open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 195/1909/18

2/195/73/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

15.01.2019 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді – Кондус Л.А., при секретарі – Музичук В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду сел. Томаківка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (прож. за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1), до СФГ “Світлана” ( код 31037271, вул.Стадіонна, 12 с.Топила Томаківського району Дніпропетровської області) про визнання припиненим договору оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача СФГ “Світлана” про визнання припиненим договору оренди земельної ділянки.

Представник позивача обгрунтовує вимоги тим, що позивач по справі являється власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,1486 гектарів, кадастровий номер земельної ділянки 1225485500-01-001-0261, відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю серії ДП № 083910, що розташована на території Мирівської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Зазначену земельну ділянку позивач передав в оренду СФГ «Світлана» строком 10 (десять) років згідно з Договором оренди земельної ділянки зареєстрований 06.10.2008 року, термін дії якого закінчився 06.10.2018 року (далі Договір). З боку СФГ «Світлана» позивачу запропонував укласти Договір особисто голова ОСОБА_2.

У зв'язку із закінченням строку дії договору у передбачений законом строк позивач звернувся до СФГ «Світлана» з вимогою повернути належну йому земельну ділянку, проте відповідач відмовився повернути зазначену земельну ділянку.

Згідно ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Згідно ст.763 Цивільного кодексу України договір найму (оренди) укладається на строк, встановлений договором.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Згідно ст.ст. 18, 20 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі підлягає державній реєстрації, якщо такий договір укладений. Після державної реєстрації укладеного договору оренди землі він набирає чинності.

Згідно ст.2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - є адміністративним актом, тобто офіційним визнанням і підтвердженням державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав ....

Згідно п.2 Порядку державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1998 року №2073, державна реєстрація договорів оренди є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок.

Згідно правової позиції Верхового Суду України, у справі № 6-162ц 13 від 19.02.2014 року - сторони договору, дійшовши згоди щодо істотних умов договору оренди землі скріплюють його своїми підписами, що і є моментом укладення договору.

Разом із тим цивільні права та обов'язки, на досягнення яких спрямоване волевиявлення сторін договору оренди, набуваються після відповідної державної реєстрації. В момент державної реєстрації набирає чинності (набуває юридичної сили) договір, укладення якого вже відбулося, і така реєстрація не може змінювати моменту укладання договору.

Згідно ч. 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Відповідно до ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Таким чином, оскільки строк дії договору оренди сторін на час розгляду справи сплив, договір не є пролонгованим на визначених у ньому умовах, проте відповідач після закінчення строку дії договору оренди продовжує володіти та користуватися земельною ділянкою позивача, у них виник спір щодо визнання Договору припиненим, який шляхом переговорів не вирішується і тому, згідно положень статті

ЗУ «Про оренду землі», позивач змушений звернутися до суду.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, при цьому подав письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та за відсутності позивача, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, але подано до суду також заяву про розгляд справи за відсутності відповідача, при цьому зазначено, що проти даного позову не заперечує.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалою суду від 27.11.2018 року вищевказану цивільну справу було прийнято до свого провадження та ухвалено справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження .

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд вважає, що даний позов підлягає задоволенню, так як знайшов своє підтвердження матеріалами справи, що підтверджують вказані факти та викладені правовідносини.

Згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії ДП № 083910 позивач по справі являється власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,11486 гектарів, що розташована на території Мирівської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області.

Зазначену земельну ділянку позивач передав в оренду СФГ «Світлана» строком 10 (десять) років згідно з Договором оренди земельної ділянки зареєстрований 06.10.2008 року, термін дії якого закінчився 06.10.2018 року (далі Договір). З боку СФГ «Світлана» позивачу запропонував укласти Договір особисто голова ОСОБА_2.

Зазначені обставини підтверджуються Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 135027075 від 21.08.2018 року, відповіддю з Томаківського Відділу Держгеокадастру від 17.08.2018 року № Ф-385/0-0.35-445/147-18, витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1206400492018 від 24.07.2018 року.

Згідно ст.ст. 13, 31, 34 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - де договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі є чинним протягом строку, на який його укладено, після закінчення цього строку договір оренди припиняється, у разі припинення або розірвання договору оренди землі, орендар зобов'язаний повернути орендодавцю земельну ділянку на умовах визначених договором.

Згідно із ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Як роз'яснив Пленум Верхового Суду України у п. 24 постанови від 12 червня 2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

Оскільки під час розгляду справи відповідач визнав позов у повному обсязі і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову у повному обсязі.

Статтею 141 ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. При цьому позивач просить судовий збір зарахувати до держави, звільнивши відповідача від сплати на його користь, тому суд вважає можливим звільнити відповідача від відшкодування вказаних витрат.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 3, 4, 9, 83, 229, 235, ч.2 ст.247, 258-259, 265 ЦПК України, ст.ст. 13,18,20,31,35 ЗУ “Про оренду землі”, ст. 152 Земельного Кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (прож. за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1), до СФГ “Світлана” ( код 31037271, вул.Стадіонна, 12 с.Топила Томаківського району Дніпропетровської області) про визнання припиненим договору оренди земельної ділянки — задовольнити.

Визнати Договір оренди земельної ділянки площею 6,1486 гектарів, кадастровий номер земельної ділянки 1225485500-01-001-0261, що розташована на території Мирівської сільської ради Томаківського району Дніпропетровської області, належить ОСОБА_1 на підставі Державного акта на право приватної власності землю серії ДП № 083910 - укладений між ОСОБА_1 та СФГ “Світлана” строком на 10 (десять) років, зареєстрований 06.10.2008 року, термін дії якого закінчився 06.10.2018 року, припиненим у зв'язку з закінченням строку, на який його укладено.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя:

ОСОБА

_3

Джерело: ЄДРСР 79198893
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку