open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний унікальний номер 722/587/18

Номер провадження 2/722/233/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2018 року Сокирянський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Побережної О.Д.

за участі секретаря судового засідання Гладкої Г.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом, поданим ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ :

Представник позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 05.05.2018 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно.

Посилається на те, що 27.01.2017 року помер батько позивачки ОСОБА_2 - ОСОБА_4, який постійно проживав та помер в ІНФОРМАЦІЯ_1. Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, які розташовані за адресою: вул.Шкільна, буд.52, с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області. Крім позивачки спадкоємцем на спадкове майно є відповідач по справі ОСОБА_3 Вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами був побудований батьком ОСОБА_5 на спеціально виділеній земельній ділянці, однак право власності на нього в належному порядку не оформлялось. Даний будинок із господарськими будівлями та спорудами у експлуатацію не здавався, але можливість використання його за призначенням встановлена висновком експерта – будівельника СП "Західно–Українського Експертно-Консультативного Центру" ОСОБА_6 №240 від 16.04.2018 року, згідно якого будівництво житлового будинку літ. «А» з господарчими будівлями та спорудами, які розташовані в будинковолодінні в с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області по вул.Шкільній, буд.52 проведено з дотриманням державних будівельних, протипожежних, санітарних норм і подальша їх експлуатація за призначенням можлива.

Вартість даного будинку з господарськими будівлями та спорудами складає 97128 грн., згідно витягу зі звіту про оцінку нерухомого майна за №49/18 від 26.04.2018 року.

Житловий будинок та земельна ділянка на якій він розташований, знаходиться у постійному користуванні позивачки.

23.04.2018 року представник позивачки ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Сокирянського районного нотаріальної округу Чернівецької області ОСОБА_7 із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на будинок, який залишився після смерті ОСОБА_4, однак йому було відмовлено в зв`язку із відсутністю правовстановлюючого документу на нерухоме майно.

24.04.2018 року у відповідь на запит адвоката в.о. начальника КП Сокирянського РБТІ було повідомлено, що право власності на вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами за ОСОБА_4 та іншими особами не зареєстровано.

За таких умов позивачка не може отримати свідоцтво про право на спадщину за законом у встановленому порядку, чим порушено її спадкові права та в зв’язку з чим виникла потреба у визнанні права власності на майно.

Просить визнати за позивачкою ОСОБА_2 право власності за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_4, який проживав та помер 27.01.2017 року в с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області: житловий будинок літ. «А», загальною площею 72,4 кв.м. та житловою площею 45,2 кв.м., літню кухню з підвалом літ. «Б», баню літ. «В», гараж літ. «Г», сарай літ. «Д», огорожу літ. «№1-2», криницю літ. «№3», які розташовані за адресою: вул.Шкільна, буд.52 с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області.

Представник позивачки ОСОБА_2 - ОСОБА_1 у судове засідання не з’явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд справи без його присутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання також не з’явився, належним чином та завчасно був повідомлений про час, місце та дату його проведення, подав до суду заяву про розгляд справи без його присутності, в якій також зазначив, що позовні вимоги визнає та не заперечує щодо їх задоволення.

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

На підставі досліджених письмових доказів, у т.ч копії спадкової справи №02-14 щодо майна померлого 27.01.2017 року ОСОБА_4, судом встановлено наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

27.01.2017 року в с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області помер ОСОБА_4 та відповідно до положень ч.1 ст.1120 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) після його смерті відкрилася спадщина. Заповіт на вищезазначений житловий будинок відсутній.

Позивачка ОСОБА_2, яка є рідною дочкою ОСОБА_4, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії І-Ми №163935, виданого повторно 03.08.2012 року виконавчим комітетом Грубнянської сіслької ради Сокирянського району Чернівецької області, пропустила встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України шестимісячний строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за законом.

Відповідач по справі ОСОБА_3 є спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 за заповітом на земельну ділянку площею 0,6702 га, право власності на яку засвідчене державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯД №102882, кадастровий номер 7324084000:02:001:0357.

Відповідно до ч.2 ст.1272 ЦК України за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Відповідач ОСОБА_3 спадщину прийняв шляхом звернення з письмовою заявою до державного нотаріуса у встановлений ч.1 ст.1270 ЦК України строк, а також надав свою письмову згоду на прийняття спадщини за законом дочкою спадкодавця ОСОБА_2, як такою, що пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Інші спадкоємці за заповітом або за законом першої черги після смерті ОСОБА_4 відсутні.

При житті ОСОБА_4 на спеціально відведеній для цього земельній ділянці було побудовано житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: вул.Шкільна, буд.52 в с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області, однак його не було здано в експлуатацію та відповідно не було отримано правовстановлювального документа.

Можливість використання даного будинку за призначенням встановлена висновком будівельно-технічної експертизи СП «Західно-Український експертно-консультативний центр» №240 від 16.04.2018 року, в якому зазначено, що будівництво житлового будинку літ. «А» з господарчими будівлями та спорудами, який розташований в будинковолодінні в с.Грубна, вул.Шкільній, буд.52 Сокирянського району Чернівецької області проведено з дотриманням державних будівельних, протипожежних, санітарних норм і подальша їх експлуатація за призначенням можлива.

Відповідно до ч.1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, для оформлення права на спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов‘язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва право на спадщину на нерухоме майно.

Постановою приватного нотаріуса Сокирянського районного нотаріального округу Чернівецької області ОСОБА_7 від 23.04.2018 року представнику позивачки ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вищезазначений житловий будинок у зв’язку з відсутністю правовстановлювального документа на ім`я спадкодавця на нерухоме майно.

Відповідно до ч.1 ст.8 ЦК України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

Згідно ч.1 ст.392 ЦК України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, оскільки судом встановлено неможливість оформлення позивачем спадкових прав у встановленому законом порядку, відповідно до положень ч.1 ст.8 ЦК України суд застосовує до даних правовідносин аналогію закону і визнає за спадкоємцем за законом право власності на належне йому за законом спадкове майно.

За таких обставин, суд визнає за можливе прийняти визнання відповідачем позову, оскільки воно не суперечить закону та не порушує прав, свобод чи інтересів інших осіб, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 8, 328, 392 ч.1, 1220, 1221, 1222, 1268, 1272 ч.2 ЦК України, ст.ст. 206 ч.4, 263, 265, 268, 273, 354, п.15.5 Перехідних положень ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги, заявлені ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованою за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3/126 м.Самара Самарської області Російської Федерації, право власності за законом на спадкове майно, що залишилося після смерті її батька - ОСОБА_4, який помер 27.01.2017 року в с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області: житловий будинок літ. «А», загальною площею 72,4 кв.м. та житловою площею 45,2 кв.м., літню кухню з підвалом літ. «Б», баню літ. «В», гараж літ. «Г», сарай літ. «Д», огорожу літ. «№1-2», криницю літ. «№3», що розташовані за адресою: вул.Шкільна, буд.52 с.Грубна Сокирянського району Чернівецької області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Чернівецької області через Сокирянський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 75106871
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку