open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 467/379/18

1-в/467/1/19

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.01.2019 року Арбузинський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Кологривої Т.М.,

за участю секретаря судового засідання Романенко Т.І.,

прокурора Пахомова О.С.,

представника відділу пробації Петренко А.Л.

засудженого ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Арбузинка клопотання Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" відносно

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Іванівка Арбузинського району Миколаївської області, громадянина України, маючого середню освіту, не одруженого, не працюючого, жителя АДРЕСА_1, засудженого 24 травня 2018 року Арбузинським районним судом Миколаївської області за ч.2 ст.185 КК України з застосуванням ч. 4 ст. 70 КК України до 4 років 6 місяців позбавлення волі, на підставі ст. ст. 75, 76 КК України звільненого від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки

про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого до місць позбавлення волі

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2018 року інспектор Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" Алєксєєнко В.В. звернувся до суду з клопотанням про направлення звільненого від покарання з випробовуванням для відбування покарання, призначеного вироком суду, посилаючись на те, що ОСОБА_2 було засуджено 24.05.2018 року ч.2 ст.185 КК Україниз застосуванням ч.4 ст. 70 КК України до 4 років 6 місяців позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнено від призначеного покарання з випробувальним строком 3 роки з покладенням обов'язків відповідно до ст. 76 КК України: не виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи, періодично з"являтися до уповноваженого органу з питань пробації для реєстрації.

В клопотанні зазначається про те, що 02.07.2018 року до Арбузинського МРВ пробації надійшов на виконання вирок суду відносно ОСОБА_2 та 04.07.2018 року ОСОБА_2 з метою ознайомлення засудженої особи з порядком та умовами відбування покарання було направлено поштою виклик до відділу пробації на 09.07.2018 року. В зазначений термін ОСОБА_2 до відділу пробації не з"явився, про причини своєї неявки не повідомив, в зв"язку з чим йому повторно 10.07.2018 року було направлено поштою виклик до відділу пробації на 16.07.2018 року. За викликом ОСОБА_2 знову не з"явився до відділу пробації та про причини своєї неявки не повідомив.

З метою з"ясування факту проживання ОСОБА_2 за вказаною адресою у вироці суду, 30.07.2018 року старшим інспектором Арбузинського МРВ Алєксєєнком В.В. було проведено телефонну бесіду з сільським головою Іванівської сільської ради ОСОБА_4, який повідомив, що ОСОБА_2 дійсно мешкає за вищевказаною адресою. У цей же день під час телефонної бесіди із ОСОБА_2 йому було повідомлено про необхідність терміново з"явитися до відділу пробації для ознайомлення з порядком та умовами відбування покарання за вироком суду від 24.05.2018 року та попереджено про відповідальність в разі неявки за викликом без поважних причин. Але ОСОБА_2 в зазначений термін до відділу пробації знову не з"явився, про причини неявки суду не повідомив. У зв"язку із неявками до відділу пробації ОСОБА_2 були направлені виклики також на 17.08.2018 року і на 22.08.2018 року.

Лише 03.09.2018 року засуджений з"явився до Арбузинського МРВ пробації та під час бесіди пояснив, що не з"являвся весь цей час за викликами до відділу пробації тому, що в нього не було часу, так як він працював по найму у людей. 03.09.2018 року ОСОБА_2 було винесено письмове попередження за неявку за викликами до уповноваженого органу з питань пробації без поважної причини.

Також 03.09.2018 року ОСОБА_2 було ознайомлено з порядком та умовами відбування призначеного судом покарання, роз"яснені обов"язки, покладені на нього судом, попереджено про відповідальність у випадку їх невиконання, про що засуджений склав підписку. Крім цього, 03.09.2018 року було винесено постанову про встановлення днів явки засудженого до уповноваженого органу з питань пробації для реєстрації, згідно якої ОСОБА_2 було зобов"язано з"являтися для реєстрації до відділу пробації двічі на місяць, а саме: другого та четвертого вівторка кожного місяця.

25 вересня 2018 року ОСОБА_2 не з"явився до уповноваженого органу з питань пробації для реєстрації.

27.09.2018 року при явці до Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" ОСОБА_2 пояснив, що 25.09.2018 року не з"явився для реєстрації тому, що в нього не було коштів на проїзд, у зв"язку з чим він не міг виїхати із с. Іванівка. У зв"язку з чим, провідним спеціалістом Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" ОСОБА_5 із засудженим було проведено бесіду з питання можливості перебування на обліку в Арбузинському районному центрі зайнятості з метою пошуку роботи та отримання соціальної допомоги по безробіттю. Але під час бесіди ОСОБА_2 категорично відмовився від такої допомоги та направлення його до Арбузинського районного центру зайнятості, так як він має тимчасові заробітки. 27.09.2018 року засудженому було винесено письмове попередження за неявку 25.09.2018 року до відділу пробації для реєстрації без поважної на те причини.

09.10.2018 року ОСОБА_2 знову не з"явився до Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" для реєстрації. 10.10.2018 року при явці до уповноваженого органу з питань пробації, ОСОБА_2 пояснив, що 09.10.2018 року він не з"явився для реєстрації у зв'язку з відсутністю коштів на проїзд. За невиконання судового обов"язку 10.10.2018 року засудженому було винесено письмове попередження.

Цього ж дня під час проведення соціально-виховної роботи з засудженим, останній повідомив, що через брак коштів в нього немає теплого зимового одягу.

Для вирішення даного питання старшим інспектором Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" в Миколаївській області Алєксєєнко В.В. було вирішено терміново звернутися за допомогою до управління соціального захисту населення Арбузинської райдержадміністрації. Цього ж дня представник органу пробації та ОСОБА_2 відвідали управління соціального захисту населення, де було надано консультацію та направлено з метою надання речей першої необхідності до соціального працівника Арбузинського територіального центру соціального обслуговування за місцем проживання засудженого. 22.10.2018 року ОСОБА_2 отримав від відповідальної особи необхідний теплий одяг.

Однак 23.10.2018 року ОСОБА_2 знову не з"явився до уповноваженого органу з питань пробації для реєстрації.

У судовому засіданні представник органу пробації підтримала клопотання та прохала його задовольнити, посилаючись на те, що ОСОБА_2 після направлення клопотання до суду не з'явився на реєстрацію 13 листопада 2018 року, 27 листопада 2018 року, 26 грудня 2018 року та 8 січня 2019 року. Тобто, з встановлених днів на реєстрацію з'явився тільки один раз - 11 грудня 2018 року, коли йому було винесено попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Засуджений у судовому засіданні пояснив, що 25 вересня 2018 року, 9 жовтня 2018 року не з'являвся на реєстрацію у зв'язку з відсутністю коштів. Був попереджений органом пробації про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням 27 вересня 2018 року та 10 жовтня 2018 року. 23 жовтня 2018 року не з'явився на реєстрацію так як їздив до м. Миколаєва з метою пошуку роботи. Представник органу пробації пропонував йому стати на облік в центр зайнятості населення, однак він не захотів цього робити. 13 листопада 2018 року не з'явився на реєстрацію у зв'язку зі смертю брата, а 27 листопада 2018 року - у зв'язку зі смертю тещі.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання, пояснив, що за 6 місяців перебування на обліку у органі пробації засуджений не міг знайти жодного разу кошти для явки на реєстрацію. Навіть після звернення до суду з клопотанням про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням засуджений жодного разу не з'явився до органу пробації. Вказані обставини свідчать про те, що засуджений і в подальшому не має на меті виконувати покладений на нього вироком суду обов'язок щодо періодичної явки на реєстрацію.

Заслухавши думки учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 засуджено вироком Арбузинськогорайонного суду Миколаївської області від 24.05.2018 року за ч.2 ст.185 КК України з застосуванням ч.4 ст. 70 КК України до 4 років 6 місяців позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнено від призначеного покарання з іспитовим строком 3 роки з покладенням обов'язків відповідно до ст. 76 КК України: не виїжджати за межі України на постійне місцепроживання без дозволу уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти органи з питань пробації про зміну місця проживання та роботи, періодично з"являтися до уповноважених органів з питань пробації для реєстрації.

Відповідно до ч.2 ст.78 КК України суд за поданням органу, який здійснює контроль за поведінкою засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, може прийняти рішення про скасування звільнення та про направлення засудженого для відбування призначеного покарання у разі невиконання покладених на нього обов'язків або систематичного вчинення правопорушень, що потягли адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення.

При скасуванні звільнення від відбування покарання з випробуванням суд зобов'язаний з'ясувати, чи мав засуджений реальні можливості виконати покладені на нього обов'язки і чи можна розглядати факти, викладені у поданні, як свідчення небажання засудженого стати на шлях виправлення.

Постановою органу пробації від 3 вересня 2018 року, з якою ОСОБА_2 був ознайомлений, йому були встановлені дні явки в органи пробації - другий та четвертий вівторок кожного місяця.

Відповідно до статей 13, 163 КВК України контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, протягом іспитового строку здійснюється уповноваженим органом з питань пробації за місцем проживання засудженого.

Якщо засуджений не виконує покладені на нього обов'язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, орган пробації згідно ч.2 ст.166 КВК України вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

З листку реєстрації вбачається, що ОСОБА_2 25 вересня 2018 року не з'явився на реєстрацію, у зв'язку з чим 27 вересня 2018 року до нього було застосоване застереження у виді письмового попередження про те, що у випадку подальшого невиконання ним покладених на нього судом обов'язків, орган пробації може направити до суду матеріали для вирішення питання про скасування випробування та направлення його для відбування покарання.

Однак, незважаючи на застереження у виді письмового попередження про можливість скасування випробування, ОСОБА_2 9 жовтня 2018 року та 23 жовтня 2018 року знов не з'являвся на реєстрацію без поважних причин. При цьому, після другої неявки 9 жовтня 2018 року, 10 жовтня 2018 року до ОСОБА_2 знову було застосоване застереження у виді письмового попередження про те, що у випадку подальшого невиконання ним покладених на нього судом обов'язків, орган пробації може направити до суду матеріали для вирішення питання про скасування випробування та направлення його для відбування покарання.

У судовому засіданні встановлено, що засуджений відмовився від постановки на облік як такого, що шукає роботу.

Твердження засудженого щодо відсутності коштів на проїзд спростовується його поясненнями, наданими в судовому засіданні про те, що з вересня 2018 року він працює по найму у людей, має щомісячно дохід біля 500 грн.

Крім того, слід зазначити, що у разі термінової необхідності та неможливості з об'єктивних причин з'явитись 25 вересня 2018 року до органу пробації ОСОБА_2 заздалегідь мав можливість повідомити про це інспектора засобами телефонного зв'язку.

Більше того, навіть після початку розгляду клопотання про скасування звільнення від відбування покарання у суді засуджений не з'явився на реєстрацію без поважних причин 13 листопада 2018 року, 27 листопада 2018 року, 26 грудня 2018 року та 8 січня 2019 року. Тобто, з встановлених днів на реєстрацію з'явився тільки один раз - 11 грудня 2018 року.

Також необхідно зазначити, що відповідно до документів, наданих засудженим суду, смерть брата та тещі наступили 4 листопада 2018 року та 2 грудня 2018 року та не співпадають з днями явки на реєстрації, визначеними у листопаді та грудні 2018 року.

На переконання суду, оскільки неявка засудженого носить систематичний характер, доказів поважності неявки для реєстрації суду не надано, така поведінка засудженого свідчить небажання стати на шлях виправлення.

За таких обставин суд вважає, що засуджений ОСОБА_2 не виконав покладений на нього обов'язок, передбачений пунктом 4 ч.1 ст.76 КК України: періодично з'являтися для реєстрації до органу пробації.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про те, що вимога органу пробації про скасування звільнення від покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного судом покарання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 537-539 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Арбузинського МРВ філії Державної установи "Центр пробації" про скасування звільнення від відбування покарання з випробовуванням стосовно ОСОБА_2 задовольнити.

Скасувати ОСОБА_2звільнення від покарання з випробовуванням, призначене вироком Арбузинського районного суду Миколаївської області від 24 травня 2018 року.

Направити засудженого ОСОБА_2для відбування призначеного вироком Арбузинського районного суду Миколаївської області від 24 травня 2018 року покарання в виді 4 (чотирьох) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

Строк відбування покарання ОСОБА_2 рахувати з моменту затримання у порядку виконання ухвали суду.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 днів з дня її оголошення до Миколаївського апеляційного суду через Арбузинський районний суд Миколаївської області.

Суддя Т.М.Кологрива

Джерело: ЄДРСР 79319409
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку