open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

С У М С Ь К И Й О К Р У Ж Н И Й А Д М І Н І С Т Р А Т И В Н И Й С У Д

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2018 р. Справа № 1840/3659/18

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шаповала М.М.,

за участю секретаря судового засідання - І.С. Іуткіної ,

позивача - ОСОБА_1,

представника позивача - ОСОБА_6,

представників відповідача - С.А. Волохова, В.О. Шуди,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Недригайлівської селищної ради Недригайлівського району Сумської області про визнання частково незаконним рішення,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 26.09.2018 звернулась до суду з позовом, в якому просить суд визнати незаконним рішення 28 сесії 7 скликання Недригайлівської селищної ради від 28.03.2018 "Про звернення громадян щодо надання довідок про членство в ОСГ" в частині відмови в наданні їй довідки про відсутність членства в особистому господарстві.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що на початку 2018 року звернулась до Недригайлівської селищної ради щодо видачі довідки про відсутність її членства у особистому селянському господарстві, для подачі її до центру зайнятості та отримання статусу безробітного. Вказане звернення розглянуто на засіданні 28 сесії 7 скликання Недригайлівської селищної ради 28.03.2018, рішенням якого у наданні вказаної довідки ОСОБА_1 було відмовлено. Підставою такої відмови вказана наявність у власності позивачки земельної ділянки з цільовим призначенням - ведення особистого селянського господарства. ОСОБА_1 вважає рішення відповідача від 28.03.2018 незаконним, зазначає, що дійсно має земельну ділянку розміром 0, 1000 га, що дісталась їй у спадщину, з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, однак особисто вона ніякої господарської діяльності на цій землі не здійснює, не реалізовує вирощені на цій земельній ділянці надлишки сільськогосподарської продукції, оскільки являється інвалідом 2 групи та немає змоги фізично обробляти дану земельну ділянку.

Ухвалою суду від 01.10.2018 відкрито провадження по адміністративній справі, розгляд якої ухвалено проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У судовому засіданні під час розгляду справи по суті позивачка та її представник позовні вимоги підтримали повністю з вищевказаних підстав і просили суд позов задовольнити.

Представники відповідача у судовому засіданні проти позову заперечували, зазначили, що позивачка проживає та господарює спільно зі своїм сином в домогосподарстві розташованому за адресою: АДРЕСА_1. У ОСОБА_1 у власності перебуває земельна ділянка з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства. Пояснюють, що при виході позивачки з членів ОСГ, єдиним членом ОСГ є її син, без передачі права власності на земельну ділянку чи надання її в оренду своєму сину, земля фактично залишатиметься у його користуванні без оформлення права власності на цю земельну ділянку, що порушує ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України. Так як ведення ОСГ, відповідно до поданої заяви, не припиняється, то ОСОБА_5 необхідно у законний спосіб урегулювати використання цієї земельної ділянки зі своїм сином та тільки після цього вийти з членів ОСТ. У задоволенні позовних вимог просять відмовити.

Вислухавши пояснення позивачки, її представника, представників відповідача, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності відповідно до вимог ст. 90 КАС України, суд визнає, що позовна заява не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до норм ст. 1 Закону України "Про особисте селянське господарство" Особисте селянське господарство - це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Члени особистого селянського господарства здійснюють діяльність на свій розсуд і ризик у межах встановленого правового господарського порядку, дотримуючись вимог цього Закону, законів України, інших нормативно-правових актів.

Діяльність, пов'язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності.

Статтею 8 Закону передбачено, що члени особистих селянських господарств є особами, які забезпечують себе роботою самостійно і відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" (803-12) належать до зайнятого населення за умови, що робота в цьому господарстві для них є основною.

Згідно зі ст. 11 Закону, ведення особистого селянського господарства припиняється в разі: рішення членів особистого селянського господарства про припинення його діяльності; якщо не залишилось жодного члена господарства або спадкоємця, який бажає продовжити його ведення; припинення прав на земельну ділянку згідно із Земельним кодексом України.

У разі припинення ведення особистого селянського господарства сільська, селищна, міська рада за місцем розташування земельної ділянки, наданої для цих цілей, вилучає його з обліку особистих селянських господарств.

Судом встановлено, що 09.11.2015 позивачка звернулася до відповідача з письмовим зверненням, в якому просила видати довідку про те, що вона не є членом особистого селянського господарства (а.с. 61).

Рішенням 3 сесії 7 скликання Недригайлівської селищної ради від 11.12.2015 заяву ОСОБА_1 задоволено, зроблено відмітку про вихід ОСОБА_1 з членів особистого господарства у погосподарському обліку Недригайлівської селищної ради та надано їй довідку про відсутність членства в ОСГ розташованих на території Недригайлівської селищної ради (а.с. 59 - 60).

Згідно копії витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку сформованих 16.08.2017 ОСОБА_1 має у власності земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_1, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, категорія земель - землі сільськогосподарського призначення) та земельну ділянку (кадастровий номер НОМЕР_2, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), категорія земель - землі житлової та громадської забудови). Зазначені земельні ділянки ОСОБА_1 отримано у спадщину за законом, згідно копії свідоцтва про право на спадщину за законом, копія якого міститься в матеріалах справи ( а.с. 30).

13.03.2018 позивачка звернулася до відповідача з письмовим зверненням, в якому просила видати довідку про те, що вона не є членом особистого селянського господарства (а.с. 38).

Рішенням 28 сесії 7 скликання Недригайлівської селищної ради від 28.03.2018 "Про звернення громадян щодо надання довідок про членство в ОСГ" у задоволенні заяви ОСОБА_1 відмовлено (а.с. 36 - 37).

Суд зазначає, що якщо особа зареєстрована за місцем розташування земельної ділянки, але не займається господарською діяльністю, має право вийти із членів особистого селянського господарства шляхом подання заяви про її виключення з членів ОСГ до відповідної ради. Після виходу із членів особистого селянського господарства, оформленого відповідно до норма чинного законодавства, таким особам може бути видана довідка, що вони не являються членами особистого селянського господарства.

Однак, як встановлено у судовому засіданні, після отримання спадщини ОСОБА_1 із відповідною заявою до Недригайлівської селищної ради не зверталась, є власницею земельної ділянки площею 0,0987 га з кадастровим номером НОМЕР_1, цільове призначення якої - ведення особистого селянського господарства, цільове призначення якої позивачкою не змінене.

На підставі викладеного суд визнає, що рішення відповідача не можливо визнати при таких обставинах протиправним і тому позов не може бути задоволеним.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241- 246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Недригайлівської селищної ради Недригайлівського району Сумської області про визнання частково незаконним рішення відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 07 грудня 2018 року.

Суддя М.М. Шаповал

Джерело: ЄДРСР 78417486
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку