open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/5010/18

Провадження № 2/761/4279/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 серпня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва

в складі:

головуючого судді: Осаулова А.А.

при секретарі: Вольда М.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в приміщенні суду в загальному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, -

Встановив:

У лютому 2018 року ОСОБА_1 (далі - позивач) звернулася до Апеляційного суду м. Києва з клопотанням про визначення підсудності розгляду справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (далі - відповідач) про розірвання шлюбу.

Ухвалою Апеляційного суду м. Києва від 01.02.2018 року Шевченківський районний суд м. Києва визначено для забезпечення розгляду даної цивільної справи.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 12.09.2009 року, спільних дітей не мають. На даний час припинені шлюбні відносини, спільне господарство не ведеться, оскільки мають різні погляди на життя, примирення неможливе, почуття любові втрачено. Подальше збереження сім'ї є недоцільним, строк на примирення не потрібен. Після розірвання шлюбу позивач бажає відновити дошлюбне прізвище ОСОБА_1.

У судове засідання позивач не з'явилася, про день, час та місце розгляду справи повідомлялась належним чином, до суду надіслала заяву з проханням проводити розгляд справи за відсутності позивача, зазначивши, що підтримує позов та просить його задовольнити, а також просить суд відновити дошлюбне прізвище ОСОБА_1.

У судове засідання відповідач не з'явився, про розгляд справи повідомлений належним чином, через оголошення на офіційній сторінці суду веб-порталу судової влади України та роз'яснено права відповідно до норм ЦПК України.

Як передбачено ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч. 1 ст. 223 ЦПК України).

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Осаулова А.А. від 19.03.2018 року відкрито провадження у справі, призначено підготовче судове засідання, ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 31.05.2018 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Суд, дослідивши зібрані в справі письмові докази, вважає за можливе позовні вимоги задовольнити з огляду на наступне.

Судом встановлено, що сторони зареєстрували шлюб 12 вересня 2009 року у Відділі реєстрації актів цивільного стану Роздольненського районного управління юстиції Автономної Республіки Крим, актовий запис №74 від 12 вересня 2009 року (а.с. 5).

Від шлюбу сторони дітей не мають.

Відповідно до ст.ст. 21, 24 СК України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Шлюб грунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Частиною 3, 4 ст. 56 СК України передбачено, що кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження, в тому числі примушування до статевого зв'язку за допомогою фізичного або психічного насильства, є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканність і може мати наслідки, встановлені законом.

Згідно ч. 2 ст. 112 Сімейного кодексу України, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення

Доказів примирення стороною відповідача надано не було.

Беручи до уваги наведене, суд прийшов до висновку, що шлюб між сторонами існує формально, вони проживають окремо, не підтримують сімейні стосунки, сім'я сторін розпалась остаточно і подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б їх інтересам , а тому позовну заяву можливо задовольнити і шлюб потрібно розірвати.

Відповідно до ст. 113 СК України, особа, яка змінила своє прізвище у зв'язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

При реєстрації шлюбу позивач ОСОБА_1 змінила прізвище, проте, після розірвання шлюбу має бажання відновити своє дошлюбне прізвище ОСОБА_1.

У відповідності до ст. 141 ЦПК України, з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 підлягає стягненню судовий збір в сумі 704,80 грн.

Згідно п.п.15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 21, 24, 56, 110, 112, 113 Сімейного кодексу України, ст.ст. 141, 217-242, 258-259, 268, 272-273, 352, 354, п.п.15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України, суд, -

Вирішив :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, - задовольнити повністю.

Шлюб між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрований 12 вересня 2009 року у Відділі реєстрації актів цивільного стану Роздольненського районного управління юстиції Автономної Республіки Крим, актовий запис №74 від 12 вересня 2009 року, - розірвати.

Після розірвання шлюбу ОСОБА_1 відновити її дошлюбне прізвище «ОСОБА_1».

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі - 704,80 грн.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва шляхом подачі апеляційної скарги до або через Шевченківський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1.

Відповідач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, проживає за адресою: АДРЕСА_2.

Суддя: А.А.Осаулов

Повний текст рішення складено 27.08.2018 року

Джерело: ЄДРСР 76983363
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку