open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 11-692 2008 р. Головуючий в 1-й інстанції- Малород О.І.

Категорія : ст. 4 КПК України Доповідач - Черкасов В.М.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2008 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Київської області в складі :

Головуючого, судді: - Орла А.І.

суддів : - Черкасова В.М., Дриги А.М.

скаржників : - ОСОБА_4, ОСОБА_5,

ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляцією скаржників ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 на постанову судді Обухівського районного суду Київської області від 03 червня 2008 року, якою їх заява про вчинення злочину та притягнення до кримінальної відповідальності працівників міліції направлена прокурору Обухівського району для проведення перевірки та вжиття відповідних заходів ,-

Встановила:

02 червня 2008 року ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 звернулися до Обухівського районного суду Київської області в порядку кримінального судочинства, відповідно до вимог ст. 4 КПК України з заявою в якій просили зобов'язати Генерального прокурора України особисто надати їм вичерпну відповідь, з повідомленням Президента України, про наслідки реагування та розгляду їх справ з урахуванням багаторічних звернень та скарг від 13.05.2008 року; витребувати від Уповноваженого ВРУ з прав людини акт реагування Уповноваженого про допущені порушення прав людини згідно звернення ОСОБА_4 від 22.01.08 р. № С-100706.08/23 в додатку та звернення ОСОБА_5 від 21.12.07 р. № К-099287.07./10 з урахуванням багаторічних звернень всіх заявників та залучити їх в обов'язковому порядку до участі в розгляді справи; витребувати з Секретаріату Президента матеріали реагування за результатом розгляду їх багаторічних звернень та отримані відповіді від високопосадових осіб владних інституцій за зверненнями Секретаріату, що стосується порушення їх прав; визнати їх присутність 9 травня 2008 року біля с Н.Безрадичі Обухівського району причинним зв'язком з невиконанням розгляду їх багаторічних звернень владними структурами, відповідно до положень ст. 7 Закону України „Про звернення громадян" та Указу Президента України № 109/2008 від 07.02.2008 р., що частково підтверджується матеріалами додатків; визнати їх потерпілими від свавілля працівників правоохоронних органів та порушити кримінальну справу проти співробітників міліції ОСОБА_10, ОСОБА_3, ОСОБА_11 та ОСОБА_12 за ознаками злочину, передбаченого ч.2-3 ст. 28, 364, 365 КК України; зобов'язати Президента України особисто прийняти їх у встановленому ним порядку для з'ясування і сприяння розгляду їх звернень з метою забезпечення законності та уникнення в подальшому шахрайського переслідування /терору 1937 року/ правоохоронними органами і конфлікту, подібного 9 травня 2008 року.

Постановою судді Обухівського районного суду Київської області від 03 червня 2008 року заяву ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 про вчинення злочину та притягнення до кримінальної відповідальності працівників міліції направлено прокурору Обухівського району для проведення перевірки та вжиття відповідних заходів. Роз'яснено, що з приводу вимог щодо зобов'язання Президента України, Генерального прокурора України, витребування матеріалів від Уповноваженого з прав людини ВРУ, з Секретаріату Президента та про визнання їх присутності 9.05.08 р. біля с Н.Безрадичі правомірною, вони мають право звернутися до адміністративного суду в порядку адміністративного судочинства. Обґрунтовуючи своє рішення суддя послався на те, що вимоги заявників підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, відповідно до вимог ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України, а також те, що суддя не може порушити кримінальну справу відносно працівників міліції за ознаками в їх діях складу злочинів, передбачених ст.ст. 364,365 КК України, оскільки таким правом наділені органи прокуратури.

На вказану постанову судді, заявники ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 подали апеляційну скаргу, в якій просять постанову судді від 03.06.2008 року скасувати, в силу положень ст.ст. 2,4 КПК України відкрити провадження у справі і прийняти до розгляду. В разі ігнорування та відмови у розгляді справи, направити справу Генеральному прокурору України для проведення відповідної перевірки подій, що сталися 9 травня 2008 року в с Н.Безрадичі та вирішення питання про порушення кримінальної справи проти працівників міліції і визнання їх потерпілими від скоєного злочину. Винести окрему ухвалу щодо грубих порушень Конституції України та КПК України суддею Малород О. при розгляді даної справи і направити її до Вищої ради юстиції та визнати відповідачем по справі Обухівський районний суд. В своє обгрунтування скаржники послалися на те, що постанова судді є незаконною та необгрунтованою, постановленою з порушення норм кримінально-процесуального законодавства України.

Заслухавши доповідь судді, пояснення скаржників, які підтримали подану ними апеляційну скаргу, думку прокурора, який просив апеляцію скаржників залишити без задоволення, а рішення судді без змін, перевіривши матеріали справи та доводи апеляції, колегія суддів вважає, що апеляція підлягає до часткового задоволення.

З повідомлення преси відомо, що 22 травня 2008 року суддя Обухівського районного суду Київської області Малород О.І. був обраний постановою Верховної Ради України суддею Апеляційного суду Київської області.

Відповідно до ст. 26 Закону України „Про судоустрій України", судді апеляційних судів розглядають справи в апеляційному порядку відповідно до процесуального закону; розглядають по першій інстанції справи, визначені законом; ведуть та аналізують судову статистику, вивчають і узагальнюють судову практику; надають методичну допомогу у застосуванні законодавства місцевим судам; здійснюють повноваження, передбачені законом.

На день розгляду заяви ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7 ОСОБА_8, суддя Малород О.І. вже був суддею Апеляційного суду Київської області і не мав повноважень розглядати дану справу та приймати рішення.

За таких обставин, колегія суддів вважає, що постанова судді Обухівського районного суду Київської області від 03 червня 2008 року, є не законною, безпідставною, а тому підлягає скасуванню з направленням на новий розгляд до того ж суду іншим суддею.

Керуючись ст.ст. 365, 366, 382 КПК України, колегія суддів судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Київської області.

Ухвалила:

Апеляційну скаргу ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 - задовольнити частково.

Постанову судді Обухівського районного суду Київської області від 03 червня 2008 року про направлення заяви ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 про вчинення злочину та притягнення до кримінальної відповідальності працівників міліції прокурору Обухівського району для проведення перевірки та вжиття відповідних заходів - скасувати, матеріали справи направити на новий розгляд до того ж суду іншим суддею.

Джерело: ЄДРСР 7735222
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку