open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

415/8568/18

1-кс/415/2252/18

УХВАЛА

Іменем України

про арешт майна

23.10.18 року місто Лисичанськ

Слідчий суддя Лисичанського міського суду Березін А.Г., за участю секретаря судового засідання Павлова О.В., прокурора Дьомушкіної І.В., слідчого Тємєрєва М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Лисичанського міського суду клопотання слідчого СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області ОСОБА_1, погоджене прокурором Лисичанської місцевої прокуратури ОСОБА_2, про арешт тимчасово вилученого майна та додані до клопотання матеріали кримінального провадження №12018130240002538 від 21.10.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

22 жовтня 2018 року слідчий СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області ОСОБА_1, за погодженням прокурора Лисичанської місцевої прокуратури ОСОБА_2, який здійснює нагляд під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за №12018130240002538 від 21.10.2018, звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що 21.10.2018 до Лисичанського ВП надійшло повідомлення від чергового по станції «Новодружеськ» ОСОБА_3 про те, що на залізнично-дорожньому полотні ймовірно відбувається крадіжка металевих виробів, оскільки чутно звуки молотка. В ході виїзду СОГ на ділянку місцевості, що розташована на відстані 1500 метрів від проїжджої частини біля переїзду між м. Лисичанськом та м. Новодружеськом, було виявлено автомобіль НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1, який на даху вказаного авто перевозив металеву арматуру.

21.10.2018 року під час огляду місця події в період часу з 01:30 год. до 02:20 год., за адресою: м. Лисичанськ, вул. Д.І. Менделєєва, 71 було виявлено та вилучено автомобіль НОМЕР_2, номер кузова: 3593850, номер двигуна: 4797096, та 6 металевих конструкцій з вказаного автомобіля, які були закріплені на даху, також в автомобілі виявлено: 3 лопати, 1 кувалду, 1 сокира, 2 пилки по дереву.

Відповідно до пояснень ОСОБА_5 та ОСОБА_4, вони 20.10.2018 року близько 20:30 години, взявши з собою вказані вище інструменти, поїхали на автомобілі НОМЕР_2 до поля, яке знаходиться неподалік переїзду між м. Лисичанськом та м. Новодружеськ. На вказаному полі ОСОБА_5 та ОСОБА_4 викопали 6 стовпів (довжиною 2,5 м) та розбили бетонний каркас, після чого вийняли металеву арматуру, яку погрузили на вказаний автомобіль та поїхали з поля, де і були зупинені співробітниками поліції. Також, вказали, що 3 лопати, 1 кувалда, 1 сокира, 2 пилки по дереву належать ОСОБА_4

20.10.2018 року під час огляду місця події в період часу з 00:20 год. до 01:20 год. на відкритій ділянці місцевості, що розташована на відстані 1500 метрів від проїжджої частини біля переїзду між м. Лисичанськом та м. Новодружеськом, було виявлено 6 отворів у землі (глибиною 50 см) та поруч з ними залишки розбитого бетону.

Відповідно до показів свідка ОСОБА_6, яка є співробітником станції «Переїздна», під час обходу території 20.10.2018 року близько 23:20, зі сторони роз’їзду «Томашовський» почула стук по металу. Після чого, вважаючи, що відбувається крадіжка деталей колії, передала повідомлення черговій по станції ОСОБА_7, яка і викликала співробітників поліції.

6 металевих конструкцій (2,5 метри, 12 розміру кожна) належать особі, яка встановлюється.

22.10.2018 було винесено постанову про визнання предметів речовими доказами, та долучення їх до кримінального провадження, а саме: транспортний ВАЗ 2101, д.н.з. НОМЕР_3, 3 лопати, 1 кувалду, 1 сокиру, 2 пилки по дереву, 6 металевих конструкцій.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників процесу, перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого було подано клопотання, дослідивши копії матеріалів, якими слідчий обґрунтовує вимоги клопотання, враховуючи положення ст.173 ч.2 КПК України, вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони:

1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;

2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;

3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов’язаного з їх незаконним обігом;

4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту, згідно п. 2 ч. 1 ст. 170 КПК України, є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.3 ст. 170 КПК України випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об’єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об’єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

У кримінальному провадженні існує сукупність достатніх підстав вважати, що вказані 6 металевих конструкцій (2,5 метри, 12 розміру кожна) є предметом вчинення кримінального правопорушення, відповідно до положень ч.ч. 1,3 ст. 170 КПК України, крім цього, вони можуть мати доказове значення при розслідуванні зазначеного злочину та існує необхідність в їх використанні при проведені ряду слідчих дій.

Приймаючи до уваги вищезазначене, з метою накладення арешту на майно та заборони особам яким належить вказане майно розпоряджатися будь-яким чином таким майном, запобіганню можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, є достатні підстави для накладання арешту на тимчасово вилучене вищевказане майно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 167, 168, 170, 171, 172, 173, 174 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

1.Клопотання слідчого СВ Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області ОСОБА_1, погоджене прокурором Лисичанської місцевої прокуратури ОСОБА_2 про арешт тимчасово вилученого майна – задовольнити.

2.Накласти арешт на майно, який полягає у заборонені його приховування, псування, пошкодження, знищення та відчуження, а саме наступне:

- 6 металевих конструкцій (2,5 метри, 12 розміру кожна), які належать особі, що встановлюється.

3.Місцем зберігання тимчасово вилученого майна визначити камеру зберігання речових доказів Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області.

Ухвалу може бути оскаржено в Апеляційний суд Луганської області протягом 5 днів з моменту оголошення.

Роз’яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя А.Г.Березін

Джерело: ЄДРСР 77341144
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку