open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 303/4015/18

№ 1-кс/303/1300/18

У Х В А Л А

05 липня 2018 року м. Мукачево

Слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянув клопотання слідчого СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 подане в порядку ст.243 КПК України, про доручення проведення судово-медичної експертизи, по кримінальному провадженню №12018070040001525 від 29 червня 2018 року, яке надійшло до суду 05 липня 2018 року,

в с т а н о в и в:

Слідчий СВМукачівського ВПМукачівського ВПГУНП вЗакарпатській областістарший лейтенантполіції ОСОБА_3 звернувся всуд зклопотанням впорядку ст.243КПК Українипро дорученняпроведення судово-медичноїекспертизи,для встановленняпричини смерті ОСОБА_4 ,1967р.н.,до проведення якої залучити експертів Мукачівського міжрайонного відділення судово-медичних експертиз.

На вирішення експерта поставити такі запитання:

- Яка причина смерті ОСОБА_4 ?

- Час настання смерті ОСОБА_4 ?

- Чи є тілесні ушкодження у ОСОБА_4 , якщо так, то яка їх локалізація, давність, механізм виникнення та ступінь тяжкості кожного окремо?

- Чи мали місце захворювання ОСОБА_4 , якщо так то як вони могли вплинути на настання смерті?

Клопотання мотивуєтим,що 29 червня 2018 року до Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області надійшло повідомлення від чергового лікаря КШМД Мукачівської ЦРЛ, про те, що ним було констатовано смерть громадянки ОСОБА_4 , 1967 року народження, по місцю її проживання в АДРЕСА_1 . Судово-медичним експертом було проведено поверхневий огляд трупа, ознак насильницької смерті не виявлено, труп померлої направлено до моргу Мукачівського ЦРЛ для встановлення причин смерті

За даним фактом 29.06.2018 року було розпочато розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

Виходячи з того, що для досягнення повного, всебічного та неупередженості розслідування вищевказаного факту, зокрема для встановлення причин смерті ОСОБА_4 , в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судово-медичної експертизи та проведення якої доручити судово-медичним експертам Мукачівського міжрайонного відділення СМЕ.

В судове засідання слідча СВ Мукачівського ВПГУНП вЗакарпатській областістарший лейтенантполіції ОСОБА_3 не з`явилася, у матеріалах клопотання наявна заява в якій просить розглядати клопотання про доручення проведення судово-медичної експертизи, по кримінальному провадженні №12018070040001525 від 29 червня 2018 року у її відсутності, подане клопотання підтримує та просить його задоволити з наведених підстав, що не суперечить вимогам ч.3 ст.244 КПК України.

Перевіривши матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку:

Клопотання про доручення проведення судово-медичної експертизи, відповідає вимогам ст. 244 КПК України.

Згідно ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо встановлення причин смерті; встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень.

Відповідно до ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

У разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді, що передбачено ч.1 ст. 244 КПК України.

Згідно положень ст. 244 КПК України, клопотання про залучення експерта розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування.

Судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду (ст.1 ЗУ «Про судову експертизу»).

Згідно ч.3 ст.7 Закону України «Про судову експертизу» - виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Згідно статті 7-1 Закону України «Про судову експертизу» підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою - якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

У відповідності до статті 10 Закону України «Про судову експертизу», судовими експертами можуть бути особи, які мають необхідні знання для надання висновку з досліджуваних питань. Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності, при цьому у відповідності до статті 9 Закону України «Про судову експертизу» особа або орган, які призначають або замовляють судову експертизу, можуть доручити її проведення тим судовим експертам, яких внесено до державного Реєстру атестованих судових експертів, або іншим фахівцям з відповідних галузей знань, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, приходжу до висновку, що наявні передбачені нормами КПК правові підстави для задоволення клопотання про доручення проведення судово-медичної експертизи.

На підставі вище наведеного, керуючись ст. ст. 242-244, 309 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 по кримінальному провадженні №12018070040001525 від 29 червня 2018 року про доручення проведення судово-медичної експертизи задоволити.

У кримінальномупровадженні,внесеному 29червня 2018 року до ЄРДР №12018070040001525 за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.115 КК України, провести судово-медичнуекспертизу,для встановленняпричини смерті ОСОБА_4 ,1967р.н.,до проведення якої залучити експертів Мукачівського міжрайонного відділення судово-медичних експертиз.

На вирішення експерта поставити такі запитання:

- Яка причина смерті ОСОБА_4 ?

- Час настання смерті ОСОБА_4 ?

- Чи є тілесні ушкодження у ОСОБА_4 , якщо так, то яка їх локалізація, давність, механізм виникнення та ступінь тяжкості кожного окремо?

- Чи мали місце захворювання ОСОБА_4 , якщо так то чи вони могли вплинути на настання смерті?

Для проведенняекспертизи,при необхідностінадати експертуматеріали кримінальногопровадження №12018070040001525від 29.06.2018р.,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.115КК України.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

Висновок експерта,залученого слідчимсуддею,надати слідчому СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 ..

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Мукачівського міськрайонного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 75115875
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку