open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Ухвала

Іменем України

Справа № 712/7117/18

Провадження №2/712/1756/18

05 липня 2018 року

Суддя Соснівського районного суду м.Черкаси Марцішевська О.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 опіки та піклування м.Черкаси в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на дитину,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 опіки та піклування м.Черкаси в інтересах малолітньої ОСОБА_2 (вул.Благовісна,170 м.Черкаси) звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача ОСОБА_3 (АДРЕСА_1) про стягнення аліментів, посилаючись на те, що малолітня ОСОБА_2, 08.06.2010р.н. перебуває на первинному обліку служби у справах дітей ЧМР як дитина, позбавлена батьківського піклування, згідно рішення ВК від 02.08.2016р. №944 "Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування малолітній ОСОБА_2Д.". Батьки малолітньої ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в шлюбі не перебували, реєстрація народження дитини в органах ДРАЦС відбулася на підставі ст.125 СК України.Батьки малолітньої ОСОБА_2 неодноразово залишали її на тривалий час без нагляду. так, 18.07.2016р. в черговий раз пішли з дому, залишивши дитину на сторонніх осіб, у зв"язку з чим представником Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області у присутності працівника закладу охорони здоров"я та представника служби у справах дітей ЧМР складений ОСОБА_5 органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоров"я про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку. Малолітню було влаштовано до КЗ "Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Черкаської обласної ради". Рішенням ВК ЧМР від 16.08.2016р. №1002 дитину передано під опіку бабі ОСОБА_6 Батьки протягом тривалого часу з донькою не проживають та не спілкуються, не цікавляться її життям, здоров"ям, духовним та моральним розвитком, не утримують дитину матеріально. 05.01.2018р. ОСОБА_3 надав заяву про те, що погоджується з позовними вимогами щодо позбавлення батьківських прав та просить розглядати справу без його участі. Вказана заява посвідчена нотаріусом Черкаського міського нотаріального округу ОСОБА_5 У зв"язку з викладеним, позивач просить позбавити батьківських прав громадянина ОСОБА_3 щодо малолітньої ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1; стягнути з відповідача аліменти в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на користь ОСОБА_6, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 на утримання малолітньої дитини, до досягнення нею повноліття.

Судом у відповідності до ст. 187 ЦПК України 22.06.2018р. зроблено запит до Відділу реєстрації місця проживання управління з питань державної реєстрації департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача.

Станом на 04.07.2018р. відповідь щодо реєстрації місця проживання відповідача ОСОБА_3 до суду не надходила.

Положеннями ст. 28 ЦПК України визначено підсудність справ за вибором позивача (альтернативна підсудність), за якою позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, визначеної статтею 30 ЦПК України.

Частиною 1 ст. 28 ЦПК України передбачено, що позови про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред"являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що спір поданий з приводу стягнення аліментів на дитину, а тому суд приходить до висновку про можливість застосування правил альтернативної підсудності справ за вибором позивача та розгляд справи провести Соснівським районним судом м.Черкаси.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України та подана з дотриманням правил підсудності, отже, підстав для повернення позовної зави, залишення її без руху чи відмови у відкритті провадження у справі немає.

Згідно положень частини 1 ст. 186 ЦПК України суддя відкриває провадження у справі, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Пунктом 4 ч.2 ст. 186 ЦПК України передбачено, що при відкритті провадження у справі суд встановлює, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Враховуючи приписи статтей 19, 274 ЦПК України, суд приходить до висновку, що розгляд справи належить здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч.3 ст.53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов’язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд приходить до висновку, що рішення у справі може вплинути на права ОСОБА_6, оскільки позов пред'явлений з приводу стягнення аліментів на її користь як опікуна, також рішення у справі про позбавлення батька дитини батьківських прав може стосуватись баьківських прав та обов'язків матері дитини ОСОБА_4, в зв'язку з цим до участі в розгляді справи необхідно залучити вказаних осіб в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Керуючись приписами ст.ст. 12, 274 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі та розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 16 липня 2018 року на 09 год. 00 хв. в приміщенні суду по вул.Гоголя, 316, м.Черкаси, 18000.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи, відповідачу надіслати також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Залучити до участі в справі в якості третіх осіб ОСОБА_6 (АДРЕСА_1)та ОСОБА_4 (АДРЕСА_2) та зобов’язати позивача не пізніше двох днів з дня проголошення ухвали направити третім особам копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позову відповідно до ч.3 ст.178 ЦПК України - п’ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі з доданням доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву (ст.83 ЦПК України). У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч.2 ст.191 ЦПК України).

Роз’яснити, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету штрафу у випадках ненадання копії відзиву на позов іншому учаснику справи у встановлений судом строк (ст.148 ЦПК України).

Встановити третім особам строк для подання пояснень щодо позову або відзиву - десять днів з дня вручення позову або відзиву з доданням документів, що підтверджують надіслання (надання) пояснення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Роз’яснити, що відповідно до ст.54 ЦПК України, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред’явити вимоги до сторони, така сторона зобов’язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Роз’яснити учасникам справи наявність у суді технічної можливості проведення судового засідання у режимі відеоконференції.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Черкаської області через суд першої інстанції виключно в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності. Апеляційна скарга на рішення суду подається на ухвалу суду - протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.ст.354, 355 ЦПК України). До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу ( п.15 Розділу ХII «Перехідні положення" ЦПК України ).

Суддя: О.М.Марцішевська

Джерело: ЄДРСР 75129849
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку