open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 766/16092/16-к

У Х В А Л А

Іменем України

15 січня 2019 року Високопільський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Дамчука О.О.,

при секретареві Крат С.Ф.,

за участю прокурора Челишева А.С.

представника органу

з питань пробації Смиковського В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Високопілля Херсонської області подання провідного інспектора Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, для відбування покарання призначеного вироком Херсонського міського суду Херсонської області від 26.01.2017 року.

встановив:

Провідний інспектор Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» звернувся до суду з поданням про вирішення питання про скасування покарання з випробуванням і направлення засудженого ОСОБА_2 для відбування призначеного судом покарання.

З подання вбачається, що засуджений ОСОБА_2, перебуває на обліку Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області з 16.02.2018 року. Вироком Херсонського міського суду від 26.01.2017 року ОСОБА_2 засуджений за ст. 185 ч. 2 КК України до 2 років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки. Відповідно до ст. 76 КК України, покладено на ОСОБА_2 обов'язки: не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; працевлаштуватися, або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації, як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано відповідну посаду (роботу); виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою. ОСОБА_2 був викликаний до районного сектору на 07.03.2018 року, де йому було роз'яснено, що згідно з ч.3 ст. 164 КВК України він зобов'язаний виконувати обов'язки покладені на нього судом, а також попереджений про наслідки у разі ухилення від виконання покладених на нього судом обов'язків, про що засуджений надав підписку, пояснення. Також 07.03.2018 року засуджений отримав направлення до Високопільського районного центру зайнятості, розписку про направлення долучено до особової справи. Згідно листа Високопільського районного центру зайнятості - 10.05.2018 року було здійснено реєстрацію ОСОБА_2, як шукача роботи, без надання статусу безробітної особи, у зв'язку з тим, що засуджений не надав для реєстрації, як безробітного всіх необхідних документів.

11.10.2018 року ОСОБА_2 ознайомився під підпис з графіком реалізації пробаційної програми, яка складається з десяти занять, заняття згідно графіку були заплановані з 11.10.2018 по 12.12.2018 року. 07.11.2018 року ОСОБА_2, знаючи про необхідність явки на чергове заняття з пробаційної програми до районного сектору, без поважних причин не з'явився.

14.11.2018 року ОСОБА_2 було винесене застереження у виді письмового попередження про те, що у разі подальшого невиконання покладених на нього судом обов'язків, районний сектор з питань пробації може направити до суду матеріали про скасування звільнення від відбування призначеного судом покарання на підставі ч.2 ст. 78 КК України, а також відібрано пояснення , в якому він не міг пояснити про причини неявки на зайняття пробаційної програми.

21.11.2018 року та 28.11.2018 року ОСОБА_2, знаючи про необхідність явки на чергове заняття з пробаційної програми до районного сектору так і не з'явився, документальних підтверджень щодо причин неявки засуджений не надав.

Представник органу з питань пробації, у судовому засіданні просив задовольнити подання.

В судовому засіданні ОСОБА_2 суду повідомив, що дійсно був направлений до Високопільського районного центру зайнятості де був зареєстрований, також йому необхідно було зібрати перелік документів, для отримання статусу безробітного. Документи були зібрані, але не вистачало трудової книжки, оскільки остання була втрачена, щоб її відновити необхідний певний час.

Що стосується неявки на заняття з пробаційної програми до районного сектору повідомив, що дійсно декілька разів не з'явився до районного сектору, оскільки проживає на відстані біля 30 кілометрів від смт. Високопілля, в с. Князівка, прямого автобусного сполучення немає, наймати транспортний засіб дуже дорого, тим паче в телефонному режимі повідомляв, що не зможе з'явитися на заняття з пробаційної програми у зв`язку з відсутністю транспорту.

Прокурор в судовому засіданні вважав за передчасне звернення представника Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» з вказаним поданням до суду.

Вислухавши учасників процесу, дослідивши матеріали подання та матеріали особової справи, суд вважає, що подання не підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Згідно з ч. 3 ст. 76 КК України, нагляд за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, здійснюється уповноваженим органом з питань пробації за місцем проживання, роботи або навчання засудженого, а щодо засуджених військовослужбовців - командирами військових частин.

Частина 2 ст.78 КК України передбачає, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов'язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Відповідно до положень ст. 166 Кримінально-виконавчого Кодексу України, у разі якщо засуджений не виконує обов'язки, встановлені цим Кодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання. Подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. У разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов'язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. Письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов'язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об'єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені. У разі відмови судом у задоволенні подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням повторне направлення до суду такого подання здійснюється після застосування до засудженого повторного письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

З матеріалів провадження та особової справи вбачається, що вироком Херсонського міського суду від 26.01.2017 року ОСОБА_2 засуджений за ч.2 ст.185 КК України до позбавлення волі строком на два роки, на підставі ст.75 КК України від відбування покарання звільнений з іспитовим строком на два роки та зобов'язанням не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; працевлаштуватися, або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації, як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано відповідну посаду (роботу); виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

11.10.2018 року ОСОБА_2 було ознайомлено з графіком пробаційної програми під розпис.

У період з 11.10.2018 року по 31.10.2018 року ОСОБА_2, у встановлений день з'являвся для проходження пробаційної програми.

07.11.2018 року ОСОБА_2 не з'явився для проходження пробаційної програми.

Проте, 14.11.2018 року ОСОБА_2 добровільно з'явився до органу пробації для проходження пробаційної програми.

Необхідною умовою скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого до місць позбавлення волі є з'ясування поважності причин неявки до органу з питань пробації.

За встановлених обставин, оцінюючи зібрані у провадженні докази в їх сукупності, суд вважає, що факт неявки для проходження пробаційної програми, ще не дає підстави для висновку про умисне ухилення засудженого від виконання покладених на нього судом обов'язків та про те, що виправлення засудженого ОСОБА_2 можливе лише в місцях позбавлення волі, оскільки, як сам засуджений пояснив, через віддаленість місця проживання та брак коштів, а також відсутності прямого автобусного сполучення з смт. Високопілля, позбавлений був можливості явитися на пробаційну програму, у зв'язку з чим суд вважає за необхідне у задоволенні подання провідного інспектора Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого ОСОБА_2 для відбування призначеного покарання за вироком Херсонського міського суду Херсонської області від 26.01.2017 року, відмовити.

Керуючись ст.ст. 75, 76 КК України,ст. 539 КПК України, ст.166 КВК України, суд,

ухвалив:

У задоволенні подання провідного інспектора Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого ОСОБА_2 для відбування призначеного покарання за вироком Херсонського міського суду Херсонської області від 26.01.2017 року - відмовити.

Особову справу на засудженого ОСОБА_2 - повернути до Високопільського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області.

На ухвалу протягом семи діб з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга до Херсонського апеляційного суду через Високопільський районний суд Херсонської області.

Суддя О.О. Дамчук

Джерело: ЄДРСР 79211663
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку