open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 27.12.2018

Справа

№ 552/4416/18

Провадження № 2/554/2859/2018

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

27 грудня 2018 року м.Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Андрієнко Г.В.,

за участю секретаря судового засідання Карабаш О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м.Полтава цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавагаз Збут» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожитий природний газ, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ТОВ «Полтавагаз Збут» звернувся до суду із позовною заявою до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожитий природний газ, в якому вказав, що з 01.07.2015 року згідно з рішення НКРЕКП № 1734 від 11.06.2015 року, для побутових споживачів в зоні обслуговування ПАТ «Полтавагаз» в Полтавській області реалізація природного газу для задоволення потреб населення здійснюється субєктом господарювання ТОВ «Полтавагаз Збут». ОСОБА_1 є споживачем природного газу та перебуває у договірних відносинах з ТОВ «Полтавагаз Збут». Відкрито особистий рахунок № 302106 для здійснення оплати. Абонент не виконує належним чином взяті на себе зобовязання, а саме: не сплачує за надані послуги з газопостачання, чим порушує права ТОВ «Полтавагаз Збут». Станом на 01.07.2018 року сума боргу становить 2473,92 грн. В зв’язку з несвоєчасним проведенням оплати за спожитий природний газ ТОВ «Полтавагаз Збут» нараховано інфляційні та 3% річних на загальну суму 636,80 грн. На підставі викладеного, позивач просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 на його користь основний борг в розмірі 2473,92 грн., інфляційні на загальну суму 494,44 грн., 3% річних на суму 138,36 грн. та 1762 грн. судових витрат.

Ухвалою Київського районного суду м.Полтави від 02 серпня 2018 року позовну заяву ТОВ «Полтавагаз збут» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за спожитий природний газ передано до Октябрського районного суду м.Полтави за підсудністю (а.с.12).

Ухвалою Октябрського районного суду м.Полтави від 23.08.2018 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження (а.с.17).

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи від 21.11.2018 року у зв’язку із закінченням повноважень судді Шевської О.І. справу передано для подальшого розгляду судді Андрієнко Г.В.

Ухвалою суду від 22.11.2018 року вказану справу прийнято до провадження та призначено до розгляду (а.с.25).

У судове засідання представник позивача не з’явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, у якій зазначив, що позов підтримує у повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечує (а.с.33).

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з'явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомила, заяви про розгляд справи за її відсутності, відкладення розгляду справи, відзив на позовну заяву до суду не надходили.

Ухвалою Октябрського районного суду м.Полтави від 27 грудня 2018 року постановлено про заочний розгляд справи за відсутності відповідача, що відповідає вимогам ст.ст.280, 281 ЦПК України.

Суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін на підставі наданих доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Ухвалою Київського районного суду м.Полтави від 27 квітня 2018 року ТОВ «Полтавагаз Збут» відмовлено у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за спожитий природний газ (а.с.10).

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 користується послугами підприємства щодо постачання природного газу побутовим споживачам за адресою: АДРЕСА_1, які надаються ТОВ «Полтавагаз Збут» відповідно до постанов Кабінету Міністрів Українивід 01.10.2015 року №758 та від 22.03.2017 року № 187, якими затверджено «Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)».

Таким чином, ОСОБА_1 перебуває у фактичних договірних відносинах із ТОВ «Полтавагаззбут».

Відповідно до ч.1 ст.12 Закону України «Про ринок природного газу» постачання природного газу здійснюється відповідно до договору, за яким постачальник зобов'язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку, передбаченому договором, а споживач зобов'язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором. Якість та інші фізико-хімічні характеристики природного газу визначаються згідно із встановленими стандартами та нормативно-правовими актами. Постачання природного газу побутовим споживачам здійснюється на підставі типового договору, що затверджується Регулятором та оприлюднюється в установленому порядку.

У зв'язку з тим, що відповідач ОСОБА_1 не виконує взяті на себе зобов'язання в повному обсязі та не оплачує послуги щодо постачання природного газу, утворилась заборгованість станом на 01.07.2018 року в сумі 2473,92 грн.

Разом з тим, відповідно до загальних умов виконання зобов'язання, установлених ст.526 ЦК України, зобов'язання повинно виконуватись належним чином згідно з умовами договору та вимогами ЦК України, інших актів цивільного законодавства. Недотримання таких вимог призводить до порушення зобов'язань.

Згідно з ч.1 ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

За змістом ч.1 ст.901, ч.1 ст.903 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Зобов'язання боржника сплатити певну грошову суму на користь кредитора відповідно до цивільно-правового договору або з інших підстав, визначених законом, є грошовим зобов'язанням.

Таким чином, між сторонами склалися правовідносини, в яких замовник зобов'язаний оплатити надану послугу в грошах, а виконавець має право вимагати від замовника відповідної оплати, тобто в яких передбачено передачу грошей як предмета договору або сплату їх як ціни договору, є грошовим зобов'язанням.

З огляду на викладене слід дійти висновку про те, що правовідносини, які склалися між сторонами на підставі договору про надання послуг з постачання природного газу, є грошовим зобов'язанням, у якому, серед інших прав і обов'язків сторін на боржника покладено виключно певний цивільно-правовий обов'язок з оплати отриманих послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч.1 ст.509 ЦК України) вимагати сплату грошей за надані послуги.

Таким чином, виходячи з юридичної природи правовідносин сторін як грошових зобов'язань, на них поширюється дія ч.2 ст.625 ЦК України як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов'язання.

Згідно з ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідач свої зобов'язання по оплаті послуг з постачання природного газу належним чином не виконував, тому станом на 01 липня 2018 року за нею утворилася заборгованість в сумі 2473,92 грн. та нараховано інфляційні в сумі 498,44 грн. та 3 % річних в сумі 138,36 грн., загальна сума заборгованості становить 3110,72 грн. (а.с.6-9).

Беручи до уваги, що у відповідача утворилась заборгованість за спожитий природний газ, суд вважає, що позов заявлено обґрунтовано, його було підтверджено протягом судового розгляду, тому він підлягає задоволенню.

Питання про розподіл судових витрат по справі суд вирішує відповідно до ст.141 ЦПК України, а тому стягує з відповідача на користь ТОВ «Полтавагаз Збут» судові витрати по справі у вигляді судового збору у сумі 1762 грн. (а.с.1,2).

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 525, 526, 625 ЦК України, ст.12 Закону України «Про ринок природного газу», ст.ст. 12, 81, 223, 229, 247, 263-265, 268, 280, 289, 354 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавагаз Збут» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожитий природний газ задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, останнє відоме місце проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавагаз Збут» основний борг в сумі 2473,92 грн. на р/р 26033301874776 в Полтавському обласному управлінні АТ «Ощадбанк», МФО 331467, код ЄДРПОУ 39813404.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, останнє відоме місце проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтавагаз Збут» 498,44 грн. - інфляційних, 138,36 грн. - 3 % річних та 1762 грн. судових витрат на р/р 26001300874776 в Полтавському обласному управлінні АТ «Ощадбанк», МФО 331467, код ЄДРПОУ 39813404.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Найменування сторін:

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Полтавагаз Збут», місце знаходження за адресою: 36020, м.Полтава, вул.Козака, 2А, р/рахунок № 26001300874776 в філії - Полтавське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 331467, ЗКПО 39813404.

Відповідач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, останнє відоме місце проживання за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платників податків – не встановлено.

Суддя: Г.В. Андрієнко

Джерело: ЄДРСР 78970210
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку