open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" грудня 2018 р. Справа № 922/1253/18

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Геза Т.Д., суддя Мартюхіна Н.О., суддя Плахов О.В.

секретар судового засідання - Гузікова Я.А.

за участю:

від апелянта - ОСОБА_1, Назаренко І.С.

від позивача - ОСОБА_3, ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду

апеляційну скаргу Обслуговуючого Кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян, м. Харків, (вх. №185Х/2)

на рішення господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі № 922/1253/18 (суддя - Байбак О.І., ухвалене о 17:53 в м. Харкові, повний текст складено 27.08.2018р.).

за позовом ОСОБА_3, м. Харків,

до Обслуговуючого Кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян, м. Харків

про визнання недійсним рішення загальних зборів

У судовому засіданні апеляційної інстанції 07.11.2018р. оголошено перерву до 17.12.2018р.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _3 (далі за текстом - позивач) звернувся до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян (далі за текстом - відповідач), в якій просив суд визнати недійсними рішення загальних зборів членів кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян (далі по тексту - ГБК «Залютіно»), що відбулись 04.11.2017 та оформлені протоколом № 04/11/17 від 04.11.2017.

Позов обґрунтовано тим, що зазначене рішення прийнято з порушенням вимог Статуту Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян, вимог Закону України "Про кооперацію", а також без повідомлення всіх учасників кооперативу про його проведення та за відсутності відповідного кворуму.

Крім того, загальні збори безпідставно прийняли 19 осіб до складу кооперативу без подання останніми відповідних заяв про вступ.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі №922/1253/18 позов задоволено, визнано недійсними рішення загальних зборів членів Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян (61177, м. Харків, вул. Ігоря Муранова, 2-А; код ЄДРПОУ: 25858480), що відбулись 04.11.2017 та оформлені протоколом № 04/11/17 від 04.11.2017

Дослідивши реєстр присутніх на загальних зборах членів ГБК «Залютіно», суд першої інстанції встановив, що на загальних зборах 04.11.2017р. були присутні не 33 члени кооперативу, як зазначено в цьому документі та протоколі загальних зборів №04/11/17 від 04.11.2017р., а 25 членів кооперативу. Суд послався на недостовірність відомостей, які містить реєстр присутніх на загальних зборах членів ГБК «Залютіно» від 04.11.2017 р. щодо явки на загальні збори членів кооперативу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (підписи яких містить цей реєстр), оскільки ці особи станом на день проведення загальних зборів вже померли.

Враховуючи присутність на зборах лише 25 членів кооперативу, що становить менше ніж 50% від загальної кількості членів кооперативу (численність яких згідно з відомостями ЄДР становить 57 осіб, в тому числі 4 померлих), суд першої інстанції дійшов висновку, що рішення, які приймалися на цих зборах, прийняті за відсутності відповідного кворуму , що є порушенням вимог статті 15 Закону України «Про кооперацію» та п.6.8 Статуту Обслуговуючого кооперативу «Залютіно» по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів , які знаходяться у приватній власності громадян, та є безумовною підставою для визнання цих рішень недійсними.

Суд першої інстанції посилався на ст. 15 Закону України «Про кооперацію» та п.6.9-6.11 Статуту кооперативу «Залютіно» по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян, якими передбачено особисте голосування кожного члена кооперативу на загальних зборах членів кооперативу, та дійшов висновку, що присутній на загальних зборах ОСОБА_8 не мав повноважень на голосування на загальних зборах від імені ОСОБА_8, оскільки ОСОБА_8 зареєстрований за адресою, відмінною від адреси реєстрації члена кооперативу ОСОБА_8.

Також суд першої інстанції дійшов висновку про безпідставність тверджень відповідача про те, що на загальних зборах також була присутня член кооперативу ОСОБА_10, оскільки реєстр присутніх на загальних зборах членів кооперативу «Залютіно» від 4.11.2017 р. не містить прізвища зазначеної особи. Доводи відповідача про те, що від її імені ніби-то зареєструвався громадянин ОСОБА_11, а участь у голосуванні приймала безпосередньо ОСОБА_10, суд визнав безпідставними та такими, що не доведені відповідачем належними та допустимими доказам , тому як Статутом кооперативу передбачено особисте голосування кожного члена на зборах кооперативу.

Суд першої інстанції дійшов висновку про безпідставність доводів відповідача щодо того, що член кооперативу ОСОБА_12 продав свій гаражний бокс НОМЕР_2 ОСОБА_13, а тому, з моменту продажу та подання відповідної заяви на ім'я голови кооперативу, не є членом кооперативу, а членом кооперативу з цього моменту ніби-то є ОСОБА_13, оскільки набуття членства в кооперативі та вибуття з його членів відбувається на підставах та в порядку, визначеному Статутом кооперативу «Залютіно» та Законом України «Про кооперацію», якими не передбачено автоматичної втрати або набуття членства в кооперативі з моменту продажу (купівлі гаражного боксу), а встановлено, що це питання вирішується на загальних зборах членів кооперативу. До того ж, заява ОСОБА_12 від 28.04.2018р. , на яку посилається відповідач в обгрунтування зазначених обставин, не містить вимог заявника про його виключення зі складу членів кооперативу.

Судом першої інстанції встановлено , що правлінням ГБК «Залютіно не було вжито належних заходів з метою не тільки повідомлення ОСОБА_3 про час та місце проведення загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017 р. , а і про порядок денний цих зборів. За таких обставин суд прийшов до висновку, що неповідомлення в належній формі ОСОБА_3 про порядок денний загальних зборів членів ГБК «Залютіно» є порушенням вимог ст. 15 Закону України «Про кооперацію» , пункту 6.4 Статуту , а також права ОСОБА_3 на обізнаність підстав скликання загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017р., підготовку до розгляду відповідних питань, які будуть розглядатися на загальних зборах, тощо.

Відповідач з вказаним рішенням суду не погодився, звернувся з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на неповне з'ясування дійсних та фактичних обставин справи, порушення судом норм матеріального та процесуального права, просив його скасувати та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 відмовити у повному обсязі.

Відповідач посилається на те, рішенням загальних зборів членів кооперативу від 04.11.2017 року було прийнято до ГБК «Залютіно» 47 осіб, 20 - було виключено, 4 члени кооперативу померли. Рішення суду першої інстанції прийнято про права , інтереси та обов'язки всіх вищеозначених осіб, однак лише один з них, ОСОБА_3, його оспорює. Апелянт посилається на те, що у разі набрання рішення законної сили, померлі члени кооперативу «повернуться» до кооперативу; майнові права та інтереси осіб, які придбали гаражі у колишніх членів кооперативу будуть порушені, оскільки членство в ГБК «Залютіно» на підставі рішення суду першої інстанції буде втрачено; колишні члени кооперативу, які виїхали на постійне місце проживання за кордон зазнаватимуть значних незручностей у зв'язку з тим, що рішення першої інстанції анулює їх вихід з кооперативу, і вони будуть зв'язані з ГБК «Залютіно» правами і обов'язками. Для виправлення зазначеної ситуації буде необхідним скликати нові загальні збори членів ГБК «Залютіно», де вкотре ставити наведені питання на розгляд.

Апелянт посилається на те, що відповідно до протоколу №1 Зборів правління членів ГБК «Залютіно» від 17.06.16 р. ОСОБА_3 виключено з членів кооперативу за систематичну несплату членських внесків та за ігнорування вимог статуту ГБК «Залютіно». Рішенням Ленінського районного суду від 13.03.2018р. у справі № 642/2957/17 суд ухвалив стягнути з ОСОБА_3 заборгованість у сумі 3034,50 грн. У зв'язку з чим вважає, що ОСОБА_3 не є членом кооперативу, а тому не має права на звернення з позовом щодо порядку проведення загальних зборів членів ГБК «Залютіно» від 04.11.2017 р.

Щодо кворуму загальних зборів від 04.11.2017 р. апелянт посилається на те, що станом на 04.11.2017 р. членами ГБК «Залютіно» було 57 осіб, про що зазначено у протоколі, який оскаржується позивачем. При цьому судом першої інстанції встановлено, що чотири члени кооперативу померли, тому їх голоси під час обчислення кворуму не враховуються, отже, кворум загальних зборів становить 27 осіб.

Апелянт також посилається на те, що в рішенні Ленінського районного суду від 06.03.2015 р. у справі № 642/7696/14 ц, в якому в позові ОСОБА_3 відмовлено, встановлено, що ОСОБА_14 не є членом кооперативу, а також те, що вона придбала гаражний бокс у ОСОБА_15, яка містилась в реєстрі, тому позивач не може посилатися на факт членства ОСОБА_15, навіть якщо такі дані є в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань. Апелянт вважає, що кворум має обраховуватися за винятком ще однієї особи, тобто з 52 осіб.

Заявник апеляційної скарги зазначає, що в реєстрі присутніх на загальних зборах членів ГБК «Залютіно» від 04.11.2017 року міститься правильна інформація, оскільки саме ОСОБА_8, а не ОСОБА_8, є членом ГБК «Залютіно». Неправильні ініціали та адреса в документах є опискою, яка не спростовує участі вищезазначеного члену кооперативу у загальних зборах. До апеляційної скарги додано нотаріально засвідчену заяву свідка ОСОБА_8

Присутність на зборах членів кооперативу ОСОБА_10 апелянт підтверджує доданою до апеляційної скарги заявою свідка ОСОБА_10 та заявою свідка ОСОБА_16

У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить залишити рішення господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Позивач вважає, що доводи відповідача, викладені в апеляційній скарзі, є безпідставними і не відповідають дійсності, вважає, що суд першої інстанції повно і всебічно розглянув матеріали справи і прийняв об'єктивне і законне рішення відповідно до норм матеріального та процесуального права.

ОСОБА_3 посилається на те, що загальні збори членів кооперативу 04.11.2017 року були проведені у порушення вимог ст.ст.11,15 Закону України «Про кооперацію» та пунктів 2.9, 4.2, 6 Статуту кооперативу «Залютіно» по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів , які знаходяться у приватній власності громадян, затвердженого загальними зборами членів кооперативу (протокол №1 від 13.04..2014 року. Позивач вважає, що судом першої інстанції обґрунтовано, на підставі дослідження реєстру присутніх 04.11.2017 року на загальних зборах членів кооперативу, встановлено, що на цих зборах були присутні не 33 члени кооперативу, а 25 членів кооперативу.

ОСОБА_3 вважає, що судом обґрунтовано визнано факт, що ОСОБА_17 (гаражний бокс НОМЕР_1) є дійсним членом кооперативу, навіть тоді, коли вона надала свій гаражний бокс для користування іншій особі - ОСОБА_14, тому як рішення про виключення ОСОБА_17 з членів кооперативу загальними зборами кооперативу не приймалось.

Що стосується ОСОБА_14, про яку згадує апелянт, позивач зазначає , що вона і не була членом кооперативу, натомість, згідно протоколу загальних зборів членів кооперативу від 04.11.2017 року відносно ОСОБА_14 ставилося питання про виключення її із членів кооперативу.

Що стосується присутності на загальних зборах 04.11.2017 року члена кооперативу ОСОБА_8, яка значиться дійсним членом кооперативу згідно реєстру від 13.04.2014 року під №46, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, суд, на думку позивача, дійшов вірного висновку, що вона не була присутня на загальних зборах членів кооперативу 04.11.2017 року, оскільки згідно реєстру присутніх на загальних зборах членів кооперативу 04.11.2017 року за № 58 реєстру була присутня ОСОБА_8, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3, який є відмінним від адреси ОСОБА_8

Позивач вважає, що ОСОБА_8 не є членом кооперативу і не могла приймати участь у голосуванні на загальних зборах 04.11.2017 року, а апелянт безпідставно зазначає, що ОСОБА_8 (а не ОСОБА_8) є членом кооперативу і що неправильні ініціали та адреса в документах є опискою.

Що стосується присутності на загальних зборах ОСОБА_10, яка є членом кооперативу згідно реєстру від 13.04.2014 року № 9 реєстру, яка значиться за адресою: АДРЕСА_1 , то замість неї на загальних зборах був присутній гр. ОСОБА_11, який мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , який не був членом кооперативу і не мав права приймати участь у голосуванні відповідно до ст.15 Закону України «Про кооперацію», незважаючи навіть те, що відповідачем до матеріалів справи додано довіреність ОСОБА_10 на ім'я ОСОБА_18 на участь у загальних зборах замість неї, оскільки член кооперативу особисто повинен приймати участь у голосуванні на зборах кооперативу.

Позивач у відзиві на апеляційну скаргу вважає, висновок суду першої інстанції про те, що на загальних зборах членів кооперативу 04.11.2017 року були присутні лише 25 членів кооперативу, що становить менше 50 % від загальної кількості членів кооперативу, обґрунтованим та таким, що не спростований відповідачем.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 21.09.2018 у складі колегії суддів: головуючий суддя Россолов В.В., суддя Гетьман Р.А., суддя Тихий П.В., відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Обслуговуючого Кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян на рішення Господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі №922/1253/18, розгляд справи призначено на 24.10.2018р.

У зв'язку з ліквідацією Харківського апеляційного господарського суду та утворенням Східного апеляційного господарського суду в апеляційному окрузі, що включає Донецьку, Луганську, Полтавську та Харківську області, з місцезнаходженням у місті Харкові, на підставі розпорядження керівника апарату суду Харківського апеляційного господарського суду від 03.10.2018р. "Про передачу судових справ до Східного та Північного апеляційного господарських судів" відділом документального забезпечення та контролю здійснено передачу судової справи №922/1253/18, що перебувала у провадженні Харківського апеляційного господарського суду, до Східного апеляційного господарського суду, який розпочав свою роботу з 03.10.2018р.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.10.2018р. сформовано наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Геза Т.Д., суддя Мартюхіна Н.О., суддя Плахов О.В.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 17.10.2018р. прийнято справу №922/1253/18 до провадження Східного апеляційного господарського суду та призначено її розгляд на 07.11.2018р.

У судовому засіданні 07.11.2018р. оголошено перерву до 17.12.2018р.

07.11.2018р. від відповідача до суду апеляційної інстанції надійшло клопотання про закриття провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.231 ГПК України у зв'язку з тим, що члени кооперативу не є носіями корпоративних прав, а відносини між сторонами не є корпоративними, відтак не відносяться до господарської юрисдикції.

Відповідач у клопотанні про закриття провадження у справі №922/1253/18 посилається на висновки Верховного суду, викладені у постанові від 23.01.2018р. у справі № 925/1321/16.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що спір у справі № 923/1321/16 виник між мешканцями багатоквартирного будинку та ОСББ, правовідносини між якими врегульовані Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Співвласники багатоквартирного будинку не є носіями корпоративних прав, а відносини між співвласниками багатоквартирного будинку та Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку не є корпоративними. Відповідно спір у даній справі між фізичними особами - співвласниками багатоквартирного будинку та Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку не є корпоративним та враховуючи положення статті 20 Господарського процесуального кодексу України не відноситься до юрисдикції господарських судів.

Пунктом 1 ч.1 ст.231 ГПК України передбачено, що осподарський суд закриває провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню. в порядку господарського судочинства.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Під час визначення підвідомчості (підсудності) справ цієї категорії необхідно керуватися поняттям корпоративних прав, визначеним ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України.

Згідно з ч. 3 ст. 167 Господарського кодексу України під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Частиною 1 ст. 167 Господарського кодексу України визначено, що корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до норм ст. 55 Господарського кодексу України, господарські організації - це юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

За змістом положень ч. 1 ст. 79 Господарського кодексу України господарськими товариствами визнаються підприємства або інші суб'єкти господарювання, створені юридичними особами та/або громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Статтею 1 Закону України «Про господарські товариства» визначено, що господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками. Господарськими товариствами цим Законом визнаються підприємства, установи, організації, створені на засадах угоди юридичними особами і громадянами шляхом об'єднання їх майна та підприємницької діяльності з метою одержання прибутку. До господарських товариств належать акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства.

ГБК «Залютіно» є обслуговуючим кооперативом, створеним у відповідності до Закону України «Про кооперацію».

Згідно ст. 2 Закону України «Про кооперацію» обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.

Колегія суддів апеляційного господарського суду зазначає, що з аналізу положень ст. 84 Цивільного кодексу України, ч. 5 ст. 63, ч. ч. 1 та 3 ст. 167 Господарського кодексу України, Закону України «Про господарські товариства», Закону України «Про акціонерні товариства», ст.ст. 1, 19 і ч. ч. 1, 6 ст. 20 Закону України «Про фермерське господарство», ст. ст. 6, 8, 19 та 21 Закону України «Про кооперацію» корпоративні відносини виникають, зокрема, у господарських товариствах, кооперативах, фермерських господарствах, приватних підприємствах, заснованих на власності двох або більше осіб.

ГБК «Залютіно» відповідно до статуту та чинного законодавства є юридичною особою корпоративного типу, має відповідні фонди, здійснює господарську діяльність. Позивач як член Кооперативу, відповідно до статуту та чинного законодавства, має в ньому корпоративні права, порушенням яких обґрунтовано позовні вимоги, у зв'язку з чим даний спір виник з корпоративних відносин, а тому підвідомчий господарським судам.

У зв'язку з вищенаведеним, клопотання відповідача про закриття провадження у справі задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази , які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього (ч. 3 ст. 269 ГПК України).

Як вже зазначалося вище, апелянтом до апеляційної скарги додано заяви свідків ОСОБА_8, ОСОБА_10, ОСОБА_16, які в розумінні ст.73 ГПК України, є додатковими доказами.

Підставою для прийняття апеляційною інстанцією додаткових доказів є докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від заявника.

Основними засадами судочинства, закріпленими у ст. 129 Конституції України, є, зокрема, законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Принцип законності визначається тим, що суд у своїй діяльності при вирішенні справ повинен додержуватись норм процесуального права.

Відповідно до ст. 124, п.п. 2, 3, 4 ч. 2 ст. 129 Конституції України, ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України основними засадами судочинства є рівність всіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Прийняття судом апеляційної інстанції додаткових документів на стадії апеляційного провадження за відсутності визначених ст. 269 ГПК України підстав для їх прийняття, тобто без наявності належних доказів неможливості їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від заявника, фактично порушує принцип рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Клопотання про долучення до матеріалів справи додаткових доказів - показань свідків скаржником не надано, причин неможливості подання їх до суду першої інстанції апелянтом не наведено.

За таких обставин, додані відповідачем до апеляційної показання свідків ОСОБА_8, ОСОБА_10, ОСОБА_16,колегією суддів не приймаються та не розглядаються.

Фіксація судового засідання апеляційної інстанції здійснювалась за допомогою звукозаписувального технічного засобу згідно вимог ст.ст.222, 223 та п.17.7 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України в порядку розгляду апеляційної скарги, встановленому ст.270 Господарського процесуального кодексу України.

Заслухавши суддю-доповідача, присутніх у судовому засіданні представників сторін, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права з урахуванням повноважень, визначених в ст. 269 Господарського процесуального кодексу України, судова колегія встановила.

Як свідчать матеріали справи, Обслуговуючий кооператив "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян зареєстрований рішенням Виконавчого комітету Ленінської районної ради народних депутатів м. Харкова Харківської області від 12.05.1996 № 358 (т.1, а. с. 109).

Рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 26.05.1998 № 451 затверджено акт попереднього погодження місця розташування земельної ділянки площею орієнтовно 0,33 га за рахунок вільної від забудови земельної ділянки по вул. Тінякова для розроблення в 1998 році проектної документації для будівництва гаражів кооперативу "Залютіно" (т.1, а.с.113).

Рішенням 15 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 03.10.2007 № 190/07 Обслуговуючому кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян дозволено збереження самочинно побудованих 57 гаражних боксів та пункту охорони по вул. Тінякова, 2-а та надано згоду на розробку проекту відведення земельних ділянок, загальною площею орієнтовно 0,3030 га для експлуатації вказаних об'єктів (т.1, а.с. 117).

Рішенням загальних зборів членів зазначеного кооперативу від 13.04.2014 (т.2, а.с.68), головою кооперативу обрано ОСОБА_1, затверджено нову редакцію статуту Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян (т.2, а.с.83-87), реєстр дійсних членів кооперативу (т.2, а.с. 88) в складі наступних 57 осіб:

1. ОСОБА_19

2. ОСОБА_20

3. ОСОБА_21

4. ОСОБА_3

5. ОСОБА_22

6. ОСОБА_12

7. ОСОБА_23

8. ОСОБА_24

9. ОСОБА_10

10. ОСОБА_25

11. ОСОБА_1

12. ОСОБА_26

13. ОСОБА_27

14. ОСОБА_28

15. ОСОБА_29

16. ОСОБА_30

17. ОСОБА_15

18. ОСОБА_31

19. ОСОБА_6

20. ОСОБА_32

21. ОСОБА_33

22. ОСОБА_34

23. ОСОБА_35

24. ОСОБА_36

25. ОСОБА_37

26. ОСОБА_38

27. ОСОБА_39

28. ОСОБА_40

29. ОСОБА_41

30. ОСОБА_42

31. ОСОБА_43

32. ОСОБА_44

33. ОСОБА_45

34. ОСОБА_46

35. ОСОБА_47

36. ОСОБА_48

37. ОСОБА_16

38. ОСОБА_49

39. ОСОБА_50

40. ОСОБА_51

41. ОСОБА_52

42. ОСОБА_53

43. ОСОБА_54

44. ОСОБА_55

45. ОСОБА_7

46. ОСОБА_8

47. ОСОБА_56

48. ОСОБА_57

49. ОСОБА_58

50. ОСОБА_59

51. ОСОБА_60

52. ОСОБА_61

53. ОСОБА_62

54. ОСОБА_63

55. ОСОБА_64

56. ОСОБА_65

57. ОСОБА_66

Зазначені рішення загальних зборів членів кооперативу від 13.04.2014 були внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань, а тому, відповідно до ст. 10 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", є достовірними.

З матеріалів справи вбачається, що станом на 04.11.2017 чотири члени кооперативу померли, а саме: ОСОБА_51 (т. 2, а. с. 114); ОСОБА_52 (т. 2, а.с. 114); ОСОБА_6 (т. 2, а. с. 39); ОСОБА_7 (т. 2, а.с. 48-50).

04.11.2017 відбулися збори членів ГБК "Залютіно", рішення оформлені протоколом загальних зборів № 04/11/17 від 04.11.2017 (т.1, а. с. 32-38).

Згідно з реєстром присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" від 04.11.2017 (т.1, а.с. 97-98) зареєструвалися для участі в загальних зборах 72 особи, в т.ч., 33 члени кооперативу з правом голосу та 39 осіб з числа запрошених.

Як свідчить протокол загальних зборів ГБК "Залютіно" № 04/11/17 від 04.11.2017 загальні збори були проведені за наступним порядком денним:

1. Обрання Голови та секретаря загальних зборів членів кооперативу.

2. Інформування щодо незаконних дій групи осіб, які діють від імені ГБК "Залютіно" за фальсифікованими документами.

3. Інформація щодо кримінальних справ відносно осіб, які займаються фальсифікацією документів ГБК "Залютіно" шляхом підробки підписів членів та посадових осіб кооперативу.

4. Виконання рішень судів щодо скасування реєстраційних дій відносно кооперативу.

5. Компенсація завданого матеріального збитку кооперативу особами ,які здійснили протиправні, незаконні дії по відношенню до кооперативу.

6. Прийняття до складу членів кооперативу нових осіб, які написали заяви про прийом до ГБК "Залютіно" та зобов'язались виконувати Статут кооперативу.

7. Виключення з членів ГБК "Залютіно" неплатників членських внесків, померлих та інших осіб, за їх заявами.

8. 3атвердження списку (реєстру) членів кооперативу.

9. Обрання складу уповноважених кооперативу.

10. Надання повноважень голові і секретарю на складання та підписання протоколу цих загальних зборів членів, призначення відповідального за подачу документів державному реєстратору.

З матеріалів справи вбачається, що на загальних зборах прийнято наступні рішення:

По другому - третьому питанню порядку денного вирішено вжити дії щодо сприяння встановленню об'єктивної істини у кримінальному провадженні №12015220510003287 для притягнення винних осіб до відповідальності , передбаченої чинним законодавством України.

По четвертому - п'ятому питаннях зазначено, що незаконна реєстрація ОСОБА_3 головою кооперативу ГБК «Залютіно» за сфальсифікованими документами скасована рішенням господарського суду Харківської області від 06.01.2017 року по справі № 922/3768/17 . Вирішено виконати зазначене судове рішення та відновити повноваження ОСОБА_1 на посаді голови кооперативу з 08.09.2016 року, а винним в фальсифікаціях документів та протоколу загальних зборів ОСОБА_3, ОСОБА_22 та ОСОБА_23 відшкодувати збитки, нанесені кооперативу в повному обсязі за свій рахунок. У разі відмови останніх від компенсації, здійснити дії для їх відшкодування в судовому порядку.

По шостому питанню вирішено прийняти нових членів кооперативу ГБК "Залютіно" згідно з поданими ними заявами про вступ та протоколів зборів правління від 19.06.2016 та від 25.06.2016, а сама:

1. ОСОБА_11,

2. ОСОБА_68,

3. ОСОБА_13,

4. ОСОБА_69,

5. ОСОБА_70,

6. ОСОБА_71,

7. ОСОБА_72,

8. ОСОБА_73,

9. ОСОБА_74,

10. ОСОБА_75,

11. ОСОБА_76,

12. ОСОБА_77,

13. ОСОБА_78,

14. ОСОБА_79,

15. ОСОБА_80

16. ОСОБА_81,

17. ОСОБА_82,

18. ОСОБА_83,

19. ОСОБА_84,

20. ОСОБА_85,

21. ОСОБА_86,

22. ОСОБА_87,

23. ОСОБА_88,

24. ОСОБА_89,

25. ОСОБА_90,

26. ОСОБА_91,

27. ОСОБА_92,

28. ОСОБА_93,

29. ОСОБА_94,

30. ОСОБА_95,

31. ОСОБА_96,

32. ОСОБА_97,

33. ОСОБА_98,

34. ОСОБА_99,

З6. ОСОБА_100,

36. ОСОБА_101,

37. ОСОБА_102,

38. ОСОБА_103,

39. ОСОБА_104,

40. ОСОБА_105,

41. ОСОБА_106,

42. ОСОБА_107,

43. ОСОБА_108,

44. ОСОБА_109,

45. ОСОБА_110,

46. ОСОБА_111,

47. ОСОБА_112

По сьомому питанню вирішено виключити з членів кооперативу за систематичне порушення вимог Статуту наступних громадян:

1. ОСОБА_3

2. ОСОБА_113

3. ОСОБА_22

4. ОСОБА_23

5. ОСОБА_24

6. ОСОБА_114

7. ОСОБА_115

8. ОСОБА_14

9. ОСОБА_116

10. ОСОБА_34

11. ОСОБА_36

12. ОСОБА_38

13. ОСОБА_41

14. ОСОБА_117

15. ОСОБА_47

16. ОСОБА_118

17. ОСОБА_50

18. ОСОБА_119

19. ОСОБА_60

20. ОСОБА_65

Виключити з членів Кооперативу померлих громадян:

1. ОСОБА_51

2. ОСОБА_52

Виключити з членів Кооперативу у зв'язку з подачею заяви про зміну місця проживання та виїзду з м. Харкова ОСОБА_40.

По восьмому питанню вирішено затвердити список (реєстр) членів кооперативу в ткількості 80 осіб.

По дев'ятому та десятому питаннях вирішено обрати склад уповноважених осіб кооперативу в кількості 15 осіб з членів кооперативу, та призначено голову кооперативу ОСОБА_1 відповідальним за виконання рішень, прийнятих на цих зборах, в т.ч. з наданням повноважень на звернення до державного реєстратора для внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Доводи апелянта щодо відсутності у ОСОБА_3 права на звернення з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів ГБК «Залютіно», що відбулись 04.11.2017 та оформлені протоколом № 04/11/17 від 04.11.2017, у зв'язку з виключенням ОСОБА_3 з членів кооперативу, є необґрунтованими, з огляду на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що на зборах членів ГБК "Залютіно", які відбулися 04.11.2017, до порядку денного було включено питання щодо виключення з членів кооперативу ОСОБА_3

З вищенаведеного вбачається, що рішення загальних зборів ГБК «Залютіно» безпосередньо стосується прав та обов'язків ОСОБА_3

Надаючи правову кваліфікацію доказам, які надані сторонами до матеріалів справи, та обставинам справи, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог і заперечень проти них та доводів апеляційної скарги, судова колегія зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Правові , організаційні, економічні та соціальні основи функціонування кооперації в Україні визначаються Законом України "Про кооперацію".

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про кооперацію" метою кооперації є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів кооперативних організацій на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків, витрат і доходів, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та самоконтролю.

Частиною 1 ст. 8 Закону України "Про кооперацію" визначено, що Статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

Пунктом 2.7 Статуту Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян (далі - статут ОК "Залютіно") передбачено, що членами кооперативу можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які досягли 18 річного віку, постійно проживають та працюють на території Ленінського району, які внесли вступний внесок та пай у розмірах, визначених статутом кооперативу, додержуються вимог статуту, мають автомобілі та мотоцикли.

Згідно з п. 2.8 Статуту ОК "Залютіно", кількість членів кооперативу не може перевищувати кількість боксів або місць стоянок в гаражі, що будується кооперативом.

Відповідно до п.4.1 Статуту ОК "Залютіно" кожному члену кооперативу надаються в постійне користування бокс чи місце для стоянки автомобіля або мотоцикла, що належать йому відповідно до внесеного паю, та нормою площі, встановленої для даної марки автомобіля, мотоциклу.

Згідно з п. 2.9 Статуту ОК "Залютіно" вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви.

Вихід з кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви.

Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом.

Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів.

Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Згідно ч. 1 статті 12 Закону України "Про кооперацію" до основних прав члена кооперативу відноситься, зокрема, право на участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обирати та бути обраним в органи управління кооперативом.

Основні права члена кооперативу визначені в п. 4.2 Статуту ОК "Залютіно", відповідно до якого член кооперативу має право: брати участь в управлінні кооперативом, а також має право голосу на його загальних зборах; передати за згодою зборів членів кооперативу свій пай та право користування боксом або місцем стоянки батькам, дружині/чоловіку, дітям та рідним братам чи сестрам, якщо ці особи мають власний автомобіль або мотоцикл, зареєстровані у встановленому порядку та ін.

Згідно з п. 5.1. статуту ОК "Залютіно" членство в кооперативі припиняється у разі: добровільного виходу з нього; систематичної несплати (більше двох місяців) без поважної причини внесків на експлуатацію та ремонт гаражів-стоянок; систематичного руйнування або порчі гаража-стоянки; невиконання вимог статуту, а також рішень загальних зборів членів кооперативу; смерті члена кооперативу - фізичної особи; припинення діяльності кооперативу.

Виключення з членів кооперативу може бути оскаржене до суду.

Згідно зі ст.15 Закону України "Про кооперацію", вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу.

Здійснення членом кооперативу права на участь у діяльності і правлінні кооперативом, в тому числі прийнятті рішень органом управління кооперативу забезпечується, в першу чергу, порядком скликання і проведення загальних зборів членів кооперативу, передбачених статтею 15 Закону України "Про кооперацію" та статутом кооперативу.

Статтею 15 Закону України "Про кооперацію" передбачено, що про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів членів кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу про прийняття, внесення змін до статуту вступ до кооперативного об'єднання або вихід з нього та про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальних зборах кооперативу. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу приймаються відповідно до його статуту відкритим або таємним голосуванням.

Аналогічні вимоги щодо скликання та правомочності загальних зборів членів кооперативу містять п.6.9-6.11 Статуту ОК "Залютіно".

Загальні збори членів кооперативу скликаються правлінням або головою кооперативу. Для проведення загальних зборів членів кооперативу і прийняття цими зборами правомочних рішень необхідно дотримання процедури і строків скликання загальних зборів, забезпечення особистої присутності на зборах більшості від загальної кількості членів кооперативу та особисте голосування більшості присутніх на зборах членів кооперативу при прийнятті рішення.

Право окремих членів кооперативу на участь у загальних зборах і голосуванні при прийнятті рішення є порушеним та підлягає захисту у випадку їхньої відсутності на зборах через недотримання органами кооперативу вимог закону і статуту про порядок скликання і проведення зборів.

З аналізу чинного законодавства вбачається, що рішення загальних зборів юридичної особи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі недотримання процедури їх скликання, встановленої статтею 61 Закону України "Про господарські товариства", статтею 35 Закону України "Про акціонерні товариства", статтею 15 Закону України "Про кооперацію".

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути: невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства; порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів; позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з порушенням прямих вказівок закону є:

прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення у разі неможливості встановлення наявності кворуму (статті 59 та 60 Закону України "Про господарські товариства", статті 41 та 42 Закону України "Про акціонерні товариства", стаття 15 Закону України "Про кооперацію");

прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина шоста статті 42 Закону України "Про акціонерні товариства");

прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного, на розгляд яких не було отримано згоди усіх присутніх на загальних зборах (частина п'ята статті 61 Закону України "Про господарські товариства");

відсутність протоколу загальних зборів ТОВ (частина шоста статті 60 Закону України "Про господарські товариства");

відсутність протоколу загальних зборів АТ, підписаного головою і секретарем зборів (стаття 46 Закону України "Про акціонерні товариства").

Під час вирішення питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час їх скликання та проведення, оцінюється, як ці порушення вплинули на прийняття загальними зборами відповідного рішення.

Рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнаними недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону про господарські товариства. Права учасника (акціонера) товариства можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що станом на 04.11.2017 р. в кооперативі обліковується 57 членів, перелік яких наведено вище.

Відповідно до протоколу загальних зборів членів ГБК «Залютіно» № 04/11/17 від 04.11.2017 на зазначених зборах зареєстровано 33 особи. Список членів кооперативу присутніх на загальних зборах 04.11.2017 наведено в реєстрі присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" від 04.11.2017 (т. 1, а.с. 97-98). Зазначений реєстр також містить список осіб, запрошених для проведення загальних зборів, в кількості 39 осіб.

З наданого до матеріалів справи реєстру присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" вбачається, що на загальних зборах 04.11.2017 були присутні не 33 члени кооперативу, як зазначено в цьому документі та протоколі загальних зборів № 04/11/17 від 04.11.2017, а 25 членів кооперативу, а саме:

1.ОСОБА_20 (№ 64 в реєстрі)

2. ОСОБА_21 (№ 55)

3. ОСОБА_25 (№ 17)

4. ОСОБА_1 (№ 1)

5. ОСОБА_26 (№ 66)

6. ОСОБА_29 (№ 65)

7. ОСОБА_30 (№ 47)

8. ОСОБА_33 (№ 22)

9. ОСОБА_35 (№ 50)

10. ОСОБА_39 (№ 67)

11. ОСОБА_40 (№ 71)

12. ОСОБА_42 (№ 13)

13. ОСОБА_44 (№ 60)

14. ОСОБА_45 (№ 16)

15. ОСОБА_16 (№ 57)

16. ОСОБА_53 (№ 54)

17. ОСОБА_54 (№ 27)

18. ОСОБА_55 (№ 53)

19. ОСОБА_57 (№ 15)

20. ОСОБА_58 (№ 28)

21. ОСОБА_59 (№ 59)

22. ОСОБА_61 (№ 69)

23. ОСОБА_62 (№ 68)

24. ОСОБА_64 (№ 42)

25. ОСОБА_66 (№ 72)

Реєстр присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" від 04.11.2017 щодо явки на загальні збори членів кооперативу ОСОБА_6 та ОСОБА_7 (підписи яких містить цей реєстр) є недостовірним, оскільки зазначені особи станом на день проведення загальних зборів вже померли.

Посилання відповідача на присутність на загальних зборах члена кооперативу ОСОБА_8 (№ 58) є необгрунтованими, оскільки з реєстру присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" від 04.11.2017 вбачається, що на зборах був присутній громадянин (громадянка) ОСОБА_8 зареєстрований за адресою, відмінною від адреси реєстрації ОСОБА_8.

Отже, присутній на загальних зборах ОСОБА_8 не мав повноважень на голосування на загальних зборах від імені ОСОБА_8.

Твердження відповідача про те, що на загальних зборах була присутня член кооперативу ОСОБА_10 спростовується наявними в матеріалах справи доказами, зокрема, реєстр присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" від 04.11.2017 не містить прізвища зазначеної особи.

Доводи відповідача про те, що від її імені зареєструвався громадянин ОСОБА_11, а участь в голосуванні приймала безпосередньо ОСОБА_10, є безпідставними.

Зокрема, надана відповідачем довіреність ОСОБА_10 від 04.11.2017 (т. 2, а.с. 119), видана на ім'я ОСОБА_11, не засвідчує факт наявності у останнього повноважень на голосування на загальних зборах від імені ОСОБА_10, оскільки стаття 15 Закону України "Про кооперацію" та п. 6.9-6.11 Статуту ОК "Залютіно" передбачають особисте голосування кожного члена на зборах учасників кооперативу.

До того ж, ОСОБА_11 в даному реєстрі присутніх може розглядатися виключно як запрошена особа, оскільки на загальних зборах 04.11.2017 вирішувалося питання про його вступ до кооперативу.

Заява ОСОБА_10 на ім'я голови кооперативу від 04.11.2017 (т.2, а.с. 120) в контексті відсутності її підпису в реєстрі присутніх на загальних зборах членів ГБК "Залютіно" від 04.11.2017 не доводить факту її присутності на зборах.

Доводи ГБК «Залютіно» про те, що член кооперативу ОСОБА_12 продав свій гаражний бокс НОМЕР_2 ОСОБА_13 та, з моменту продажу і подання відповідної заяви на ім'я голови кооперативу, не є членом кооперативу, а членом кооперативу з цього моменту вважається ОСОБА_13, є необґрунтованими, оскільки набуття членства в кооперативі та вибуття з його членів відбувається на підставах та в порядку, визначеному статутом Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" та Закону України "Про кооперацію", які не передбачають автоматичну втрату або набуття членства в кооперативі з моменту продажу / купівлі гаражного боксу, а встановлюють, що це питання вирішується на загальних зборах членів кооперативу.

Крім того, заява ОСОБА_12 від 28.04.2018 (т. 2, а.с. 116), на яку посилається відповідач в обґрунтування зазначених вище обставин, не містить вимог про його виключення зі складу членів ОК "Залютіно".

Статтею 15 Закону України "Про кооперацію" та п. 6.8. Статуту ОК "Залютіно" передбачено, що загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів.

Судом встановлено, що на загальних зборів членів Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян від 04.11.2017 були присутні лише 25 членів кооперативу, що становить менше, ніж 50% від загальної кількості членів кооперативу, численність яких, згідно з відомостями з ЄДР становить 57 осіб.

Таким чином, рішення, що приймалися на цих зборах, були прийняті за відсутності кворуму, що є порушенням вимог статті 15 Закону України "Про кооперацію" та п. 6.8. Статуту ОК "Залютіно", та є безумовною підставою для визнання цих рішень недійсними.

Крім того, згідно зі ст. 15 Закону України "Про кооперацію", про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

Пунктом 6.4. Статуту ОК "Залютіно" також передбачено, що про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення.

Обов'язковою умовою повідомлення про скликання загальних зборів юридичної особи є одночасна наявність у такому повідомленні інформації про час, місце проведення зборів та інформації про питання, що будуть винесені на розгляд зборів (порядок денний).

Відсутність у повідомленні про проведення загальних зборів будь-якої з названих складових, як і відсутність самого повідомлення, може бути підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів.

В підтвердження факту повідомлення ОСОБА_3 про час та місце проведення загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017 відповідачем до матеріалів справи надано лист від 10.10.2017 та фіскальний чек від 12.10.2017 про його відправлення (т. 1, а. с. 68).

Однак в даному листі відсутнє повідомлення про порядок денний загальних зборів кооперативу 04.11.2017.

Даний лист містить виключно вимоги про надання на ці загальні збори певних документів, та попередження про можливе виключення з кооперативу за несплату членських внесків.

Судом встановлено, що відповідачем не було вжито належних заходів з метою не тільки повідомлення ОСОБА_3 про час та місце проведення загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017, а і про порядок денний цих зборів.

Рішення загальних зборів юридичної особи можуть бути визнані недійсними в судовому порядку в разі недотримання процедури їх скликання, встановленої зокрема статтею 15 Закону України "Про кооперацію".

Права учасника (акціонера, члена) юридичної особи можуть бути визнані порушеними внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів, якщо він не зміг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, зареєструватися для участі у загальних зборах тощо.

Враховуючи , що неповідомлення в належній формі ОСОБА_3 про порядок денний загальних зборів правління ГБК «Залютіно», є порушенням вимог ст. 15 Закону України "Про кооперацію", п. 6.4. Статуту, а також порушує права ОСОБА_3 на обізнаність підстав щодо скликання загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017, підготовку до розгляду відповідних питань, усвідомлення суті питань, які будуть розглядатися на загальних зборах, судова колегія дійшла до висновку про наявність підстав для визнання недійсними загальних зборів членів кооперативу 04.11.2017.

Крім того, рішенням 15 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 03.10.2007 № 190/07 Обслуговуючому кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян дозволено збереження самочинно побудованих 57 гаражних боксів та пункту охорони по вул. Тінякова, 2-а та надано згоду на розробку проекту відведення земельних ділянок, загальною площею орієнтовно 0,3030 га для експлуатації вказаних об'єктів.

Рішенням загальних зборів членів зазначеного кооперативу від 13.04.2014, затверджено нову редакцію статуту Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян, реєстр дійсних членів кооперативу (т. 2 а.с. 88) в складі наступних 57 осіб. Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб фізичних осіб підприємців та громадських формувань, Обслуговуючий кооператив "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян налічує 57 осіб.

Таким чином, на одного члена кооперативу Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян приходиться один гаражний бокс, який вирішено зберегти як самочинно збудовані Рішенням 15 сесії Харківської міської ради 6 скликання від 03.10.2007 № 190/07.

Матеріали справи не містять будь-яких доказів здійснення додаткового будівництва гаражних боксів на території знаходження вищезазначеного кооперативу.

Згідно з вимогами п. 2.8. Статуту ГБК "Залютіно", кількість членів кооперативу не може перевищувати кількості боксів або місць стоянок в гаражі, що будується Кооперативом.

Згідно з рішенням загальних зборів членів ГБК «Залютіно» від 04.11.2017, виключено певних членів кооперативу з його складу, а до складу кооперативу було прийнято нових членів та затверджено новий список членів кооперативу в кількості 80 осіб.

Проте зазначене включення нових членів кооперативу понад 57 осіб суперечить вимогам п. 2.8. Статуту ГБК "Залютіно".

З урахуванням вищенаведеного, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про наявність правових підстав для задоволення позову ОСОБА_3, та визнання недійсними рішення загальних зборів членів Обслуговуючого кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян, що відбулись 04.11.2017 та оформлені протоколом № 04/11/17 від 04.11.2017.

Доводи скаржника про те, що скасування рішень, прийнятих на загальних зборах 04.11.2017, вирішило питання про права та обов'язки низки осіб, що не були залучені до участі у справі, колегією суддів відхиляються, оскільки учасниками судового процесу у спорах про визнання недійсними рішень загальних зборів юридичних осіб з підстав недотримання вимог закону та/або установчих документів під час їх скликання та проведення є учасник (учасники) або акціонер (акціонери), права яких на участь у загальних зборах було порушено, та юридична особа. Оскільки результат вирішення спору залежить лише від встановлення судом наявності та ступеня порушень прав позивача (позивачів) під час скликання та проведення загальних зборів, залучення інших учасників (акціонерів) товариства або осіб, з якими на підставі спірних рішень товариство вступило у правовідносини, не вимагається.

Доводи апелянта про відсутність доказів членства позивача у ГБК "Залютіно" колегією суддів відхиляються, оскільки вони спростовуються обставинами справи, а саме: у порядку денному проведення засідання загальних зборів ГБК «Залютіно» 04.11.2017 передбачено розгляд питання щодо виключення позивача (ОСОБА_3) з членів ГБК «Залютіно».

Безпідставними є, також посилання відповідача на неврахування судом 1-ї інстанції як преюдиційного, встановленого рішенням господарського суду Харківської області від 16.01.2017 р. у справі № 922/3768/16 факту виключення ОСОБА_3 з членів Кооперативу протоколом Правління Кооперативу № 1 від 17.04.2016 р.

Позивач у справі №922/1253/18 не був учасником процесу у справі № 922/3768/16, а тому зазначене рішення не містить преюдиційних фактів для даної справи.

До того ж, у справі № 922/3768/16 не зазначено про встановлення факту відсутності чи втрати ОСОБА_3 статусу члену Кооперативу.

Крім того, саме до порядку денного засідання загальних зборів ГБК «Залютіно» від 04.11.2017 включено питання щодо виключення ОСОБА_3 з членів ГБК «Залютіно».

Посилання заявника апеляційної скарги на те, що позивач - ОСОБА_3 не є членом ГБК «Залютіно» на підставі рішення Ленінського районного суду від 13.03.2018р. у справі №642/2957/17 про стягнення з ОСОБА_3 заборгованості у сумі 3034, 50 грн., не приймаються судовою колегією апеляційної інстанції, тому як у порядку денному проведення спірних зборів учасників ГБК «Залютіно» від 04.11.2017р. зазначено питання щодо виключення ОСОБА_3 з членів кооперативу.

З урахуванням вищенаведеного, доводи апелянта не спростовують висновків суду першої інстанції, викладених в оскаржуваному процесуальному документі.

Апеляційна скарга Обслуговуючого Кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян на рішення господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі № 922/1253/18 не підлягає задоволенню.

Рішення господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі № 922/1253/18 підлягає залишенню без змін.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на скаржника.

Керуючись ст. 129, 269, 270, 273, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Обслуговуючого Кооперативу "Залютіно" по будівництву та експлуатації колективного гаража для автомашин та мотоциклів, які знаходяться у приватній власності громадян на рішення господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі № 922/1253/18 - залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Харківської області від 20 серпня 2018 року у справі № 922/1253/18 - залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Порядок та строки оскарження постанови передбачені статтями 287-289 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено 21.12.2018

Головуючий суддя Т.Д. Геза

Суддя Н.О. Мартюхіна

Суддя О.В. Плахов

Джерело: ЄДРСР 78748397
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку