open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №:755/16529/17

Провадження №: 2/755/772/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" червня 2018 р. Дніпровський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді - Гончарука В.П.

за участі секретаря - Краснової І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СІНЕВО УКРАЇНА» про відшкодування майнової та моральної шкоди, -

учасники справи: позивач - ОСОБА_1;

представники відповідача - Руденко Ю.О..

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Дніпровського районного суду м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «СІНЕВО УКРАЇНА» про відшкодування майнової та моральної шкоди. Просить суд стягнути з відповідача матеріальну шкоду в сумі 6 028,00 грн. та моральну шкоду у розмірі 134 400,00 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що 05.07.2017 року о 08-00 год.. ОСОБА_1, натщесерце, звернувся до лабораторного центру ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» у м. Києві по вул. ІІІептицького. 10 з метою здачі крові для проведення аналізів. У лабораторному пункті замовленню ОСОБА_1 було присвоєно № 15071633 від 05.07.2017 р. (штрих код № 17999183). Того ж дня, ОСОБА_1 отримав від ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» результати проведеного дослідження крові, згідно із замовленням № 15071633.

За результатами дослідження загального аналізу крові, показник швидкості осідання еритроцитів (далі - ШОЕ) (за методом Вестергрена) в аналізі ОСОБА_1 становив - 86 мм/год. при тому, що верхня межа референтного значення даного показника для чоловіків 17-50 р. становить - до 15,0 мм/год. Метод Вестергрена - це міжнародний метод визначення ШОЕ.

Показник ШОЕ на рівні 86 мм/год. свідчить про гострий та важкий патологічний запашний процес в організмі. Різке підвищення ШОЕ (більше 60 мм/год.) звичайно супроводжує такі стани як септичний процес, злоякісні пухлини, що супроводжуються розпадом тканин, лейкоз.

Фактично, стан ОСОБА_1 не відповідав результату лабораторного дослідження показника ШОЕ ТОВ «СІНЕВО».

06.07.2017 року ОСОБА_1 звернувся на гарячу лінію ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» за номером 0- 800-50-70-30 із запитанням щодо того, чи може він отримати пробірку з кров'ю, що була здана ним 05.07.2017 р. з метою перевірки результату лабораторії ТОВ «СІНЕВО». Оператор кол-центру медичної лабораторії ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» повідомила те, що будь-який біологічний матеріал у їхній лабораторії зберігається не більше доби. Одночасно важливим для розуміння є те, що в ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» відсутній оперативний зв'язок між працівниками кол-центру та працівниками, що безпосередньо здійснюють дослідження біологічного матеріалу. По всім питанням, на які кол-центр ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» не може відповісти, він пропонує направити офіційний запит, що буде розглянуто протягом 14 днів.

Таким чином, ОСОБА_1 був позбавлений можливості здійснити перевірку крові, з якої ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» проводило дослідження та вимір показника ШОЕ.

На бланку ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНИ» зазначається: «Результати лабораторних досліджень не є достатньою підставою для постановки діагнозу. Інтерпретація результатів та постановка діагнозу виконується тільки лікарем». Тобто, встановлення наявності або відсутності у особи хвороби, чинним законодавством покладено на професійно підготовлених медичних працівників.

З метою інтерпретації результатів лабораторного дослідження ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» ОСОБА_1, того ж дня. звертається за консультацією до лікаря-терапевта. Оглянувши ОСОБА_4 лікарем було об'єктивно встановлено відсутність клінічних ознак, що могли би викликати підвищення ШОЕ до 86 мм/год. Лікарем-терапевтом надані рекомендації: загальний аналіз крові (повторно), загальний аналіз сечі, копрограма. С- реактивний білок, прокальцитонін. Зазначений перелік лабораторних аналізів повинен підтвердити або спростувати наявність в організмі ОСОБА_4 будь-якого запального процесу.

06.07.2017 року о 07-25 год., натщесерце, ОСОБА_4 звертається до іншої незалежної медичної лабораторії - ТОВ МЛ «ДІЛА» та здає біологічний матеріал на дослідження (згідно із призначеннями лікаря-терапевта). Того ж дня. ОСОБА_4 від ТОВ МЛ «ДІЛА» отримав результати проведених досліджень. Показник ШОЕ (за методом Вестергрена) становив 3 мм/год. Показники С-реактивного білку, прокальцитоніна та ШОЕ за результатами дослідження не фіксують наявність запального або іншого гострого патологічного процесу в організмі ОСОБА_4

08.07.2017 року о 08-44 год., натщесерце. ОСОБА_1 звертається до іншої незалежної медичної лабораторії - ТОВ «Капітал» (МЦ «Універсальна клініка «ОБЕРІГ») та здає повторно загальний аналіз крові. Оплата за дослідження здійснювалась згідно з фіскальним чеком № 142958 - 384,00 грн. Того ж дня. ОСОБА_1 від ТОВ «Капітал» (МЦ «Універсальна клініка «ОБЕРІГ») отримав результати проведеного дослідження крові, показник ШОЕ - 2 мм/год.

Дослідження біологічного матеріалу в ТОВ «Капітал» (МЦ «Універсальна клініка «ОБЕРІГ») проводиться на високотехнологічному обладнанні, яке регулярно проходить перевірку та має всі необхідні свідоцтва про повірку . Крім того, лабораторне дослідження проводиться в дублях, що виключає можливість помилки.

Отже, дві незалежні медичні лабораторії (ТОВ МЛ «ДІЛА» та ТОВ «Капітал» (МЦ «Універсальна клініка «ОБЕРІГ») спростовують результати дослідження показника ШОЕ (за методом Вестергрена) у розмірі 86 мм/год., що було встановлено ТОВ «СІНЕВО».

Встановлення наявності або відсутності у особи хвороби, чинним законодавством покладено на професійно підготовлених медичних працівників.

08.07.2017 року ОСОБА_1 звертається за консультацією до лікаря - гематолога. Оплата за консультацію здійснювалась згідно з актом про надані медичні послуги № 489104 від 20.07.2017 року - 579.00 грн. За результатами консультації, лікар-гематолог повідомила, що показник ШОЕ не може зменшитись з 86 мм/год. протягом декількох днів до 2-3 мм/год. Оглянувши ОСОБА_1 лікар-гематолог зазначив про відсутність клінічних ознак, що могли би викликати підвищення ШОЕ до 86 мм/год. Лікар-гематолог рекомендував повторно перездати загальний аналіз крові.

24.07.2017 року о 08-07 год., натщесерце. ОСОБА_1 звертається до медичної лабораторії - ТОВ МЛ «ДІЛА» та повторно здає загальний аналіз крові. Оплата за дослідження здійснювалась згідно з фіскальним чеком № 20132 - 165.00 грн. За результатам дослідження крові, показник ШОЕ (за методом Вестергрена) становить З мм/год.

06.10.2017 року натщесерце. ОСОБА_1 звертається до ТОВ МЛ «ДІЛА» та вкотре здає загальний аналіз крові. За результатам дослідження крові, показник ШОЕ (за методом Вестергрена) становить 3 мм/год.

Варто відзначити, що динаміка показнику ШОЕ у ОСОБА_1 за останні декілька років ніколи не перевищувала референтних значень.

Починаючи з 05.07.2017 р.. ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» не звернулося до ОСОБА_1 з пропозицією перездати кров за рахунок лабораторії та ще раз перевірити рівень показника ШОЕ, тим самим залагодити конфліктну ситуацію, що виникла.

05.07.2017 року отримавши від ТОВ «СІНЕВО» результати дослідження загального аналізу крові, в якому показник ШОЕ становив 86 мм/год. (даний рівень ШОЕ характерний для дуже важкого запального та патологічного процесу в організмі. Різке підвищення ШОЕ (більше 60 мм/год.) звичайно супроводжує такі стани як септичний процес, злоякісні пухлини, що супроводжуються розпадом тканин, лейкоз). ОСОБА_1 пережив стрес та страждання.

Отже, неправомірними діями відповідача ОСОБА_1 завдано немайнових втрат, спричинених моральними стражданнями, які позначили негативні зміни у його житті: щоденні думки та спогади про наслідки психотравмуючої події, страх можливого повторення подій, негативні переживання та спогади, потреба в униканні аналогічних обставин, насторога, тривога, емоційні реакції при згадуванні; фіксованість уваги на проблемі одужання та правової реабілітації, переживання психологічного дискомфорту, тимчасова відірваність від активного соціального життя, знижений та нестійкий настрій, порушення сну. неприємні сновидіння, емоційна напруга, нервозність, дратівливість, реакції замикання, бажання уникати контактів, почуття образи, обурення, приниженої гідності.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити з підстав викладених у змісті позовної заяви та відповіді на відзив. Разом з тим, пояснив, що в результаті отримання від ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» результатів дослідження крові, отримав моральні страждання, які позначились негативними змінами у його житті, хвилюваннями за стан свого здоров"я.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог в повному обсязі з підстав викладених у відзиві на позовну заяву та письмових запереченнях, які долучені до матеріалів справи. Додатково пояснив, що твердження позивача є безпідставними та такими, що не знайшли свого підтвердження в ході судового засідання, оскільки на результати аналізу крові може вплинути багато факторів та процесів, які відбуваються в організмі людини. Крім того, зазначав, що результати лабораторних досліджень не є достатньою підставою для постановки діагнозу. Інтерпретація результатів та постановка діагнозу виконується тільки лікарем.

Обладнання, на якому проводяться відповідні дослідження є сертифіковане та справне, будь які зовнішні фактори не могли вплинути на результати аналізу позивача, так як дані розрахунки ( результати аналізу) здійснюються в автоматичному режимі.

Ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва від 07 грудня 2017 року було відкрито провадження у справі 755/16539/17 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СІНЕВО УКРАЇНА» про відшкодування майнової та моральної шкоди.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об'єктивному розгляді справи, зібрані по справі докази, керуючись законом, суд дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 8 Європейської хартії прав пацієнтів кожен має право на доступність якісного медичного обслуговування на основі специфікації і в точній відповідності до стандартів.

Згідно з ч. 1 ст. 49 Конституцій України кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування.

Фізична особа має право на надання їй медичної допомоги (ч. 1 ст. 284 ЦК України).

Згідно з п. «д» ч. 1 ст. 6, ч. 2 ст. 34, п. «а» ч. 1 ст. 78 Основ законодавства України про охорону здоров'я кожний громадянин України має право на кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я. Обов'язками лікуючого лікаря є своєчасне і кваліфіковане обстеження та лікування пацієнта. Медичні працівники зобов'язані сприяти охороні та зміцненню здоров'я людей, запобіганню і лікуванню захворювань, подавати своєчасну та кваліфіковану медичну і лікарську допомогу.

За змістом абз. 2 ч. 1 Указу Президента України від 15.06.1992 року «Про Клятву лікаря» клятва лікаря передбачає, зокрема, щоб усі знання, сили та вміння віддавати справі охорони і поліпшення здоров'я людини, лікуванню і запобіганню захворюванням, подавати медичну допомогу всім, хто її потребує.

В судовому засіданні встановлено, що 05.07.2017 року позивач звернувся до лабораторного центру ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» у м. Києві по вул. ІІІептицького. 10 з метою здачі крові для проведення аналізів.

У лабораторному пункті замовленню ОСОБА_1 було присвоєно № 15071633 від 05.07.2017 р. (штрих код № 17999183). Того ж дня, ОСОБА_1 отримав від «СІНЕВО» результати проведеного дослідження крові, згідно із замовленням № 15071633.

За результатами дослідження загального аналізу крові, показник швидкості осідання еритроцитів (далі - ШОЕ) (за методом Вестергрена) в аналізі ОСОБА_1 становив - 86 мм/год. при тому, що верхня межа референтного значення даного показника для чоловіків 17-50 р. становить - до 15,0 мм/год.

06.07.2017 року ОСОБА_4 звертається до іншої незалежної медичної лабораторії - ТОВ МЛ «ДІЛА» та здає біологічний матеріал на дослідження. Того ж дня. ОСОБА_4 від ТОВ МЛ «ДІЛА» отримав результати проведених досліджень. Показник ШОЕ (за методом Вестергрена) становив 3 мм/год. Показники С-реактивного білку, прокальцитоніна та ШОЕ за результатами дослідження не фіксують наявність запального або іншого гострого патологічного процесу в організмі ОСОБА_4

08.07.2017 року ОСОБА_1 звертається до іншої незалежної медичної лабораторії - ТОВ «Капітал» (МЦ «Універсальна клініка «ОБЕРІГ») та здає повторно загальний аналіз крові. Оплата за дослідження здійснювалась згідно з фіскальним чеком № 142958 - 384,00 грн. Того ж дня. ОСОБА_1 від ТОВ «Капітал» (МЦ «Універсальна клініка «ОБЕРІГ») отримав результати проведеного дослідження крові, показник ШОЕ - 2 мм/год.

24.07.2017 року ОСОБА_1 звертається до медичної лабораторії - ТОВ МЛ «ДІЛА» та повторно здає загальний аналіз крові. Оплата за дослідження здійснювалась згідно з фіскальним чеком № 20132 - 165.00 грн. За результатам дослідження крові, показник ШОЕ (за методом Вестергрена) становить З мм/год.

06.10.2017 року натщесерце. ОСОБА_1 звертається до ТОВ МЛ «ДІЛА» та вкотре здає загальний аналіз крові. За результатам дослідження крові, показник ШОЕ (за методом Вестергрена) становить 3 мм/год.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Основ законодавства України про охорону здоров'я, медична допомога надається відповідно до медичних показань професійно підготовленими медичними працівниками, які перебувають у трудових відносинах із закладами охорони здоров'я, що забезпечують надання медичної допомоги згідно з одержаною відповідно до закону ліцензією, та фізичними особами - підприємцями, які зареєстровані та одержали відповідну ліцензію в установленому законом порядку і можуть перебувати з цими закладами у цивільно-правових відносинах.

В ході судового розгляду встановлено та не заперечувалось сторонами по справі, що після проведення відповідачем аналізу крові позивача ОСОБА_1, в той же день останнім було отримано Результат досліджень № 15071633 від 05.07.2017 року, в якому було зазначено, що результати лабораторних досліджень не є достатньою підставою для постановки діагнозу. Інтерпретація результатів та постановка діагнозу виконується тільки лікарем.

Таким чином, результати аналізу, які були отримані позивачем 05.07.2017 року у ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» не є діагнозом, у зв'язку з чим показники зазначені у Результаті досліджень № 15071633 від 05.07.2017 року без заключення лікаря не свідчать про наявність або відсутність будь-якої хвороби та потребують додаткової консультації лікаря.

Крім того, як вбачається з матеріалів справи, що і не заперечувалось в судовому засіданні позивачем, останній проходив медичні обстеження на показник швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ) в інших медичних установах 06.07.2017 року, 08.07.2017 року, 24.07.2017 року та 06.10.2017 року, в результаті чого було встановлено відсутність будь-яких проблем зі здоров'ям.

Обставини, що стали підставою для виклику позивачем швидкої медичної допомоги не знайшли свого підтвердження в ході судового розгляду, оскільки останнім не було надано суду належних та допустимих доказів того, що стан його здоров'я погіршився у зв'язку з спілкуванням з представником ТОВ «СІНЕВО УКРАЇНА» по телефону.

Згідно ч. 1 ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

При цьому, п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду від 31.03.1995 року № 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" регламентовано, що обов'язковому з'ясуванню при вирішенні спору про відшкодування моральної (немайнової) шкоди підлягають: наявність такої шкоди, протиправність діяння її заподіювача, наявність причинного зв'язку між шкодою і протиправним діянням заподіювача та вини останнього в її заподіянні. Зокрема, підлягають з'ясуванню наступні обставини: чим підтверджується факт заподіяння позивачеві моральних чи фізичних страждань або втрат немайнового характеру, за яких обставин чи якими діями (бездіяльністю) вони заподіяні, в якій грошовій сумі чи в якій матеріальній формі позивач оцінює заподіяну йому шкоду та з чого він при цьому виходить, а також інші обставини, що мають значення для вирішення спору.

Крім того, наявність моральної шкоди доводиться потерпілим, який в позовній заяві має зазначити, які моральні страждання та у зв'язку з чим він поніс і чим обґрунтовується розмір компенсації. Умовою відповідальності за моральну шкоду є неправомірне рішення, дія чи бездіяльність, внаслідок яких завдано моральну шкоду. Зобов`язання відшкодувати моральну (немайнову) шкоду виникає лише за умови, що вказана шкода є безпосереднім наслідком певної протиправної дії (бездіяльності).

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СІНЕВО УКРАЇНА» про відшкодування майнової та моральної шкоди задоволенню не підлягає, оскільки вина відповідача у спричиненні позивачу моральної шкоди не доведена в судовому засіданні, відсутній причинний зв'язок між будь-яким погіршенням здоров'я позивача і діями відповідача, які мали б винний характер, разом з тим заявлені вимоги ОСОБА_1 заявлені без достатніх правових підстав та обгрунтування.

Відповідно до ч.ч. 1,5,6,7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Керуючись ст. 49 Конституції України, ст.ст. 6, 22, 23, 1167 ЦК України, Закону України «Основ законодавства України про охорону здоров'я», п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду від 31.03.1995 року № 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" та керуючись ст.ст. 7-13, 76-81, 139, 141, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

В задовленні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «СІНЕВО УКРАЇНА» про відшкодування майнової та моральної шкоди - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду м. Києва протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення буде складено до 2 липня 2018 року.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач ОСОБА_1, місце проживання: АДРЕСА_1

Відповідач - ТОВ «Сінево Україна» адреса місця знаходження: м.Київ, вул. Північна, 2/ 58 «А», ідентифікаційний код 34709124

Суддя :

Джерело: ЄДРСР 75214269
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку