open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 0603/2-а-664/11

Провадження № 2-аі/274/7/18

У Х В А Л А.

09.11.2018 року м. Бердичів

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області в складі: головуючого - судді Замеги О.В., за участю секретаря - Павлюк - Жук А.В., розглянувши в судовому засіданні заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Бердичівське об"єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, про заміну стягувача у виконавчому листі,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА _1 звернувся до суду із заявою, у якій просить замінити у виконавчому листі № 2-а-664/11, виданому Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області 16.03.2011 року, стягувача – ОСОБА_2 на нього.

Заяву мотивує тим, що 16.03.2011 року судом було винесено постанову, якою зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в м. Бердичеві здійснити нарахування підвищення та виплату до пенсії призначеної ОСОБА_2, відповідно до ст. 6 Закону України „ Про соціальний захист дітей війни" у розмірі, встановленому ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, за період з 17 серпня 2010 року по 31 грудня 2010 року з урахуванням проведених виплат. 14.02.2015 року ОСОБА_2, стягувач по справі, померла. Після її смерті відкрилась спадщина, яку він прийняв у встановлений законом строк, тому вважає, що має право на отримання коштів за виконавчим листом.

В судове засідання сторони не з"явились, їх неявка не є перешкодою для розгляду заяви.

Представник Бердичівського об"єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області надав суду відзив, яким заперечує проти задоволення заяви про заміну стягувача. Зазначає, що виплата пенсії припиняється у разі смерті пенсіонера. Крім того, виконавче провадження по даній справі не відкривалось. Стягувач у встановлений строк за виконавчим листом не звертався.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України, у разі неявки в судове засідання усіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1, відзив представника Бердичівського об"єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, суд приходить до наступних висновків.

Постановою Бердичівського міськрайонного суду від 16.03.2011 року зобов'язано Управління Пенсійного фонду України в м. Бердичеві здійснити нарахування підвищення та виплату до пенсії призначеної ОСОБА_2, відповідно до ст. 6 Закону України „ Про соціальний захист дітей війни" у розмірі, встановленому ст. 28 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, за період з 17 серпня 2010 року по 31 грудня 2010 року з урахуванням проведених виплат.

14.02.2015 року ОСОБА_2, стягувач по справі, померла (а.с.42).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, яку ОСОБА_1 прийняв у встановлений законом строк, тобто він є правонаступником(а.с. 6).

На підставі постанови від 16.03.2011 року судом видано виконавчий лист.

Згідно ст. 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. провадження зумовлено повідомленням державного виконавця України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 4 ст. 379 КАС України).

У ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 року № 1404-VIII зазначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно ст. 1227 Цивільного кодексу України, суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Згідно ст. 52 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується - по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, зазначеним у частині другій статті 36 цього Закону, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Слід зазначити, що кошти, не отримані згідно виконавчого листа, є щомісячною надбавкою до пенсії, тобто є неотриманою пенсією на день його смерті.

03 вересня 2014 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова № 440 «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою», згідно якої виконавчий документ для виконання рішення суду необхідно здати до відділу Державної виконавчої служби для примусового виконання.

Відповідно до змін внесених постановою КМУ від 08.11.2017 року № 848 до п. 4 Порядку, ОСОБА_1., до пакету документів, необхідного для звернення до виконавчої служби, потрібно додати ухвалу суду про зміну сторони на спадкоємця.

З наведених підстав доводи представника Бердичівського об"єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області є необґрунтованими.

За таких обставин заява про заміну стягувача у виконавчого листі є підставною та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1, про заміну стягувача у виконавчому листі, -про заміну стягувача у виконавчому листі задовольнити повністю.

Замінити стягувача ОСОБА_2 за виконавчим листом № 2-а-664/11, виданим Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області 26.07.2018 року, на його правонаступника - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, проживає: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Згідно з ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 256 КАС України.

Головуючий : О.В. Замега

Джерело: ЄДРСР 77724048
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку