open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.12.2018

Справа

№607/14997/18

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

в складі: головуючого Грицака Р.М.

присяжних Джуринської С.І., Типило М.І.

за участю секретаря с/з Чех Ю.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_4, заінтересована особа - Управління соціальної політики Тернопільської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_4 звернулася до суду із заявою про визнання недієздатною її доньки ОСОБА_5, встановлення опіки над нею та призначення їй опікуна.Обґрунтовує заяву тим, що її донька є інвалідом першої групи з дитинства у зв'язку з хворобою - важка розумова відсталість (олігофренія в степені імбецильності, хвороба Дауна), через яку вона не може розуміти значення своїх дій, керувати ними та потребує опіки.

Заявник ОСОБА_4 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та просить їх задовольнити.

Представник зацікавленої особи Управління соціальної політики Тернопільської міської ради в судове засідання не з'явився, однак подав суду заяву про розгляд справи у його відсутності.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав:

ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 є особою з інвалідністю І групи з дитинства та потребує простійного догляду, що підтверджується довідкою №031206 від 04.04.1995 року до Акта МСЕК.

ОСОБА_4 є матір'ю ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1.

ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована та проживає разом з матір'ю ОСОБА_4 в однокімнатній приватизованій квартирі за адресою: АДРЕСА_1.

Згідно висновку №420 амбулаторної судово-психіатричної експертизи ТОКПНЛ від 18.09.2018 року, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає страждає на аномалію розвитку у вигляді важкої розумової відсталості, що досягає степені недоумства, внаслідок чого не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Згідно ст.39 ЦК України, фізична особа може бути судом визнана недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. За змістом статті 55 ЦК України, опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки. Відповідно до ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над особами, визнаними недієздатними. Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Згідно ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника. Частинами 1, 3, 4 статті 67 ЦК України, опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун вчиняє правочини від імені та в інтересах підопічного. Опікун зобов'язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 300 ЦПК України визначено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Згідно подання органу опіки та піклування Тернопільської міської ради від 26.11.2018 року комісія вважає, що ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 може бути опікуном своєї доньки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 у разі визнання останньої недієздатною. Приймаючи до уваги, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на аномалію розвитку у вигляді важкої розумової відсталості, що досягає степені недоумства, внаслідок чого не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, а тому потребує постійної опіки, суд вважає, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 слід визнати недієздатною та призначити ОСОБА_4 її опікуном.

Також, відповідно до вимог ч. 6, 7 ст. 300 ЦПК України встановлено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

На підставі наведеного, керуючись статтями 2, 4, 5, 10 - 13, 76-82, 89, 141, 258-268, 273, 300, 352-355 ЦПК України, статтями 39, 40, 41, 55, 58, 60, 63 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_4, заінтересована особа - Управління соціальної політики Тернопільської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 жительку АДРЕСА_1.

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 яка проживає за адресою: АДРЕСА_1.

Призначити ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном недієздатної ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, поклавши на неї права та обов'язки, передбачені ст.67 ЦК України.

Визначити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною - два роки, починаючи з 12 грудня 2018 року.

Роз'яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Повний текст рішення суду складено 12 грудня 2018 року.

Головуючий - суддя Грицак Р.М.

Присяжні Джуринська С.І.,

Типило М.І.

Головуючий суддя

Р

. М. Грицак

Джерело: ЄДРСР 78499212
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку