open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(повне)

10 жовтня 2018 року м. Чернігів Справа № 2540/3132/18

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Тихоненко О.М.,

за участю секретаря Якуш І.В.,

представника позивача ОСОБА_1,

та представників відповідача ОСОБА_2, ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Дочірнього підприємства «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області про визнання дій протиправними,

У С Т А Н О В И В:

Дочірнє підприємство «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» (далі – ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК», позивач) звернулось до суду з позовом до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області (далі – ПО Держаудитслужби, відповідач) про визнання протиправними дій відповідача щодо надання позивачу для ознайомлення та підписання довідки зустрічної звірки № 03-31/04-з від 23.02.2018 всупереч встановлених законодавством спосіб та строки та щодо складення акту про відмову від підпису від 28.02.2018.

В обґрунтування своїх вимог позивачем зазначено, що дії відповідача щодо надання ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» для ознайомлення та підписання довідки всупереч встановлених законодавством спосіб та строки, а також щодо складання акту про відмову від підпису, істотним чином порушили права та законні інтереси останнього, спричинили негативні наслідки у вигляді надання судом тимчасового доступу до речей і документів, що знаходяться у володінні позивача.

Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від 19.09.2018 прийнято позовну заяву, відкрито провадження та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та надано відповідачу 15-денний строк з дня отримання ухвали для подання відзиву на позов.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала, просила задовольнити їх в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позові.

Представники відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнали, просили відмовити в їх задоволенні. У встановлений судом 15-денний строк відзиву не надали.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач 19.08.1998 зареєстрований в якості юридичної особи, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с.10-18).

Наказом від 22.08.2008 генеральним директором ДП «УкрСіверБуд» призначено ОСОБА_4 (а.с.20).

Згідно наказу від 08.10.2000 ОСОБА_5 прийнято на посаду головного бухгалтера ДП «УкрСіверБуд» з 12.10.2000 (а.с.19).

Як вбачається з матеріалів справи на підставі направлень № 87 та № 88 від 12.02.2018, виданих начальником ПО Держаудитслужби ОСОБА_6 головному державному фінансовому інспектору Марченко О.І., головному державному аудитору ОСОБА_3, з метою документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків для з’ясування реальності та повноти відображення в обліку відділу освіти Ріпкинської РДА за період з 01.10.2013 по 31.01.2018 проводилась зустрічна звірка у ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК».

20.03.2018 на адресу ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» надійшов лист Про передачу довідки зустрічної звірки № 26-25-03-14/1963 від 16.03.2018, до якого додано довідку зустрічної звірки № 03-31/04-з від 23.02.2018 (далі – Довідка) з додатками (а.с.21-25).

Також разом з Довідкою до листа № 26-25-03-14/1963 від 16.03.2018 додано акт про відмову від підпису від 28.02.2018, складений головним державним аудитором ОСОБА_3, згідно якого станом на 28.02.2018 відповідні примірники довідки зустрічної звірки повернулись не підписаними генеральним директором ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» ОСОБА_4 та головним бухгалтером ОСОБА_5 (а.с.26).

Як вбачається з листа № 26-25-03-14/1963 від 16.03.2018, надісланого відповідачем на адресу позивача, перший, другий і третій примірники Довідки про проведення зустрічної звірки № 03-31/04-з від 23.02.2018 надано для ознайомлення та підпису 23.02.2018 заступнику генерального директора ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» ОСОБА_7, про що зазначено на четвертому примірнику Довідки зустрічної звірки.

Необхідно зазначити, що станом на момент початку та закінчення зустрічної звірки керівником ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» був генеральний директор ОСОБА_4, а головним бухгалтером – ОСОБА_5, про що вказано в Довідці. Крім того, генеральний директор ОСОБА_4 та головний бухгалтер ОСОБА_5 у вказаний період були присутніми на робочому місці, що підтверджується табелем обліку використання робочого часу за лютий 2018 року (а.с.55).

Тобто, отримавши 20.03.2018 від відповідача лист № 26-25-03-14/1963 від 16.03.2018 з доданими до нього довідкою зустрічної звірки від 23.02.2018 та акту про відмову від підпису від 28.02.2018, позивачу стало відомо про результати проведення зустрічної звірки.

Надаючи правову оцінку обставинам справи суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 1 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» встановлено, що здійснення державного фінансового контролю забезпечує центральний орган виконавчої влади, уповноважений Кабінетом Міністрів України на реалізацію державної політики у сфері державного фінансового контролю (далі - орган державного фінансового контролю). Орган державного фінансового контролю у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, цим Законом, іншими законодавчими актами, актами Президента України та Кабінету Міністрів України.

Частиною першою статті 2 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» передбачено, що головними завданнями органу державного фінансового контролю є: здійснення державного фінансового контролю за використанням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяттям зобов’язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності у міністерствах та інших органах виконавчої влади, державних фондах, фондах загальнообов’язкового державного соціального страхування, бюджетних установах і суб’єктах господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах, в установах та організаціях, які отримують (отримували у періоді, який перевіряється) кошти з бюджетів усіх рівнів, державних фондів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або використовують (використовували у періоді, який перевіряється) державне чи комунальне майно (далі - підконтрольні установи), за дотриманням бюджетного законодавства, дотриманням законодавства про закупівлі, діяльністю суб’єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені законодавством до підконтрольних установ, за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні. Державний фінансовий контроль забезпечується органом державного фінансового контролю через проведення державного фінансового аудиту, інспектування, перевірки закупівель та моніторингу закупівлі.

Згідно п.22 Порядку проведення перевірок державних закупівель Державною фінансовою інспекцією та її територіальними органами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2013№ 631, з метою документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків для з’ясування їх реальності та повноти відображення в обліку об’єкта контролю контролюючий орган може проводити зустрічні звірки на підприємствах, в установах та організаціях за процедурою, передбаченою пунктом 26 Порядку проведення інспектування.

Відповідно до п. 26 Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2006 № 550, з метою підтвердження виду, обсягу операцій та розрахунків для з’ясування їх реальності та повноти відображення в обліку об’єкта контролю органами державного фінансового контролю можуть проводитися зустрічні звірки на підприємствах, в установах та організаціях. Для проведення зустрічної звірки посадовій особі органу державного фінансового контролю видається направлення встановленого Держаудитслужбою зразка за підписом керівника, скріпленим печаткою відповідного органу державного фінансового контролю. За результатами зустрічної звірки складається у чотирьох примірниках довідка, перший, другий та третій примірники якої долучаються до відповідних примірників акта ревізії. Четвертий примірник довідки складається для підприємства (установи чи організації), на якому проводилася зустрічна звірка. Підписання та вручення підприємству (установі чи організації) довідки зустрічної звірки здійснюється у тому ж порядку, який визначений для акта ревізії.

Згідно пунктів 39, 40 вказаного Порядку після складення акта ревізії посадова особа органу державного фінансового контролю підписує всі його примірники та забезпечує реєстрацію в журналі реєстрації актів ревізій, форма якого визначається Держаудитслужбою. Перший і третій примірники акта ревізії надаються для

ознайомлення і підписання об'єкту контролю у строк не пізніше ніж 5 робочих днів після закінчення ревізії одним із таких способів:

а) особисто під розписку керівнику або головному бухгалтеру

об'єкта контролю;

б) через канцелярію (підрозділ з питань діловодства) з відміткою на примірнику акта органу державного фінансового контролю про дату реєстрації в журналі вхідної кореспонденції об'єкта контролю та підписом працівника канцелярії (загального відділу), який здійснив реєстрацію;

в) рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням. При цьому на примірнику акта, що залишається в органі державного фінансового контролю, зазначаються реквізити поштового повідомлення, яке долучається до матеріалів ревізії.

Керівник, головний бухгалтер та інші визначені працівники об'єкта контролю зобов'язані ознайомитися з актом ревізії та у разі погодження з викладеними у ньому фактами підписати отримані примірники акта. У разі наявності заперечень (зауважень) щодо змісту акта ревізії керівник, головний бухгалтер чи інші особи підписують його із застереженням.

Підписані примірники акта ревізії об'єкт контролю зобов'язаний повернути органу державного фінансового контролю у строк не пізніше ніж 3 робочих дні після отримання. У разі ненадходження до органу державного фінансового контролю підписаних примірників акта ревізії протягом зазначеного строку посадові особи органу державного фінансового контролю засвідчують це актом про відмову від підпису, що складається у трьох примірниках, один з яких видається об'єкту контролю способом, визначеним у пункті 39 цього Порядку.

Після складення акта про відмову від підпису орган державного фінансового контролю має право здійснити належні заходи щодо реалізації результатів ревізії з обов'язковим інформуванням про факт відмови від підписання акта ревізії органу управління об'єкта контролю і за необхідності відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У разі неповернення об'єктом контролю першого і третього примірників акта ревізії орган державного фінансового контролю у передбачених цим Порядком та законодавством випадках подає правоохоронним органам акт про відмову від підпису, належним чином завірену копію другого примірника акта ревізії та долучає оригінал цього примірника до матеріалів ревізії.

Таким чином, в порушення пунктів 39,40 Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2006 № 550, відповідач не надав для ознайомлення і підписання ДП «УкрСіверБуд» ЗАТ «ДСК» у строк не пізніше ніж 5 робочих днів після закінчення ревізії одним із таких способів: або особисто під розписку керівнику або головному бухгалтеру; або через канцелярію (підрозділ з питань діловодства) з відміткою на примірнику акта органу державного фінансового контролю про дату реєстрації в журналі вхідної кореспонденції об'єкта контролю та підписом працівника канцелярії (загального відділу), який здійснив реєстрацію; або рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням.

За таких обставин, позивач в особі керівника або головного бухгалтера не мав можливості ознайомитися у 5–денний строк з довідкою зустрічної звірки, внаслідок чого був позбавлений права на її підписання, а у разі незгоди – викладення заперечень (зауважень) щодо змісту довідки.

Крім того, внаслідок протиправних дій ПО Держаудитслужби щодо надання довідки про зустрічну звірку особі, яка не мала повноважень на її отримання та підписання, позивач втратив право повернути відповідні примірники довідки органу державного фінансового контролю у строк не пізніше ніж 3 робочих дні після отримання.

Враховуючи вищевикладені обставини, відповідачем було передано правоохоронним органам акт відмови від підпису, що спричинило негативні наслідки для позивача.

Так, ухвалою слідчого судді Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 27.07.2018 задоволено клопотання слідчого СВ Ріпкинського ВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області та надано тимчасовий доступ до документів, що знаходяться у володінні позивача, з дозволом на їх вилучення (а.с.27).

Таким чином, позивач був позбавлений можливості скористатися своїм правом, передбаченим п. 42 Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2006 № 550, а саме у 5-денний строк надати письмові заперечення (зауваження) разом з необхідними документами.

За змістом ч. 1 ст. 13 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» дії або бездіяльність службових осіб органу державного фінансового контролю можуть бути оскаржені в судовому або адміністративному порядку. Обов'язковою ознакою дій суб'єкта владних повноважень, які можуть бути оскаржені до суду, є те, що вони безпосередньо породжують певні правові наслідки для суб'єктів відповідних правовідносин і мають обов'язковий характер. Отже, предметом оскарження відповідно до ст. 13 вказаного Закону є дії чи бездіяльність службових осіб, якщо вони обмежують чи порушують права, свободи чи законні інтереси особи.

Відповідно до частини першої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, суд, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, приходить до висновку, що позов Дочірнього підприємства «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» необхідно задовольнити.

Керуючись статтями 168, 227-228, 241, 243-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Дочірнього підприємства «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області про визнання дій протиправними задовольнити повністю.

Визнати протиправними дії Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області щодо надання Дочірньому підприємству «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» для ознайомлення та підписання довідки зустрічної звірки № 03-31/04-з від 23.02.2018 всупереч встановлених законодавством спосіб та строки та щодо складення акту про відмову від підпису від 28.02.2018.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області (вул. Єлецька, 11, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 40479560) на користь Дочірнього підприємства «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» (вул. Попова, 8-А, м. Чернігів, 14001, код ЄДРПОУ 30042170) судові витрати в розмірі 3524 (три тисячі п’ятсот двадцять чотири) грн.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Позивач : Дочірнє підприємство «УкрСіверБуд» Закритого акціонерного товариства «ДСК» (вул. Попова, 8-А, м. Чернігів, 14001, код ЄДРПОУ 30042170);

Відповідач : Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області (вул. Єлецька, 11, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ).

Повний текст рішення суду складено 17.10.2018.

Суддя О.М. Тихоненко

Джерело: ЄДРСР 77155308
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку