open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Заводський районний суд м. Запоріжжя

69009 Україна м. Запоріжжя вул. Лізи Чайкіної 65 тел.(061) 236-59-98

Справа № 332/3422/18

Провадження №: 2/332/82/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 січня 2019 р.року Заводський районний суд м. Запоріжжя в складі: головуючого судді Андрюшиної Л.А. за участю секретаря судового засідання Ковтуна В.І., заочно розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №332/3422/18 за позовом Комунального підприємства «Водоканал» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення, -

В С Т А Н О В И В :

КП «Водоканал» звернулося до суду з позовом про стягнення з відповідача ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення. В обґрунтування позову зазначено, що відповідач, проживаючи за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 користується послугами позивача з водопостачання та водовідведення на підставі особового рахунку №46206728, відкритого на ім?я ОСОБА_2, але тривалий період часу своїх обов’язків по сплаті за отриманні послуги не виконує, у зв’язку з чим станом на 31.03.2018року утворилась заборгованість у сумі 42310,90грн., яку просять стягнути з відповідачана користь позивача, а також стягнути судовий збір в сумі 1762,00грн., сплачений при подачі позову до суду.

Представник позивача КП «Водоканал»в судове засідання не з’явився. Про дату, час і місце судового засідання був повідомлений своєчасно та належним чином в установленому законом порядку. Суду надана заява з проханням розглянути справу у відсутності представника позивача. Позовні вимоги підтримують у повному обсязі та не заперечують проти ухвалення у справі заочного рішення(а.с.56).

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання повторно не з’явилась і від неї не надійшло повідомлення про причини неявки, відзивів на позовну заяву вона не подала. Про дату, час і місце судового засідання відповідач була повідомлена своєчасно та належним чином, в установленому законом порядку, про що свідчать розписки в отриманні судових повісток, що маються в матеріалах справи(а.с.54,60). Але, незважаючи на всі передбачені законом заходи щодо повідомлення відповідача про дату, час і місце судового засідання, відповідач до суду повторно не з’явилася по невідомим причинам, відзиву на позовну заяву не подала, будь-яких заяв та клопотань від неї не надходило. З урахуванням викладеного, суд, відповідно до положень ст.280 ЦПК України, дійшов до висновку про можливість ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, проти чого позивач не заперечував у поданій ним суду письмовій заяві.

Суд , дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні по справі докази, у їх сукупності, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Правовідносини щодо прав та обов’язків між виконавцем з надання послуг з водопостачання та водовідведенняі споживачем, порядок розрахунків за надання послуг, підстави й розмір відповідальності за неналежне виконання обов’язків регулюються ст.ст.19-23 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 року, з наступними змінами та доповненнями, нормами Житлового кодексу України, а також умовами укладеного договору.

Згідно ч.3 ст. 11, ч.2 ст. 509 ЦК України, цивільні права та обов’язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Рішенням Запорізької міської ради №546 від 28.10.1999 «Про порядок оплати послуг за водоспоживання та водовідведення», яке є обов?язковим для виконання на всій території м. Запоріжжя, визначено, що збирання абонентської плати з населення за водокористування та водовідведення проводиться окремо від інших комунально-побутових послуг, а функції зі збору платежів з населення передано Комунальному підприємству «Водоканал».

Відповідно до ст.19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Згідно з п.5 ч.3 ст. 20, ч.1-2 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку. У разі наявності засобів обліку оплата комунальних послуг здійснюється виключно на підставі їх показників на кінець розрахункового періоду згідно з умовами договору, крім випадків, передбачених законодавством.

Згідно п.1 Правил про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630, з наступними змінами та доповненнями, ці Правила регулюють відносини між суб’єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг(виконавець) і фізичною та юридичною особою(споживач), яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Відповідно до п. 18 вище вказаних Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлено інший строк. Система (щомісячна або авансова) та форма (готівкова або безготівкова) оплати послуг визначається у договорі між споживачем і виконавцем. Після отримання показань квартирних засобів обліку, якщо вони відрізняються від розрахованих за показаннями будинкових засобів обліку, виконавець здійснює коригування плати за надану послугу в наступному розрахунковому періоді шляхом зменшення або збільшення обсягів спожитої кожним споживачем послуги, що відображається в платіжному документі періоду, наступного за здійсненням коригування. Обов?язок щодо внесення плати за комунальні послуги також передбачений ст.ст. 67,68 ЖК України.

Відповідно до інформації, наданої Департаментом реєстраційних послуг, відповідач ОСОБА_1 з 17.02.1998 року року по теперішній час значиться зареєстрованою за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.12). Отже, проживаючи за зазначеною адресою, відповідач користується послугами, які надаються КП «Водоканал», а тому зобов’язана своєчасно вносити плату за надані послуги з водопостачання та водовідведення, оскільки фактичне надання послуг слід вважати фактичним укладанням договору на умовах, передбачених Законом України «Про питну воду та питне водопостачання, а також Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення. При цьому суд враховує, що особа стає споживачем житлово-комунальних послуг за умови, якщо фактично користується цими послугами та обов’язок оплачувати житлово-комунальні послуги виникає у споживачів з моменту користування цими послугами. Таким чином, з урахуванням наведених вище норм права, зобов’язання по оплаті послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення несе користувач/власник житлового будинку/квартири, як споживач цих послуг.

Особовий рахунок №46206728 за адресою АДРЕСА_1, в якій значаться зареєстрованими 5 осіб, відкритий на ім*я ОСОБА_2С.(а.с.3-5,6)

Таким чином, судом встановлено, що відповідач є споживачем послуг з водопостачання та водовідведення за вище вказаною адресою та користується послугами позивача, а тому навіть при відсутності письмового договору та при фактичному отриманні послуг вона повинна проводити оплату за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення.

Згідно наданого позивачем розрахунку заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення за адресою: АДРЕСА_2, за особовим рахунком №46206728 станом на 31.03.2018 року заборгованість складає 42310,90, з яких: нарахована заборгованість за період з 01.11.2008 року по 31.03.2018 року складає 42310,90; зараховано в оплату поточних нарахувань за період з 01.11.2008 року по 31.03.2018 року – 0,00грн., субсидія- 0,00грн.(а.с.3-5).

Згідно довідки, наданої позивачем, за особовим рахунком №46206728 станом на 31.03.2018 року мається заборгованість в сумі 42310,90грн., з якої: заборгованість за холодне водопостачання у розмірі 25546,05грн., за холодне водовідведення –16764,85грн., (а.с.6). Частина 1 ст. 81 ЦПК України визначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом. Відповідачу надавався строк на надання до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, але відзив до суду не надходив. Відповідач не спростувала наданий КП «Водоканал» розрахунок заборгованості, хоча такий процесуальний обов’язок передбачений ст.ст. 12,13 ЦПК України.Отже, перевіривши наданий позивачем розрахунок заборгованості, суд визнає його правильним, а також враховує, що наданий позивачем розрахунок заборгованості відповідачем не спростовано належними та допустимими доказами, а також не надано альтернативного розрахунку,а навпаки – надано суду письмову заяву, відповідно до якої позовні вимоги позивач визнала в повному обсязі.

Аналізуючи надані по справі докази, у їх сукупності, суд приходить до висновку, що сума боргу у розмірі 42310,90грн. підлягає стягненню з відповідача у повному обсязі, оскільки при вирішенні спору по суті суд враховує вимоги ст.ст.12, 81 ЦПК України, відповідно до яких цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов’язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов’язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Відповідач в судове засідання не з’явилася, не скористалася своїми процесуальними правами учасника справи, не наддала відзиву на позов та не надала суду жодних доказів, якщо у неї такі малися, що спростовують доводи позивача і надані ним докази в обґрунтування позовних вимог, а тому суд, на підставі наявних у справі доказів, прийшов до переконання про можливість задоволення позову у повному обсязі.

Крім того, у відповідності зі ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Отже, оскільки позовні вимоги задоволені в повному обсязі, з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути сплачений при подачі позову до суду судовий збір у загальній сумі 1762,00грн.

Керуючись ст.67,68 ЖК України, Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Правилами про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630, з наступними змінами та доповненнями, ст. ст. 4,5,12, 81, 83, 89, 141, 259, 263-265, 268,274, 280-284ЦПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Комунального підприємства «Водоканал»(місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, буд.61, ідентифікаційний номер юридичної особи 03327121) до ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1)про стягнення заборгованості за надані послуги водопостачання та водовідведення - повністю задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2,реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1)на користь Комунального підприємства «Водоканал»(місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, буд.61, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 03327121)заборгованість за надані послуги водопостачання та водовідведення, яка утворилась за період з 01.11.2008 року по 31.03.2018 року усумі42310,90грн.(сорок дві тисячі триста десять гривень90коп.).

Стягнути з ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2,реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1))на користь Комунального підприємства «Водоканал»( місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Святого Миколая, буд.61, ідентифікаційний номер юридичної особи 03327121) судовий збір у розмірі 1762,00грн..

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано до Заводського районного суду м. Запоріжжя протягом 30 днів з дня ухвалення рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його ухвалення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду або через Заводський районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його ухвалення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складено 02 січня 2019 року, та датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Суддя Андрюшина Л.А.

Джерело: ЄДРСР 78959426
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку