open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 766/25798/18

н/п 2/766/589/19

УХВАЛА

16.01.2019 року суддя Херсонського міського суду Херсонської області Єпішин Ю.М., вирішуючи питання про відкриття провадження у справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Транспортний судноплавний менеджмент" до Головного управління служби безпеки в Автономній республіці Крим, Управління державного казначейства України в Херсонській області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

в с т а н о в и в:

До суду звернувся позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Транспортний судноплавний менеджмент" з позовом до Головного управління служби безпеки в Автономній республіці Крим, Управління державного казначейства України в Херсонській області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає, що заява не підлягає розгляду в порядку ЦПК України, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно з ч. 2 ст. 4 ГПК України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. Отже, зазначена правова норма передбачає право юридичної особи на звернення до господарського суду за захистом прав.

Товариство з обмеженою відповідальністю є видом господарського товариства зі створенням юридичної особи ( ст. ст. 80, 83 ГК України).

Повноваження Служби Безпеки України визначаються ЗУ "Про Службу Безпеки України".

Відповідно до ст. 1 ЗУ "Про Службу Безпеки України" Служба безпеки України - державний орган спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України.

Згідно зі ст. 1 "Положення про Державну казначейську службу України", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.04.2015 року № 215 Державна казначейська служба України (Казначейство) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну політику у сферах казначейського обслуговування бюджетних коштів, бухгалтерського обліку виконання бюджетів.

Таким чином, спори, що виникають між юридичними особами та державними органами при реалізації ними своїх повноважень, за суб'єктним складом підвідомчі господарським судам.

Зазначене вище також кореспондується з висновками ОСОБА_1 Верховного суду зазначеними в постанові від 15.03.2018 року по справі №461/1930/16-ц, в якій зокрема вказано, що господарські суди на загальних підставах вирішують усі спори між суб'єктами господарської діяльності, а також спори, пов'язані зокрема, з вимогами про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень або іншими порушеннями прав, свобод та інтересів суб'єктом публічно-правових відносин,- за умови, що такі вимоги не об'єднуються з вимогою вирішити публічно-правовий спір і за своїм суб'єктним складом підпадають під дію статті 4 ГПК.

У позові ТОВ "Транспортний судноплавний менеджмент" заявлено вимоги до Головного управління служби безпеки в Автономній республіці Крим, Управління державного казначейства України в Херсонській області лише про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, такі вимоги не об'єднані з вимогою вирішити публічно-правовий спір і за своїм суб'єктним складом підпадають під дію ст. 4 ГПК України, а тому зазначений спір підвідомчий господарському суду.

У відповідності до п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного, керуючись п.1 ч.1 ст.186 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Транспортний судноплавний менеджмент" до Головного управління служби безпеки в Автономній республіці Крим, Управління державного казначейства України в Херсонській області про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Роз'яснити заявнику, що розгляд даної справи віднесено юрисдикції Господарського суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Херсонського апеляційного суду протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Ю.М. Єпішин

Джерело: ЄДРСР 79212845
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку