open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" листопада 2018 р.

м . Київ

справа № 755/17589/18

провадження № 2-о/755/660/18

суддя Дніпровського районного суду м. Києва Галаган В.І., розглянувши матеріали справи за заявою ОСОБА_1 (АДРЕСА_1), заінтересована особа: Дніпровський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у м. Києві (м. Київ, б-р В. Ради, 8/20), про встановлення факту народження дитини,

ВСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, в якій просила встановити факт, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у Донецькій області м. Донецьк, Україна мотивуючи заявлені вимоги тим, що у заявника на тимчасово окупованій території України у «Донецком республиканском центре охраны материнства и детства» ІНФОРМАЦІЯ_3 народився хлопчик, - ОСОБА_2, про що отримано медичне свідоцтво про народження за № 1723 від 10.10.2018 року, однак заявником свідоцтво про народження дитини отримати не виявилось можливим, оскільки факт народження відбувся на тимчасово окупованій території України, та з цих причин Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Дніпровського районного управління юстиції в м. Києві було відмовлено заявнику у видачі свідоцтва про народження, що є підставою звернення з даною заявою до суду.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 19 листопада 2018 року прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено проводити у порядку спрощеного провадження без виклику учасників судового розгляду.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, суд, приходить до наступного.

Як визначено в статті 89 Цивільного процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу, який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу.

Письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. (ч. 1 ст. 95 Цивільного процесуального кодексу України).

Як убачається з матеріалів справи, заявник ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є дружиною ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджено свідоцтвом про шлюб виданим Центральним районним в місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 18.11.2016 року, актовий запис № 1057.

10.10.2018 року «Донецким республиканским центром охраны материнства и детства» видано медичне свідоцтво про народження № 1723, з якого убачається, що у ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 о 09.58 год. народився хлопчик, вагою 2 кг. 350 грам.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

За змістом ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» № 5316-УІ від 02 жовтня 2012 року, про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво. Бланки свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану виготовляються за затвердженими Кабінетом Міністрів України зразками та їх описами.

Відповідно до п. 1, 2 Розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є:

а ) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024 я), що видається закладами охорони здоров'я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи.

Указом Президента України від 14 листопада 2014 року № 875/2014 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 04 листопада 2014 року «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», яким зобов'язано КМУ вжити заходів щодо припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв.

Законом України № 1680-VII «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» надано особливий статус територій, які не контролюють сили АТО.

Згідно з цим законом в окремих районах Донецької та Луганської областей на період дії особливого порядку місцевого самоврядування діє з урахуванням особливостей, визначених цим Законом (ст. 2). Перелік районів і населених пунктів, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, визначений рішенням Верховної Ради України. Відповідна постанова була прийнята 17 березня 2015 року.

Згідно ч. ч. 2, 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

На підставі вищевикладених документів, Дніпровським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану було відмовлено заявнику у державній реєстрації народження ОСОБА_2.

Згідно з вимогами п. 26 Розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, у разі державної реєстрації народження дитини на підставі рішення суду про встановлення факту народження, надісланого судом, свідоцтво про народження оформлюється та видається особі, яка була заявником у суді, або іншому законному представнику дитини під час звернення цієї особи до органу державної реєстрації актів цивільного стану. Про особливості проведення такої державної реєстрації народження проставляється відповідна відмітка у графі «Для відміток» актового запису про народження. (Главу I розділу III доповнено новим пунктом 26 згідно з Наказом Міністерства юстиції № 3447/5 від 02.12.2016)

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що у заявника є перешкоди в отриманні реєстрації народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, в м. Донецьк, Донецької області, оскільки свідоцтво про народження, видане органом, передбаченим на тимчасово окупованій території, є недійсними і не створює правових наслідків на території України.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 заінтересована особа: Дніпровський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, Служба у справах дітей Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації про встановлення факту народження дитини є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Правилами державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, Указом Президента України від 14 листопада 2014 року № 875/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 04 листопада 2014 року «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ч.ч. 1, 2 ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст.ст.89, 95, 258, 259, 263-265, 317, 354, 355ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 заінтересована особа: Дніпровський районний у м. Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, Служба у справах дітей Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації про встановлення факту народження дитини - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, громадянин України, уродженець м. Донецьк, Донецької області, Україна, народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Донецьк, Донецької області, Україна в графі батько зазначити - ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянин України, уродженець м. Донецьк, Донецької області, Україна, в графі мати - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянка України, уродженка м. Тюмень, Російська Федерація.

Рішення допустити до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

С у д д я: В.І. Галаган

Джерело: ЄДРСР 77974285
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку