open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 3/359/2578/2018

Справа № 359/6801/18

М № 0599/12500/18

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2018 м. Бориспіль

Суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Кабанячий Ю.В., за участі представника Київської митниці ДФС Ясінської О.Я., адміністративний матеріал, який надійшов від Київської митниці ДФС, про порушення митних правил, передбачених ст. 471 МК України, відносно громадянина Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: Вєтнам, місце проживання: АДРЕСА_1, продавець в компанії «Wojewoda Mazowiecki» паспорт громадянина Вєтнаму НОМЕР_1, виданий 22.06.2018,

В С Т А Н О В И В :

20.07.2018 о 19 годині 15 хвилин під час проходження митного контролю в зоні митного контролю залу „Приліт" терміналу „D" ДПМА "Бориспіль" громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), який прилетів до України з Тайланду, м. Бангкок, рейсом № PS272, літаком а/к "МАУ", та своїми діями обрав канал, позначений символами - «зелений коридор», тим самим, відповідно до ч. 5 ст. 366 МК України заявив про те, що переміщувані ним через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та обмеження щодо ввезення на митну територію України та засвідчив про факти, що мають юридичне значення.

Громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) та його багаж через аеропорт «Бориспіль» слідували трансфером до м. Одеса, рейсом № PS055, літаком а/к «МАУ» по „Технології обслуговування пасажирів та багажу категорії INT-DOM, введеною в дію наказом ДПМА «Бориспіль» від 07.10.2014 № 01-07-1008.

Відповідно до п.п. 3.1. Технології пасажири категорії INT-DOM, які у пункті відправлення зареєстрували багаж до кінцевого пункту призначення, слідують трансфером через аеропорт «Бориспіль» з проходженням необхідних формальностей, передбачених при переміщенні через державний та митний кордони (паспортний контроль, митний контроль та митне оформлення, контроль на безпеку), при цьому отримують свій багаж у кінцевому пункті призначення.

Згідно з п.п. 3.2. багаж пасажирів категорії INT-DOM набувають статусу внутрішнього після завершення митного контролю та доставки багажу цієї категорії до зони комплектування багажу відповідного внутрішнього рейсу.

У відповідності до п.3.3 пасажири категорії INT-DOM набувають статусу внутрішніх пасажирів з моменту залишення зони митного контролю.

20.07.2018 о 19 год. 15 хв. під час проведення митного контролю трансферного багажу у багажному відділенні терміналу «D» ДП МА «Бориспіль» із застосуванням технічних засобів контролю за допомогою рентген-апарату, який знаходиться в тому ж багажному відділенні вищевказаного терміналу, у багажі громадянина Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), а саме у 9 коробках з пінопласту було виявлено: фрукти Лонган (Лам Яй) загальною масою 14 кг 200 г, коренеплоди рослин Цимбопогон (Лемонграсс) загальною масою 6 кг 400 г, фрукти Джекфрут загальною масою 32 кг 100 г, Аннона луската - 51 кг 300 г, Тапіока 11 упаковок по 3 кг, Дуріан 6 кг 400 г.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 №434 громадянину Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) було пропущено по 2 кг кожного найменування продуктів харчування і 1 фрукт Джекфрут вагою 11,8 кг, а також 1 упаковку Тапіоки.

За протоколом про порушення митних правил затримано 12кг 200 г фруктів Лонган (Лам Яй), 4 кг 400 г коренеплодів рослин Цимбопогон (Лемонграсс), 20 кг 300 г фруктів Джекфрут, Аннона луската - 49 кг 300г, Тапіока 10 упаковок по 3 кг, Дуріан 4кг 400 г.

Згідно ч.1 ст. 378 Митного кодексу України пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється.

Громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) митної декларації не заповнював, до інспекторів митниці з приводу декларування не звертався.

На момент проходження митного контролю дозвільних документів (фітосанітарного сертифікату) на право переміщення через митний кордон України вищевказаного предмету громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) не надав.

Товари (предмети), ввезення яких здійснив громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), відносяться до категорії товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України відповідно до ст. 378 Митного Кодексу України.

Частиною 2 статті 366 МК України передбачено, що канал, позначений символами зеленого кольору («зелений коридор»), призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території і не підлягають письмовому декларуванню.

Таким чином, громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), який прилетів до України з Тайланду м. Бангкок, рейсом № PS272, літаком а/к "МАУ", під час проходження митного контролю в залі «Приліт» терміналу «D» ДПМА «Бориспіль», порушив встановлений ст. 366 МК України порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбачених ст. 471 МК України.

Громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) до суду не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Клопотань про перенесення до суду не надходило.

Представник Київської митниці ДФС в судовому засіданні підтримала протокол та просила суд накласти стягнення на правопорушника у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією товарів.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника митниці слід дійти висновку, що громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) обрав проходження митного контролю «зеленим коридором» де передбачено наявність у громадян товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України.

Громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) митної декларації не заповнював, до інспекторів митниці з приводу декларування вищевказаних речей не звертався.

Відповідно до ст. 378 МК України пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1-24 групах УКТ ЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється. Обмеження, встановлене частиною першою цієї статті, не поширюється на: 1) алкогольні та тютюнові вироби, що ввозяться громадянами в кількостях та у способи, зазначені у частині другій статті 376 цього Кодексу; 2) харчові продукти вагою до 10 кг в упаковці виробника, що надходять на адресу громадян у міжнародних поштових або експрес-відправленнях; 3) харчові продукти для власного споживання на суму, яка не перевищує еквівалент 200 євро, що ввозяться в порядку та обсягах, визначених Кабінетом Міністрів України; 4) домашніх тварин. Не підлягають переміщенню на митну територію України в несупроводжуваному багажі продукти харчування без упаковки виробника.

Відповідно до висновку експерта № 142005901-1267 від 15 серпня 2018 ціна можливої реалізації вилучених товарів, станом на дату оцінки, становить 14 199,26 грн. Забороняється обіг харчових продуктів, маркування яких не відповідає Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (зі змінами) та відповідним технічним регламентом. Усі харчові продукти, що перебувають в обігу на території України, повинні маркуватися державною мовою та містити у доступній для сприймання споживачем формі інформацію відповідно до ст. 39 цього Закону. Відповідно до ст. 37 Закону забороняється обіг харчових продуктів, якщо вони ввезені на територію України контрабандно, неправильно марковані, непридатні до споживання, небезпечні тощо.

Таким чином, товари (предмети), ввезення яких здійснив громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), відносяться до категорії товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України відповідно до ст. 378 Митного Кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 366 МК України, що канал позначений символами зеленого кольору («зелений коридор») призначений для декларування шляхом вчинення дій громадянами, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами і не підлягають письмовому декларуванню.

Громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) митної декларації не заповнював, до інспекторів митниці з приводу декларування не звертався. На момент проходження митного контролю дозвільних документів (фітосанітарного сертифікату) на право переміщення через митний кордон України вищевказаного товару не надав.

Таким чином громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) під час проходження митного контролю в залі «Приліт» терміналу «Д» ДПМА «Бориспіль» порушив встановлений ст. 366 МК України порядок проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю.

Зазначені дії, що полягають у переміщенні через митний кордон України громадянином Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), який формою проходження митного контролю обрав проходження через «зелений коридор», товару, що обмежено законодавством України, мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ст. 471 МК України.

Судом враховані обставини справи, характер скоєного, особу правопорушника, та обставини що пом'якшують та обтяжують відповідальність останньої, суд дійшов висновку, що на правопорушника може бути накладено стягнення у вигляді адміністративного штрафу у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією товару.

Вина особи підтверджується матеріалами справи та встановлена судом.

Своїми діями громадянин Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1) порушив порядок проходження митного контролю в зонах спрощеного митного контролю, яким встановлено обмеження переміщення через митний кордон України.

Крім того, відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» слід стягнути з громадянина Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), на якого накладено адміністративне стягнення, судовий збір в розмірі 352 гривні 40 коп.

Керуючись ст. 471 МК України, п. 5 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», суд,

П О С Т А Н О В И В :

Громадянина Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт громадянина Вєтнаму НОМЕР_1, виданий 22.06.2018, визнати винним у скоєнні правопорушення, передбаченого ст. 471 МК України та піддати стягненню у вигляді накладення адміністративного штрафу у розмірі 100 (ста) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одну тисячу сімсот) грн. на користь держави України (одержувач: Борисп.УК/Бориспіль, ЄДРПОУ: 38007070, код банку (МФО): 899998, банк одержувача: Казначейство України (ЕАП), р/р: 31119106510004, КБК: 21081100) з конфіскацією на користь держави України товару, а саме:

-фруктів Лонган (Лам Яй) вагою 12 кг 200 г;

-коренеплодів рослин Цимбопогон (Лемонграсс) вагою 4 кг 400 г;

-фруктів Джекфрут вагою 20 кг 300 г;

-фруктів Аннона луската вагою 49 кг 300г;

-фруктів Тапіока кількістю 10 упаковок по 3 кг;

-фруктів Дуріан вагою 4кг 400 г.

Стягнути з громадянина Вєтнаму ОСОБА_1 (ОСОБА_1), ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт громадянина Вєтнаму НОМЕР_1, виданий 22.06.2018 на користь Державного бюджету України (отримувач коштів: Бориспільське управління Державної казначейської служби України, код отримувача (код ЄДРПОУ): 38007070, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: 31218206010004, код класифікації доходів бюджету:22030101) судовий збір в розмірі 352 (триста п'ятдесят дві) грн. 40 коп.

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або органом доходів і зборів, який здійснював провадження у цій справі протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Апеляційна скарга подається до відповідного апеляційного суду через місцевий суд, який виніс постанову.

Постанова суду у справі про адміністративне правопорушення набирає законної сили після закінчення строку оскарження цієї постанови і може бути пред'явлена до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею законної сили.

Суддя: Ю.В. Кабанячий

Постанова суду набрала законної сили ___________________

Джерело: ЄДРСР 76355997
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку