open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 202/1141/18

Провадження № 2-о/202/67/2018

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

03 липня 2018 року Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

у складі: головуючого судді Зосименко С.Г.

при секретарі Герасименко В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Дніпро цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересовані особи Покровський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Державний нотаріус п'ятої донецької державної нотаріальної контори ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту смерті,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту смерті, відповідно до якої просить встановити факт смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка постійно проживала та померла за адресою: м. Донецьк, вул. Поліжаєва, буд. 1-А – 04 листопада 2017 року. Також заявник просить встановити факт того, що померла 04 листопада 2017 року ОСОБА_3, є її рідною тіткою.

Вимоги заяви обґрунтовані тим, що померла 04 листопада 2017 року ОСОБА_3 є рідною тіткою заявника ОСОБА_1 В даний час виникла необхідність встановити факт родинних відносин між заявником та її померлою рідною тіткою, а також встановити факт її смерті, оскільки у заявника відсутня можливість успадкувати за останньою частину її спадкового майна та здійснити подальшу реєстрації смерті особи на непідконтрольній території України. Крім того, у заявника відсутня можливість отримати свідоцтво про смерть та допомогу на поховання. Наведене зумовило ОСОБА_1 звернутись до суду.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з’явилась, однак її представник ОСОБА_4, яка діє в її інтересах на підставі договору представництва про надання правової допомоги від 04 серпня 2017 року та ордеру серія АА № 081411 від 26 лютого 2018 року, надіслала на адресу суду заяву, в якій підтримуючи вимоги заяви в повному обсязі, просить розглядати справу у їх відсутність.

Від заінтересованої особи надійшла заява, відповідно до якої Покровський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області просить розглядати справу у відсутність їх представника.

Заінтересована особа Державний нотаріус п'ятої донецької державної нотаріальної контори ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилась, однак надіслала на адресу суду заяву, відповідно до якої просить розглядати справу у свою відсутність.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що вимоги заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту смерті підлягають задоволенню з наступних підстав.

Пункт п'ятий частини другої статті 293 ЦПК України, визначає, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд вправі встановити факт родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народилась 20 вересня 1966 року та її батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_6, що підтверджено копією свідоцтва про народження серія І-ЯК № 045405. Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серія ІІ-ЯР № 592081, 10 січня 1958 року між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 було укладено шлюб, відповідно до якого ОСОБА_7 змінила дівоче прізвище «Поплавських» на прізвище «Таланова». Відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серія V-НО № 286943, 29 серпня 1987 року між ОСОБА_8 та ОСОБА_9 було укладено шлюб, про що в книзі реєстрації актів цивільного стану здійснено запис № 573 та прізвище заявника було змінено з «Таланова» на «Орденарцева». ОСОБА_10, 17 квітня 1955 року уклала шлюб з ОСОБА_11, що підтверджено відповідним свідоцтвом про укладення шлюбу серія ЯФ № 725023 та змінила дівоче прізвище «Поплавських» на прізвище «Животікова». Відповідно до свідоцтва про народження - батьками ОСОБА_3 є ОСОБА_12 та ОСОБА_13

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3

Суд, з огляду на представлені заявником доводи та документи на їх підтвердження, вважає можливим встановити факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_3, яка померла 04 листопада 2017 року.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, померла 04 листопада 2017 року в м. Донецьк Донецької області. На підтвердження факту смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, заявник надала копію лікарського свідоцтва про смерть № 1471 від 04 листопада 2017 року виданого КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 12 міста Донецька».

27 лютого 2018 року, після звернення заявника до Покровського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, їй було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті ОСОБА_3, яка померла 04 листопада 2017 року у зв'язку із тим, що ОСОБА_1 не було надано документа встановленої форми про смерть, який би відповідав вимогам наказу Міністерства охорони здоров'я України від 08 серпня 2006 року № 545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті».

Встановлення факту смерті необхідно заявнику для подальшої реєстрації померлої особи на непідконтрольній території України та отримання свідоцтва про смерть.

Відповідно до Додатку 1 до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085 «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» із змінами, м. Донецьк Донецької області віднесено до Переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Зазначене місце смерті є тимчасово окупованою територією України, визначеною Постановою Верховної ОСОБА_7 України від 17.03.2015 року № 254-VIII «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями».

Частинами 2, 3, 4 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачено, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Враховуючи, що документи, які підтверджують факт смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, видані установою на тимчасово непідконтрольній Україні території, ці документи є недійними і не створюють правових наслідків.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

Стаття 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» передбачає, що на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим реалізації прав і свобод людини і громадянина.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 цього ж Закону, у разі порушення його положень цього Закону державні органи України застосовують механізми, передбачені законами України та нормами міжнародного права, з метою захисту миру, безпеки, прав, свобод і законних інтересів громадян України, які перебувають на тимчасово окупованій території, а також законних інтересів держави Україна.

Статтею 317 ЦПК України встановлено особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною ОСОБА_7 України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до п. 13 постанови № 5 Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», заяви про встановлення факту смерті в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов'язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

В матеріалах справи наявний лист Покровського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області № 873/15.20-55 від 27 лютого 2018 року, яким заявнику було відмовлено у проведенні державної реєстрації смерті, у зв'язку із тим, що для підтвердження факту смерті гр. ОСОБА_3 пред'явлено документ, виданий на окупованій території України, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Отже, враховуючи, що для проведення державної реєстрації смерті на території України є об’єктивні перешкоди, з метою захисту прав і свобод громадянина України, яким є заявник, суд вважає, що заявлені вимоги слід задовольнити, встановивши факт смерті ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 04 листопада 2017 року у м. Донецьк Донецької області.

Факти, про встановлення яких просить заявник ОСОБА_1А, мають для неї юридичне значення, оскільки надають право на успадкування спадкового майна та здійснення подальшої реєстрації смерті особи на непідконтрольній території України.

Таким чином, зібрані по справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту смерті, оскільки вона знайшла своє підтвердження в судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 1, 4, 9, 17 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", п. 13 постанови № 5 Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", Постановою Верховної ОСОБА_7 України від 17.03.2015 року № 254-VIII "Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями", Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року № 1085 «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення», ст. 13, 19, 43, 49, 82, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи Покровський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Державний нотаріус п'ятої донецької державної нотаріальної контори ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин та встановлення факту смерті задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 04 листопада 2017 року, є рідною тіткою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Встановити факт смерті громадянки ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 04 листопада 2017 року у м.Донецьк Донецької області.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подання апеляційної скарги через Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання (ч. 4 ст. 317 ЦПК України).

Суддя С.Г. Зосименко

Джерело: ЄДРСР 75118303
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку