open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 635/4173/18

Провадження № 2/635/2430/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 грудня 2018 року

смт. Покотилівка Харківського району Харківської області

Харківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Токарєвої Н.М.,

секретар судового засідання - Антонян М.В.,

учасники справи:

позивач: ОСОБА_1,

відповідач : Покотилівська селищна рада

Харківського району Харківської області,

третя особа: Комунальне підприємство

«Жилкомунсервіспослуга»

Покотилівської селищної ради

Харківського району Харківської області,

третя особа: ОСОБА_2,

третя особа: ОСОБА_3,

розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету позову: Комунальне підприємство «Жилкомунсервіспослуга» Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права користування житловим приміщенням та зобов'язання провести реєстрацію місця проживання,

ВСТАНОВИВ:

20 червня 2018 року позивач звернувся до суду із позовом про визнання за ним права користування житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1, та зобов'язати виконавчий комітет Покотилівської селищної ради зареєструвати його місце проживання за цією адресою.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що з липня 2008 року він разом з Дружиною ОСОБА_2 та донькою ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешкають в гуртожитку в квартирі АДРЕСА_1. 10 грудня 2015 року було проведено технічну інвентаризацію КП «Харківське районне БТІ» та визначено нумерацію квартир. На підставі рішення Харківського районного суду Харківської області від 23 серпня 2016 року у справі № 635/1012/16 гуртожиток було передано у власність Покотилівської селищної ради та прийнято на баланс. Право власності на будівлю гуртожитку було зареєстроване. Про що свідчить витяг з Державного реєстру речових прав. 28 вересня 2017 року рішенням XVI сесії VII скликання Покотилівської селищної ради було затверджено список мешканців гуртожитку. У зв'язку із поліпшенням своїх житлових умов мешканцями гуртожитку було здійснено деякі перепланування, про що вносились відповідні зміни до технічної документації при проведенні поточної інвентаризації приміщень гуртожитку. Отже позивач зареєстрований у квартирі АДРЕСА_2, а фактично проживає у квартирі № 2. Позивач звернувся до відповідача з проханням привести у відповідність його реєстрацію місця проживання, однак йому було відмовлено з підстав відсутності документів, які підтверджують його право проживання.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 27 червня 2018 року провадження по справі відкрито, призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, проведення засідання на 22 серпня 2018 року о 11 год. 00 хв.

04 вересня 2018 року позивачем подано до суду заяву про залучення у якості третіх осіб дружину ОСОБА_2, ОСОБА_3 - мешканку квартири АДРЕСА_2 у гуртожитку, Комунальне підприємство «Жилкомунсервіспослуга» Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 29 жовтня 2018 року залучено до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області про визнання права на користування житловим приміщенням та зобов'язання провести реєстрацію місця проживання, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову - Комунальне підприємство «Жилкомунсервіспослуга» Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області (Харківська область, Харківський район, смт. Покотилівка, вул. Інтернаціональна, б. 57), ОСОБА_2 (АДРЕСА_1) та ОСОБА_3 (АДРЕСА_2).

Позивач та його представник в судове засідання не з'явилися. Представник позивача ОСОБА_5 подав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити, справу розглядати без його участі.

Представник відповідача надав до суду заяву, в якій позовні вимоги визнав частково, просив суд вирішити справу у відповідності до діючих норм законодавства та на підставі наявних у справі матеріалів, при прийнятті рішення покладається на розсуд суду, просив суд розглянути справу без участі представника.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог в судове засідання не з'явилися, причину неявки суду не повідомили, про час, дату та місце слухання справи повідомлялися належним чином, відзивів на позовну заяву не надсилали, заяв та клопотань до суду не подавали, тож справа розглядається за їхньої відсутності.

Враховуючи, що в судове засідання не з'явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи та надані докази, встановив наступне.

Позивач з 24 вересня 2005 року перебуває у зареєстрованому шлюб з ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2.

Від шлюбу подружжя має доньку - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3.

Згідно даних паспорту позивача, його місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2.

Рішенням Харківського районного суду Харківської області від 23 серпня 2016 року у справі № 635/1012/16 заява Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області була задоволена та п'ятиповерхова будівля гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2, загальною площею 2471,70кв.м., житловою площею 1132,10кв.м., було передано у власність Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області.

На підставі рішення Х сесії VII скликання Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області було проведено експертну грошову оцінку об'єкту житлової нерухомості - гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2, з метою взяття на баланс селищної ради та подальшою постановкою на бухгалтерський облік.

Рішенням ХII сесії VII скликання Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області від 06 березня 2017 року було затверджено звіт про оцінку майна № 59/12 - будівлі літ. «А-5» гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2, загальною площею 2471,70кв.м., житловою площею 1132,10кв.м., загальною площею житлових квартир 1815,10кв.м., допоміжні площі - 683,00кв.м., площа приміщень загального користування 443,60кв.м.

Рішенням ХIII сесії VII скликання Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області від 30 березня 2017 року було доручено постійно діючій депутатській комісії з питань економічного розвитку, фінансів і бюджету Покотилівської селищної ради із залученням представників КП «Жилкомунсервіспослуга» Покотилівської селищної ради, КП «Водопровідно-каналізаційне господарство» Покотилівської селищної ради розробити процедуру прийняття будівлі літ. «А-5» гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 на баланс Покотилівської селищної ради та провести роз'яснювальну роботу серед мешканців гуртожитку з приводу приватизації житла.

Рішенням ХV сесії VII скликання Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області від 07 серпня 2017 року будівля гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 була прийнята на баланс Покотилівської селищної ради, всі витрати на ремонт та облаштування будівлі покладено на мешканців гуртожитку, зобов'язано мешканців гуртожитку сплачувати квартплату до КП «Жилкомунсервіспослуга», провести упорядкування документації, створити ОСББ.

Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно індексний номер 72992830 від 15 листопада 2016 року право власності на будівлю гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 зареєстроване за Покотилівською селищною радою Харківського району Харківської області.

Рішенням ХVI сесії VII скликання Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області від 28 вересня 2017 року було затверджено список мешканців гуртожитку, що мешкають у кімнатах, нумерація яких була зазначена у технічному паспорті на гуртожиток адресою: АДРЕСА_2.

Згідно затвердженого рішення селищної ради списку мешканців гуртожитку від 28 вересня 2017 року позивач мешкає у квартирі № 2 за адресою: АДРЕСА_2.

Відповіддю КП «Харківське районне бюро технічної інвентаризації» № 459 від 15 вересня 2017 року представнику ініціативної групи мешканців гуртожитку повідомлено, що нумерація приміщень гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2, змінювалась у зв'язку з внутрішніми переплануваннями без порушення несучих конструкцій, зміни вносились при здійсненні поточної інвентаризації та паспортизації будівлі гуртожитку, останню нумерацію приміщень було вказано станом на 10 грудня 2015 року відповідно з фактичним плануванням поверхів.

Актом, складеним 08 червня 2018 року депутатом Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області за участю сусідів, підтверджується фактичне проживання позивача разом з дружиною та донькою у квартирі № 2 у гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2.

27 березня 2018 року ОСОБА_1 подав заяву про реєстрацію місця проживання за адресою: АДРЕСА_1.

06 квітня 2018 року позивач ОСОБА_1 подав до Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області заяву про надання дозволу на укладення договору найму (оренди) житла, в якому він мешкає за адресою: АДРЕСА_1.

Рішенням виконавчого комітету Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області від 17 квітня 2018 року позивачу надано дозвіл на укладення договору оренди (найму) житлового приміщення гуртожитку строком на три роки за адресою: АДРЕСА_1, загальною площею 62,20кв.м. зі складом родини: дружина та донька.

Неодноразово позивач звертався до Покотолівської селищної ради Харківського району Харківської області із заявами про виділення йому земельної ділянки під будівництво, у зв'язку із відсутністю умов для проживання родини.

Рішенням виконавчого комітету Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області від 10 червня 2008 року № 223 позивача зі складом родини три особи взято на квартирний облік, як таких, що потребують поліпшення житлових умов.

За приписами ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, свобод чи інтересів фізичних осіб , прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 13 ЦПК України визначено принцип диспозитивності цивільного судочинства, відповідно до якого суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до вимог ЦПК України, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» є спеціальним нормативно-правовим актом, який регулює правовідносини, пов'язані із реєстрацією та зняттям з реєстрації місця проживання, вбачається, що положення ст. 6 цього Закону підлягають застосуванню до усіх правовідносин, виникнення, зміна чи припинення яких пов'язані з юридичним фактом реєстрації місця проживання.

Згідно ст.ст. 201, 270, 271, 272 ЦК України особистими немайновими благами, які охороняються цивільним законодавством, є: здоров'я, життя; честь, гідність і ділова репутація; ім'я (найменування); авторство; свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, а також інші блага, які охороняються цивільним законодавством. Відповідно до Конституції України життя і здоров'я людини, її честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Відповідно до Конституції України фізична особа має право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до гідності та честі, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на недоторканність житла, право на вільний вибір місця проживання та на свободу пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Зміст особистого немайнового права становить можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя. Фізична особа здійснює особисті немайнові права самостійно. В інтересах малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх фізичних осіб, які за віком або за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої особисті немайнові права, їхні права здійснюють батьки (усиновлювачі), опікуни, піклувальники. Фізична особа має право вимагати від посадових і службових осіб вчинення відповідних дій, спрямованих на забезпечення здійснення нею особистих немайнових прав.

Статтями 275-276 ЦК України передбачено , що фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування, фізична особа або юридична особа, рішеннями, діями або бездіяльністю яких порушено особисте немайнове право фізичної особи, зобов'язані вчинити необхідні дії для його негайного поновлення. Якщо дії, необхідні для негайного поновлення порушеного особистого немайнового права фізичної особи, не вчиняються, суд може постановити рішення щодо поновлення порушеного права, а також відшкодування моральної шкоди, завданої його порушенням.

Згідно вимог ст. 9 ЖК України ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом. Житлові права охороняються законом, за винятком випадків, коли вони здійснюються в суперечності з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших громадян або прав державних і громадських організацій.

Статтями 168, 170 ЖК України встановлено, що при переході права власності на жилий будинок, (частину будинку, квартиру), в якому знаходиться здане в найом жиле приміщення, до іншої особи договір найму зберігає силу до закінчення зазначеного в ньому строку. Якщо договір найму укладено без зазначення строку, новий власник будинку (квартири) вправі вимагати його розірвання у випадках і в порядку, передбачених статтею 168 цього Кодексу. Договір найму жилого приміщення, укладений на невизначений строк, може бути розірвано за вимогою наймодавця, якщо жиле приміщення, займане наймачем, необхідне для проживання йому та членам його сім'ї, а також у разі систематичного невнесення наймачем квартирної плати і плати за комунальні послуги.

Постановою Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12.04.1985 «Про деякі питання, що виникли в практиці застосуваннясудами Житлового кодексу України» (з відповідними змінами та доповненнями), п. 5 передбачено, що при розгляді спорів, що не урегульовані житловим законодавством, суд застосовує норми цивільного законодавства.

Відповідно до положень ст. 379 ЦК України житлом фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання в них.

Відповідно до вимог ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово.

Відповідно до вимог п.п. 8-9, 18 Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 2017, документи для здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи подаються до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) з урахуванням вимог Закону України «Про адміністративні послуги». Відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання вносяться до паспорта громадянина України. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

1) заяву за формами, наведеними відповідно у додатках 6, 7 або 8;

2) документ, до якого вносяться відомості про місце проживання. Якщо дитина не досягла 16 років, подається свідоцтво про народження. Реєстрація місця проживання дітей, які є іноземцями чи особами без громадянства, здійснюється за умови внесення даних про дітей до посвідки на постійне або тимчасове проживання їх батьків та копії свідоцтва про народження. Документи, видані компетентними органами іноземних держав, підлягають легалізації в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами;

3) квитанцію про сплату адміністративного збору (у разі реєстрації місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір стягується лише за одну послугу);

4) документи, що підтверджують: право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім'ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників).

Вимоги даних правил про реєстрацію місця проживання у позасудовому порядку позивач виконати не має можливості, оскільки у нього відсутній документ про право проживання у житлі.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

На підставі ст. ст. 76, 77, 78-79 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення по справі. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до положень ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Відповідно до ч. 6 ст. 81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд, системно аналізуючи норми діючого цивільного законодавства у їх застосуванні до правовідносин, що склалися між сторонами, з огляду на те, що позивач дійсно проживає за адресою: АДРЕСА_1, позовні вимоги в частині визнання права користування житловим приміщенням підлягають задоволенню.

Оскільки відповідно до положень Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 2017 рішення суду про визнання права користування житловим приміщенням є підставою для реєстрації місця проживання то в частині задоволення позовних вимог про зобов'язання виконавчого комітету Покотилівської селищної ради зареєструвати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1, не підлягають задоволенню, оскільки будь-якої відмови з цього приводу позивач не отримував.

Суд вважає за необхідне залишити судові витрати у вигляді сплаченого судового збору за рахунок позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 78, 80, 81, 141, 263-265 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету позову: Комунальне підприємство «Жилкомунсервіспослуга» Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права користування житловим приміщенням та зобов'язання провести реєстрацію місця проживання - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право користування квартирою АДРЕСА_1.

Рішення є підставою для здійснення реєстрації ОСОБА_1 за вказаною адресою.

В частині задоволення позовних вимог щодо зобов'язання провести реєстрацію місця проживання ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 - відмовити

Судові витрати залишити за рахунок позивача.

Веб -адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі знаходиться за посиланням: inbox@hr.hr.court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення відповідно до Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону України 2147-VIII 03.10.2017, може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Харківський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги особою, яка її оскаржує, протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, паспорт серії НОМЕР_4, виданий Харківським РВ УМВС України в Харківській області 09.02.2000, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2;

Відповідач - Покотилівська селищна рада Харківського району Харківської області, адреса місцезнаходження: 62458, смт Покотилівка, вул. Незалежності, № 3, Харківського району Харківської області, код ЄДРПОУ 04396733;

Третя особа: Комунальне підприємство «Жилкомунсервіспослуга» Покотилівської селищної ради Харківського району Харківської області, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, смт. Покотилівка, вул. Інтернаціональна, б. 57;

Третя особа: ОСОБА_2, проживає за адресою: АДРЕСА_1;

Третя особа: ОСОБА_3, проживає за адресою: АДРЕСА_2.

Повний текст рішення складений 20 грудня 2018 року.

Суддя Н.М. Токарєва

Джерело: ЄДРСР 78727288
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку