open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/12363/18

провадження № 2-о/753/407/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" липня 2018 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді МИЦИК Ю.С.

при секретарі ГОРБЕНКО А.О.

за участю сторін не з'явилися

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в приміщенні суду цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа - Дарницький районний у місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, про встановлення факту смерті

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _2 (далі за текстом - заявник, ОСОБА_2.) звернулася до Дарницького районного суду м. Києва з заявою про встановлення факту смерті її батька ОСОБА_3 (далі по тексту - ОСОБА_3), ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Суходільськ, Луганської області.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Суходільськ, Луганської обл. помер батько заявника ОСОБА_3 Факт його смерті підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим виконавчим комітетом Суходольської міської ради міста Краснодона Луганської Народної Республіки. Проте, відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на правовий режим на тимчасово окупованій території України» це свідоцтво є недійсним і не створює правих наслідків. Дарницький районний у місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві відмовив у видачі свідоцтва про смерть її батька, що і стало підставою для звернення до суду.

В судове засідання заявник не з'явилася, однак надала заяву в якій підтримала заявлені вимоги та просила суд розгляд справи здійснювати за її відсутності.

Заінтересована особа - Дарницький районний у місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві у судове засідання свого представника не направила, при цьому начальником відділу подано до суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Суходільськ, Луганської області помер батько заявника ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим виконавчим комітетом Суходольської міської ради міста Краснодона Луганської Народної Республіки серії НОМЕР_1 від 01 червня 2018 року.

Відповідно до вказаних документів ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Суходільськ, Луганської області, яке відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 року за №1276-р входить до переліку населених пунктів на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Згідно з пунктом 8 частини 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі по тексту - ЦПК України) суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до п. 13 постанови №5 Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» заяви про встановлення факту смерті в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов'язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

За змістом ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою; або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Статтею 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на правовий режим на тимчасово окупованій території України» визначено, що державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та Законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території України та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Враховуючи те, що свідоцтво про смерть ОСОБА_3 видане на території, на якій органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, воно є недійсними і не створює правових наслідків, що зумовило неможливість реєстрації його смерті у встановленому законом порядку, і усунення цього порушення іншим шляхом ніж судовим, не вбачається можливим, а оскільки заявник ОСОБА_2 не може отримати від закладу охорони здоров'я або судово-медичної установи, що створені за законодавством України документи встановленої форми про смерть та на його підставі зареєструвати смерть свого батька для прийняття за ним спадщини, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви про встановлення факту смерті у судовому порядку, що також за правилами ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» є підставою для державної реєстрації смерті органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до правил частини 4 ст. 317 ЦПК України, рішення суду про встановлення факту смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Суходільськ, Луганської обл., допустити до негайного виконання.

На підставі викладеного та керуючись статтями 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 293, 315, 317, 319, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_2, заінтересована особа - Дарницький районний у місті Києві відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві, про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Гуменне, Вороновицького р-ну, Вінницької обл., ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Суходільськ, Луганської області, Україна.

Рішення допустити до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду м. Києва через Дарницький районний суд м. Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі якщо рішення було проголошено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

СУДДЯ : МИЦИК Ю.С.

Джерело: ЄДРСР 75130706
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку