open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

________________________________________________________________________

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" серпня 2018 р.

м. Харків

Справа № 922/995/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Шарко Л.В.

при секретарі судового засідання Васильєвій Л.О.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом

Публічного АТ "Всеукраїнський ОСОБА_1", м. Київ

до

1) КП "Харківводоканал", м. Харків 2) Науково-технічного приватного підприємства "ДІНАС", м. Харків

про

розірвання договору та спонукання до укладення договору

за участю представників:

позивача - ОСОБА_2, 99 від 15.03.18р.;

відповідача (КП "Харківводоканал") - ОСОБА_3, 01.01-14/7524-17 від 26.12.17р.,

відповідача (НТПП "ДІНАС") - не з`явився,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Всеукраїнський ОСОБА_1" звернулось до господарcького суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить зобов`язати Комунальне підприємство "Харківводоканал" розірвати договір про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення нежитлової будівлі літ. "А-1", яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, 86, що укладений з ОСОБА_4 приватним підприємством "ДІНАС" та спонукати ОСОБА_1 компанію "Харківобленерго" укласти договір про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення нежитлової будівлі літ. "А-1", яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, буд. 86 з Приватним акціонерним товариством "Всеукраїнський ОСОБА_1".

Ухвалою суд від 23.04.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/995/18; встановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на "18" травня 2018 р. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_4 приватне підприємство "ДІНАС".

Ухвалою суду від 07.06.18р. продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів по 22 липня 2018 року (неділя) та відкладено підготовче засідання на 03 липня 2018 року о 12:15 год.

У зв'язку з хворобою судді Шарко Л.В., керуючись рішенням зборів суддів господарського суду Харківської області № 6-1/2016 від 28 березня 2016 року, повідомлено про перенесення судового засідання у справі № 922/995/18 за позовом Публічне АТ "Всеукраїнський ОСОБА_1", м. Київ до КП "Харківводоканал", м. Харків про спонукання до укладення договору та розірвання договору, призначеного ухвалою суду від 03 липня 2018 року, з 23 липня 2018 року на 25 липня 2018 року.

Ухвалою суду від 25.07.18р. змінено процесуальний статус 3-ї особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору НТПП "ДІНАС", а саме - залучено в якості співвідповідача ОСОБА_4 приватне підприємство "ДІНАС" (м. Харків). Закрито підготовче провадження по справі №922/995/17. Призначено розгляд справи по суті.

Представник позивача в судовому засіданні 27.08.18р. підтримав позовні вимоги, просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні 27.08.18р. проти позову заперечував.

Представник відповідача (НТПП "ДІНАС") в судове засідання не з`явився.

На час розгляду справи в матеріалах справи містяться копії ухвал суду від 23.04.18р., 15.05.18р., 12.09.18р., які направлялись відповідачу на адресу вказану в позовній заяві та яка відповідає адресі, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, громадських формувань,- повернулась до суду. (НТПП "ДІНАС" не скористався правом на отримання своєї кореспонденції).

Відповідно до вимог частин 1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач (НТПП "ДІНАС") належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що відсутність представника відповідача (НТПП "ДІНАС") не перешкоджає розгляду справи по суті.

Враховуючи те, що норми Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, що необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих ним повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, та вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній та додатково поданими на вимогу суду матеріалами та документами.

Розглянувши матеріали справи, повно та всебічно дослідивши обставини та докази на їх підтвердження, судом встановлено наступне.

09.10.2003 р. між КП “Харківводоканал” та НТПП “ДІНАС” (споживач) було укладено договір №ІІ-2295/05-АК-2 (надалі Договір) про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення на об’єктах, зокрема за адресою: м. Харків, вул.Гвардійців Широнінців, буд. 86.

ПАТ “ВіЕйБі Банк” шляхом стягнення на предмет іпотеки за кредитними договорами №124 від 15.06.2006 р., №125 від 15.06.2006 р., №329 від 30.07.2007 р. набуло право власності на нерухоме майно нежитлову будівлю літ. “А-1” загальною площею 802,2 кв.м зі всіма об’єктами функціонально пов’язаними з цим нерухомим майном, яке розташоване за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, буд. 86, що належало НТПП “ДІНАС” на право власності.

У червні 2017 року ПАТ “ВіЕйБі Банк” звернувся до комунального підприємства “Харківводоканал” з листом щодо укладення договору про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення нежитлової будівлі літ. “А-1” загальною площею 802,2 кв.м зі всіма об’єктами функціонально пов’язаними з цим нерухомим майном, яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, буд. 86.

Однак, відповідач листом від 11.09.2017 р. повідомив позивача про те, що між КП “Харківводоканал” та НТПП “ДІНАС” 09.10.2003 р. укладено договір №ІІ-2295/05-АК-2 щодо надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення. Відповідно до умов укладеного договору його дія може бути припинена у разі закінчення терміну дії договору, достроково за згодою сторін, чи за рішенням суду. У зв’язку з тим, що договір про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення укладений з колишнім власником приміщення НТПП “ДІНАС” не розірвано, та жодних письмових звернень від НТПП “ДІНАС” щодо його розірвання до КП “Харківводоканал” не надходило, відповідач зазначив, що укладення договору про надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення з ПАТ “ВійЕйБі Банк” є передчасним.

Вважаючи, що бездіяльність НТПП “ДІНАС”, яка виражена у відсутності інформування КП “Харківводоканал” щодо зміни істотних умов загрожує збереженню стану майна, що є власністю банку, позивач звернувся з позовом про розірвання ОСОБА_5 про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення.

Як вбачається з умов укладеного між відповідачами ОСОБА_5 про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення (в редакції додаткової угоди від 30.12.2011р.) Комунальне підприємство "Харківводоканал" зобов`язується надати споживачеві послуги з: централізованого водопостачання, централізованого водовідведення.

Відповідно до п. 3.2.13 споживач зобов’язаний у 7-денний термін повідомити КП КГ “ХКОВ” про зміни на об’єкті господарської діяльності споживача, що впливають на стосунки з КП КГ “ХКОВ” (зміни власника об’єкту, зміни статусу платника податків, зміни юридичної адреси, передачі з балансу на баланс будівель та каналізаційних мереж, зміни технологічних процесів або суттєвих змін в обсягах водопостачання та водовідведення, виконання будівельних робіт на території об’єкту тощо) і в установленому порядку переоформити Паспорт водного господарства та документи, що регламентують відносини споживача з КП КГ “ХКОВ”.

Окрім того, порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення визначається та регулюється Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190 та зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 07.10.2008 р. за № 936/15627), пунктом 1.1 яких встановлено, що ці ОСОБА_6 визначають порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України і є обов'язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб - підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об'єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Згідно п. 3.10 ОСОБА_6 споживачі, що передають об'єкт централізованого водопостачання та водовідведення на баланс новому балансоутримувачу або власнику, повинні в семиденний термін після передачі повідомити про це виробника. Новий балансоутримувач також у семиденний термін після прийняття об'єкта повинен письмово повідомити виробника про прийняття на себе зобов'язань щодо водокористування та водовідведення і оформлення договору.

В розділі 7 ОСОБА_5 сторони закріпили, що він набирає сили з дня його підписання сторонами і діє до 31.12.2014 р. У разі, якщо за один місяць до закінчення строку дії ОСОБА_5 від жодної зі сторін не надходило письмових заяв про припинення дії ОСОБА_5, даний Договір є пролонгованим на тих же умовах на наступні 12 місяців. Кількість таких пролонгацій не обмежена.

Згідно зі статтями 598, 599 ЦК України зобов'язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом; припинення зобов'язання на вимогу однієї із сторін допускається лише у випадках, встановлених договором або законом; зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно п. 7.4 ОСОБА_5 його дія може бути припинена у разі:

- закінчення терміну дії, на який було укладено Договір;

- достроково при погодженні сторін чи за рішенням господарського суду (суду);

- при ліквідації юридичної особи, про що сторона зобов’язана сповістити письмово іншу сторону по ОСОБА_5 за 1 місяць;

- припинення користування послугами з водопостачання або водовідведення більш ніж 3 місяці;

- невиконання сторонами умов цього ОСОБА_5.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 3 Цивільного кодексу України визначено, що загальними засадами цивільного законодавства, зокрема, є судовий захист цивільного права та інтересу.

Відповідно до статті 55 Конституції України, статей 15, 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно статті 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Статтею 627 ЦК України встановлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відносини, що виникають у процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг регулюються Законом України “Про житлово-комунальні послуги”.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Статтею 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" встановлено, що виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово - комунальної послуги споживачу відповідно до умов ОСОБА_5.

Згідно зі ст.1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", індивідуальний споживач - фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

Відповідно до розділу 1 ОСОБА_5, КП "Харківводоканал" зобов'язалось надавати Споживачеві послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, а споживач (другий відповідач) зобов'язався своєчасно та в повному обсязі проводити оплату послуг відповідно до затверджених тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення у строки та на умовах, передбачених ОСОБА_5.

Як зазначав у відзиві Комунальне підприємство "Харківводоканал" сторонами за договором у повному обсязі виконуються умови укладеного ОСОБА_5. В той же час, зазначається, що до КП “Харківводоканал” не надходило заяви від НТП “ДІНАС” про розірвання ОСОБА_5 або зміну власника майна.

Так, однією з заявлених позивачем вимог у позовній заяві є вимога про розірвання договору про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення нежитлової будівлі літ. "А-1", яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців - Широнінців, 86, що укладений з ОСОБА_4 приватним підприємством "ДІНАС".

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Таким чином, можна зробити висновок, що з вимогою про розірвання договору може звернутись лише сторона такого договору.

Оскільки, ПАТ “ВіЕйБі Банк” не є стороною ОСОБА_5 №ІІ-2295/05-АК-2 укладеного між КП “Харківводоканал” та НТПП “ДІНАС”, то у позивача відсутні правової підстави для звернення до суду з відповідною вимогою.

Однак, в умовах наявності в матеріалах справи доказів переходу права власності до ПАТ “ВіЕйБі Банк” на нежитлову будівлю літ. “А-1” загальною площею 802,2 кв.м зі всіма об’єктами функціонально пов’язаними з цим нерухомим майном, яке розташоване за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, буд. 86, свідчить про порушення НТП “ДІНАС” обов’язків, встановлених п. 3.2.13 ОСОБА_5 та п. 3.10 ОСОБА_6.

Недотримання відповідачем ОСОБА_6, на умови яких є посилання в договорі (що закріплено в п. 1.3 договору) та умов договору щодо повідомлення у 7-денний термін про зміну власника об’єкта (відповідно до п. 3.2.13 ОСОБА_5) є підставою для припинення ОСОБА_5 у порядку підпункту 5 пункту 7.4 ОСОБА_5 (невиконання умов цього ОСОБА_5) в частині надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення на об’єкт за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, буд. 86.

Окрім того, зазначена бездіяльність другого відповідача порушує права власника відповідного нерухомого майна на отримання житлово-комунальних послуг та укладення договору надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

Суд, відповідно до статті 6 Основного Закону України, як орган судової влади здійснює свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України.

В основі правозастосовної діяльності суду лежить встановлений ст. 8 Конституції України принцип верховенства права.

У відповідності до ст. 13 Конституції України держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності визнаються рівними перед законом.

Згідно частини 1 статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Статтею 16 цього Кодексу закріплено перелік способів захисту цивільних прав та інтересів, та визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Дана норма кореспондується з положеннями статті 20 Господарського кодексу України, якою визначено способи захисту прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів.

Вирішуючи спір, суд повинен надати об'єктивну оцінку наявності порушеного права чи інтересу на момент звернення до господарського суду, а також визначити, чи відповідає обраний позивачем спосіб захисту порушеного права тим, що передбачені законодавством, та чи забезпечить такий спосіб захисту відновлення порушеного права позивача.

Відповідно до ст. 5 ГПК України здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Верховним Судом України у постанові від 21.05.2012 року по справі №6-18цс11 було викладено, зокрема, наступний правовий висновок.

Захист цивільних прав - це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав.

Порушення права пов'язано з позбавленням його володільця можливості здійснити (реалізувати) своє право повністю або частково.

При оспорюванні або невизнанні права виникає невизначеність у праві, викликана поведінкою іншої особи.

Таким чином, порушення, невизнання або оспорювання суб'єктивного права є підставою для звернення особи за захистом свого права із застосуванням відповідного способу захисту.

Способи захисту цивільних прав та інтересів визначені ст.16 Цивільного кодексу України. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом. Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень ч.ч.2-5 ст. 13 цього Кодексу.

Крім того, законодавчі обмеження матеріально-правових способів захисту цивільного права чи інтересу підлягають застосуванню з дотриманням положень ст.ст. 55, 124 Конституції України та ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до яких кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Таким чином, ефективним способом захисту порушених прав позивача є припинення дії ОСОБА_5 в частині та на умовах ОСОБА_5 і ОСОБА_6, а не зобов’язання розірвати договір, який регулює відносини відповідачів не тільки відносно спірного об’єкта, а і відносно інших об’єктів згідно додатку №1 до ОСОБА_5.

Встановленні обставини дають підстави для визнання припиненим ОСОБА_5 №ІІ-2295/05-АК-2 від 09.10.2003р. в частині надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення на об’єкт – нежитлову будівлю літ. “А-1” загальною площею 802,2 кв.м зі всіма об’єктами функціонально пов’язаними з цим нерухомим майном, яке розташоване за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців -Широнінців, буд. 86.

Щодо вимоги позивача про спонукання КП “Харківводоканал” укласти з ПАТ “ВіЕйБі Банк” договір про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення до нежитлової будівлі, - суд вважає її передчасною, оскільки підставою для відмови в укладенні такого договору була наявність договору з іншим суб’єктом господарювання на той самий об’єкт і після визнання вказаного договору припиненим в частині, що стосується цього об’єкту, позивач має можливість звернутися до першого відповідача за укладенням відповідного договору на загальних договірних умовах. Окрім того, позовна заява не містить умов такого договору (позивачем не надано проект договору), що є обов’язковим при прийнятті рішення про спонукання укласти договір (п. 9 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №6 від 23.03.2012 р.).

З огляду на встановлені обставини, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог.

З урахуванням приписів ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору по даній справі покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог з урахуванням того, що спір виник внаслідок неправильних дій другого відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.20 ГК України 15, 16, 627, 651 ЦК України; статтями 1, 2, 5, 7, 11, 13, 14, 15, 73, 74, 80, 86, 129, 165, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, ст. ст. 1, 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати припиненим Договір про надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення нежитлової будівлі літ. "А-1", яка розташована за адресою: м. Харків, вул. Гвардійців-Широнінців, 86, що укладений Комунальним підприємством "Харківводоканал" з ОСОБА_4 приватним підприємством "ДІНАС.

В іншій частині в задоволенні позову відмовити.

Стягнути з науково-технічного приватного підприємства "ДІНАС" (61054, Харківська обл., місто Харків, Московський район, ВУЛИЦЯ АКАДЕМІКА ПАВЛОВА, будинок 120, код особи 23757415) на користь публічного акціонерного товариства "ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ОСОБА_1" (04119, м. Київ, Шевченківський район, ВУЛИЦЯ ДЕГТЯРІВСЬКА, будинок 27 Т, код особи 19017842) 1762,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

Видати судовий наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку для оскарження. Зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення буде складено та підписано 31.08.18

Суддя

ОСОБА_7

Джерело: ЄДРСР 76236395
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку