open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 712/6237/18

Провадження №2-о/712/121/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2018 року Соснівський районний суд м.Черкаси у складі:

головуючого судді Пироженко В.Д.

за участі секретаря Дядюра І.С.

за участі заявника ОСОБА_1, зацікавленої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_3, зацікавлена особа ОСОБА_4, ОСОБА_2 про встановлення факту батьківська,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту батьківства, посилаючись на те, що з 15 червня 2007 року до 07 лютого 2018 року вона проживала однією сімєю з ОСОБА_5. Під час спільного проживання у них народилась донька ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, фізіологічним батьком якої є ОСОБА_5. Відомості про батька дитини у книзі реєстрації народжень записані відповідно до ст. 135 СК України за прізвищем матері «Пісоцька», а ім'я та по батькові дитини були записані за її вказівкою «Вероніка Юріївна». 07.02.2018 року ОСОБА_5 помер. За життя ОСОБА_5 визнавав себе батьком дитини, щомісяця надавав матеріальну допомогу на її утримання, приймав активну участь у її вихованні, про що можуть підтвердити свідки. Встановлення факту батьківства необхідне для оформлення допомоги у зв’язку із втратою годувальника. Просить встановити факт батьківства ОСОБА_5, померлого 07.02.2018 року, з дитиною ОСОБА_4.

Ухвалою суду від 22.06.2018 року до участі в справі в якості зацікавленої особи залучено ОСОБА_2, про що занесено в журнал судових засідань.

Заявник в судовому засіданні заяву підтримала та просила її задоволити.

Зацікавлена особа ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснила, що ОСОБА_4 є її рідною онукою. Син помер і не встиг зареєструвати доньку на своє ім»я, а тому вона не заперечує щодо задоволення заяви заявника.

Суд, заслухавши пояснення заявника, зацікавлену особу, покази свідка, дослідивши матеріали справи, встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини, які регулюються нормами цивільно-процесуального законодавства.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_3 з 15 червня 2007 року до 07 лютого 2018 року перебувала у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2.

В даному цивільному шлюбі у них народилася донька: ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Оскільки заявниця не перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5, то у відділі ДРАЦС доньку записали за прізвищем матері, про що свідчить свідоцтво про народження дитини.

Як пояснила заявник в судовому засіданні, вона з ОСОБА_5 перебувала у фактичних шлюбних відносинах з 05 червня 2007 року, донька називала його батьком, він виховував доньку та піклувався про неї.

07 лютого 2018 року ОСОБА_5 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-СР № 321180 від 08 лютого 2018 року.

На даний час виникла необхідність у оформленні соціальної допомоги у вигляді пенсії дитині, у зв’язку з втратою годувальника, визначеної ст.ст. 37-38 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що має юридичне значення.

Відповідно до ст. 130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини 1 ст. 135 СК України.

Згідно з п. 7 Постанови Пленуму ВСУ № 3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» передбачено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі із матір’ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір’ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК України.

Факт того, що ОСОБА_5, дійсно, є рідним батьком ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, та за життя він визнавав її своєю донькою і сумнівів у нього в цьому не було, підтверджується показами свідків ОСОБА_6

Крім того, в свідоцтві про народження ОСОБА_4 по-батькові зазначено як «Юріївна», що співпадає з іменем померлого.

Даний факт також підтверджується поясненнями ОСОБА_2, матері померлого ОСОБА_5, яка зазначила, що ОСОБА_4 дійсно є рідною донькою її сина та її онукою.

В судовому засіданні було досліджено диск з фотографіями на яких зображені разом заявниця ОСОБА_3 та ОСОБА_5

Таким чином, суд вважає доведеним факт батьківства ОСОБА_5 відносно ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

За таких обставин, суд вважає, що заява є цілком обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 6,12, 13,18, 263, 265, 268, 279 293 ЦПК України, 130 СК України ,суд –

В И Р І Ш И В :

Встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, який помер 07 лютого 2018 року, дійсно є рідним батьком ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 та внести зміни в актовий запис № 591 від 20.05.2008 року про народження дитини та записати ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, батьком малолітньої ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення (ст.ст.354, 355 ЦПК України).

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу ( п.15 Розділу ХII «Перехідні положення" ЦПК України).

ГОЛОВУЮЧИЙ :

Джерело: ЄДРСР 75106131
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку