" виконати вимогу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" за 2015-2017 роки суб'єктом аудиторської діяльності Товариством з обмеженою відповідальністю аудиторською фірмою "Фінансист";

- зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" надати суб'єкту аудиторської діяльності Товариству з обмеженою відповідальністю аудиторській фірмі "Фінансист" всі документи бухгалтерського обліку та фінансової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" для проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" за 2015-2017 роки;

- стягнено з Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" на користь ОСОБА_1 судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 3 524,00 грн.

Приймаючи рішення про повне задоволення позовних вимог, місцевий господарський суд виходив з тих обставин, що позивачі є учасниками ТОВ "Юніон-Груп" та у відповідності зі статтею 167 Господарського кодексу України наділені певними корпоративними правами, зокрема правом на участь в управлінні господарською організацією. Також, нормами Цивільного кодексу України передбачене право учасників товариства з обмеженою відповідальністю одержувати інформацію про діяльність Товариства у порядку, встановленому установчим документом; наявного у загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю права формувати органи, що здійснюють постійний контроль за фінансово-господарською діяльністю товариства, положень ст. 63 Закону України "Про господарські товариства", відповідно до яких контроль за діяльністю товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється ревізійною комісією, що утворюється загальними зборами учасників товариства з їх числа, положеннями ст. 146 Цивільного кодексу України, відповідно до яких для здійснення контролю за фінансовою діяльністю товариства з обмеженою відповідальністю згідно з рішенням його загальних зборів, а також в інших випадках, встановлених статутом товариства і законом, може призначатися аудиторська перевірка.

Суд встановив, що у період 2017-2018 років позивачі неодноразово зверталися до Товариства з пропозиціями про проведення загальних зборів учасників та із запитами про надання для ознайомлення інформації про діяльність Товариства, що у грудні 2017 року позивач-1 зверталась до відповідача з проханням повідомити про дату, час та порядок денний річних загальних зборів ТОВ "Юніон-Груп", якими, зокрема, повинні затверджуватися результати господарської діяльності Товариства за 2017 рік та річний баланс, однак запит позивача-1 відповідачем залишено без відповіді.

Враховуючи наведене вище, місцевий господарський суд дійшов висновку, що внаслідок незаконних дій (бездіяльності) відповідача позивачам вчиняються перешкоди в реалізації їх прав як учасників Товариства, а саме позивачам, як учасникам Товариства, не надається можливості отримати необхідну, повну та об'єктивну інформацію про фінансовий та майновий стан Товариства, джерела, умови та підстави формування його прибутку, що, за висновком суду, унеможливлює реалізацію позивачами їх корпоративних прав.

Місцевий господарський суд також встановив, що в Товаристві відсутня ревізійна комісія, що річний господарський оборот ТОВ "Юніон-Груп" є більшим ніж двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів, проте, з моменту створення Товариства жодної аудиторської перевірки річної фінансової звітності Товариства не проводилось, достовірність та повнота річної фінансової звітності Товариства за 2015-2017 роки не підтверджувалась.

У березні 2018 року позивачі звернулися до відповідача з вимогою про призначення та проведення аудиту фінансово-господарської діяльності Товариства за 2015-2017 роки. Проте вказана вимога залишена без задоволення.

Врахувавши встановлені обставини справи, місцевий господарський суд і дійшов висновку про достатність підстав для задоволення позову та призначення і проведення аудиту фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" за 2015-2017 роки професійним аудитором, не пов'язаним майновими інтересами з Товариством або його учасниками - Товариством з обмеженою відповідальністю аудиторська фірма "Фінансист".

Не погодившись з зазначеним рішенням суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" подало апеляційну скаргу про його скасування та прийняття нового рішення, яким у задоволенні позовних вимог позивачів до ТОВ "Юніон-Груп" про зобов'язання проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності відмовити у повному обсязі.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги відповідач посилається на порушення місцевим господарським судом при прийнятті рішення у справі норм матеріального і процесуального права. Відповідач не погоджується з тим, що запити позивачів ним залишено без відповіді, що витребувана інформація позивачам, як учасникам Товариства, не надавалась.

Так, відповідач зазначає, що 13.09.2017 позивач-1, як учасник ТОВ "Юніон-Груп", звернулась до відповідача із вимогою про надання інформації про діяльність Товариства. У відповідь на зазначену вимогу ТОВ "Юніон-Груп" направило позивачеві ОСОБА_1 витребувані нею документи, що підтверджується супровідним листом вих. 28092017/01 від 28.09.2017, описом вкладення цінного листа та фіскальним чеком від 29.09.2017, які отримані позивачем 12.10.2017, про що свідчить підпис на повідомленні про вручення поштового відправлення. У відповідь на лист про проведення перевірки від 26.01.2018 відповідачем направлено на адресу позивача ОСОБА_1 копію журналу реєстрації зборів, копії протоколів зборів учасників та копію листа № 2092017/01 від 28.09.2017, що підтверджується описом поштового вкладення, що отримане ОСОБА_1 14.02.2018, про що свідчить особистий підпис на повідомленні про вручення поштового відправлення. Крім цього, учаснику ТОВ "Юніон-Груп" ОСОБА_1 надано для ознайомлення фінансовий звіт за 2017 рік та декларацію з податку на прибуток. Вказана обставина підтверджується супровідним листом від 01.03.2018, який разом з доданими документами направлено на адресу позивача.

Разом з тим, відповідач зазначає, що місцевим господарським судом не враховано, що порядок пред'явлення учасниками вимоги про проведення аудиторської перевірки визначається статутом Товариства. За відсутності відповідних положень у статуті товариства господарські суди повинні брати до уваги, що організаційне забезпечення аудиторської перевірки діяльності та звітності товариства на вимогу його учасників, зокрема укладення договору з аудитором (аудиторською фірмою), надання аудиторові необхідних документів тощо, здійснюється товариством в особі виконавчого або іншого органу, уповноваженого на це статутом, а не учасниками товариства. Строки розгляду господарським товариством вимог його учасників про проведення аудиторської перевірки визначаються статутом товариства.

Якщо у статуті відповідні положення відсутні, господарським судам слід виходити з розумних строків, необхідних для розгляду та виконання таких вимог. Відповідач зазначає, що право звернення учасника товариства з вимогою про проведення аудиторської перевірки товариством не є абсолютним правом та посилається, що позивачами не доведено, що зазначена аудиторська перевірка є необхідною або є такою, що не проведена за конкретний період. Щодо особи, яка має провести аудиторську перевірку Товариства - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансист", відповідач зазначив, що повноваження щодо організаційного забезпечення аудиторської перевірки діяльності та звітності товариства на вимогу його учасників (акціонерів), зокрема укладення договору з аудитором (аудиторською фірмою), надання аудиторові відповідних документів та інше забезпечення роботи аудитора, здійснюється товариством в особі виконавчого або іншого органу, уповноваженого на це статутом, а не учасниками (акціонерами) товариства. Крім того, відповідач зазначив, що статутом Товариства не визначено аудиторської фірми, яка проводить аудиторську перевірку, а тому відповідно до вимог закону дані повноваження належать виконавчому органу Товариства. Відповідач вважає, що відповідна вимога позивачів є необґрунтованою, оскільки не передбачена ні чинним законодавством, ні статутом Товариства, проте місцевий господарський суд цього не врахував.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 подали відзив на апеляційну скаргу, в якому зазначають, що відповідно до п.3.3 статуту Товариства, даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ОСОБА_4 належить частка у статутному капіталі цього Товариства у розмірі 60%, ОСОБА_2, ОСОБА_1 належать частки у статутному капіталі цього товариства у розмірі по 20% кожному, у сукупності - 40%. Відповідно до п.11.4 статуту Товариства, достовірність та повнота річної фінансової звітності Товариства повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською фірмою). Обов'язкова аудиторська перевірка річної фінансової звітності товариств з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів проводиться один раз на три роки. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на Товариство. На вимогу учасника Товариства може бути проведена додаткова аудиторська перевірка річної фінансової звітності Товариства з залученням професійного аудитора, не пов'язаного майновими інтересами з Товариством або з його учасником. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на учасника.

Позивачі зазначають і про те, що обов'язковість проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності товариств з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів один раз на три роки передбачена і ст. 18 Закону України "Про господарські товариства".

Заперечуючи проти доводів відповідача, позивач посилається і на приписи Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", які передбачають проведення аудиту фінансової звітності товариства із залученням аудитора (аудиторської фірми), не пов'язаного (не пов'язаної) майновими інтересами з товариством, посадовими особами товариства чи з його учасниками на вимогу учасника (учасників), яким сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу товариства.

Позивачі зазначають, що відповідно до приписів п. 11 ч. 1 ст. 1, ч.ч. 3-5 ст. 7 Закону України "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" замовник має право вільного вибору суб'єкта аудиторської діяльності із дотриманням вимог цього Закону та інших нормативно-правових актів, а відповідно до норм ч.ч.2,3 ст. 90 Господарського кодексу України, ст.ст. 17, 63 Закону України "Про господарські товариства", ст. 41 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" та статуту ТОВ "Юніон-Груп", для контролю за діяльністю виконавчого органу Товариства, яким відповідно до Статуту Товариства є директор, існує декілька способів, що діють одночасно та незалежно один від одного, а саме: діяльність ревізійної комісії (не створено у ТОВ "Юніон-Груп"); проведення перевірки фінансово-господарської діяльності товариства в будь-який час за рішенням загальних зборів товариства;

Проведення обов'язкової аудиторської перевірки на вимогу учасника, який володіє часткою більше 10% статутного капіталу.

Позивачі зазначають, що статут відповідача не містить додаткових положень щодо процедури та призначення аудиторських перевірок, окрім встановлених у спеціальних законах.

Під час вирішення спорів за позовами учасників ТОВ, що у сукупності володіють більш як 10 відсотками акцій, про спонукання товариства провести аудиторську перевірку його діяльності та звітності згідно з частиною другою ст. 63 Закону України "Про господарські товариства", ст. 41 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", на думку позивачів, місцевим господарським судом вірно враховано, що передбачене зазначеними статтями право учасників спрямоване на контроль діяльності виконавчого органу, а тому є складовою права на управління товариством в установленому законом і установчими документами порядку. З огляду на викладене, право учасника товариства звернутись із вимогою про проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності товариства не залежить ні від бажання самого товариства (його посадових осіб) проводити чи не проводити перевірку, ні від доцільності чи відсутності доцільності проведення такої перевірки, наявності вже проведених перевірок, натомість, обов'язок товариства забезпечити аудитору можливості проведення перевірки виникає в силу прямої вказівки закону.

Враховуючи ті обставини, що позивачі з метою реалізації свого права, зокрема щодо участі в управлінні товариством, неодноразово у період 2017-2018 років зверталися до Товариства з пропозиціями про проведення загальних зборів учасників та із запитами про надання для ознайомлення інформації про діяльність Товариства, що позивач-1 зверталась до відповідача з проханням повідомити про дату, час та порядок денний річних загальних зборів ТОВ "Юніон-Груп", якими, зокрема, повинні затверджуватись результати господарської діяльності Товариства за 2017 рік та річний баланс, однак відповідачем запити позивачів залишено без відповіді, витребувана інформація не надана, не задоволено вимоги позивча-1 і щодо повідомлення про дату час та порядок денний річних загальних зборів Товариства, залишена відповідачем без задоволення і вимога позивача-1 про призначення та проведення аудиту фінансово-господарської діяльності Товариства за 2015-2017 роки , позивачі вважають, що суд першої інстанції вірно встановив, що внаслідок незаконних дій (бездіяльності) відповідача позивачам вчиняються перешкоди в реалізації їх прав як учасників Товариства (не надається можливості отримати необхідну, повну та об'єктивну інформацію про фінансовий та майновий стан Товариства, джерела, умови та підстави формування його прибутку, що унеможливлює реалізацію позивачами визначених законодавчо належних їм корпоративних прав.

Щодо обґрунтованості вимог позивачів про наявність у них права на обрання суб'єкта аудиторської перевірки позивачі посилаються на ст. 41 Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", а також зазначають, що вони звертались до відповідача з вимогою про проведення аудиту, проте відповідачем зазначена вимога не була задоволена; не була задоволена вимога позивача й щодо виконання судового рішення в частині проведення аудиту та надання для цього всіх необхідних документів від 12.09.2018, яка направлялась в адресу відповідача 17.09.2018. Також, навіть після відкриття виконавчого провадження та сплати відповідачем внаслідок цього на рахунок позивача-1 витрат по сплаті судового збору у розмірі 3 254 грн. відповідно до наказу про примусове виконання рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 16.08.2018 у цій справі, відповідачем не виконано інших приписів оскаржуваного судового рішення. Позивачі зазначають, що будь-які поштові відправлення відповідач отримувати відмовляється.

З огляду на ці обставини, позивачі вважають, що судом прийняте обґрунтоване рішення щодо задоволення вимоги позивачів в частині зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" надати суб'єкту аудиторської діяльності - Товариству з обмеженою відповідальністю аудиторській фірмі "Фінансист" всі документи бухгалтерського обліку та фінансової звітності Товариства для проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" за 2015-2017 роки.

Позивачі зазначають і про те, що підстави для задоволення апеляційної скарги відсутні з огляду на недотримання відповідачем приписів процесуального права при зверненні з апеляційною скаргою.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 29.10.2018 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 у справі № 904/2282/18 залишено без руху у зв'язку з відсутністю доказів сплати судового збору за подання апеляційної скарги, також Товариству з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" роз'яснено його право вказати інші підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 19.11.2018 поновлено Товариству з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 у справі № 904/2282/18; відкрито апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою ТОВ "Юніон-Груп"; розгляд апеляційної скарги призначено у судове засідання на 12.12.2018 о 16:00 год.

У судовому засіданні 12.12.2018 оголошено перерву до 15.01.2019 о 16:00.

У судовому засіданні 15.01.2019 оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши обставини справи, заслухавши у судовому засіданні пояснення представників учасників справи, колегія суддів вбачає підстави дійти до висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги та зазначає про таке.

Відповідно до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" (Товариство), затвердженого Протоколом Загальних зборів Товариства № 14/07/17 від 14.07.2017, учасниками Товариства є громадяни України:

ОСОБА_4, частка якого у статутному капіталі Товариства складає 60%, що становить 17 670, 00 грн.;

ОСОБА_2, частка якого у статутному капіталі Товариства складає 20%, що становить 5 890, 00 грн.;

ОСОБА_1, частка якої у статутному капіталі Товариства складає 20%, що становить 5 890, 00 грн.

Статутний капітал Товариства визначає мінімальний розмір майна, який гарантує інтереси його кредиторів і формується у розмірі 29 450, 00 грн.

Переглядаючи оскаржуване рішення місцевого господарського суду, суд апеляційної інстанції керується законодавством, яке діяло на час звернення позивача з позовом до суду.

Відповідно до ст. 167 Господарського кодексу України корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачі послались на порушення їх корпоративних прав, зокрема, щодо участі в управлінні товариством, оскільки на їх неодноразові звернення до Товариства з пропозиціями про проведення загальних зборів учасників Товариства, з запитами про надання для ознайомлення документів щодо діяльності Товариства ними не отримано від Товариства запитуваної інформації; не отримано позивачем-1 від Товариства інформації на запит позивача-1 і щодо дати, часу та порядку денного річних загальних зборів ТОВ "Юніон-Груп", якими, зокрема, повинні затверджуватись результати господарської діяльності Товариства за 2017 рік та річний баланс. Оскільки позивачам, як учасникам ТОВ "Юніон-Груп", не надається можливості отримати всю необхідну, повну та об'єктивну інформацію про фінансовий та майновий стан Товариства, що унеможливлює реалізацію позивачами їх прав, як учасників Товариства, то, за твердженням позивачів, з боку Товариства має місце неправомірна бездіяльність, відповідно існують всі підстави для призначення та проведення аудиторської перевірки діяльності Товариства. Позивачі зазначають і про те, що фактично контроль за фінансово-господарською діяльністю виконавчого органу у Товаристві не здійснюється, ревізійна комісія для здійснення такого контролю не створена, хоча позивач-1 неодноразово цього вимагав.

Отже, спір у цій справі є спором, що виник з корпоративних відносин та відноситься до юрисдикції господарського суду в силу положень п. 3 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України.

Права учасників господарського товариства, яким є товариство з обмеженою відповідальністю, визначає ст. 10 Закону України "Про господарські товариства".

Так, відповідно до наведеної правової норми учасники товариства мають право: а) брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Законом; б) брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди); в) вийти в установленому порядку з товариства; г) одержувати інформацію про діяльність товариства. На вимогу учасника товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіти товариства про його діяльність, протоколи зборів; д) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, в порядку, встановленому законом. Учасники можуть мати також інші права, передбачені законодавством і установчими документами товариства.

За приписами ст. 17 Закону України "Про господарські товариства" перевірки фінансової діяльності товариства здійснюються державними податковими інспекціями, іншими державними органами у межах їх компетенції, ревізійними органами товариства та аудиторськими організаціями.

Відповідно до положень ч.ч. 2, 3 ст. 90 Господарського кодексу України перевірки фінансової діяльності товариства здійснюються органами доходів і зборів, іншими органами державної влади у межах визначених законом повноважень, ревізійною комісією (ревізором) господарського товариства та/або аудиторами. Достовірність та повнота річного балансу і звітності господарського товариства у випадках, визначених законом, повинні бути підтвержені аудитором (аудиторською організацією).

За приписами ст. 3 Закону України "Про аудиторську діяльність", аудиторська діяльність - підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг. Аудит - перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів. Суттєвою є інформація, якщо її пропуск або неправильне відображення може вплинути на економічні рішення користувачів, прийняті на основі фінансових звітів. Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення. Аудит може проводитися з ініціативи суб'єктів господарювання, а також у випадках, передбачених законом (обов'язковий аудит).

Проведення аудиту є обов'язковим також в інших випадках, передбачених законами України (ч. 2 ст. 8 Закону України "Про аудиторську діяльність").

З огляду на наведені нормативні положення, а також враховуючи приписи ст. 18 Закону України "Про господарські товариства", відповідно до яких, зокрема, достовірність та повнота річної фінансової звітності товариства повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською фірмою), обов'язкова аудиторська перевірка річної фінансової звітності товариств з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів проводиться один раз на три роки, проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності для зазначених товариств є обов'язковим один раз на три роки.

Також, статтею 116 Цивільного кодексу України передбачено, що учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом: 1) брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом; 2) брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди); 3) вийти у встановленому порядку з товариства; 4) здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві, у порядку, встановленому законом; 5) одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом. Учасники господарського товариства можуть також мати інші права, встановлені установчим документом товариства та законом.

Права та обов'язки учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" визначає і розділ 5 статуту Товариства.

Положеннями статуту Товариства визначено, зокрема, що учасник Товариства має право: а) брати участь в управлінні справами Товариства в порядку, визначеному дійсним Статутом Товариства; б) брати участь у розподілі прибутку Товариства та одержувати його частку (дивіденди); в) вийти в установленому порядку з Товариства; г) одержувати інформацію про діяльність Товариства. На вимогу учасника Товариство зобов'язане надавати йому для ознайомлення річні баланси, звіт Товариства про його діяльність. Учасник може мати також інші права, передбачені законодавством і статутом Товариства.

Відповідно до ст. 145 Цивільного кодексу України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори його учасників. У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган (колегіальний або одноособовий), який здійснює поточне керівництво його діяльністю і є підзвітним загальним зборам його учасників. Виконавчий орган товариства може бути обраний також і не зі складу учасників товариства. Компетенція виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю, порядок ухвалення ним рішень і порядок вчинення дій від імені товариства встановлюються цим Кодексом, іншим законом і статутом товариства. До виключної компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить: 1) визначення основних напрямів діяльності товариства, затвердження його планів і звітів про їх виконання; 2) внесення змін до статуту товариства, зміна розміру його статутного капіталу; 3) створення та відкликання виконавчого органу товариства; 4) визначення форм контролю за діяльністю виконавчого органу, створення та визначення повноважень відповідних контрольних органів; 5) затвердження річних звітів та бухгалтерських балансів, розподіл прибутку та збитків товариства; 6) вирішення питання про придбання товариством частки учасника; 7) виключення учасника із товариства; 8) прийняття рішення про ліквідацію товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу. Статутом товариства і законом до виключної компетенції загальних зборів може бути також віднесене вирішення інших питань. Питання, віднесені до виключної компетенції загальних зборів учасників товариства, не можуть бути передані ними для вирішення виконавчому органу товариства. Черговість та порядок скликання загальних зборів встановлюються статутом товариства і законом.

Відповідно до ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу. Загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

За приписами ст. 146 Цивільного кодексу України, контроль за діяльністю виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється у порядку, встановленому статутом та законом. Загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю можуть формувати органи, що здійснюють постійний контроль за фінансово-господарською діяльністю виконавчого органу. Порядок створення та повноваження контрольного органу встановлюються загальними зборами учасників товариства. Для здійснення контролю за фінансовою діяльністю товариства з обмеженою відповідальністю згідно з рішенням його загальних зборів, а також в інших випадках, встановлених статутом і законом товариства, може призначатися аудиторська перевірка. Порядок проведення аудиторських перевірок діяльності та звітності товариства з обмеженою відповідальністю встановлюється статутом товариства і законом. На вимогу будь-кого з учасників товариства може бути проведено аудиторську перевірку річної фінансової звітності товариства із залученням професійного аудитора, не пов'язаного майновими інтересами з товариством чи з його учасниками. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на учасника, на вимогу якого проводиться аудиторська перевірка, якщо інше не встановлено статутом товариства. Публічна звітність товариства з обмеженою відповідальністю про результати його діяльності не вимагається, крім випадків, встановлених законом.

За приписами ст. 63 Закону України "Про господарські товариства", контроль за діяльністю дирекції (директора) товариства з обмеженою відповідальністю здійснюється ревізійною комісією, що утворюється загальними зборами учасників товариства з їх числа, в кількості, передбаченій установчими документами, але не менше 3 осіб. Члени дирекції (директор) не можуть бути членами ревізійної комісії. Перевірка діяльності дирекції (директора) товариства проводиться ревізійною комісією за дорученням зборів, з власної ініціативи або на вимогу учасників товариства. Ревізійна комісія вправі вимагати від посадових осіб товариства подання їй усіх необхідних матеріалів, бухгалтерських чи інших документів та особистих пояснень. Ревізійна комісія доповідає результати проведених нею перевірок вищому органу товариства. Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах та балансах. Без висновку ревізійної комісії загальні збори учасників товариства не мають права затверджувати баланс товариства. Ревізійна комісія має право ставити питання про скликання позачергових загальних зборів учасників, якщо виникла загроза суттєвим інтересам товариства або виявлено зловживання посадовими особами товариства.

Відповідно до п. 6.9. статуту Товариства Товариство для здійснення постійного контролю за діяльністю директора може створити ревізійну комісію, що утворюється учасником Товариства. Директор не може бути членом ревізійної комісії. Перевірка діяльності директора Товариства проводиться ревізійною комісією за дорученням учасника Товариства або з власної ініціативи. Ревізійна комісія вправі вимагати від посадових осіб Товариства подання їй усіх необхідних матеріалів, бухгалтерських чи інших документів та особистих пояснень.

Відповідно до п. 11.4. статуту Товариства достовірність та повнота річної фінансової звітності Товариства повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською фірмою). Обов'язкова аудиторська перевірка річної фінансової звітності Товариств з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів проводиться один раз на три роки. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на Товариство. На вимогу учасника Товариства може бути проведена додаткова аудиторська перевірка річної фінансової звітності Товариства з залученням професійного аудитора, не пов'язаного майновими інтересами з Товариством або з його учасником. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на учасника.

Як вбачається з матеріалів справи, 26.01.2018 позивач-1 направила відповідачу лист про проведення аудиторської перевірки діяльності ТОВ "Юніон-Груп", в якому зазначила, що у зв'язку з порушенням її права на участь в управлінні Товариством, що полягає у ненаданні Товариством інформації про діяльність Товариства на запити позивача-1, вона вимушена ініціювати здійснення аудиторської перевірки діяльності Товариства, повідомила, що нею укладено договір про проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ "Юніон-Груп", у зв'язку з чим просила протягом 10 днів з дати отримання даного повідомлення забезпечити аудитору можливість проведення перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ "Юніон-Груп" та протягом п'яти днів з дати отримання запиту аудитора надати належним чином завірені копії всіх фінансових документів ТОВ "Юніон-Груп". У цьому листі позивач-1, серед іншого, посилалась на Закон України "Про акціонерні товариства".

Матеріали справи містять лист відповідача, адресований учаснику ТОВ "Юніон-Груп" ОСОБА_1, у якому Товариство у відповідь на лист від 26.01.2018 повідомило, зокрема, що посилання на Закон України "Про акціонерні товариства" не має ніякого відношення до діяльності ТОВ, оскільки організаційно-правова форма ТОВ "Юніон-Груп" підпорядковується ЦК, ГК, Закону України "Про господарські товариства", а не Закону України "Про акціонерні товариства", тому вимогу про проведення аудиторської перевірки відповідач вважає недоцільною. Доказів направлення цього листа позивачу-1 відповідачем не надано.

Матеріалами справи, також, підтверджується, що позивач-1 зверталась до відповідача з вимогою про призначення та проведення позачергових загальних зборів учасників Товариства та аудиторської перевірки діяльності Товариства, про проведення річних загальних зборів та виплату дивідендів. У цьому листі позивач-1 зазначила, що на її вимогу про надання інформації відповідач запитувану інформацію надав не в повному обсязі, просила надати копії протоколів загальних зборів за період з 2015 по вересень 2017 року, просила повідомити про дату, час та порядок денний річних загальних зборів ТОВ "Юніон-Груп" з дотриманням строків та порядку такого повідомлення, встановленого законом. До проведення річних загальних зборів ТОВ "Юніон-Груп" підготувати річний звіт та баланс за 2017 рік для його подальшого затвердження загальними зборами учасників Товариства та вирішення питання щодо порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати дивідендів.

13.09.2017 позивач-1 звернулась до відповідача з вимогою про надання інформації про діяльність товариства.

У відповідь на лист позивача-1 від 19.03.2018 відповідачем складено листа від 31.03.2018, яким повідомлено позивача-1, що вся запитувана інформація була надана в попередніх листах. Доказів направлення цього листа позивачу-1 матеріали справи не містять.

Відповідно до листа відповідача від 28.09.2017 відповідач направив позивачу -1 баланс та звіт про фінансові результати на 31.12.2015, податкову декларацію з податку на прибуток за 2015 рік, Баланс та звіт про фінансові результати на 31.12.2016, податкову декларацію з податку на прибуток за 2016 рік, Баланс та звіт про фінансові результати на 30.06.2017 разом з супровідним листом. Це направлення підтверджується описом вкладення до цінного листа та фіскальним чеком "Укрпошти", а його отриманням позивачем-1 рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідач надав до матеріалів справи опис вкладення до цінного листа на ім'я ОСОБА_1, адреса: АДРЕСА_1 найменування вкладення: копія журналу - 1, копія протоколів - 3, копія листа № 28092017101-1, лист Вих. № 010218. На описі вкладення проставлено відбиток календарного штемпеля "Укрпошти" від 08.02.2010, додано фіскальний чек від цієї ж дати. Однак з опису вкладення неможливо достовірно встановити, про які саме журнал, протоколи в ньому зазначено.

З наведеного вище вбачається, що позивачу-1 чинилися перешкоди в отриманні інформації про діяльність Товариства, право на отримання якої позивач-1, як учасник Товариства, мала в силу закону.

Проте, предметом спору у даній справі не є вимоги про спонукання відповідача надати позивачу-1 певну інформацію.

Матеріально-правовою вимогою у даній справі є вимога про зобов'язання відповідача виконати вимогу позивачів про проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства за 2015-2017 роки та певним суб'єктом аудиторської діяльності, визначеним позивачами.

Як встановлено вище, статтею 146 Цивільного кодексу України передбачено, що на вимогу будь-кого з учасників товариства з обмеженою відповідальністю може бути проведено аудиторську перевірку річної фінансової звітності товариства із залученням професійного аудитора, не пов'язаного майновими інтересами з товариством чи з його учасниками. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на учасника, на вимогу якого проводиться аудиторська перевірка, якщо інше не встановлено статутом товариства.

Враховуючи положення статей 146, 162 ЦК України, ст. 63 Закону України "Про господарські товариства", вбачаються підстави дійти висновку, що передбачене наведеними правовими нормами право учасників товариства вимагати проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності товариства спрямоване на контроль діяльності виконавчого органу товариства, а тому є складовою права на управління товариством в установленому законом і установчими документами порядку.

Відповідно до розділу 11 статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" Товариство самостійно проводить свою господарську діяльність, розпоряджається випущеною продукцією, прибутком, який лишається після виплати податків та інших обов'язкових виплат. Товариство веде бухгалтерський облік результатів своє праці, статистичну звітність і направляє її у встановленому обсязі органам державної статистики, несе відповідальність за достовірність бухгалтерської і статистичної звітності. Достовірність та повнота річної фінансової звітності Товариства повинні бути підтверджені аудитором (аудиторською фірмою). Обов'язкова аудиторська перевірка річної фінансової звітності Товариств з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів проводиться один раз на три роки. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на Товариство. На вимогу учасника Товариства може бути проведена додаткова аудиторська перевірка річної фінансової звітності Товариства з залученням професійного аудитора, не пов'язаного майновими інтересами з Товариством або з його учасниками. Витрати, пов'язані з проведенням такої перевірки, покладаються на учасника.

Також, як зазначалось вище, відповідно до п. 6.9. Статуту ТОВ "Юніон-Груп" Товариство для здійснення постійного контролю за діяльністю директора може створити ревізійну комісію, що утворюється учасником Товариства. Директор не може бути членом ревізійної комісії. Перевірка діяльності директора Товариства проводиться ревізійною комісією за дорученням учасника Товариства або з власної ініціативи. Ревізійна комісія вправі вимагати від посадових осіб Товариства подання їй усіх необхідних матеріалів, бухгалтерських чи інших документів та особистих пояснень.

Позивачі стверджують, що ревізійна комісія у ТОВ "Юніон-Груп" не створена, відповідач цього не спростував, вимогу позивача про проведення аудиторської перевірки діяльності ТОВ "Юніон-Груп" не задовольнив, аудиторська перевірка фінансової звітності Товариства не проведена. Відповідач не надав доказів і того, що з часу створення Товариства такі перевірки у Товаристві проводились.

За наведеного, позивачі обґрунтовано звернулись до відповідача з вимогами про проведення аудиторської перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства за 2015-2017 роки, які судом першої інстанції підставно задоволені.

З огляду на наведене вище, суд відхиляє доводи відповідача у справі.

При цьому суд не погоджується з посиланням позивачів та суду першої інстанції на Закон України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", оскільки відповідно до частини третьої Прикінцевих та перехідних положень цього Закону протягом року з дня набрання чинності цим Законом положення статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом. Цей пункт не застосовується після внесення змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю. Проте доказів того, що зміни до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" були внесені, матеріали справи не містять.

Однак наведене не вплинуло на правильність прийнятого судом першої інстанції рішення.

Щодо доводів позивачів про те, що при зверненні з апеляційною скаргою відповідачем не дотримано приписів процесуального законодавства, колегія суддів зазначає, що обставинам подання відповідачем апеляційної скарги з недоліками та подальшого їх усунення, судом апеляційної інстанції надавалась оцінка в ухвалах, постановлених у даній справі.

Відповідно до частини 1 статті 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права (частина 4 статті 269 Господарського процесуального кодексу України).

Перевіривши доводи апеляційної скарги, з'ясувавши обставини справи, дослідивши матеріали справи, судова колегія апеляційного суду не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги, рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 у справі № 904/2282/18 підлягає залишенню без змін.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на апелянта.

Керуючись ст.ст. 269,275,276,282 Господарського процесуального кодексу України, Центральний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 у справі №904/2282/18 залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 24.07.2018 у справі № 904/2282/18 залишити без змін.

Витрати з оплати судового збору за подання апеляційної скарги віднести на Товариство з обмеженою відповідальністю "Юніон-Груп".

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 24.01.2019

Головуючий суддя Л.А. Коваль

Суддя Н.В. Пархоменко

Суддя А.Є. Чередко

Джерело: ЄДРСР 79368409
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку