open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 758/14033/18

У Х В А Л А

29 жовтня 2018 року суддя Подільського районного суду м.Києва Войтенко Т. В., розглянувши питання відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Державного вищого навчального закладу “Університет банківської справи” про зобов'язання вчинити дії та стягнення упущеної вигоди, -

В С Т А Н О В И В :

До Подільського районного суду м. Києва надійшла вищевказана позовна заява.

Статтями 175,177 ЦПК України встановлено обов'язкові вимоги до змісту та форми позовної заяви, обов'язок дотримання яких покладається на позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною 2 ст. 185 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Вивчивши подані матеріали, вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачу строк для усунення її недоліків відповідно до ч. 3 ст. 175, ч. 5 ст. 177 ЦПК України з наступних підстав.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач не сплатив судовий збір, посилаючись на ст. 22 Закону України “Про захист прав споживачів”, пункт 3 частини 2 Типового договору “Про надання освітніх послуг між вищим навчальним закладом та фізичною (юридичною) особою, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 № 634.

Відповідно до п. 5, 16 ч. 1 ст. 1 Закону України “Про вищу освіту” вища освіта — це сукупність систематизованих знань, умінь і практичних навичок, способів мислення, професійних, світоглядних і громадянських якостей, морально-етичних цінностей, інших компетентностей, здобутих у закладі вищої освіти (науковій установі) у відповідній галузі знань за певною кваліфікацією на рівнях вищої освіти, що за складністю є вищими, ніж рівень повної загальної середньої освіти. Освітня діяльність - діяльність закладів вищої освіти, що провадиться з метою забезпечення здобуття вищої, післядипломної освіти і задоволення інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб.

Отже, сутністю освітніх послуг є передача систематизованих знань, а також вироблення умінь і практичних навичок у відповідній галузі знань за певною кваліфікацією на відповідному рівні.

Вказане підтверджується змістом п. 19 ч. 1 ст. 1 Закону України “Про вищу освіту”, який визначає результат освітньої послуги (навчання) як знання, уміння, навички, способи мислення, погляди, цінності, інші особисті якості, які можна ідентифікувати, спланувати, оцінити і виміряти та які особа здатна продемонструвати після завершення освітньої програми або окремих освітніх компонентів.

Виходячи з цього, організаційна діяльність навчального закладу, пов'язана з оформленням документів щодо зарахування/відрахування студентів, оформлення документів про освіту тощо не включена до предмету освітньої діяльності, оскільки за своєю сутністю належить до адміністративних та/або управлінських функцій, а тому не охоплюється змістом процесу передачі знань (освітньої послуги).

Позовна заява обґрунтована невиконанням відповідачем, на думку позивача, обов'язку щодо оформлення та видачі додатку до диплому магістра.

Оскільки предметом позову не є якість освітньої послуги, позивач не є споживачем у контексті позовних вимог. Тому положення ч. 3 ст. 22 Закону України “Про захист прав споживачів” не можуть бути застосовані до правовідносин, що склалися.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України “Про судовий збір” за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Оскільки позовна заява містить дві позовні вимоги, позивач має сплатити судовий збір за кожну з них окремо.

За змістом статті 4 Закону України “Про судовий збір” за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, тобто судовий збір у сумі 704,80 гривень.

За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, тобто судовий збір у сумі 704,80 гривень. Разом — 1409,60 грн.

Крім того, в порушення вимог п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивач в позовній заяві не зазначив повного найменування відповідача.

В порушення вимог п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві не зазначено відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

З огляду на викладене, позивачу потрібно усунути недоліки позовної заяви шляхом подання заяви з усунутими недоліками та наданням її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. До позовної заяви слід долучити оригінал платіжного документа про сплату судового збору у розмірі 1409,60 грн.

За таких обставин, керуючись ст.ст.175,177, 185 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного вищого навчального закладу “Університет банківської справи” про зобов'язання вчинити дії та стягнення упущеної вигоди – залишити без руху та надати позивачу п’ятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Роз’яснити позивачу, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, в тому числі сплатить суму судового збору (якщо на такий недолік є вказівка в даній ухвалі), позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя

Т. В. Войтенко

Джерело: ЄДРСР 77526842
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку