open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Провадження № 2/742/282/19

Єдиний унікальний № 742/4447/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 січня 2019 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

у складі суду : головуючого судді Павлова В.Г.,

при секретарі : Тищенко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Управління Державного агенства рибного господарства у Чернігівській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Малодівицька об'єднана територіальна громада про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів,-

ВСТАНОВИВ:

26.12.2018 року Управління Державного агенства рибного господарства у Чернігівській області звернулося до суду з зазначеним позовом до ОСОБА_1, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Малодівицька об'єднана територіальна громада про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів.

Свої вимоги мотивує тим, що управління Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області (далі - Київський рибоохоронний патруль) звернувся з позовом про відшкодування шкоди завданої внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворені водних біоресурсів до ОСОБА_1,ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1. Відповідно до статті 11 Закону України «Про тваринний світ» Державне управління регулювання у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу здійснюють Кабінет Міністрів України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві держав адміністрації, уповноважені центральні органи виконавчої влади у галузі охорон використання і відтворення тваринного світу.

В позовній заяві начальником управління зазначено, що ОСОБА_1 10 вересня 2018 року о 13 год. 45 хв. на річці Удай поблизу с. Товкачівка, Прилуцького району Чернігівської області грубо порушив правила рибальства, а саме: здійснював вилов риби забороненими знаряддями сітками зябер ними. При цьому вилов риби цінних видів: щука - 11 шт., чим наніс збитки рибному господарству України на суму 3740 грн. 00 коп. Своїми діями гр. ОСОБА_1 порушив п. 3.15. Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 року №19,зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 28.04.1999 № 269/3562 (зі змінами) (надалі -Правила рибальства) та ст. 63 ЗУ «Про тваринний світ», відповідальність за яке передбачена ч.4ст. 85 КУпАП. Постановою Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області від 26.10.2018 у справі № 742/3355/18 гр. ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні правопорушення, передбаченогоч.4 ст. 85 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 340 грн. з конфіскацією знарядь лову та незаконно добутих водних біоресурсів. Вищевказана постанова суду не оскаржувалась та набрала законної сили. Таким чином, вина гр. ОСОБА_1 є доведеною і відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов'язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Пунктом 6.2. Правил рибальства передбачено, що шкода, заподіяна громадянами України, іноземцями та особами без громадянства незаконним (з порушенням Правил рибальства) виловом, добуванням або знищенням цінних видів риб, водних безхребетних і водних рослин у рибогосподарських водоймах, відшкодовується порушниками відповідно до такс, затверджених постановою КМУ від 21.11.2011 № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Згідно розрахунку матеріальної шкоди, гр. ОСОБА_2 нанесено збитків рибному господарству України на суму 3740,00 грн.

Ухвалою суду від 26.12.2018 року відкрито провадження у справі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав та просив його задовольнити в повному обсязі, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач у судове засідання з'явився, до суду подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Представник третьої особи- Малодівицька об'єднана територіальна громада в судове засідання не забезпечила участь свого представника, надіслала клопотання про судовий розгляд без участі їх представника.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їх представників.

Судом встановлено, що згідно розрахунку розміру шкоди, заподіяної незаконним виловом водних біоресурсів, гр. ОСОБА_1 нанесено збитків рибному господарству України на суму 3740,00 грн. /а.с.7/.

Відповідно до частин 1-4 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Частиною 1 ст. 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 22 ЦК України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на відшкодування.

Відповідно до ст. 1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

З огляду на вищевикладене наведене, позов підлягає задоволенню.

З урахуванням задоволення позову, на підставі ст. 141 ЦПК України, стягненню з відповідача на користь Держави підлягає також 1762,00 гривень судового збору.

Керуючись статтями 22, 1166 ЦК України, статтями 3, 4, 10, 13, 61, 76-82, 89, 141, 223, 259, 263-265, 268, 272 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов Управління Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області (вул. Пятницька,69, м. Чернігів,14000, код. ЄДРПОУ 41186945) до ОСОБА_1 (АДРЕСА_1), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Малодівицька об'єднана територіальна громада (вул.Слобідьська, буд.3, селище Мала Дівиця, Прилуцького району, Чернігівської області, 17523, код ЄДРПОУ 04412490) про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1, на користь Малодівицької об'єднаної територіальної громади Прилуцького району Чернігівської області (реквізити: р/р 33110331025673, одержувач : Прилуцьке УК, отг. С. Мала Дівиця, код ЄДРПОУ 37984681, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача МФО 899998, призначення платежу: 24062100,грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності), майнову шкоду,заподіяну внаслідок порушення законодавства в галузі охорони ,використання і відтворення водних біоресурсів в розмірі 3740 (три тисячі сімсот сорок) грн.00 коп.

Стягнути з ОСОБА_1, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1, на користь Управління Державного агенства рибного господарства у Чернігівській області ( р/р 35211038099063, одержувач: Управління Державного агентства рибного господарства у Чернігівській області, код.ЄДРПОУ 41186945, банк одержувач ДКСУ м. Київ код банку 820172) судовий збір у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) грн.00 коп.

Рішення суду може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з часу проголошення.

Суддя Прилуцького

міськрайонного суду В.Г. Павлов

Джерело: ЄДРСР 79074757
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку