open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

У Х В А Л А

03 липня 2018 року справа № 923/435/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши справу

за позовом: ОСОБА_1 Бізюківого чоловічого монастиря, Бериславського району Херсонської області

до відповідача: ОСОБА_2 сільської ради, Бериславського району Херсонської області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Новорайської сільської ради, Бериславського району Херсонської області

про скасування рішення

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_3 (посвідчення адвоката ХС № 000076 від 31.01.2017р.), адвокат, договір від 17.05.2018р.,

від відповідача: ОСОБА_4 (посвідчення водія від 15.11.2016р.), представник, довіреність від 27.06.2018р.,

Новорайська сільська рада - ОСОБА_5 (посвідчення адвоката ХС № 000058 від 25.08.2016р.), адвокат, ордер

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 Бізюків чоловічий монастир, Херсонська область, Бериславський район, с.Червоний Маяк звернувся до Господарського суду Херсонської області із позовною заявою до відповідача ОСОБА_2 сільської ради, Херсонська область, Бериславський район, с.Червоний Маяк про скасування рішення п'ятдесят першої сесії шостого скликання ОСОБА_2 сільської ради Бериславського району від 21.08.2015р. №457 "Про скасування рішення №169 від 21.11.2012р.".

Ухвалою суду від 24.05.2018р. відкрито провадження у справі, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 19.06.2018р.

12.06.2018р. до господарського суду надійшла заява Новорайської сільської ради Бериславського району Херсонської області про, мовою оригіналу, "призупинення розгляду справи" на термін до остаточної реорганізації ОСОБА_2 сільської ради, а саме до 18.01.2019р., яка розцінена господарським судом як заява про зупинення провадження у справі.

Ухвалою суду від 19.06.2018р. підготовче засідання відкладено на 03.07.2018р., зобов'язано до 02.07.2018р. через канцелярію господарського суду із супровідним листом з посиланням на номер справа надати: позивача: письмово викладене пояснення щодо обсягу повноважень представника на право підписання даної позовної заяви; письмову позицію щодо клопотання Новорайської сільської ради про призупинення провадження у справі у зв'язку із проведенням реорганізації ОСОБА_2 сільської ради; відповідача: письмово викладену позицію, обґрунтовану відповідними доказами, щодо клопотання Новорайської сільської ради про призупинення провадження у справі у зв'язку із проведенням реорганізації ОСОБА_2 сільської ради.

02.07.2018р. від позивача надійшло пояснення щодо обсягу повноважень представника позивача та заперечення на клопотання про зупинення провадження у справі.

02.07.2018р. відповідачем подано до суду заяву про закриття провадження у справі та відзив на позовну заяву.

Ухвалою суду від 02.07.2018р. поновлено відповідачу процесуальний строк на подання до суду відзиву, залучено відзив ОСОБА_2 сільської ради до матеріалів справи №923/435/18.

02.07.2018р. до суду звернулася Новорайська сільська рада Бериславського району Херсонської області із заявою про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

В підготовче засідання 03.07.2018р. представники сторін та Новорайської сільської ради з'явились.

Судом заслухано пояснення представника позивача щодо обсягу повноважень представника відповідно до довіреності та договору про надання правової допомоги, що стосується права підписання адвокатом позовної заяви.

Означене пояснення залучено до матеріалів справи та враховується судом при розгляді даної справи.

Представник Новорайської сільської ради підтримав заяву про залучення до участі у справі в якості третьої особи, просить її задовольнити.

Представник позивача проти задоволення заяви заперечила, вважає її безпідставною.

Представник відповідача проти задоволення заяви про залучення до участі у справі третьої особи не заперечує, вважає за доцільне залучити Новорайську сільську раду до участі у справі, оскільки остання наразі є представницьким органом відповідача.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників учасників провадження, суд дійшов наступних висновків.

За приписами ч.ч.1-3 ст.50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Згідно з ч.4 ст.50 Господарського процесуального кодексу України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Так заява Новорайської сільської ради обґрунтована тим, що відповідно до рішення Новорайської сільської ради від 22.12.2017р. №266 та рішення ОСОБА_2 сільської ради від 22.12.2017р. №211, вказаними представницькими органами місцевого самоврядування вирішено об'єднатися територіальними громадами в Новорайську об'єднану територіальну громаду Бериславського району Херсонської області із адміністративним центром в селищі Новорайське.

Зазначені рішення відповідно до положень ч.1 ст.8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" набули чинності з 22.12.2017р. і саме з цієї дати вважається утвореною Новорайська об'єднана територіальна громада.

29.04.2018р. на підставі постанови Центральної виборчої комісії України від 16.02.2018р. №22 відбулися вибори до Новорайської сільської ради Бериславського району Херсонської області як представницького органу об'єднаної територіальної громади, за результатами яких сформовано персональний склад ради ОТГ та обрано сільського голову.

У відповідності до ч.3 ст.8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", об'єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов'язків територіальних громад що об'єдналися з дня набуття повноважень сільською, селищною та міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою.

При цьому, згідно абз.2 ч.4 ст.8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад", юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об'єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов'язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних та міських рад, обраних територіальними громадами, що об'єднались, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об'єднаною територіальною громадою.

За наведеного, заявник просить задовольнити заяву та залучити Новорайську сільску раду як представницький орган ОСОБА_2 сільської ради до участі у справі в якості третьої особи.

Враховуючи викладене, з огляду на те, що предметом спору у даній справі є скасування рішення ОСОБА_2 сільської ради, суд вважає за необхідне задовольнити заяву про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, оскільки рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов'язки Новорайської сільської ради як представницького органу ОСОБА_2 сільської ради.

Також у підготовчому засіданні 03.07.2018р. розглянуто заяву Новорайської сільської ради про зупинення провадження у справі. Під час розгляду останньої представник Новорайської сільської ради Бериславського району Херсонської області звернувся до господарського суду із усним клопотанням про залишення без розгляду заяви про зупинення провадження у справі від 11.06.2018р. №151/04-35/18.

За результатами розгляду клопотання представника заявника господарським судом постановлено ухвалу про залишення без розгляду заяви Новорайської сільської ради про зупинення провадження у справі від 11.06.2018р. №151/04-35/18, вступну та резолютивну частини якої проголошено в судовому засіданні.

Представник позивача звернулась до суду з клопотанням про відкладення підготовчого засідання для надання можливості підготувати відповідь на відзив та письмово викладену позицію щодо заяви відповідача про закриття провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд, з метою надання можливості всім учасникам провадження скористатись повним обсягом процесуальних прав, дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Залучити до участі у справі №923/435/18 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Новорайську сільску раду Бериславського району Херсонської області (код ЄДРПОУ 04401301, 74360, Херсонська область, Бериславський район, с.Новорайське, вул.Соборна, 32).

2. Підготовче засідання відкласти.

3. Призначити підготовче засідання на 16 липня 2018 року о 14:30 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 318.

4. Явку в засідання представників сторін визнати обов'язковою.

5. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив та позиції щодо заяви відповідача про закриття провадження у справі - не пізніше 12.07.2018р.

6. Запропонувати третій особі Новорайській сільській раді надати пояснення щодо позову та відзиву (з доказами їх направлення іншим учасникам провадження) - не пізніше 12.07.2018р.

7. Копію ухвали направити учасникам провадження.

Ухвала суду набрала законної сили 03.07.2018р. та не підлягає оскарженню.

Суддя М.Б. Сулімовська

Джерело: ЄДРСР 75109634
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку