open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
463/3754/18

2-о/463/76/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2018 року Личаківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого - судді Нора Н.В.

при секретарі - Кисиличин М.В.

з участю заявника - ОСОБА_1

представника заявника - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Львові в порядку окремого провадження в залі суду в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Львівський прикордонний загін (ВЧ 2144) про встановлення факту, що має юридичне значення, суд -

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду із заявою, просить ухвалити рішення про встановлення факту проходження ним військової служби у період навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка з 05.08.1992 року по 27.06.1997року.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що у період з 05.08.1992 р. по 27.06.1997 р. проходив навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка на економічному факультеті денної форми навчання. Під час навчання пройшов військову підготовку при вузі в 1996 році з присвоєнням наказом Міністра оборони України №221 від 22.05.1997р. первинного військового звання «лейтенант». На даний час проходить військову службу у Львівському прикордонному загоні (ВЧ 2144) Державної прикордонної служби України на посаді головного бухгалтера - начальника фінансово-економічної служби у військовому званні «підполковник». Відповідно до додатку №1 постанови Кабінету міністрів України від 19.08.1992р. №490 «Про реформу системи військової освіти» - до переліку вищих навчальних закладів, в яких здійснювалась військова підготовка студентів відносився і Львівський національний університет імені Івана Франка. Крім того, у відповідності до постанови Кабінету міністрів України від 15.12.1997 р. №1410 «Про створення єдиної системи військової освіти» - до переліку вищих військових навчальних закладів належать також військові навчальні підрозділи цивільних вищих навчальних закладів, у яких здійснюється військова підготовка студентів за програмами підготовки офіцерів запасу. Перелік зазначених вищих навчальних закладів визначено постановою Кабінету міністрів України від 19.08.1992р. №490 «Про реформу системи військової освіти». Зарахування до вислуги років військової служби неврахованого періоду необхідно для внесення змін до особової справи та перерахунку надбавки за вислугою років. Просить заяву задоволити.

У судовому засіданні заявник та його представник заяву підтримали з наведених вище мотивів, просять таку задоволити.

Представник заінтересованої особи - Львівського прикордонного загону (ВЧ 2144) у судове засідання не з'явився, заявою до суду просить справу слухати у його відсутності. З врахуванням зібраних доказів, суд вважає можливим розглянути справу у відсутності представника цієї установи.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши письмові докази, суд приходить до переконання про підставність заяви.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Долученою до справи копією архівної довідки Львівського національного університету імені Івана Франка №272-А від 12.04.2018р. підтверджується те, що ОСОБА_1 у період з 05.08.1992 р. по 27.06.1997 р. проходив навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка на економічному факультеті денної форми навчання. (а.с.5)

У відповідності до додатку №1 до постанови Кабінету міністрів України від 19.08.1992р. №490 «Про реформу системи військової освіти» - до переліку вищих навчальних закладів, в яких здійснювалась військова підготовка студентів відноситься Львівський національний університет імені Івана Франка. (а.с. 13)

З наданих у судовому засіданні пояснень заявника вбачається що, у послужному списку, що міститься в особовій справі ОСОБА_1, період військової служби, а саме час навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка з 05.08.1992 року по 27.06.1997року - не облікований.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про Збройні Сили України» до Збройних Сил України належать з'єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до видів Збройних Сил України.

Відповідно до абз.3 п.4 «Тимчасового положення про проходження військової служби громадянами України», затвердженого Указом Президента України від 13.05.1993 року №174/93, що було чинним на момент початку навчання заявника на військово-юридичному факультеті №6 Академії, початком перебування на військовій службі в Збройних Силах України є день прибуття на навчання до військово-навчального закладу.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (Закон №2232-XII, 25.03.1992), одним з видів військової служби є військова служба (навчання) у вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають кафедри військової підготовки (факультети військової підготовки, відділення військової підготовки, інститути військової підготовки) з програмами підготовки на посади осіб офіцерського складу.

Згідно з статті 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» початком проходження військової служби вважається день призначення на посаду курсанта (слухача) вищого військового навчального закладу, військового навчального підрозділу вищого навчального закладу - для громадян, які добровільно вступають на військову службу.

Відповідно до п. 1.7 Інструкції про організацію освітньої діяльності у вищих військових навчальних закладах Міністерства оборони України, затвердженої наказом Міністра оборони України №399 від 30.10.1998, до військових навчальних закладів відносяться такі військові структури, як військові факультети при цивільних вищих навчальних закладах і які готують військових фахівців з відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями.

Згідно з п.15 «Тимчасового положення про організацію підготовки офіцерів у цивільних вищих навчальних закладах», затвердженого спільним наказом Міністра освіти України та Міністерства оборони України від 28.12.1995 №360/342 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.01.1996 за №39/1064, військові факультети при цивільних вищих навчальних закладах являються вищими військовими навчальними закладами Міністерства оборони України, які створені для підготовки офіцерів з вищою освітою із залученням професорсько-викладацького складу, навчально-матеріальної бази цивільних навчальних закладів.

Відповідно до ст.22 Конституції України при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Згідно з ст. 5 Цивільного кодексу України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Якщо цивільні відносини виникли раніше i регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Оскільки заявник ОСОБА_1 був зарахований на 1 курс навчання до вищого навчального закладу наказом ректора від 05.08.1992 року №710, початком проходження ним військової служби є 05.08.1992 року.

Враховуючи наведене, оцінивши у сукупності досліджені в судовому засіданні докази, а саме, архівну довідку Львівського національного університету імені Івана Франка, копію диплому заявника, військовий квиток, біографічну довідку, суд приходить до висновку, що слід встановити факт проходження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, військової служби у період навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка з 05.08.1992 року по 27.06.1997року.

Таким чином суд приходить до переконання про підставність заяви та задовольняє її.

Керуючись ст.ст. 19, 76-77, 265, 273, 293, 294, 315-319 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 задоволити.

Встановити факт проходження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, військової служби у період навчання у Львівському національному університеті імені Івана Франка з 05.08.1992 року по 27.06.1997року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги в порядку та строки передбачені ст. ст. 354,355 ЦПК України, пп.15.5 п. 15 Розділу ХІІІ «Перехідні положення» ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: Нор Н. В.

Джерело: ЄДРСР 76824240
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку