open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 жовтня 2018 року Чернігів Справа № 2540/3053/18

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Зайця О.В.

розглянувши у письмовому провадженні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) до Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області (вул.П'ятницька, 83-А, м.Чернігів,14005) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернулась до суду з адміністративним позовом про визнання протиправними дій Головного управління пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо відмови ОСОБА_1 в переведенні її на пенсію померлого ОСОБА_2 у зв'язку з втратою годувальника; зобов'язання Головного управління пенсійного фонду України в Чернігівській області перевести ОСОБА_1 на пенсію померлого ОСОБА_2 у зв'язку з втратою годувальника.

Позов мотивовано тим, що позивачка в період з 11.11.1978 до 24.04.2012 перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. Позивачка звернулася до відповідача із заявою, в якій просила перевести її на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, однак, листом від 09.07.2018 № 3565/02/Б-12 їй було відмовлено з посиланням на ст. 21 СК України.

Ухвалою судді від 07.09.2018 відкрито провадження у справі, призначено її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження (у письмовому провадженні) та встановлено відповідачу 15-денний строк з дня вручення даної ухвали для надання відзиву на позов.

У встановлений ухвалою суду строк представником відповідача надано відзив на позов, в якому він просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи, суд встановлено, що ОСОБА_1 звернулась до Управління із заявою, в якій просила перевести її на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Листом від 09.07.2018 № 3565/02/Б-12 позивачу відмовлено в переведенні на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, оскільки шлюб з ОСОБА_2 розірвано (а.с. 23).

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати:

1) пенсія за віком;

2) пенсія по інвалідності;

3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього Закону, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції Гідності), - незалежно від тривалості страхового стажу. При цьому дітям пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо втратили джерело засобів до існування.

Непрацездатні члени сім'ї особи, зниклої безвісти, у порядку, передбаченому Законом України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти", які були на її утриманні, незалежно від тривалості страхового стажу годувальника, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника у порядку, встановленому цим Законом, якщо інше не передбачено Законом України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти".

Частиною 2 визначено, що непрацездатними членами сім'ї, зокрема, вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону.

Згідно з ч. 3 вищевказаного Закону до членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, зазначені в частині другій цієї статті, якщо вони:

1) були на повному утриманні померлого годувальника;

2) одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Ужиті в Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» поняття «чоловік» та «дружина» позначають одного з подружжя. За частиною першою статті 21 Сімейного кодексу України подружжя утворюється тільки на підставі шлюбу -добровільного сімейного союзу жінки та чоловіка, зареєстрованого в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

Згідно зі статтею 36 СК України, саме шлюб є підставою для виникнення прав та обов'язків подружжя.

Згідно з ч.ч.1-3 ст.75 СК України, дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного. Право на утримання має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер чоловік позивачки ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2.

Заочним рішенням Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16.04.2018 у справі № 751/821/18 (провадження № 2/751/518/18) встановлений факт спільного проживання однією сім'єю ОСОБА_1 з ОСОБА_2 в квартирі АДРЕСА_1 в період з 22.04.2012 до ІНФОРМАЦІЯ_2 (по день смерті ОСОБА_2).

Згідно з п. 2.16 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за документ, що засвідчує родинні стосунки, приймаються паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім'ї, а також рішення суду.

Тобто, одним із документом, що засвідчує родинні стосунки, є рішення суду, яке і було подано позивачем до відповідача.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що відповідачем протиправно відмовлено ОСОБА_1 у переведенні на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частин першої та другої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи вищевикладене, з'ясувавши та перевіривши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення, враховуючи основні засади адміністративного судочинства, вимоги законодавства України, суд вважає, що наявні правові підстави для задоволення адміністративного позову ОСОБА_1

Керуючись статтями 227, 241-246, 250, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати протиправними дії Головного управління пенсійного фонду України в Чернігівській області (вул.П'ятницька, 83-А, м.Чернігів,14005, код ЄДРПОУ 21390940) щодо відмови ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в переведенні її на пенсію померлого ОСОБА_2 у зв'язку з втратою годувальника.

Зобов'язати Головне управління пенсійного фонду України в Чернігівській області (вул.П'ятницька, 83-А, м.Чернігів,14005, код ЄДРПОУ 21390940) перевести ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на пенсію померлого ОСОБА_2 у зв'язку з втратою годувальника.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Повний текст рішення виготовлено 08 жовтня 2018 року.

Суддя О.В. Заяць

Джерело: ЄДРСР 76964458
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку