open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Суддя Саркісян О. А.

Справа № 644/7608/18

Провадження № 2-о/644/237/18

17.10.2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2018 року

Орджонікідзевский районний суд м Харкова у складі:

головуючого - судді Саркісян О.А.

при секретарі - Зоріній Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1, місце проживання: АДРЕСА_1, заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові, місцезнаходження: 61007, м. Харків, вул. Миру, 3 про встановлення факту смерті, -

ВСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського районного суду м. Харкова звернувся ОСОБА_1 з заявою, зазначивши заінтересованою особою Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові, в якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Сорокине (колишнє м.Краснодон) Луганської області.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на те, що він є сином померлого ОСОБА_2 Факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території, на якій неможливо отримати медичний документ, який може бути прийнятий відділом ДРАЦС для здійснення реєстрації смерті. Встановлення цього факту необхідно заявнику для отримання спадщини та недоотриманої пенсії після смерті батька.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, надав суду заяву, в якій просив проводити розгляд справи за його відсутності, заяву просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові, в судове засідання не з'явився, будь-яких заяв або заперечень не надавав, повідомлений про день і час розгляду справи належним чином, у зв'язку з чим суд вважає за можливе провести розгляд справи у відсутність заінтересованої особи.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч.1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст.315 ЦПК України, в судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений або знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно з ч. 1 ст. 317 ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Так, судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2, батьками якого зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_1. (а.с. 6).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 виданого 19.09.2018 року відділом записів актів цивільного стану Краснодонського міськрайонного управління юстиції Міністерства юстиції Луганського Народної Республіки, ОСОБА_2, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Сорокине (колишнє м.Краснодон), Луганська народна республіка, актовий запис №843.(а.с.3).

Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть за №389, виданого 19.09.2018 року, ОСОБА_2, помер ІНФОРМАЦІЯ_1, причина смерті: двостороння нижньодолева застійна пневмонія. (а.с.8).

Згідно ч.1 ст. 318 ЦПК України заявник у своїй заяві зобов'язаний зазначити який факт він просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт.

Заявник звернувся до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові для отримання свідоцтва про смерть його батька.

Як вбачається з листа №4632/15.2-04-04 від 03.10.2018 року Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харковівідмовив ОСОБА_1 у державній реєстрації смерті ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1, оскільки заявником для підтвердження факту смерті пред'явлено документ, виданий на території, де органи держаної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження. (а.с. 7)

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 доводиться ОСОБА_2 сином і для заявника встановлення факту смерті батька має юридичне значення, однак у реєстрації смерті батька заявнику відмовлено.

Відповідно до ч. 4 ст. 317, п. 8 ч.1 ст. 430 ЦПК України, ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів, що закріплено ч.2 ст. 319 ЦПК України.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 року № 1207-VII, Державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків. Встановлення зв'язків та взаємодія органів державної влади України, їх посадових осіб, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території, допускається виключно з метою забезпечення національних інтересів України, захисту прав і свобод громадян України, виконання міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, сприяння відновленню в межах тимчасово окупованої території конституційного ладу України.

В Інформаційному листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 15.04.2016 року № 9-1130/0/4 «Про окремі питання застосування Закону України від 04 лютого 2016 року № 990-VIII «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України» вказується на те, що у зазначеному в ЦПК України порядку мають розглядатися заяви про встановлення факту народження або смерті як на території Автономної Республіки Крим, так і на території населених пунктів Донецької та Луганської областей, визначених у розпорядженні КМ України від 07.11.2014 року № 1085 «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення».

Згідно з додатком 1 до вказаного розпорядження КМ України, місто Краснодон віднесено до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Відповідно до Постанови ВРУ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей» №1351-V111 від 12.05.2016 року місто Краснодон перейменовано на місто Сорокине, Луганська область.

Крім того, 18.01.2018 року прийнято з Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», який набрав чинності 24.02.2018 року. Відповідно до ч.3 ст.2 зазначеного Закону України діяльність збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв'язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, які додаються відповідно до заяви про державну реєстрацію народження особи та заяви про державну реєстрацію смерті особи.

Отже, оскільки заявник не має можливості надати до відділу ДРАЦС документи, передбачені законодавством України, та які необхідні йому для отримання свідоцтва про смерть батька, суд приходить до висновку, що необхідно встановити факт смерті ОСОБА_2, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сорокине (колишнє м. Краснодон), Луганської області.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 2, 293, 294, 263, 273, 315-319, 263, 430 ЦПК України, ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 року № 1207-VII, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, місце проживання: АДРЕСА_1, заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові, місцезнаходження: 61007, м. Харків, вул. Миру, 3 про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, який мав місце ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сорокине (колишнє м. Краснодон), Луганської області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а у разі проголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи - протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи Харківському апеляційному суду до або через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова.

Повний текст рішення складений 17.10.2018 року.

Суддя О.А.Саркісян

Джерело: ЄДРСР 77206149
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку