open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 липня 2018 р.м.ОдесаСправа № 522/23248/17

Категорія: 10.2.4 Головуючий в 1 інстанції: Домусчі Л.В. Час і місце ухвалення: 23.02.2018р., м. Одеса

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді : Бойка А.В.,

суддів : Єщенка О.В.,

Осіпова Ю.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 23 лютого 2018 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В :

11.12.2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області, в якому просив:

-визнати протиправними дії відповідача щодо відмови позивачу у проведенні перерахунку пенсії з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, грошової допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, індексації грошового забезпечення, грошової компенсації за невикористану відпустку та одноразової грошової допомоги при звільненні, з виплатою різниці між перерахованою та виплаченою пенсією за минулий час з дня призначення пенсії (02.09.2017 року) без обмеження пенсії максимальним розміром;

-зобов`язати ГУ ПФУ в Одеській області провести з 02.09.2017 року перерахунок призначеної ОСОБА_1 пенсії, з урахуванням до складу грошового забезпечення, додатково до врахованих при її призначенні видів грошового забезпечення, щомісячної додаткової грошової винагороди в загальному розмірі 85402,91 грн., індексації грошового забезпечення в загальному розмірі 3850,20 грн., грошової допомоги на оздоровлення в загальному розмірі 14392,50 грн., матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань в розмірі 3456,63 грн., грошової компенсації за невикористану відпустку в розмірі 7217,00 грн. та грошової допомоги при звільненні з військової служби в розмірі 97429,50 грн., з виплатою різниці між перерахованою та виплаченою пенсією за минулий час з дня призначення пенсії (02.09.2017 року) і по день фактичного проведення перерахунку, та виплатою перерахованої пенсії без обмеження пенсії максимальним розміром.

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 23 лютого 2018 року позов задоволено у повному обсязі.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду, 22.03.2018 року Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області подало апеляційну скаргу, в якій зазначається, що рішення суду першої інстанції є необгрунтованим та таким, що винесене з порушенням норм матеріального права, а висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи.

В своїй скарзі апелянт зазначає, що судом не враховано, що всі зазначені позивачем складові не є щомісячними додатковими, а одноразовими видами забезпечення, які не мають постійного характеру і не входять до складу грошового забезпечення, передбаченого ч.3 ст.43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 року №2262-ХІІ, а тому не можуть бути враховані для здійснення перерахунку пенсії.

У зв`язку з цим, в апеляційній скарзі ставиться питання про скасування рішення Приморського районного суду м. Одеси від 23 лютого 2018 року з прийняттям нового судового рішення - про відмову у задоволені позовних вимог.

ОСОБА_1 подав письмовий відзив на апеляційну скагу, в якому зазначив, що аргументація відповідача про неможливість включення до складу грошового забезпечення для обчислення пенсії щомісячної додаткової грошової винагороди, грошової допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, індексації грошового забезпечення, грошової компенсації за невикористану відпустку та одноразової грошової допомоги при звільненні суперечить правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у відповідних судових рішеннях. Просить апеляційну скаргу залишити без задоволення, а оскаржуване рішення суду першої інстанції без змін.

Справу розглянуто судом апеляційної інстанції в порядку письмового провадження на підставі п.1 ч.1 ст.311 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач з 02.09.2017 року перебуває на пенсійному обліку в ГУ ПФУ в Одеській області та отримує пенсію по інвалідності на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Згідно повідомлення про призначення пенсії, при обчисленні пенсії ОСОБА_1 було враховано грошове забезпечення:

- посадовий оклад - 1085 грн.;

- оклад за військове звання - 130 грн.;

- процентна надбавка за вислугу років 35% - 486 грн.;

- середньомісячна сума додаткових видів ГЗ за 24 місяці, у т.ч. робота з таємними виробами, документами 10%, надбавка за особливо важливі завдання 50%, премія 420%.

Всього, в тому числі сума грошового забезпечення при обчисленні пенсії, 6653,60 грн. Основний розмір пенсії 70% грошового забезпечення у розмірі 4657,52,94 грн. Підсумок пенсії позивача (з надбавками) становить 4657,52 грн.

Відповідно до довідки №615 про виплату грошового забезпечення, виданої Одеським обласним військовим комісаріатом 22.11.2017 року та довідки, виданої військовою частиною НОМЕР_1 від 13.11.2017 року №61/2207, за періоди з 01.09.2015 року по 30.03.2017 року та з 01.04.2015 року по 30.09.2017 року відповідно, позивачу здійснено нарахування грошового забезпечення, у тому числі: основні види грошового забезпечення: оклад за військове звання, посадовий оклад, надбавка за вислугу років; щомісячні додаткові види грошового забезпечення та премії: - надбавка за виконання особливо важливих завдань, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, премія, щомісячна додаткова грошова винагорода; інші види грошового забезпечення: індексація, матеріальна допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, компенсація відпустки.

23.11.2017 року позивач звернувся до пенсійного органу із заявою про перерахунок призначеної йому пенсії з урахуванням додаткових документів, а саме: довідки Одеського обласного військового комісаріату від 22.11.2017 року та довідки військової частини НОМЕР_1 від 13.11.2017 року, та врахування до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія, щомісячної додаткової грошової винагороди, грошової допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, індексації грошового забезпечення, грошового забезпечення за невикористану відпустку та одноразової грошової допомоги при звільненні.

Листом №2031/Щ-11 від 06.12.2017 року ГУ ПФУ в Одеській області відмовило ОСОБА_1 у здійсненні перерахунку пенсії.

Не погоджуючись з вказаною відмовою ОСОБА_1 звернувся з даним позовом до суду.

Суд першої інстанції, задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_1 виходив з того, що щомісячна додаткова грошова винагорода, грошова допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, індексація грошового забезпечення, грошова компенсація за невикористану відпустку та одноразова грошова допомога при звільненні, з яких сплачено страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з розміру якого обчислюється пенсія.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції частково погоджується із зазначеною позицією суду першої інстанції. При цьому, апеляційний суд виходить з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 43 Закону України від 09.04.1992 року № 2262-XII «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин; далі - Закон №2262-XII) пенсії, які призначаються відповідно до цього Закону особам із числа військовослужбовців строкової служби та членам їх сімей, обчислюються за встановленими нормами у процентах до середньомісячного заробітку, який одержували військовослужбовці до призову на строкову військову службу чи після звільнення з військової служби до звернення за пенсією, або до середньомісячного грошового забезпечення, одержуваного військовослужбовцями в період проходження військової служби за контрактом. При цьому, середньомісячний заробіток (грошове забезпечення) для обчислення їм пенсій визначається в порядку, встановленому Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з частиною третьою статті 43 Закону №2262-XII пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії в розмірах, установлених законодавством, з якого було сплачено єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Статтею 41 Закону України від 09.07.2003 року №1058-IV «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» встановлено, що до виплат (доходів), що враховуються в заробітну плату (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, належать, зокрема: суми виплат, отримуваних застрахованою особою після набрання чинності цим Законом, з яких згідно з цим самим Законом були фактично нараховані (обчислені) та сплачені страхові внески; суми виплат, отримуваних застрахованою особою до набрання чинності цим Законом, у межах сум, на які відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов`язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 17.07.1992 року №393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей» пенсії обчислюються з таких видів грошового забезпечення: відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, займаною перед звільненням; щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок (доплат), установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їх згодою та в інтересах справи на службі) та премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається за 24 останні календарні місяці служби підряд перед звільненням.

Основні засади державної політики у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей визначені Законом України від 20.12.1991 року №2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин; далі - Закон № 2011-XII).

Частиною першою статті 9 Закону №2011-XII встановлено, що держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Частиною другою цієї статті визначено, що до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2007 року №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (далі - Постанова №1294) упорядковано структуру та умови грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та затверджено схеми посадових окладів і додаткових видів грошового забезпечення за категоріями військовослужбовців.

Згідно зі схемою додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України (щомісячних та одноразових, додаток №25 до Постанови №1294) до одноразових віднесені такі види грошового забезпечення: винагорода, призначення та виплата якої пов`язана з обсягом та складностями роботи, що виконується під час проходження військової служби; матеріальна допомога на початкове обзаведення (вид матеріального забезпечення військовослужбовців, передбачений статтею 9-1 Закону №2011-XII), а також одноразова матеріальна допомога військовослужбовцям строкової військової служби.

Законом №2011-XII також гарантовано право військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової служби, на щорічну основну відпустку із збереженням грошового, матеріального забезпечення та наданням допомоги на оздоровлення у розмірі місячного грошового забезпечення (частина перша статті 10-1 цього Закону).

Умови, розмір та порядок виплати військовослужбовцям зазначеної допомоги визначені постановою №1294 та Інструкцією про порядок виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженою наказом Міністра оборони України від 11.06.2008 року №260 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.07.2008 року за № 638/15329).

Так, розмір грошової допомоги на оздоровлення визначається виходячи з посадового окладу, окладу за військовим званням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (крім винагород та морського грошового забезпечення), на які військовослужбовець має право за займаною ним штатною посадою на день вибуття в щорічну основну відпустку (підпункт 3 пункту 5 постанови № 1294, підпункт 30.4 пункту 30 розділу ХХХ Інструкції).

Зазначеними нормативними актами також регламентовано умови та порядок виплати військовослужбовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань установлюється за рішенням Міністра оборони України виходячи з наявного фонду грошового забезпечення, передбаченого в кошторисі Міністерства оборони України (підпункт 3 пункту 5 постанови № 1294, підпункти 33.1, 33.3 пункту 33 розділу ХХХІІІ Інструкції).

Таким чином, щомісячна додаткова грошова винагорода, допомога на оздоровлення, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань, які є одноразовими додатковими видами грошового забезпечення, відповідно до частини другої статті 9 Закону №2011-ХІІ відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з якого нараховується пенсія.

Також, Законом України від 03 липня 1991 року № 1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення» визначаються правові, економічні та організаційні основи підтримання купівельної спроможності населення України в умовах зростання цін з метою дотримання встановлених Конституцією України гарантій щодо забезпечення достатнього життєвого рівня населення України.

Так, згідно зі статтею 1 цього Закону індексація грошових доходів населення - це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Тобто, індексація є частиною державної системи соціального захисту громадян, спрямованою на підтримання їх купівельної спроможності.

Крім того, відповідно до пунктів 1, 14 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, надаються щорічні основні відпустки із збереженням грошового забезпечення. У рік звільнення військовослужбовців, крім військовослужбовців строкової військової служби, зі служби у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки.

Порядок виплати грошової компенсації за невикористані дні щорічної основної відпустки встановлено підпунктами 4.9.5 та 4.9.10 пункту 4.9 Інструкції.

Отже, грошова компенсація за невикористані дні щорічної основної відпустки належить до складу грошового забезпечення військовослужбовців.

Виходячи з аналізу зазначених норм матеріального права, колегія суддів робить висновок про те, що щомісячна додаткова грошова винагорода, грошова допомога на оздоровлення, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, компенсація за невикористану відпустку, індексація, з яких сплачено страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, відносяться до складу грошового забезпечення військовослужбовців, з розміру якого обчислюється пенсія.

Поряд з цим, колегія суддів не може погодитися з висновком суду першої інстанції щодо необхідності врахування отриманої ОСОБА_1 одноразової грошової допомоги при звільненні до складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія з огляду на наступне.

За змістом частини третьої статті 43 Закону №2262-XII пенсія військовослужбовців обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії.

Ця норма не містить положень про включення до грошового забезпечення такої виплати, як одноразова грошова допомога при звільненні. Правові підстави для її виплати встановлені статтею 15 Закону №2011-ХІІ та статтею 9 Закону №2262-XII, які пов`язані зі звільненням особи зі служби.

Таким чином, хоча вказана виплата й підпадає під ознаки одноразової допомоги, але має інше правове призначення.

У відповідності до п.2 ст.15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 року №2011-ХІІ, військовослужбовцям при звільненні з військової служби за власним бажанням, через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, які мають вислугу 10 років і більше виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 25 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Дана виплата є одноразовою, не має систематичного характеру, і не входить до грошового забезпечення при призначенні пенсії.

Аналогічну правову позицію з цього приводу висловив Верховний Суд України у постанові від 12.09.2017 року по справі №812/6733/13-а.

Крім того, на запит суду апеляційної інстанції Одеським обласним військовим комісаріатом 26.06.2018 року надано лист від 25.06.2018 року №4684, відповідно до якого нарахування єдиного внеску здійснено з усього грошового забезпечення ОСОБА_1 , за винятком одноразової допомоги при звільненні.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів доходить висновку, що з боку відповідача допущена протиправна бездіяльність щодо невключення до складу грошового забезпечення, з розміру якого обчислюється пенсія позивача, щомісячної додаткової грошової винагороди, грошової допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, індексації грошового забезпечення та компенсації за невикористану відпустку.

Також, колегія суддів не може погодитися з висновком суду першої інстанції про наявність підстав для задоволення вимоги ОСОБА_1 щодо проведення перерахунку його пенсії без обмеження її максимальним розміром виходячи з наступного.

Колегія суддів зазначає, що обов`язковою умовою надання правового захисту судом є наявність відповідного порушення суб`єктом владних повноважень прав, свобод або інтересів особи на момент її звернення до суду. Порушення має бути реальним, стосуватися (зачіпати) зазвичай індивідуально виражених прав чи інтересів особи, яка стверджує про їх порушення.

Гарантоване статтею 55 Конституції України й конкретизоване у звичайних законах України право на судовий захист передбачає можливість звернення до суду за захистом порушеного права, але вимагає, щоб стверджувальне порушення було обґрунтованим.

Колегія суддів звертає увагу на те, що права позивача в частині виплати йому пенсії з обмеженням граничним розміром на час розгляду даної справи не порушені, оскільки перерахунок пенсії не проведено, а суд не може під час прийняття постанови вирішувати питання щодо правовідносин, які можливо будуть мати місце в майбутньому.

Таким чином, відсутні підстави для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 про зобов`язання провести перерахунок та виплату пенсії без обмеження її граничного розміру.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.315 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на судове рішення суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право скасувати судове рішення повністю або частково і ухвалити нове судове рішення у відповідній частині або змінити судове рішення.

На підставі викладеного вище, колегія суддів доходить висновку, що при розгляді справи судом першої інстанції неправильно застосовано норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини, що призвело до неправильного вирішення справи, тому оскаржуване рішення від 23.02.2018р. підлягає скасуванню з прийняттям нового - про часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

Керуючись ст.ст. 308, 311, п.2 ч.1 ст.315, ст.ст. 317, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд апеляційної інстанції

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області задовольнити частково.

Рішення Приморського районного суду м. Одеси від 23 лютого 2018 року скасувати.

Прийняти нову постанову, якою позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області щодо відмови ОСОБА_1 у проведенні перерахунку пенсії з урахуванням щомісячної додаткової грошової винагороди, грошової допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, індексації грошового забезпечення та грошової компенсації за невикористану відпустку.

Зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області провести з 02 вересня 2017 року перерахунок призначеної ОСОБА_1 пенсії, з урахуванням до складу грошового забезпечення, яке враховується при обчисленні пенсії, додатково до врахованих при її призначенні видів грошового забезпечення щомісячної додаткової грошової винагороди, індексації грошового забезпечення, грошової допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та грошової компенсації за невикористану відпустку, зазначених в довідках ІНФОРМАЦІЯ_1 №615 від 22.11.2017 року та військової частини НОМЕР_1 №61/2207 від 13.11.2017 року з виплатою різниці між перерахованою та виплаченою пенсією.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення апеляційного суду, або з дня вручення учаснику справи повного судового рішення.

Суддя-доповідач: А.В. Бойко

Суддя: О.В.Єщенко

Суддя:Ю.В. Осіпов

Джерело: ЄДРСР 75300981
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку