open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Номер провадження 2/676/1661/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

01 жовтня 2018 р. м. Кам'янець-Подільський

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі головуючої судді - Шевцової Л.М.

з участю секретаря судового засідання – Сопрун С.В.

позивача –ОСОБА_1

представника позивача – ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кам’янець-Подільському цивільну справу № 676/2788/18 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, Управління державної архітектурно-будівельної Інспекції у Хмельницькій області, фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно, -

В С Т А Н О В И В :

02.05.2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_5, Управління державної архітектурно-будівельної Інспекції у Хмельницькій області, фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації про визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

10.05.2018 року до суду надійшла інформація від Кам’янської сільської ради Кам’янець-Подільського району № 220/02-20 від 08.05.2018 року, про те що ОСОБА_5, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Ухвалою суду від 11.05.2018 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

22.05.2018 року проведено підготовче засідання, справу призначено до судового розгляду, про що постановлено ухвалу суду та повідомлено учасників справи.

В обґрунтування вимог позивач ОСОБА_1 вказує, що в серпні 2009 року померла його дружина, і мати відповідача – ОСОБА_6 Відповідно він та дочка ОСОБА_5 є спадкоємцями першої черги за законом. Спадковим майном є 1/2 частина будинку № 13 по вул. Дачній в с. Кам’янка, Кам’янець-Подільського району,Хмельницької області. Вони з дочкою досягли згоди, про те, що він відмовляється від своєї частини спадщини на користь дочки, а вона пообіцяла придбати йому квартиру. Своє зобов’язання він виконав, а дочка ні. Тому він звернувся з позовом до суду про визнання відмови від спадщини недійсною. Рішенням даного суду від 06.12.2017 року його позов було задоволено. Проте, відповідачка у вересні 2010 року оформила спадщину і отримала свідоцтво про право на спадщину за законом. Крім того, ОСОБА_5 звернулася до Кам’янської сільської ради про передачу їй у власність земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, надвірних господарських будівель та споруд площею 0,136 га, яка знаходиться по вул. Дачній, 13, на якій побудовано житловий будинок з надвірними господарськими будівлями та спорудами, і відповідно рішення № 10 23-ї сесії Кам’янської сільської ради від 20.12.2012 року їй у власність було передано вказану земельну ділянку.

Після чого, відповідач виготовила технічний паспорт на житловий будинок № 13 по вулиці Дачній в селі Кам’янка, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області, складений ФОП ОСОБА_4 та Декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, видану Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області.

Представник позивача – ОСОБА_2, яка представляє інтереси позивача на підставі договору від 18.04.2018 року, в судовому засіданні підтримала вимоги свого довірителя, просить суд задовольнити позов в повному обсязі,оскільки позивач немає іншого способу захистити своє порушене право.

В судове засідання відповідачі, ОСОБА_5 не з’явилася, про день та час розгляду справи повідомлялася своєчасно, належним чином.

Начальник управління ОСОБА_7 надіслала суду заяву про розгляд справи без участі представника управління надання адміністративних послуг Кам’янець-Подільської райдержадміністрації.

ФОП ОСОБА_4 надіслала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, щодо вирішення даного спору покладається на думку суду.

Суд вважає за можливе справу розглядати у відсутності відповідача ОСОБА_5, представника управління надання адміністративних послуг Кам’янець-Подільської райдержадміністрації та ФОП ОСОБА_4 та представника Управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області,які належним чином повідомлені про час та дату розгляду справи.

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 не заперечують проти заочного розгляду справи.

Заслухавши позивача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, судом встановлено, 20.08.2009 року померла дружина позивача ОСОБА_1, а мати відповідача ОСОБА_5 – ОСОБА_6. Після її смерті відкрилася спадщина, спадковим майном є: 1/2 частина житлового будинку № 13 по вулиці Дачній в селі Кам’янка, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області.

Позивач та відповідачдосягли згоди, про те, що ОСОБА_1 відмовляється від своєї частини спадщини на користь дочки, тобто ОСОБА_8, а вона взяла на себе зобов’язання придбати йому квартиру, про що було договір про розподіл спадкового майна, який посвідчений 14.09.2010 року державним нотаріусом Другої Кам’янець-Подільської державної нотаріальної контори, зареєстрований за № 1-2021.Відповідач зобов’язання не виконала,а тому згідно рішення Кам’янець-Подільського міськрайонного суду від 06.12.2017 року було визнано недійсною відмову від виділення ОСОБА_1 1/2 частини спадкового житлового будинку,визнано недійсним свідоцтво про право на спадщину за законом,яке було видано на ім’я ОСОБА_5,визнано недійсним договір про розподіл спадкового майна ,визнано недійсним рішення № 10 23 сесії Кам’янської сільської ради від 20.11.2012 року в частині передачі у власність ОСОБА_3 земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, надвірних господарських будівель та споруд площею 0,1360 га по вул. Дачна, 13 в с. Кам’янка і визнано за ОСОБА_1 право власності на 3/4 частини домоволодіння по вул. Дачній, 13 в с. Кам’янка.

Відповідач виготовила технічний паспорт на житловий будинок № 13 по вулиці Дачній в селі Кам’янка, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області, складений ФОП ОСОБА_4 та Декларацію про готовність об’єкта до експлуатації від 30.12.2015 року № ХМ 18215365019, видану Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області на ім’я ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Позивач звернувся в реєстраційну службу з питанням реєстрації за ним права власності на 3/4 частини житлового будинку,але рішенням від 28 лютого 2018 року йому було відмовлено,оскільки слід визнати недійсним свідоцтво про право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку,яке видане на ім’я ОСОБА_5,технічний паспорт на будинок з відповідними господарськими будівлями ,та Декларацію про готовність об’єкта до експлуатації,яка також видана на ім’я ОСОБА_5

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 02.03.2018 року вказано,що підставою набуття права власності за ОСОБА_5 на житловий будинок за №13 по вул.Дачній, села Кам’янка,Кам’янець-Подільського району є технічний паспорт та Декларація про готовність об’єкта до експлуатації, а на земельну ділянку-свідоцтво про право власності,видане на ім’я ОСОБА_5 реєстраційною службою 30.10.2013 року.

Згідно свідоцтва про право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку,господарських будівель та споруд,площею-0,136 га, кадастровий номер 6822483700:01:001:1720 власником є - ОСОБА_5

Позивач не може оформити своє право на вказану земельну ділянку без рішення про визнання вказаного свідоцтва недійсним.

Частиною 1 статті 1261 Цивільного кодексу України, визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч. 1 ст. 1297 цього кодексу передбачено, що спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини та про видачу йому свідоцтвапро право на спадщину на нерухоме майно.

Свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом, така норма права передбачена ч. 1 ст. 1301 Цивільного кодексу України.

Витрати понесені позивачем по оплаті судового збору підлягають стягненню з відповідача на його користь відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 268 ПК України ,-

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно – земельну ділянку для будівництва та обслуговування жилого будинку, надвірних господарських будівель та споруд площею- 0.136 га, розташовану за адресою – вул. Дачна, 13, с. Кам’янка, Кам’янець-Подільського району,Хмельницької області серії САК № 382685, виданого 30.10.2013 року Реєстраційною службою Кам’янець-Подільського міськрайонного управління юстиції на ім’я ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованої ІНФОРМАЦІЯ_3.

. Визнати недійсним технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок № 13 по вулиці Дачній в селі Кам’янка, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області, складений 15.12.2015 року фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 на ім’я ОСОБА_3.

Визнати недійсною Декларацію про готовність об’єкта до експлуатації від 30.12.2015 року № ХМ 18215365019, видану Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області на ім’я ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованої ІНФОРМАЦІЯ_3.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованої ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4,ІПН НОМЕР_2, зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_3 витрати по оплаті судового збору в розмірі 2114 грн. 40 коп.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, яку він може подати протягом 30 днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили відповідно до вимог ст. 289 ЦПК України.

Повне рішення складено 05 жовтня 2018 року.

Суддя Л.М. Шевцова

Джерело: ЄДРСР 77002845
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку