open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №560/1018/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 серпня 2018 року Дубровицький районний суд Рівненської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні взалі судув містіДубровиця кримінальнепровадження,внесене доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №12018180000000153від 12лютого 2018року напідставі угодипро визнаннявинуватості запідозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця, зареєстрованого та фактично проживаючого в АДРЕСА_1 , громадянина України, освіти середньої, неодруженого, непрацюючого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 263 та статтею 198 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , маючи умисел на придбання та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, за невстановлених обставин придбав нестандартну, одноствольну, короткоствольну, багатозарядну вогнепальну зброю, перероблену саморобним способом, шляхом видалення захисного елементу з каналу ствола та блокування газовідвідного отвору за допомогою стороннього предмета - пістолета моделі "STALKER 914-S" сер. № НОМЕР_1 , калібру 9 мм Р.А.К., яку переніс до місця свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , де заховав та зберігав до 10 години 40 хвилин 06 жовтня 2017 року, до моменту виявлення та вилучення вказаного пістолета співробітниками поліції в ході проведення обшуку за даною адресою.

Згідно висновкуексперта №1.2-465/17від 23листопада 2017року,конструкція вилученогоу ОСОБА_5 пістолета "STALKER 914-S" сер. № НОМЕР_1 дозволяє здійснювати постріли газовими, шумовими, дробовими пістолетними патронами калібру 9 мм Р.А.К., патронами калібру 9 мм Р.А.К. спорядженими снарядами "несмертельної дії", а також роздільним спорядженням з використанням шумових (холостих) пістолетних патронів калібру 9 мм Р.А.К. і снаряду з відповідним діаметром до внутрішнього діаметру каналу ствола. Вищевказаний пістолет до стрільби придатний.

Крім того, ОСОБА_5 діючи умисно, будучи достовірно обізнаним, що каміння бурштину-сирцю, відповідно до Закону України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними" від 18 листопада 1997 року та постанови Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 року №827 "Про затвердження переліку корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення", відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення і є дорогоцінним камінням органогенного утворення, видобуток якого без передбаченого Законом України "Про ліцензування видів господарської діяльності" дозволу (ліцензії) заборонено, у невстановлений період часу та за невстановлених обставин у невстановлених слідством осіб, заздалегідь не обіцяючи їм, здійснив придбання без будь-яких документів підтверджуючих законний видобуток та реалізацію каміння бурштину-сирцю та бурштину обробленого (напівфабрикат) загальною вагою нетто 58 кг 642 грам, який зберігав за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , до 10 години 40 хвилин 06 жовтня 2017 року, до моменту виявлення та вилучення вказаного бурштину-сирцю співробітниками поліції в ході проведення обшуку за даною адресою.

Вказані дії органом досудового розслідування кваліфіковані за частиною 1статті 263та статтею198Кримінального кодексуУкраїни, так як ОСОБА_5 вчинив придбання та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого на те законом дозволу, а також вчинив придбання та зберігання майна одержаного злочинним шляхом, а саме каміння бурштину-сирцю.

16 липня 2018 року між прокурором Дубровицького відділу Сарненської місцевої прокуратури ОСОБА_6 , якому на підставі статті 37 Кримінального процесуального кодексу України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні №12018180000000153 та ОСОБА_5 у присутності його захисника ОСОБА_4 , в порядку, передбаченому статтями 468, 469 та 472 Кримінального процесуального кодексу України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою, сторони дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 за частиною 1 статті 263 та статтею 198 Кримінального кодексу України. Обвинувачений ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованої підозри беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даних злочинів.

Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинен понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме:

- за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України - у вигляді позбавлення волі на строк 3 (три) роки;

- за статтею 198 Кримінального кодексу України - у вигляді позбавлення волі на строк 1 (один) рік.

На підставі частини 1 статті 70 Кримінального кодексу України, сторони домовились призначити ОСОБА_5 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом часткового складання призначених покарань, а саме - у вигляді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 1 (один) місяць. На підставі статті 75 Кримінального кодексу України, сторони домовились звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку 1 (один) рік. На підставі статті 76 Кримінального кодексу, сторони домовились покласти на ОСОБА_5 такі обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Також сторони погоджуються щодо долі речових доказів по кримінальному провадженню, а саме: каміння бурштину-сирцю та бурштину оброблено (напівфабрикат), загальною вагою нетто 58 (п`ятдесят вісім) кг 642 (шістсот сорок два) гр, вилученого в ході обшуку 06 жовтня 2017 року під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 - конфіскувати; пістолет марки "STALKER 914-S" сер. № НОМЕР_1 , калібру 9 мм Р.А.К., вилучений у ОСОБА_5 у ході цього ж обшуку - знищити.

Розглядаючи в порядку пункту 1 частини 3 статті 314 Кримінального процесуального кодексу України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил статей 468, 469 Кримінального процесуального кодексу України, у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджене в угоді покарання та інші передбачені угодою заходи.

Обвинувачений ОСОБА_5 та захисник ОСОБА_4 в судовому засіданні також просили вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджене в ньому покарання та інші передбачені угодою заходи. При цьому, обвинувачений ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 263 та статті 198 Кримінального кодексу України, в обсязі підозри, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, а також інших заходів у разі затвердження угоди, заявивши, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов`язання.

Злочини, у вчиненні яких ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винуватим, згідно із статтею 12 Кримінального кодексу України є злочином середньої тяжкості, від якого потерпілих немає (стаття 198 Кримінального кодексу України) та тяжким злочином (частина 1 статті 263 Кримінального кодексу України).

Покарання, узгоджене сторонами угоди, відповідає санкціям, які передбачені частиною 1 статті 263 та статтею 198 Кримінального кодексу України.

Суд, шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому, судом з`ясовано, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені пунктом 1 частини 4 статті 474 Кримінального процесуального кодексу України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені частиною 2 статті 473 Кримінального процесуального кодексу України, та наслідки її не виконання, передбачені статтею 476 Кримінального процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене,оскільки умовиугоди провизнання винуватостіміж прокурором ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_5 відповідають вимогамКримінального процесуальногокодексу Українита Кримінальногокодексу України,суд,врахувавши заслуханідоводи сторін кримінального провадження, дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

За таких обставин, суд вважає доведеним в підготовчому судовому засіданні те, що ОСОБА_5 придбав та зберігав вогнепальну зброю без передбаченого на те законом дозволу, а також придбав та зберігав майно одержане злочинним шляхом, а саме каміння бурштину-сирцю, а тому приходить до висновку, що кваліфікація його дій за частиною 1 статті 263 та статтею 198 Кримінального кодексу України є правильною, за якою належить призначити ОСОБА_5 узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості покарання.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Питання витрат на залучення експерта суд вирішує відповідно до вимог статті 124 Кримінального процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 100, 124, 314, 373, 374, 475 Кримінального процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду від 16 липня 2018 року про визнання винуватості між прокурором Дубровицького відділу Сарненської місцевої прокуратури ОСОБА_6 та обвинуваченим ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 263 та статтею 198 Кримінального кодексу України, за якою призначити йому узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 16 липня 2018 року покарання:

- за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України - у вигляді позбавлення волі на строк 3 (три) роки;

- за статтею 198 Кримінального кодексу України - у виді позбавлення волі на строк 1 (один) рік.

На підставі частини 1 статті 70 Кримінального кодексу України, призначити ОСОБА_5 остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом часткового складання призначених покарань, а саме - у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 1 (один) місяць.

На підставі статті 75 Кримінального кодексу України, звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку терміном 1 (один) рік.

На підставі статті 76 Кримінального кодексу України, покласти на ОСОБА_5 такі обов`язки: періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Іспитовий строк ОСОБА_5 обчислювати з моменту проголошення вироку.

Роз`яснити ОСОБА_5 що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення до відповідальності, встановленої законом.

Речові докази:

- каміння бурштину-сирцю та бурштину оброблено (напівфабрикат), загальною вагою нетто 58 (п`ятдесят вісім) кг 642 (шістсот сорок два) гр, вилученого в ході обшуку 06 жовтня 2017 року під час обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , яке знаходиться в Державній установі "Державне сховище дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння України", що за адресою: АДРЕСА_2 - конфіскувати;

- пістолет марки "STALKER 914-S" сер. № НОМЕР_1 , калібру 9 мм Р.А.К., вилучений у ОСОБА_5 у ході цього ж обшуку, який знаходиться на зберіганні в кімнаті зберігання зброї Головного управління Національної поліції в Рівненській області - знищити.

Стягнути на підставі статті 124 Кримінального процесуальногокодексу України з ОСОБА_5 на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта для проведення судової балістичної експертизи у сумі 989,60 грн. (дев`ятсот вісімдесят дев`ять гривень 60 коп.) (висновок експерта від 23 листопада 2017 року №1.2-465/17).

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Рівненської області через Дубровицький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення з підстав, передбачених статтею 394 Кримінального процесуального кодексу України.

Обвинуваченому та прокурору копію вироку вручити негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: підпис.

З оригіналом згідно.

Голова Дубровицького

районного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 75860892
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку