open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
0640/3884/18

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ


25 вересня 2018 року м. Житомир справа № 0640/3884/18

категорія 10.2.4


Житомирський окружний адміністративний суд у складі судді Панкеєвої В.А., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Бердичівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юрівське" про стягнення 37044,37 грн,

встановив:


Бердичівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юрівське" на свою користь заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у загальному розмірі 37044,37 грн.

Ухвалою судді Житомирського окружного адміністративного суду від 27 липня 2018 року відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи.

Враховуючи відсутність клопотань та незначну складність спору, суд вважає за необхідне розглянути її в порядку п.2 ч.1 ст.263 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала про відкриття спрощеного позовного провадження направлялась відповідачу в порядку ч.6 ст.7, ч.11 ст.126 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено із наявної у матеріалах справи довідки про стан заборгованості сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юрівське", у відповідача за грудень 2017 - червень 2018 року утворилась заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 37044,37 грн, чим порушено вимоги частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (а.с.8).

На підтвердження заборгованості Бердичівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області надало копію розрахунків фактичних витратах на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах з грудня 2017 року (а.с.9, 12, 14, 16, 18, 21, 23).

Вказані розрахунки надсилались відповідачу, що підтверджується наявними у матеріалах справи копіями конвертів, рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення (а.с.10, 13, 15, 17, 19-20, 22, 24).

Приписами статті 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР) визначено, що Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішує питання, пов'язані з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснює адміністративне управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені цим Законом і статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до статті 13 Закону №400/97-ВР на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списками № 1, та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад i показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, i за результатами атестації робочих місць (далі - список № 1, список № 2).

Положеннями пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Згідно пункту 6.1. Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

В пункті 6.7 Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Суд наголошує, що докази погашення заборгованості сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юрівське" у сумі 37044,37 грн перед Бердичівським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Житомирській області відсутні.

Враховуючи вищевикладене, і те, що відповідач суму боргу не оспорив, письмового відзиву на позовну заяву не надіслав, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення заборгованості за період з грудня 2017 року по червень 2018 року в сумі 37044,37 грн є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.


Керуючись статтями 77, 90, 139, 242-246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України,


вирішив:


Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юрівське" (вул.Горького,73, с.Юрівка, Любарський р-н, Житомирська обл., 13106, ЄДРПОУ 03744818) на користь Бердичівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул.Л.Карастоянової,29, м.Бердичів, Житомирська обл., 13312, ЄДРПОУ 37752900) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з грудня 2017 року по червень 2018 року в сумі 37044,37 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його складення.



Суддя В.А. Панкеєва



Джерело: ЄДРСР 76689259
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку