open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/1325/19 Справа № 179/367/18

Суддя у 1-й інстанції - Ковальчук Т.А. Суддя у 2-й інстанції - Варенко О. П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 січня 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - Варенко О.П.,

суддів - Городничої В.С., Лаченкової О.В.,

за участю секретаря Василенко М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпрі цивільну справу

за апеляційною скаргою Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області

на рішення Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області від 22 червня 2018 року

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю,

В С Т А Н О В И Л А:

В березні 2018 року ОСОБА_1 звернулась до суду з вищезазначеним позовом, посилаючись на те, що весною 1999 року її тіткою ОСОБА_2 їй було передано в користування присадибну земельну ділянку площею 0,50 га на АДРЕСА_1

Зазначає, що з весни 1999 року користується присадибною земельною ділянкою, обробляє її, вирощує городину для власних потреб. З моменту користування присадибною земельною ділянкою вона з ОСОБА_2 нотаріальний договір не оформила. Після смерті ОСОБА_2 звернулася до сільської ради з приводу визнання за нею права власності на присадибну ділянку, але їй було відмовлено. Враховуючи, що вона користується земельною ділянкою більше 10 років, просила суд визнати за нею право власності на присадибну земельну ділянку по АДРЕСА_1

Рішенням Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області від 22 червня 2018 року позовні вимоги задоволено. Визнано за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, право власності на присадибну земельну ділянку площею 0,50 га, розташовану в АДРЕСА_1 за набувальною давністю.

Не погодившись з таким рішенням, відповідач звернувся з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, просив рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Апеляційну скаргу мотивовано тим, що ОСОБА_1 вже використала своє право на безоплатну передачу земельної ділянки. Користуючись земельною ділянкою, що раніше перебувала у користуванні ОСОБА_2, позивач знала, що користується нею без правових підстав.

Вислухавши учасників процесу, розглянувши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що згідно інформаційної довідки Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області № 181/02-18 від 19.12.2017 року, за адресою АДРЕСА_1 розташована земельна ділянка комунальної власності розміром 0,50 га. На даній земельній ділянці відсутні будь-які будівлі та споруди (а. с. 6).

Згідно листу Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області № 162 від 22.11.2017 року, земельна ділянка комунальної власності за адресою АДРЕСА_1 попередньо була у використанні ОСОБА_2, яка померла 30 жовтня 2015 року (а.с.23), але у громадянки будь-які правовстановлюючі документи на земельну ділянку відсутні.

У зв'язку з тим, що земельна ділянка є вільною земельною ділянкою комунальної власності, на 19 сесії сьомого скликання відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Земельного кодексу України, вона була передана іншій особі (а. с. 7).

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, керуючись ст.344 ЦК України, виходив з того, що земельна ділянка, якою заволоділа позивач, знаходилася у власності іншої особи без правовстановлюючих документів, тому враховуючи, що позивач обробляє спірну земельну ділянку більше 10 років, за нею може бути визнано право власності за набувальною давністю.

Однак колегія суддів не може погодитись з таким висновком, з огляду на наступне.

Згідно ч.1 ст.344 ЦК України, набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

Відповідно до п. 9 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07.02.2014 р. № 5 "Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав", набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється Земельним кодексом України (надалі - ЗК України), зокрема статтею 119.

Згідно ст.119 Земельного кодексу України, громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно користуються земельною ділянкою протягом 15 років, але не мають документів, які б свідчили про наявність у них прав на цю земельну ділянку, можуть звернутися до органу державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу її у власність або надання у користування. Розмір цієї земельної ділянки встановлюється у межах норм, визначених цим Кодексом.

Передача земельної ділянки у власність або у користування громадян на підставі набувальної давності здійснюється в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно листу Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області № 162 від 22.11.2017 року, ОСОБА_1 вже використано право щодо одержання безоплатно у власність земельної ділянки із земель комунальної власності (а.с.7).

Спірна земельна ділянка, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, згідно цільового призначення відноситься до землі населених пунктів для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби, що підтверджується зазначенням в інформації в ДЗК п. 1.2. Українського класифікатора цільового використання землі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 121 ЗК України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара.

Згідно інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку від 24.04.2018р. за ОСОБА_1 зареєстровані на праві власності земельні ділянки:

-за кадастровим номером НОМЕР_2, площа 0,2175 га, цільове призначення: 1.2, місце розташування, якої є АДРЕСА_2;

за кадастровим номером НОМЕР_3, площа 1,7825 га, цільове призначення: 1.2, місце розташування, якої є АДРЕСА_1

Таким чином, ОСОБА_1 вже використане право на безоплатну передачу їй земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, адже в неї вже наявні у приватній власності земельні ділянки площею 2,0 га для ведення особистого підсобного господарства, садівництва, городництва, сінокосіння і випасання худоби.

Зазначені обставини виключають можливість застосування інституту набувальної давності для визнання за позивачем права власності на спірну земельну ділянку всупереч порядку, передбаченому Земельним кодексом України.

З огляду на зазначене, рішення суду першої інстанції підлягає скасуванню, з ухваленням нового судового рішення про відмову у задоволенні позовних вимог.

Відповідно до вимог ст.141 ЦПК України, з ОСОБА_1 на користь Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області підлягає стягненню судовий збір за подання апеляційної скарги в сумі 1 057, 20 грн.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 376, 382, 384 ЦПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

Апеляційну скаргу Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області - задовольнити.

Рішення Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області від 22 червня 2018 року - скасувати і ухвалити нове судове рішення.

Відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, АДРЕСА_1) на користь Першотравенської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 20238324, с.Першотравенка Магдалинівського району, вул.Центральная, буд.90) судовий збір за подання апеляційної скарги в сумі 1 057, 20 грн.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий : О.П.Варенко

Судді : В.С.Городнича

О .В.Лаченкова

Джерело: ЄДРСР 79276035
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку