open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Справа № 689/1408/18

2-о/689/342/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 червня 2018 року Ярмолинецький районний суд Хмельницької області -

головуючий – суддя Баськов М.М.

присяжні ОСОБА_1, ОСОБА_2

за участю:

секретаря судового засідання Цмикайло Т.В.

прокурора Лежніна І.О.

представника психіатричного

закладу ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ярмолинці цивільну справу за заявою головного лікаря Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1 про госпіталізацію до психіатричного закладу в примусовому порядку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, кімн. 202,

встановив:

Головний лікар Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1 (далі - ХОПЛ №1) звернувся до суду з заявою про госпіталізацію до психіатричного закладу в примусовому порядку ОСОБА_4, посилаючись на те, що він страждає на психічний розлад, а лікування та обстеження хворого можливе тільки в умовах стаціонару. На обґрунтування заяви головний лікар ХОПЛ №1 зазначив, що ОСОБА_4 страждає на гострий поліморфний психотичний розлад без симптомів шизофренії, через що він виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього та оточуючих. 23.06.2018 ОСОБА_4 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів ХОПЛ №1, яка підтвердила обґрунтованість рішення про необхідність госпіталізації хворого та лікування в умовах стаціонару, однак під час обстеження ОСОБА_4 не дав усвідомленої згоди на госпіталізацію до психіатричного закладу.

В судовому засіданні представник лікарні заяву підтримав пославшись на обставини, викладені в заяві та пояснив, що у ОСОБА_4 встановлений тяжкий психічний розлад, а тому його лікування можливе лише в стаціонарних умовах.

ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував щодо госпіталізації до психіатричного закладу.

Прокурор не заперечує проти задоволення заяви про госпіталізацію хворого.

Заслухавши пояснення представника лікарні, вислухавши думку прокурора, хворого, дослідивши матеріали справи, суд вважає заяву такою, що не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 22.06.2018 ОСОБА_4 був доставлений в ХОПЛ № 1 батьками у зв'язку з неадекватною поведінкою. Комісія лікарів-психіатрів, яка оглянула хворого 23.06.2018, прийшла до висновку про необхідність його госпіталізації у психіатричний стаціонар, оскільки встановлено, що ОСОБА_4 страждає на гострий поліморфний психотичний розлад без симптомів шизофренії, що проявляється у зміні поведінки, безсонні, підозрілості, агресивності, внаслідок чого хворий виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього та оточуючих.

Свідок ОСОБА_5, яка є матір'ю ОСОБА_4 в судовому засіданні показала, що поведінка сина змінилася, він витратив гроші на телефон, які вони йому лишили на ремонт, курить вейп, буває агресивним, дратівливим, конфліктним, відмовляється від лікування.

Свідок ОСОБА_6, який є батьком ОСОБА_4 в судовому засіданні показав, що протягом останнього часу поведінка сина дуже змінилася, він витратив кошти, які вони йому лишили на ремонт, хотів взяти у дружини дозвіл на оформлення кредиту.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні показав, що ОСОБА_4 постійно дихає вейп та курить.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про психіатричну допомогу" особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Отже, виходячи із змісту вказаної статті, обов'язковими умовами для госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, крім наявності в неї тяжкого психічного розладу, є вчинення нею чи прояв нею реальних намірів вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможність такою особою самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

В той же час, в ході судового розгляду представником ХОПЛ №1 не надано належних і допустимих доказів, які б підтверджували обставини щодо неспроможності ОСОБА_4 самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує його життєдіяльність, а також щодо вчинення ОСОБА_4 дій чи проявів ним реальних намірів вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього чи оточуючих.

Таким чином, в ході судового розгляду не знайшли свого підтвердження обставини, викладені в заяві головного лікаря ХОПЛ №1 про госпіталізацію ОСОБА_4 до психіатричного закладу в примусовому порядку, а тому заява не підлягає задоволенню.

На підставі ст. 14, 17, 22 Закону України "Про психіатричну допомогу", керуючись ст. 12, 13, 81, 263-265, 339-342 ЦПК України, суд

вирішив:

Відмовити у задоволенні заяви головного лікаря Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1 про госпіталізацію до психіатричного закладу в примусовому порядку ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, кімн. 202.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Хмельницької області через Ярмолинецький районний суд Хмельницької області протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 27.06.2018 року.

Головуючий-суддя підпис

Присяжні підписи

Копія вірна:

Суддя М.М. Баськов

Джерело: ЄДРСР 75471701
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку