open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
"21" січня 2019 р.

Справа № 489/8026/18

Провадження №2-а/489/23/19

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

21 січня 2019 року м. Миколаїв

Ленінський районний суд м. Миколаєва у складі судді Рум’янцевої Н.О., розглянувши матеріали адміністративної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до інспектора патрульної поліції 1 роти 1 батальйону Управління патрульної поліції в Миколаївській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення в справі про адміністративне правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

26 грудня 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до інспектора патрульної поліції 1 роти 1 батальйону Управління патрульної поліції в Миколаївській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення в справі про адміністративне правопорушення.

Відповідно до ст. 5 КАС України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 288 КУпАП постанову іншого органу (посадової особи) про накладення адміністративного стягнення, постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі - у вищестоящий орган (вищестоящій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд, у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими цим Кодексом.

Відповідно до ст. 289 КУпАП скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, та/або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), - протягом десяти днів з дня набрання постановою законної сили. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

Частиною 2 статті 286 КАС України передбачено, що позовну заяву щодо оскарження рішень суб'єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності може бути подано протягом десяти днів з дня ухвалення відповідного рішення (постанови), а щодо рішень (постанов) по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксовані в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такого рішення (постанови).

Згідно п.9 ч.4 ст.169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, у випадках, передбачених частиною другою статті 123 цього Кодексу

Відповідно до ч. 2 ст. 123 КАС України якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Судом встановлено, що оскаржувана постанова винесена 16.11.2018 року.

Позивачем позов подано до суду 26.12.2018 року.

Позивач просить не вважати строки подання позовної заяви пропущеними, оскільки нею подавались скарги до відповідача та останню відповідь вона отримала 24.12.2018.

З матеріалів справи вбачається, що позивач зверталась зі скаргою до Управління патрульної поліції в Миколаївській області про скасування постанови винесеної інспектором 16.11.2018 року, на що позивачу надано відповідь від 17.12.2018 згідно якої копію постанови про накладення адміністративного стягнення позивачу надіслано поштовим зв’язком та відповідно до інформації реєстру поштових відправлень її отримано 20.11.2018 року, а заяву про скасування постанови було надіслано до відповідача 12.12.2018 року, заява про поновлення строку оскарження (перегляду) постанови у справі ЕАВ №733434 із зазначенням причин строку пропуску не надходило.

Звернення зі скаргою до Управління патрульної поліції в Миколаївській області не є підставою для поновлення строку на оскарження.

Суд вважає, що позивачем не надано належних доказів, які б свідчили неможливість звернення до суду в межах передбаченого чинним законодавством строку та про поважність причини пропуску строку для звернення до суду з позовом.

Враховуючи, що оскаржувані дії відповідача із розгляду справи про адміністративне правопорушення і наслідок таких дій у вигляді постанови мали місце 16.11.2018 року, десятиденний строк на оскарження сплинув 26.11.2018 року, підстави для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними відсутні, позовну заяву має бути повернуто.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 286-289 КУпАП, ст. ст. 5, 122, 123, 292, 293, 294, 295 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до інспектора патрульної поліції 1 роти 1 батальйону Управління патрульної поліції в Миколаївській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення в справі про адміністративне правопорушення – повернути позивачу.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана протягом п’ятнадцяти днів з дня його проголошення.

ОСОБА_1 в судовому засіданні було оголошено скорочене судове рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У відповідності з п. 15.5 Розділу ХІІІ Кодексу про адміністративне судочинство України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні подаються учасниками справи через Ленінський районний суд міста Миколаєва або в порядку статті 297 КАС України безпосередньо до П'ятого апеляційного адміністративного суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ленінського районного суду

м. Миколаєва Н.О. Рум’янцева

Повний текст судового рішення складено «21» січня 2018 року.

Джерело: ЄДРСР 79319738
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку