open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про залишення позову без розгляду

02 січня 2019 р. Справа №200/10824/18-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Кошкош О.О., розглянувши заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів про поновлення строку звернення до суду в адміністративній справі за позовом Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Державного підприємства "Шахта ім.М.С. Сургая" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

19 жовтня 2018 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (ідентифікаційний код 13492430) до Державного підприємства "Шахта ім.М.С. Сургая" (ідентифікаційний код 40695853) про стягнення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2017 році у розмірі 4580495,64 грн. та пеню у розмірі 505687,20 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідно ст. 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій, громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації, громадські організації осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу, встановленого частиною першою ст. 19 і забезпечують працевлаштування осіб з інвалідністю. При цьому, відповідно до Закону виконанням нормативу робочих місць вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Позивач вказує, що за робочі місця, призначені для працевлаштування осіб з інвалідністю і не зайняті цими особами в 2017 році, відповідач повинен був самостійно сплатити адміністративно-господарські санкції. Несплата вказаних санкцій завдає значної шкоди державним інтересам, не дозволяє в повній мірі створити особам з інвалідністю необхідні умови, які дають можливість вести повноцінний спосіб життя.

26 листопада 2018 року ухвалою суду відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання.

17 грудня 2018 року відповідачем надано відзив в якому, зокрема, просив позовну заяву залишити без розгляду у зв'язку із пропуском строку звернення до суду.

17 грудня 2018 року ухвалою суду позовну заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Державного підприємства "Шахта ім.М.С. Сургая" про стягнення заборгованості залишено без руху.

28 грудня 2018 року від позивача надійшла заява про поновлення строку звернення до суду. Заява вмотивована тим, що первинно позивач звернувся до суду із позовом в межах передбаченого законом тримісячного строку, однак представник інтересів відділення до судового засідання не з'явився, у зв'язку з чим, суд залишив позовну заяву без розгляду. Повторне фінансування на оплату судового збору відділення отримало 09.10.2018, після чого і звернулось до суду із позовом.

Відповідно до абз. 2 ч.2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень.

Відповідно до ч.3 ст.123 КАС України якщо факт пропуску позивачем строку звернення до адміністративного суду буде виявлено судом після відкриття провадження в адміністративній справі і позивач не заявить про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані ним у заяві, будуть визнані судом неповажними, суд залишає позовну заяву без розгляду.

У постанові від 21.02.2011 у справі № 21-9а11 Верховний Суд України дійшов висновку, що за змістом статті 20 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів сплачуються (нараховуються, застосовуються) підприємствами самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною 1 статті 19 цього Закону. На думку Верховного Суду України, саме з 16 квітня відповідного року у контролюючого органу виникає право на стягнення несплачених підприємством самостійно сум санкцій у судовому порядку. При цьому на дані правовідносини поширюється строк звернення до суду, встановлений статтею 122 КАС. Частина 4 статті 20 Закону № 875-ХІІ, за змістом якої до правовідносин із стягнення адміністративно-господарських санкцій, передбачених цим Законом, не застосовуються строки, визначені статтею 250 ГК, не має правового значення для вирішення цього спору, оскільки в останній нормі визначено строки застосування адміністративно-господарських санкцій, а не їх стягнення.

З урахуванням положень Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів», Порядку реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю та Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 №70, відповідач зобов'язаний був самостійно сплатити адміністративно-господарські санкції у строк до 15.04.2018, а тому саме з 16.04.2018 у позивача виникло право на стягнення несплачених самостійно відповідачем сум санкцій у судовому порядку.

Первинно позивач звернувся до Донецького окружного адміністративного суду в травні 2018 року з позовом щодо стягнення з Державного підприємства "Шахта ім.М.С. Сургая" адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2017 році у розмірі 4580495,64 грн. та пені у розмірі 71455,73 грн.

11 липня 2018 року ухвалою суду по справі №805/3506/18-а, у зв'язку із повторним не прибуттям в судове засідання представника позивача, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 240 КАС України, позовну заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів залишено без розгляду.

Суд не приймає посилання позивача, як на поважну причину пропуску звернення до суду, звільнення працівника відділення ОСОБА_1 та необізнаність керівництва у її відмові продовжувати трудові відносини, оскільки позивачем не надано належних та допустимих доказів на підтвердження цих обставин, в т.ч. штатного розпису, з якого можливо встановити, що цей представник був єдиним у відділенні.

Також, судом не приймається посилання позивача на відсутність бюджетного фінансування у період з липня 2018 року (прийняття судом ухвали про залишення первинного позову без розгляду у справі №805/3506/18-а) по жовтень 2018 року (повторне звернення до суду, справа №200/10824/18-а), оскільки належних та допустимих доказів на підтвердження цього не надано.

За таких обставин, суд дійшов висновку про неповажність причин пропуску позивачем строку на звернення до суду та відсутність підстав для його поновлення.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позовну заяву належить залишити без розгляду у зв'язку з пропуском позивачем строку звернення до суду.

Керуючись статтями 123, 183 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Донецького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Державного підприємства "Шахта ім.М.С. Сургая" про стягнення заборгованості залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Першого апеляційного адміністративного суду, з урахуванням підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 розділу VII Перехідні положення КАС України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею

Суддя Кошкош О.О.

Джерело: ЄДРСР 78981647
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку