open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Провадження № 1-кп/243/312/2019

Справа № 243/71/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«10» січня 2019 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю:

- секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

- прокурора ОСОБА_3 ,

- обвинуваченого - ОСОБА_4 та його захисника адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі № 5 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12018050510002589 від 08 грудня 2018 року, яке надійшло зі Слов`янської місцевої прокуратури з Клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності від 27 грудня 2018 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Слов`янськ Донецької області, громадянина України, який зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимого,

за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

На початку квітня 2014 року на території Донецької області України, невстановленими особами для насильницького підтримання влади незаконної самопроголошеної так званої «Донецької народної республіки» було створено непередбачене законом збройне формування, яке мало організовану структуру військового типу, а саме: єдиноначальність, підпорядкованість, чітку ієрархічність та дисципліну, були озброєні вогнепальною зброєю, вибухівкою, а також мали тяжке військове озброєння та військову техніку. Крім того, в зазначеному формуванні було визначено механізм вступу до нього, порядок проходження служби, в кожному структурному підрозділі ставились завдання щоденної діяльності, яка полягала в здійсненні методами військових операцій силової підтримки незаконно створених структур ДНР, придушення організованого опору населення на окупованій території, депортації населення Донецької області, встановлення режиму військового стану, протистояння правоохоронним органам державної виконавчої влади України, знищення їх живої сили і матеріальних засобів, а також скоєння інших тяжких і особливо тяжких кримінальних правопорушень. Вказані формування дислокувались в різних населених пунктах та місцевостях Донецької області та мали загальну координацію керівництва.

З середини квітня 2014 року, точну дату та час встановити не представилось можливим, ОСОБА_4 , діючи з прямим умислом вступив до незаконного збройного формування самопроголошеної так званої «Донецької народної республіки».

При цьому, ОСОБА_4 , вступаючи до незаконного збройного формування самопроголошеної так званої «Донецької народної республіки», був достовірно обізнаним, що останнє не відноситься до збройних формувань, передбачених Законами України «Про Збройні Сили України», «Про Службу Безпеки України», «Про міліцію», «Про Державну прикордонну службу України», «Про національну гвардію України», «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» та іншими законодавчими актами України, якими передбачено створення та функціонування збройних формувань України.

Діючи далі, усвідомлюючи протиправність своїх дій, з метою участі у діяльності непередбаченого законом збройного формування, ОСОБА_4 , увійшов до незаконного збройного формування, під командуванням невстановленої в ході досудового розслідування особи. Ознайомившись з встановленими правилами поведінки, правами та обов`язками члена вказаного збройного формування, ОСОБА_4 дав свою добровільну згоду на їх дотримання та виконання, тим самим, підтвердив свої наміри на участь у вищевказаному незаконному збройному формуванні та виконанню його цілей і завдань.

Так, в період часу з середини квітня 2014 року, точні дати встановити не представилось можливим, ОСОБА_4 здійснював свої умисні противоправні дії у складі непередбаченого законом збройного формування, виконував накази свого керівництва, здійснюючи дії, спрямовані на здійснення перепускного режиму та перевірку документів у осіб, які перетинали блокпост, що розташовувався на проїжджій частині автодороги на перехресті вул. Володарського та вул. Червоноармійської м. Слов`янська, поблизу магазину «Зустріч».

Діючи у складі незаконного збройного формування ОСОБА_4 виконував наступні обов`язки:

- організація та ведення контрольно-пропускного режиму на блокпосту, підконтрольному НЗФ «ДНР», що розташовувався на проїжджій частині автодороги на перехресті вул. Володарського та вул. Червоноармійської м. Слов`янська, поблизу магазину «Зустріч».

Таким чином, дії ОСОБА_4 виразились в активній участі в діяльності непередбаченого законом збройного формування, що супроводжувались вчиненням опору представникам влади.

Наприкінці квітня 2014 року, ОСОБА_4 добровільно вийшов зі складу вищезазначеного збройного формування.

Шкода, внаслідок скоєння кримінального правопорушення, не завдана.

ОСОБА_4 у судовому засіданні свою провину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, визнав повністю, суду пояснив, що дійсно в квітні 2014 року перебував у складі незаконного збройного формування, на блокпосту в АДРЕСА_2 , проводив огляд осіб, перевіряв документи та транспортні засоби, що рухалися через блокпост. Збою не отримував та не використовував. У кінці квітня місяця 2014 року самостійно вийшов зі складу незаконного збройного формування, коли зрозумів протиправний характер його діяльності.

У грудні 2018 року, ОСОБА_4 добровільно звернувся до правоохоронних органів із заявою про свою участь у збройному формуванні. Просить клопотання прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності задовольнити.

Крім визнання своєї вини, провина ОСОБА_4 підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами, а саме:

Заявою ОСОБА_4 та повідомленням про причетність його до вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.

Доказами, які підтверджують факт вчинення ОСОБА_4 зазначеного кримінального правопорушення, є:

-заява ОСОБА_4 від 08.12.2018, якою останній повідомляє про факт вчинення ним кримінального правопорушення;

- протоколом впізнання особи за фотознімками за участю свідка ОСОБА_6 ;

- протоколом впізнання особи за фотознімками за участю свідка ОСОБА_7 ;

- протоколом проведення слідчого експерименту за участю свідка ОСОБА_6 ;

- протоколом проведення слідчого експерименту за участю свідка ОСОБА_7 ..

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України на підставі ч. 6 ст. 260 КК України та ч. 1 ст. 44 КК України.

За місцем мешкання, ОСОБА_4 характеризується в цілому позитивно. Перебуває під профілактичним наглядом у лікаря нарколога з 2014 року з діагнозом: «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. Зловживання зі шкідливими наслідками».

Суд, заслухавши думку учасників судового розгляду приходить до висновку про наявність усіх підстав для задоволення клопотання прокурора та закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України за наступних підстав.

Відповідно до ч. 6 ст. 260 КК України звільняється від кримінальної відповідальності за цією статтею особа, яка перебувала в складі зазначених у цій статті формувань за дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України суд у підготовчому судовому засіданні має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених ч. 2 ст. 284 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, вищезазначені обставини дають підставу для задоволення клопотання прокурора про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України та закриття кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ч. 2 ст. 284, п. 2 ч. 3 ст. 314, ст.ст. 369-372 КПК України, ст. 44, ч. 6 ст. 260 КК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Слов`янської місцевої прокуратури ОСОБА_8 про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України, відповідно до ч. 6 ст. 260 КК України - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України.

Кримінальне провадження, внесене до єдиного реєстру досудових розслідувань № 12018050510002589 від 08 грудня 2018 року, розпочате відносно ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 260 КК України закрити, у зв`язку зі звільненням ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Донецького апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом семи діб з дня її проголошення.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 79102770
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку