open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/22580/17

Провадження № 2/761/2983/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

11 жовтня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Волошина В.О.

при секретарі: Яриновській Є.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зміну розміру аліментів, -

в с т а н о в и в:

В жовтні 2017р. позивачка ОСОБА_1 звернулась Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до відповідача ОСОБА_2, в якому просила змінити розмір аліментів, який стягується на підставі рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 08 листопада 2012 р. в твердій грошовій сумі в розмірі 350,0 грн. щомісячно, - на стягнення аліментів в розмірі ? частки від усіх видів заробітку щомісячно до досягнення донькою повноліття, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

31 жовтня 2017р. позивачкою було подано до суду заяву про зміну позовних вимог, в якій просила суд: збільшити розмір стягуваних аліментів шляхом стягнення з відповідача аліментів у твердій грошовій сумі, що становить 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Свої позовні вимоги позивачка обгрунтовувала тим, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі з 23 грудня 2000р. по 14 серпня 2003р. У шлюбі у них народилася дитина: донька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. народження яка проживає разом з позивачкою.

19 березня 2004р. рішенням Шевченківського районного суду м. Києва з відповідача на користь позивачки на утримання спільної дитини сторін - доньки були стягнуті аліменти у розмірі 100,0 грн. щомісячно. Згодом, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 23 травня 2012р. відповідача ОСОБА_2 було позбавлено батьківських прав відносно доньки, а 08 листопада 2012р. збільшено розмір стягуваних з відповідача аліментів зі 100,0 грн. до 325,0 грн. щомісячно, про що винесено відповідне рішення Шевченківським районним судом м. Києва.

Враховуючи те, що законодавством було збільшено мінімальний розмір аліментів на дитину, для належного розвитку та утримання дитини, а розмір аліментів, який стягується з відповідача є недостатнім для утримання дитини, а тому позивачка вимушена була звернутись до суду з вказаним позовом.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 30 червня 2017р. відкрито провадження у справі, протокольною ухвалою суду від 09 листопада 2017р. задоволено клопотання позивачки про прийняття заяви про збільшення позовних вимог до розгляду.

До судового засідання позивачка подала на адресу суду заяву, про розгляд справи у її відсутність, заявлені позовні вимоги сторона позивача підтримує в повному обсязі, з підстав. зазначених в позові, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач, про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку, в судове засідання не з'явився, поважності причин неявки суду не повідомив, відзив на позов не подався.

Оскільки сторона позивача не заперечувала проти проведення заочного розгляду справи і відповідно до ст. ст. 223, 280 ЦПК України суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, розглянувши подані сторонами документи, повно і всебічно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 08 листопада 2012р. в справі № 2610/24112/2012 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів, яке набрало законної сили, позов задоволено частково та вирішено збільшити розмір аліментів, що стягуються з ОСОБА_2 за рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 19 березня 2004р. на користь ОСОБА_4 на утримання їх доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. народження зі 100,0 грн. до 350,0 грн. щомісячно та стягувати зазначений розмір аліментів до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1

Крім того, рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 23 травня 2012р. в справі №2610/1436/12 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа: Служба у справах дітей Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про позбавлення батьківських прав, яке набрало законної сили, було позбавлено батьківських прав ОСОБА_2 щодо доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. народження.

Вимоги ч. 2 ст. 166 СК України передбачають, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Звертаючись до суду з вказаним позовом, позивачка зазначала, що розмір аліментів, присуджених їй на утримання спільної дитини сторін в розмірі 350,0 грн. щомісячно, є меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, дитина зростає, потребує більше коштів на утримання.

З матеріалів справи вбачається, що неповнолітня дитина сторін, проживає разом з позивачкою.

Відповідно до ч. ч. 7, 10 ст. 7 СК України, дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989р., яка ратифікована постановою Верховної Ради України №789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991р. та набула чинності для України 27 вересня 1991р., держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За змістом ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 цього Кодексу за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

Згідно ст. 182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Крім того, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону (ч.ч. 1, 2 ст. 184 СК України).

При цьому підстави визначення розміру аліментів у частках до заробітку (доходу) або у твердій сумі визначаються з урахуванням як положень ст. 182 СК України, так і положень ст.ст. 183, 184 СК України.

Частина 1 ст. 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України в п. 23 Постанови від 15 травня 2006р. № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв'язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров'я когось із них.

Відповідно до ст. ст. 183, 184 СК України, за рішенням суду розмір аліментів визначається у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Сімейний кодекс України передбачає підстави для зміни розміру аліментів, визначеного за рішенням суду, але не пов'язує їх зі способом присудження (ч. 3 ст. 181 СК України).

Стаття 192 СК України тільки вказує на можливість зміни раніше встановленого розміру аліментів за наявності доведених в судовому порядку підстав, а саме: зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України, викладеній у справі № 6-143цс13 від 05 лютого 2014р., з огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннями ст. 192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою й зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів у певній твердій грошовій сумі та навпаки).

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для дітей віком від 6 до 18 років встановлений: з 1 січня 2018 року - 1860,0 грн., з 1 липня - 1944,0 грн., з 1 грудня - 2027,0 грн.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, враховуючи, що розмір аліментів, присуджений за рішенням суду, є меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, змінився матеріальний стан одержувача аліментів, суд вважає за можливе збільшити розмір аліментів, які стягуються з відповідача та стягувати з відповідача з 11 жовтня 2018р. на користь позивачки аліменти на утримання неповнолітньої доньки у розмірі, що становить 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

В силу положень п. 1) ч. 1 ст. 430 ЦПК України рішення суду в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню у межах платежу за один місяць.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 704,8 грн.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 12, 13, 76 - 81, 89, 133, 141, 223, 258-261, 263-265, 268, 280, 282, 352, 354, 355 ЦПК України; ; ст. ст. 7, 180 - 182, 184, 191, 192 СК України; ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства»; Постановою Пленуму Верховного Суду України за № 3 від 15 травня 2006 р. «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2. народження, місце проживання: м. київ, АДРЕСА_1) до ОСОБА_2 (ІНФОРМАЦІЯ_3. народження, місце реєстрації: АДРЕСА_2) про зміну розміру аліментів - задовольнити.

Збільшити з 11 жовтня 2018р. розмір аліментів, які стягувалися за рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 08 листопада 2012р. по цивільній справі № 2610/24115/2012, провадження № 2/2610/9149/2012 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини, з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання доньки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. народження, з розміру 350,0 /триста п'ятдесят/ грн. щомісячно до розміру в сумі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, і до повноліття дитини - до ІНФОРМАЦІЯ_1

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 704 /сімсот чотири / грн. 80 коп.

Не підлягає виконанню, з часу ухвалення рішення по справі, в частині щомісячних платежів по виконавчому листу, виданому Шевченківським районним судом м. Києва, за рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 08 листопада 2012р. по цивільній справі № 2610/24115/2012, провадження № 2/2610/9149/2012 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини, щодо стягнення з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліментів на доньку ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. народження, у розмірі 350,0 /триста п'ятдесят/ грн. щомісячно.

Рішення суду в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню у межах платежу за один місяць.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 19 жовтня 2018р.

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 78445085
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку