open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 2а-12390/09/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 січня 2010 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Сорочко Є.О.,

при секретарі Сердюк Д.О.,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

відповідача - начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова

Юрика Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова та Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України про визнання рішень неправомірними та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова про визнання дій щодо ненадання позивачу житлового приміщення неправомірними, про визнання підпункту 5 пункту 3 рішення квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова від 28.02.2008 року щодо розподілу житлової площі між військовослужбовцями АДРЕСА_1 в частині ненадання полковнику запасу ОСОБА_1 квартири АДРЕСА_2 нечинним. Свої вимоги обґрунтовує тим, що він відповідно до витягу з протоколу засідання житлової комісії військової частини НОМЕР_1 від 28 лютого 2002 року № 26 був поставлений на квартирний облік у позачерговій черзі. Начальник квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова 28 лютого 2008 року прийняв рішення щодо розподілу житлової площі між військовослужбовцями АДРЕСА_1 , у підпункті 5 пункту 3 якого зазначено про не надання ОСОБА_1 житлового приміщення на підставі Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України № 123 від 27 лютого 2008 року. Вважає, що дії начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова є неправомірними та такими, що порушують його права та вимоги Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Закону України «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей», Житлового кодексу.

Вподальшому позивач позовні вимоги доповнив та просив також визнати протиправним та скасувати рішення Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України № 123 від 27 лютого 2008 року в частині рекомендації повторного перегляду рішення щодо виділення ОСОБА_1 однокімнатної квартири АДРЕСА_3 , житловою площею 17,13 кв.м., а також зобов`язати начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова прийняти рішення по розподілу житлового приміщення полковнику запасу ОСОБА_1 на склад сім`ї з однієї особи відповідно до даних облікової справи особи, яка перебуває в черзі на отримання житлового приміщення.

Ухвалою суду від 12.01.2010 року за клопотанням позивача до участі в справі в якості другого відповідача залучено Комісію з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України.

Ухвалою суду від 26.01.2010 року провадження у справі в частині визнання неправомірними дій начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова щодо ненадання житлового приміщення закрито.

В судовому засіданні позивач свої вимоги з урахуванням їх доповнень підтримав, просив задовольнити в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Відповідач - начальник квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова в судовому засіданні позов не взнав, в його задоволенні просив відмовити в повному обсязі, оскільки рішенням Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України було рекомендовано переглянути рішення стосовно надання ОСОБА_1 спірної однокімнатної квартири, а відповідно до п. 4.5 наказу Міністра Оборони України від 11.09.2007 року № 518 «Про затвердження Змін до Інструкції про організацію забезпечення і надання військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їх сімей житлових приміщень» рішення (пропозиції) комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України є остаточними і обов`язковими для розгляду начальником гарнізону, керівником квартирно-експлуатаційного органу та головою гарнізонної житлової комісії.

Представник Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся в установленому порядку, причини неявки суду не повідомив.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення сторін, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_1 з 1978 року проходив службу в Збройних Силах України та наказом Командувача Сухопутних військ Збройних Сил України (по особовому складу) № 220 від 09 грудня 2005 року звільнений з військової служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України на підставі пп. 63, 67 Положення про проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками (мічманами) Збройних Сил України, затвердженого Указом Президента України від 07 листопада 2001 №1053/2001. Наказом командира військової частини НОМЕР_2 (по стройовій частині) № 20 від 29.12.2005 року виключений зі списків особового складу та всіх видів забезпечення частини.

Відповідно до вищевказаних наказів ОСОБА_1 був звільнений з військової служби із залишенням на квартирному обліку для позачергового отримання житла, за рахунок житлового фонду Міністерства оборони України, та крім того зазначено, що постійним або службовим житлом не забезпечувався.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 разом із сім`єю у складі 5 осіб як учасник ліквідації аварії на ЧАЕС був поставлений на квартирний облік у позачерговій черзі 28 лютого 2002 року, що підтверджується копією витягу з протоколу засідання житлової комісії військової частини НОМЕР_1 № 26 від 28 лютого 2002 року. Відповідно до витягу з протоколу засідання житлової комісії військової частини НОМЕР_3 від 26 вересня 2007 року № 13 в облікову справу у зв`язку з розірванням позивачем шлюбу були внесені зміни та склад сім`ї полковника запасу ОСОБА_1 змінено на одну особу.

Відповідно до витягу з протоколу засідання житлової комісії військової частини НОМЕР_3 від 25 лютого 2008 року № 2 житлова комісія військової частини НОМЕР_3 погодилась з рішенням начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова щодо розподілу ОСОБА_1 в позачергову чергу однокімнатної квартири на сім`ю з однієї особи зі зняттям з квартирного обліку.

Рішенням начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова від 28 лютого 2008 року вирішено не надавати ОСОБА_1 житлової АДРЕСА_1 . Вказане рішення начальником квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова прийнято на підставі рішення Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України № 123 від 27 лютого 2008 року, в якому зазначено, що ОСОБА_1 штучно погіршив житлові умови та запропоновано квартирно-експлуатаційному відділу м. Чернігова прийняти рішення про пересування позивача в черзі.

Згідно ст. 31 Житлового кодексу УРСР громадяни, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду в порядку, передбаченому законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР. Жилі приміщення надаються зазначеним громадянам, які постійно проживають у даному населеному пункті (якщо інше не встановлено законодавством Союзу РСР і Української РСР), як правило, у вигляді окремої квартири на сім`ю.

Відповідно до ч. 8 ст. 1 Закону України «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей» особам, які звільняються з військової служби на підставі нормативно-правових актів, прийнятих у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, надаються такі гарантії соціального захисту, зокрема забезпечення житлом осіб, які звільнилися з військової служби і потребують поліпшення житлових умов, провадиться відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Частиною 9 ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» встановлено, що військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров`я, а також у зв`язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів, у разі неможливості використання на військовій службі залишаються на цьому обліку у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування -у військових комісаріатах і квартирно-експлуатаційних частинах районів та користуються правом позачергового одержання житла.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 у серпні 1998 року за рахунок фондів Міністерства оброни України отримав окрему трикімнатну квартиру на склад сім`ї з 5 осіб.

Згідно копії свідоцтва про розірвання шлюбу, 13.03.2007 року шлюб ОСОБА_1 розірвано, про що в книзі реєстрації розірвань шлюбів зроблено запис за № 243 від 13.03.2007 року. Через розірвання шлюбу позивач вимушений був переїхати до гуртожитку, та в зв`язку з вказаними обставинами в облікову справу позивача були внесені відповідні зміни та склад сім`ї зазначено одна особа.

Відповідно до ст. 35 Житлового кодексу УРСР громадяни, які штучно погіршили житлові умови шляхом обміну займаного приміщення, його псування або руйнування, відчуження придатного і достатнього за розміром для проживання жилого будинку (частини будинку), а також громадяни, у яких потреба в поліпшенні житлових умов виникла внаслідок вилучення жилого приміщення, використовуваного для одержання нетрудових доходів (стаття 96), не беруться на облік потребуючих поліпшення житлових умов протягом п`яти років з моменту погіршення житлових умов.

Позивач переїхав проживати до гуртожитку з причин розірвання шлюбу, надане раніше його сім`ї житлове приміщення не обмінював, не псував і не відчужував та відповідно до довідки комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» від 23.01.2008 року № 177\112 ОСОБА_1 станом на 23.01.2008 року в м. Чернігові не мав зареєстрованого права власності на об`єкти нерухомого майна.

За таких обставин, Рішення Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України № 123 від 27 лютого 2008 року в частині рекомендації повторного перегляду рішення щодо виділення ОСОБА_1 однокімнатної квартири АДРЕСА_3 , житловою площею 17,13 кв.м., є неправомірним, оскільки прийнято на підставі припущень та не ґрунтується на жодних доказах, а тому і рішення квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова від 28.02.2008 року щодо розподілу житлової площі між військовослужбовцями АДРЕСА_1 в частині ненадання полковнику запасу ОСОБА_1 квартири АДРЕСА_2 є протиправним.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги ОСОБА_1 до начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова та Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України підлягає задоволенню, оскільки є законним та обґрунтованим, підпункт 5 пункту 3 рішення квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова від 28.02.2008 року необхідно визнати протиправним, рішення Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України № 123 від 27 лютого 2008 року в частині рекомендації повторного перегляду рішення щодо виділення ОСОБА_1 однокімнатної квартири підлягає визнанню протиправним та скасуванню, а начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова необхідно зобов`язати прийняти рішення по розподілу житлового приміщення полковнику запасу ОСОБА_1 на склад сім`ї з однієї особи відповідно до даних облікової справи особи, яка перебуває в черзі на отримання житлового приміщення.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова та Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України - задовольнити в повному обсязі.

Підпункт 5 пункту 3 рішення квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова від 28.02.2008 року щодо розподілу житлової площі між військовослужбовцями АДРЕСА_1 в частині ненадання полковнику запасу ОСОБА_1 квартири АДРЕСА_2 - визнати протиправним.

Рішення Комісії з контролю за розподілом житла в гарнізонах Збройних Сил України № 123 від 27 лютого 2008 року в частині рекомендації повторного перегляду рішення щодо виділення ОСОБА_1 однокімнатної квартири АДРЕСА_3 , житловою площею 17,13 кв.м. - визнати протиправним та скасувати.

Зобов`язати начальника квартирно-експлуатаційного відділу м. Чернігова прийняти рішення по розподілу житлового приміщення полковнику запасу ОСОБА_1 на склад сім`ї з однієї особи відповідно до даних облікової справи особи, яка перебуває в черзі на отримання житлового приміщення.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її складання в повному обсязі, особою, яка оскаржує постанову, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя: Сорочко Є.О.

Дата виготовлення та підписання постанови в повному обсязі - 01 лютого 2010 р.

Джерело: ЄДРСР 75108137
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку