open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
604/733/18


Справа № 604/733/18

Провадження № 2-о/604/33/18



РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2018 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області

у складі : головуючого - судді Сташківа Н.Б.

за участю секретаря судового засідання - Стадніцької З.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Підволочиськ заяву заступника керівника Кременецької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Підволочиської селищної ради Тернопільської області, заінтересована особа - відділ державної реєстрації Підволочиської районної державної адміністрації, ТОВ «Люкс» про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, -

В С Т А Н О В И В :

27 червня 2018 року заступник керівника Кременецької місцевої прокуратури звернувся до суду з заявою в інтересах держави в особі Підволочиської селищної ради Тернопільської області про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, а саме: гідротехнічної споруди, що знаходиться в селі Рожиськ Підволочиського району, вул. Ставкова, 3, (тип водоскидної споруди - шахта, з монолітного залізобетонного матеріалу, розміром 4x9 м), вартістю 105678 грн. В обґрунтування заявленої вимоги, посилався на те, що пошук власника майна не дав результатів, у зв’язку з цим, Підволочиська селищна рада звернулася з заявою до державного реєстратора Підволочиської районної державної адміністрації як до органу, що здійснює реєстрацію речових прав на нерухоме майно, з проханням взяти на облік зазначене нерухоме майно як безхазяйне. Державним реєстратором Підволочиської районної державної адміністрації 25 травня 2017 року взято на облік безхазяйне нерухоме майно. Підволочиською селищною радою 02 червня 2017 року було подано оголошення у друкованих засобах масової інформації - газеті «Гомін Волі» про виявлення безхазяйного нерухомого майна. Однак, станом на 23 травня 2018 року сплив рік з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, при цьому, на даний час ніхто не звертався до сільської ради з питань належності зазначеного майна. З огляду на вказане просять задовольнити заяву у повному обсязі.

Ухвалою судді Підволочиського районного суду від 27 червня 2018 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 20 листопада 2018 року до участі у справі в якості заінтересованої особи залучено відділ державної реєстрації Підволочиської районної державної адміністрації, ТОВ «Люкс».

В судове засідання заступник керівника Кременецької місцевої прокуратури та представник Підволочиської селищної ради Тернопільської області не з’явилися, подали заяви про розгляд справи у їх відсутності, заяву підтримали.

Представник ТОВ Люкс в судове засідання не з’явився, подав заяву у якій просить справу розглянути у його відсутності.

Представник відділу державної реєстрації Підволочиської районної державної адміністрації в судове засідання не з’явився, причини неявки суду не повідомив.

Суд, враховуючи заяви сторін, дослідивши та оцінивши докази у їх сукупності вважає, що заява заступника керівника Кременецької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Підволочиської селищної ради Підволочиського району Тернопільської області є підставною та підлягає до задоволення виходячи із наступних міркувань:

Відповідно до п. 3 ст. 1311 Конституції України, в Україні діє прокуратура, яка здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 56 ЦПК України у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами. Прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обгрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 185 цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч.3 статті 23 Закону України «Про прокуратуру» прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Частиною 1 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що сільські, селищні, міські ради є органом місцевого самоврядування, які представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншим законами.

Відповідно до пп.1 п.б ч.1 ст.33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить здійснення контролю за використанням і охороною земель.

Згідно ч.3 ст. 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальної громади села.

Відповідно до вимог ст. 69 Бюджетного кодексу України до доходів місцевих бюджетів належать надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності; кошти від реалізації безхазяйного майна (у тому числі такого, від якого відмовився власник або отримувач), знахідок, спадкового майна (у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття), майна, одержаного територіальною громадою в порядку спадкування чи дарування, а також валютних цінностей і грошових коштів, власники яких невідомі.

З матеріалів справи вбачається, що не перебування безхазяйного майна - гідротехнічної споруди в с. Рожиськ Підволочиського району у комунальній власності Підволочиської селищної ради, унеможливлює законне розпорядження вказаною гідроспорудою та використання її за призначенням відповідно до вимог закону, а також призводить до неотримання відповідних доходів до місцевого бюджету (відсутність надходження грошових коштів від передачі її в оренду, і як наслідок недоотримання місцевим бюджетом коштів для соціальної сфери, ремонту доріг, медичного забезпечення тощо), що негативно впливає на нормальну діяльність органу місцевого самоврядування та реальне забезпечення гарантованих державою прав громадян.

Таким чином, судом встановлено, що Підволочиською селищною радою самостійно не вжито заходів щодо звернення до суду із заявою про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність, а тому має місце порушення інтересів держави, внаслідок чого виникає передбачене законом право прокурора на звернення у суд з позовом (заявою) для їх захисту.

На виконання п.п.2 п.4 ст.23 Закону України «Про прокуратуру» місцевою прокуратурою попередньо повідомлено Підволочиську селищну раду про представництво інтересів держави в її особі при зверненні із заявою до Підволочиського районного суду листом від 18 червня 2018 року за №66-183 вих.18.

З матеріалів справи вбачається, що у травні 2017 року працівниками Підволочиської селищної ради розпочато процедуру визнання нерухомого майна - гідротехнічної споруди, що знаходиться в с. Рожиськ Підволочиського району, безхазяйним.

Так, рішенням Підволочиської селищної ради №154 від 23 травня 2017 року «Про визнання безхазяйним нерухомим майном комплексу гідротехнічних споруд с. Рожиськ» визнано безхазяйним нерухомим майном комплекс гідротехнічних споруд, розташованих в межах територіальної громади Підволочиської селищної ради, за адресою: вул. Ставкова,3, с. Рожиськ Підволочиського району.

Пошук власника майна не дав результатів, у зв’язку з цим, керуючись ч. 2 статті 335 Цивільного кодексу України, Підволочиська селищна рада звернулася з заявою до державного реєстратора Підволочиської районної державної адміністрації як до органу, що здійснює реєстрацію речових прав на нерухоме майно, з проханням взяти на облік зазначене нерухоме майно як безхазяйне.

Відповідно до ч. 11 ст. 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» облік безхазяйного нерухомого майна проводиться органом державної реєстрації прав за заявою органу місцевого самоврядування в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Державним реєстратором Підволочиської районної державної адміністрації 25 травня 2017 року взято на облік безхазяйне нерухоме майно - гідротехнічну споруду, що знаходиться в с. Рожиськ Підволочиського району (витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна №88042048 від 25 травня 2017 року).

Підволочиською селищною радою 02 червня 2017 року було подано оголошення у друкованих засобах масової інформації - газеті «Гомін Волі» №22(7876) про виявлення безхазяйного нерухомого майна.

Довідками Підволочиської районної ради від 31 травня 2018 року №78, Підволочиської районної державної адміністрації районної державної адміністрації від 31 травня 2018 року № 01-01-18 та Бюро технічної інвентаризації Підволочиського району від 22 травня 2017 року №43 стверджено, що гідротехнічна споруда, щодо якої прокурором заявлено позовні вимоги, не перебуває у власності та у користуванні вищевказаних органів та/або у підвідомчих підприємствах, установах, організаціях.

Судом встановлено, що станом на 23 травня 2018 року сплив рік з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, при цьому, на даний час ніхто не звертався до сільської ради з питань належності зазначеного майна.

З технічного паспорта на ставок в с. Рожиськ Підволочиського району, затвердженого Тернопільським обласним виробничим управлінням по меліорації і водному господарству, вбачається, що вказана гідротехнічна споруда, тип водоскидної споруди - шахта, з монолітного залізобетонного матеріалу, розміром 4x9 м, вартістю 105678 грн. Правила експлуатації визначені в технічному паспорті ставка.

Відповідно до статті 13 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування здійснюють від імені Українського народу права власника в межах, визначених Конституцією.

Відповідно до ч. 3 ст. 335 Цивільного кодексу України безхазяйна нерухома річ за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Статтею 333 ЦПК України передбачено, що суд встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Враховуючи вищенаведене, зважаючи на те, що безхазяйна нерухома річ взята на облік і сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, суд приходить до висновку, що гідротехнічна споруда може бути передана у власність Підволочиської селищної ради.

Керуючись, ст. ст. 13, 1311 Конституції України, ст. 56, 335 Цивільного кодексу України, ст.ст. 263-265,293,329,332,333 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», -

В И Р І Ш И В :

Заяву заступника керівника Кременецької місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Підволочиської селищної ради Тернопільської області , заінтересована особа - відділ державної реєстрації Підволочиської районної державної адміністрації (смт. Підволочиськ вул. І.Франка,8), ТОВ «Люкс» (смт. Підволочиськ вул. Д.Галицького,85) про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність, - задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ - гідротехнічну споруду, що знаходиться в селі Рожиськ Підволочиського району, вул. Ставкова, 3, (тип водоскидної споруди - шахта, з монолітного залізобетонного матеріалу, розміром 4x9 м), вартістю 105678 грн., у комунальну власність Підволочиської селищної ради Підволочиського району Тернопільської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.





Суддя – підпис

Копія вірна:

Суддя Сташків Н.Б.









Джерело: ЄДРСР 78965945
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку