open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 206/2092/18

Справа 206/2092/18

Провадження 2/206/781/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 липня 2018 року Самарський районний суд м. Дніпропетровську у складі:

головуючого судді - Кушнірчука Р.О.,

при секретареві судового засідання - Соловйовій О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпро цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів , -

за участю:

позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_3,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Самарського районного суду м. Дніпропетровська з позовом до ОСОБА_2 про зменшення розміру аліментів, який обґрунтував тим, що він перебував у зареєстрованому шлюбі з відповідачем. Від шлюбу в них народився син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1. 30 червня 2009 року шлюб між ним та відповідачем був розірваний. Рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 30 червня 2009 року з нього на користь відповідача були стягнуті аліменти на утримання сина ОСОБА_4 у розмірі ? частини з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. З 28 травня 2011 року він перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 Від шлюбу в них народився син – ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2. У зв’язку зі зміною його сімейного та матеріального стану, позивач просив суд зменшити розмір аліментів, стягнувши з нього аліменти на користь ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_4, 12 жовтня 2006 року в розмірі 1/6 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менш 50% прожиткового мінімум для дитини відповідного віку щомісяця.

Ухвалою суду від 27 квітня 2018 року відкрито провадження та призначено справу до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, наполягав на їх задоволенні та зокрема зазначив, що вони з дружиною чекають на народження другої дитини. Крім того, розмір його доходу є мінімальним.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позовних вимог, надала відзив на позовну заяву в якому зазначила, що факт наявності у позивача ще однієї дитини не є достатньою та істотною обставиною для зменшення визначеного за рішенням суду розміру аліментів. Крім того, Закон України «Про виконавче провадження» передбачає можливість відрахувань із заробітної плати боржника до 70%, а стягувані з позивача аліменти всього становлять 25% від його заробітку (доходу). Розмір стягуваних з позивача аліментів не є завищеним та відповідає передбаченому законом розміру. До того ж, про те що матеріальний стан позивача не погіршився свідчить те, що його дружиною в 2016 році була придбана квартира.

Заслухавши доводи сторін, врахувавши нижченаведені фактичні обставини справи, зміст спірних правовідносин, оцінку доказів та аргументів, суд прийшов до такого.

В судовому засіданні встановлено, що під час перебування сторін у зареєстрованому шлюбі, у них народився син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12).

За рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 30 червня 2009 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення аліментів, з позивача стягнуто аліменти на користь відповідача на утримання сина ОСОБА_4, до його повноліття у розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (а.с.14).

Після розірвання шлюбу між сторонами, 28 травня 2011 року позивач уклав другий шлюб з ОСОБА_5 (а.с.11,13), від якого в них народився син ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.8).

В судовому засіданні встановлено, що на теперішній час у родині позивача очікується народження другої дитини, що підтверджується заявою про госпіталізацію його дружини ОСОБА_5 до пологового будинку.

Позивач працює у ПП «Технотранс - Д» - керуючим складом та розмір його заробітної плати складає 3730,00 грн. на місяць, що підтверджується довідкою з місця роботи, яка мітиться в матеріалах справи.

Відповідно до положення ст.27 Конвенції про права дитини, батько або (і) інші особи, що виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здатностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Так, у разі погіршення матеріального становища у платника аліментів виникає право на звернення до суду з позовом про зменшення розміру аліментів. На погіршення матеріального стану платника аліментів може вплинути укладання ним іншого шлюбу, у зв'язку з чим він буде зобов'язаний утримувати спільних дітей, народжених у шлюбі та дружину до трьох років дитини, поява непрацездатних членів сім'ї, зміна місця роботи та зменшення заробітної плати, вихід на пенсію, банкрутство, знищення майна, яке давало доходи тощо.

Як встановлено судом, після ухвалення рішення про стягнення з позивача на користь відповідача аліментів на утримання сина ОСОБА_4, змінився його сімейний стан, а саме він уклав шлюб у якому народилася дитина, котра перебуває на його утриманні, а також його дружина перебуває у пологовому будинку та вони чекають другу дитину.

На переконання суду, ці зміни у сімейному стані безперечно призвели до змін і в матеріальному стані позивача, оскільки укладання іншого шлюбу та народження у ньому спільної дитини відповідно збільшило фінансові витрати позивача.

Зміна сімейного та матеріального стану позивача, в контексті до ст. 192 СК України, є підставою для зменшення аліментів, які стягуються з позивача за рішенням Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 30 червня 2009 року.

Аргументи представника відповідача про те, що придбання за час шлюбу дружиною позивача квартири навпаки не свідчить про погіршення матеріального становища позивача, суд до уваги не приймає, оскільки в матеріалах справи відсутні докази, щодо вартості цієї квартири та джерела коштів на її придбання, а тому ця обставина ніяк не може свідчити про фінансове становище позивача, який не являється власником цієї квартири.

Фактично вищезазначений аргумент є тільки припущенням відповідача та його представника щодо матеріального стану та фінансової спроможності позивача.

Відхиляючи доводи представника відповідача та задовольняючи позов, суд виходить також з того, що законодавцем для зміни розміру аліментів закладено дві різні підстави «зміни матеріального» або «зміни сімейного» стану платника або одержувача аліментів, а тому навіть за наявності лише однієї з вищезазначених підстав, розмір аліментів за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів може бути змінений, незалежно від існуючої заборгованості по ним у платника аліментів.

Враховуючи те, що обов’язок утримання дітей покладається в рівній мірі на обох батьків, однак враховуючи реальну можливість позивача у їх сплаті, а також фактичні обставини справи, суд приходить до висновку, що вимоги позивача щодо зменшення розміру стягуваних з нього аліментів з 1/4 частини до 1/6 частини є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 10, 141, 259, 263-265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, який проживає: ІНФОРМАЦІЯ_3, ж/м Гранітний,5/23) до ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_2, яка проживає: ІНФОРМАЦІЯ_4) – задовольнити .

Зменшити розмір аліментів, які стягуються з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 на підставі рішення Самарського районного суду м. Дніпропетровська від 30 червня 2009 року, на утримання сина ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, з 1/4 до 1/6 частин з усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дня набрання рішенням законної сили і до повноліття дитини.

Повний текст судового рішення складений 05 липня 2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України подається до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Самарський районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після завершення апеляційного перегляду.

Головуючий суддя: Р.О. Кушнірчук

Джерело: ЄДРСР 75118058
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку