open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 483/1515/18

Провадження 2-о/483/58/2018

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

30 жовтня 2018 року м. Очаків

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Чаус Л.В.

при секретарі Шилінскас О.В.,

за участю представника заявника ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1, яка діє в інтересах ОСОБА_2, заінтересована особа - Очаківський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В :

21 серпня 2018 року ОСОБА_1, яка діє в інтересах ОСОБА_2 звернулася з вказаною заявою до Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області. Свої вимоги заявник обґрунтовував тим, що 25 липня 2005 року Алчевським міським судом Луганської області винесено рішення, яким розірвано шлюб між заявником та його колишньою дружиною ОСОБА_3. Після отримання вказаного рішення заявник не звертався до органів реєстрації актів цивільного стану з приводу оформлення розірвання шлюбу. При зверненні до Очаківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області з приводу реєстрації іншого шлюбу, заявнику стало відомо, що відомості про розірвання його попереднього шлюбу до реєстру актів цивільного стану громадян щодо розірвання шлюбу не внесено, на даний час така можливість відсутня, оскільки оригінал актового запису перебуває на тимчасово окупованій території України та відсутня копія рішення суду про розірвання шлюбу, оскільки воно також перебуває на тимчасово окупованій території. Посилаючись на викладені обставини, заявник просив встановити факт того, що шлюб між ним та ОСОБА_3, розірваний 25 липня 2005 року на підставі рішення Алчевського міського суду Луганської області.

Представник заявника в судовому засіданні заяву підтримала та просила про її задоволення з підстав викладених в заяві.

Представник заінтересованої особи – Очаківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області в судове засідання не з’явився, не повідомивши про причини неявки, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши письмові докази, суд дійшов наступного.

У відповідності з п. 4 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд вправі встановити факт розірвання шлюбу.

28 жовтня 2000 року за актовим записом № 557 відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Алчевського міського управління юстиції у Луганській області зареєстровано шлюб між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2. Після реєстрації шлюбу останній надано прізвище ОСОБА_2.

Рішенням Алчевського міського суду Луганської області № 2-2803 від 25 липня 2005 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 розірвано.

Викладене вище підтверджується копією повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб № 00020316283 від 08 червня 2018 року.

З копії листа Очаківського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області за вихідним № 279/15.23-.23 від 20 липня 2018 року, вбачається, що ОСОБА_2 відмовлено у доповненні актового запису про розірванню шлюбу № 382 складеного 25 серпня 2005 року відділом ДРАЦС Алчевського міського управління юстиції у Луганській області, оскільки даний актовий запис знаходиться на тимчасово окупованій території України, та у заявника відсутня копія судового рішення про розірвання шлюбу.

Лисичанським міським судом Луганської області за вихідним № 01-45/32/2018 від 16 липня 2018 року, повідомлено, що оскільки цивільні справи Алчевського міського суду Миколаївської області до них не надходили, а автоматизована система документообігу введена в дію з 2011 року, надати копію рішення суду про розірвання шлюбу між заявником та ОСОБА_3, немає можливості.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про забезпечення прав та свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VІІ (далі – Закон №1207-VІІ) та розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014року за №1085-р місто Алчевськ Луганської області входить до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади України, в т.ч. органи державної реєстрації актів цивільного стану України, тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Згідно ст. 9 Закону України №1207-VІІ, державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Водночас, в силу положень Закону України №1207-VІІ, основою гуманітарної, соціальної та економічної політики держави Україна стосовно населення тимчасово окупованої території України є захист і повноцінна реалізація національно-культурних, соціальних та політичних прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин.

Згідно зі ст. 18 вищевказаного Закону, громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

З урахуванням викладеного, а також з огляду на необхідність встановлення юридичного факту для реалізації заявником права на реєстрацію шлюбу, а також враховуючи, що заявник позбавлений можливості здійснити державну реєстрацію розірвання шлюбу у позасудовому порядку, суд дійшов висновку, що зазначені вище докази у своїй сукупності доводять той факт, що шлюб, зареєстрований між ОСОБА_2 та ОСОБА_3, розірвано, а тому вимоги заявника про встановлення цього факту є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 259, 263- 265, 293, 294, 315, 317, 319 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1, яка діє в інтересах ОСОБА_2, заінтересована особа - Очаківський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -задовольнити.

Вважати встановленим факт розірвання шлюбу між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого 28 жовтня 2000 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Алчевського міського управління юстиції у Луганській області за актовим записом № 557, який розірвано на підставі рішення Алчевського міського суду Луганської області від 25 липня 2005 року у справі №2-2803.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду через Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення виготовлено 05 листопада 2018 року.

Головуючий :

Джерело: ЄДРСР 77607180
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку