open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 грудня 2018 р.

№ 1440/2134/18

м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі судді Птичкіної В.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження справу

за позовом:

ОСОБА_1, АДРЕСА_1

до відповідача:

Первомайського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області, вул. Вокзальна, 36, м. Первомайськ, Миколаївська область, 55213

про:

визнання протиправним рішення від 23.07.2018 № 69; зобов'язати вчинити певні дії,

ОСОБА _1 (надалі - позивач) звернулась з позовом до Первомайського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області (надалі - відповідач або Управління) про визнання протиправним рішення про відмову в призначенні пенсії за віком від 23.07.2018 № 69; зобов'язання відповідача зарахувати до пільгового стажу періоди роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах за списком № 2, та зобов'язання відповідача призначити пенсію за віком на пільгових умовах, відповідно до діючого з моменту звернення із заявою з 24.04.2018.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказала, що Управління протиправно відмовило у призначенні пенсії на пільгових умовах за списком № 2 та неправомірно не врахувало пільговий стаж за період роботи в шахтоуправлінні імені газети «Правда».

Ухвалою від 10.09.2018 суд відкрив провадження у справі в порядку статті 263 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвалою від 05.10.2018 суд задовольнив клопотання представника позивача про виклик сторін у судове засідання та призначив розгляд справи на 01.11.2018.

Відповідач подав відзив (ар. с. 25-29), в якому просив відмовити у задоволені позовних вимог. В обґрунтування поданого відзиву Управління зазначило, що позивач не має права на призначення пенсії на пільгових умовах, оскільки відсутні підстави для обчислення ОСОБА_1 пільгового стажу за списком № 2 на підставі довідок від 22.01.2015 № 7 та від 21.12.2017 № 16, виданих підприємством, так як вказана юридична особа перебуває на тимчасово окупованій території. Також у відзиві відповідач вказує на те, що посада, яку займала позивач, не була атестована.

Дослідивши письмові докази, суд

В С Т А Н О В И В:

Позивач 24.04.2018 звернулася до Управління з заявою про призначення їй пенсії за віком на пільгових умовах за Списком № 2.

Управління рішенням від 23.07.2018 № 69 відмовило позивачу в призначенні пенсії, посилаючись на відсутність необхідного стажу роботи на пільгових умовах (ар. с. 15-17). У рішенні відповідач вказав, що позивачем не підтверджено наданими документами період роботи з 18.08.1982 по 31.08.1982, з 01.03.1983 по 31.12.1991 та з 01.01.1992 по 01.06.1995 в шахтоуправлінні імені газети «Правда», оскільки довідки, що були надані для підтвердження пільгового стажу, видані юридичною особою, яка знаходиться на тимчасово окупованій території.

При прийнятті рішення суд виходив з такого.

Умови і порядок пенсійного забезпечення громадян України визначені Законом України від 05.11.1991 № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення» (надалі - Закон № 1788) та Законом України від 09.07.2003 № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі - Закон № 1058).

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 114 Закону № 1058, на пільгових умовах пенсія за віком призначається працівникам, зайнятим повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, - після досягнення 55 років і за наявності страхового стажу не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і на 1 рік за кожні 2 роки такої роботи - жінкам (абзац перший частини першої статті 26 Закону № 1058).

До досягнення віку, встановленого абзацом першим цього пункту, право на пенсію за віком на пільгових умовах мають жінки 1970 року народження і старші після досягнення ними такого віку: 50 років - по 30 березня 1965 року включно.

За відсутністю страхового стажу, встановленого абзацом першим цього пункту (25 років), у період до 1 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності на дату досягнення віку, встановленого абзацами першим і третім - тринадцятим цього пункту, страхового стажу:

з 1 квітня 2018 року по 31 березня 2019 року - не менше 27 років у чоловіків і не менше 22 років у жінок. Тобто, позивач 1964 року народження за наявності стажу роботи не менше 22 років, з них не менше 10 років на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 мала би право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах в 50 років.

Згідно зі статтею 62 Закону № 1788, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Пунктами 1, 2 Порядку № 637 передбачено, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

За відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Пунктом 20 Порядку № 637 закріплено, що у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. Відповідно до пункту 4.2 постанови Правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі - Порядок № 22-1), орган, що призначає пенсію, має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформлення у тримісячний строк з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Відповідно до пункту 3 «Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383 (надалі - Порядок № 383), при визначені права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992. Згідно з пунктом 2 Порядку № 383 під повним робочим розуміють виконання робіт в умовах, передбачених Списком № 2, не менше як 80% робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних із виконанням певних трудових обов'язків.

Спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58 затверджено Інструкцію про порядок ведення трудових книжок працівників (надалі - Інструкція).

Згідно з пунктом 2.6 Інструкції, у разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо, виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов'язаний надати працівнику в цьому необхідну допомогу.

Відповідно до пункту 2.8 Інструкції, якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робиться правонаступником і засвідчується печаткою, а в разі його відсутності - вищестоящою організацією, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його відсутності - облархівом, держархівом м. Києва, держархівом м. Севастополя і держархівом при Раді Міністрів Криму.

Як вказав відповідач, ним, на виконання Порядку № 22-1, були зроблені запити до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області. 05.06.2018 надійшла відповідь, в якій зазначено, що Державне підприємство «Шахтоуправління імені газети «Правда» знаходиться за адресою м. Донецьк, Пролетарський район, вул. Каширська 1.

Статтею 9 Закону України від 15.04.2014 № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (надалі - Закон № 1207) передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконним, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органом та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсними і не створює правових наслідків.

Згідно з частиною четвертою статті 4 Закону України від 02.09.2014 № 1669 «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» , перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджуються Кабінетом Міністрів України, який забезпечує своєчасну їх актуалізацію.

Такі переліки затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085-р з подальшими змінами та доповненнями. До населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, віднесено, в тому числі, і місто Донецьк, на території якого зареєстровано Державне підприємство «Шахтоуправління імені газети «Правда».

Внаслідок збройного конфлікту, що відбувся на території Луганської та Донецької областей, частина цих областей була визнана окупованою (постанова Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» від 17.03.2015 № 254-VIII; постанова Верховної Ради України «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування» від 17.03.2015 № 252). Таким чином, місто Донецьк, де працювала позивач, було віднесено до тимчасово окупованих населених пунктів.

В силу приписів статей 1, 3 Закону № 1207, тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дії Конституції та законів України.

Основою гуманітарної, соціальної та економічної політики держави Україна стосовно населення тимчасово окупованої території України є захист і повноцінна реалізація національно-культурних, соціальних та політичних прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин.

Відповідно до частини першої та другої статті 18 Закону № 1207, громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території. Гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Відповідно до частини третьої статті 7 Закону України від 20.10.2014 № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», громадянин пенсійного віку, особа з інвалідністю, дитина з інвалідністю та інша особа, яка перебуває у складних життєвих обставинах, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи.

Суд зазначає, що неврахування уточнюючих довідок, які видані підприємством з непідконтрольної території, буде порушувати конституційне право позивача на отримання пенсії, а тому не погоджується з доводами відповідача, що зазначені довідки не є допустимими доказами.

Згідно зі змістом довідок (ар. с. 9, 47) та записами в трудовій книжці (ар. с. 14) періоди роботи, професія (посада), за якою позивач працювала у спірні періоди, не мають розбіжностей та співпадають.

Згідно з записами трудової книжки позивач працювала з 18.08.1982 по 31.08.1982 учнем слюсаря по ремонту обладнання, з 01.03.1983 по 31.12.1991 та з 01.01.1992 по 01.06.1995 машиністом в шахтоуправлінні імені газети «Правда». Згідно зі змістом довідок (ар. с. 9, 47) посада позивача була атестована.

Відповідачем не спростовані відомості, які зазначені в довідках та у трудовій книжці, а також не надано доказів того, що позивач не працювала або періоди її роботи не відповідає дійсності, чи записи у трудовій книжці позивача стосовно стажу роботи зроблені неправильно, неточно або з іншими недоліками, які заважають їх зарахуванню до загального стажу роботи, або взагалі відсутні, а тому суд вважає за можливе вважати їх як належною інформацією, яка утримує в собі доказову складову на підтвердження права позивача на пільгове пенсійне забезпечення.

Трудова книжка позивача не містить будь-яких застережень стосовно того, що позивач працювала неповний трудовий день, відповідач, всупереч статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, також не надав суду будь-яких доказів на підтвердження цього, тому суд дійшов висновку, що позивач працювала в шахтоуправлінні імені газети «Правда» повний робочий день.

Відповідач безпідставно не взяв до уваги трудову книжку позивача, де вказані всі періоди її роботи, та жодним чином не довів правомірність своїх дій щодо неврахування періоду роботи позивача при розгляді її заяви про призначення пенсії на пільгових умовах, оскільки професія позивача відноситься до списку № 2, у трудовій книжці зазначено період роботи, який є достатнім для призначення позивачу пенсії за віком на пільгових умовах за списком № 2.

Суд дійшов висновку про відсутність у відповідача підстав для відмови у призначенні пенсії.

Таким чином, рішення Управління № 69 від 23.07.2018 про відмову у призначені пенсії є протиправним та підлягає скасуванню.

Згідно з статтею 45 Закону № 1058, пенсія призначається з дня звернення, тому суд вважає за необхідне зобов'язати відповідача призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пункту 2 частини другої статті 114 Закону № 1058, з 24.04.2018.

На підставі наведеного суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Судові витрати по справі відсутні.

Керуючись статтями 2, 9, 19, 77, 241-243, 246, 250, 255, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) до Первомайського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області (вул. Вокзальна, 36, м. Первомайськ, Миколаївська область, 55213, ідентифікаційний код 37822160) задовольнити.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення Первомайського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області № 6 від 23.07.2018.

3. Зобов'язати Первомайське об'єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області зарахувати ОСОБА_1 до пільгового стажу період роботи з 18.08.1982 по 31.08.1982 учнем слюсаря по ремонту обладнання, з 01.03.1983 по 31.12.1991 та з 01.01.1992 по 01.06.1995 на шахтоуправлінні імені газети «Правда» на посаді машиніста підйому поверхностей.

4. Зобов'язати Первомайське об'єднане управління Пенсійного фонду України Миколаївської області призначити та виплачувати ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах за списком № 2, відповідно до пункту 2 частини другої статті 114 Закону України від 09.07.2003 № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», з 24.04.2018.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду , або справу було розглянуто в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається учасниками справи відповідно до статті 297 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням пункту 15.5 Розділу VII Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Птичкіна

Джерело: ЄДРСР 78982970
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку